Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

despre manipularea MRL-uri de catre altii :)

Irod

Postări Recomandate

Azi am constatat cu stupefactie ca am parcurs cateva sute de km cu un MRL in 4x4 si unul in 4x2. Fireste ca nu eu am pus asa ci ceva binevoitor de pe strada.

Se poate deteriora ceva cand se circula asa?

Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT

Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT

Natura si aventura

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: despre manipularea MRL-uri de catre altii :)

In principiu , nu . Doar ai invartit ceva sateliti .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Vin si eu cu o intrebare daca tot s-a deschis subiectul:

- ce s-ar intampla daca unul/ambele MRL-uri ar fi cuplate doar pe jumatate, adica lasate intre free si lock?

Link spre comentariu

Vin si eu cu o intrebare daca tot s-a deschis subiectul:

- ce s-ar intampla daca unul/ambele MRL-uri ar fi cuplate doar pe jumatate, adica lasate intre free si lock?

În funcție de cum ai noroc, planetara va fi ori free, ori locked:grin:.

Nu e chiar o cârcotă așa de mare, în afară de faptul că se învârt sateliții din grup (după cum spunea colegul COS) și planetara de pe partea cu MRL-ul acționat.

Nici de uzuri nu prea poate fi vorba, la câteva sute de km.

Mult mai grav ar fi să se meargă cu MRL-urile în poziția "LOCK" și cu reductorul în 4wd Hi sau 4wd Low, pe suprafețe aderente (asfalt, beton) la o mașină fără diferențial central. Atunci ar apărea tensiuni și implicit uzuri în toate angrenajele și la anvelope.

Numai bine! :h5

All-Wheel Drive - it`s all we'll drive! lllllll
Link spre comentariu

Nu e chiar o cârcotă așa de mare, în afară de faptul că se învârt sateliții din grup (după cum spunea colegul COS) și planetara de pe partea cu MRL-ul acționat.

Mult mai grav ar fi să se meargă cu MRL-urile în poziția "LOCK" și cu reductorul în 4wd Hi sau 4wd Low, pe suprafețe aderente (asfalt, beton) la o mașină fără diferențial central. Atunci ar apărea tensiuni și implicit uzuri în toate angrenajele și la anvelope.

Ce tensiuni suplimentare apar daca se foloseste 4wd hi sau low cu MRL-urile pe lock pe asfalt fara diferential central? Intreb asta deoarece eu am o masina 4x4 permanent FARA diferential central, evident nu are nici MRL-uri si asa e de fabrica.

Subaru justy 1,3 4x4
Link spre comentariu

@Irod: nu ti s-a intamplat nimic.

Sa vezi ce ca lumea e la offroad, sa iti DECUPLEZE un "amic" vreun MRL. Stiu caz real.:ha::ha::ha:

@Savagex: NU EXISTA 4x4 permanent, mecanic vorbind, fara diferential central.

Editat de giorgel

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Ce tensiuni suplimentare apar daca se foloseste 4wd hi sau low cu MRL-urile pe lock pe asfalt fara diferential central? Intreb asta deoarece eu am o masina 4x4 permanent FARA diferential central, evident nu are nici MRL-uri si asa e de fabrica.

Nu circulati în modul 4x4 pe suprafete solide si uscate.

Conducerea autovehicolului pe astfel de suprafete în modul "4H" sau "4L" duce la o inutila producere de zgomote si uzura ridicata a cauciucurilor. În astfel de conditii, va recomandam sa circulati în modul "2H".

Sursa: Cartea de bord cu instructiunile de folosire :wink:

[ATTACH=CONFIG]182874[/ATTACH]

DSCN2328.JPG.9cadb24e27631893bb177007570ea833.JPG

Unde-i un PATROL, acolo-i un drum...

http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ

Link spre comentariu

Deoarece, cele 4 roți trebuie să parcurgă distanțe diferite în anumite situații (la viraje, de exemplu fie ele strânse sau largi), rezultă că numărul de rotații al fiecăreia dintre cele 4 roți este diferit, atunci când este selectat modul 4x4 Hi sau Low la o mașină 4x4 part time, fără diferențial central (care poate fi liber sau blocabil).

Aceste mașini sunt construite pentru a merge 4x2 pe suprafețe aderente și 4x4 pe suprafețe neaderente (macadam, noroi, zapadă, gheață), fie în 4x4 Hi cu viteze mai mari, fie în 4x4 Low, cu reducție (urcări, coborâri abrupte, suprafețe plane cu noroi adânc) atunci când este nevoie de forță dar, viteza este mai mică, fiind "scurtate" treptele CV. Indiferent că este cutie manuală sau automatică.

Astfel, atunci când mașina are un diferențial central, acesta permite diferențe de turație între roțile aflate pe puntea față și cele aflate pe puntea spate.

Dacă mașina nu are diferențial central și totuși este folosită în 4wd High sau Low pe suprafețe aderente (asfalt, beton), la viraje volanul tinde să meargă greu, direcția devine imprecisă, pentru că roata din interiorul virajului execută mai puține rotații iar cea din exterior mult mai multe, în același interval de timp. Atunci apar tensiuni în planetare, diferențiale, cutie de transfer, anvelope.

Dacă vorbim mașini awd, se schimbă treaba. Sunt diferite sisteme de distribuție a cuplului (ex.:viscocuplaj) și punțile "trag" în proporții diferite (ex. 80% față - 20% spate, sau invers, 30% fața - 70% spate, sau invers, 60% fața - 40% spate, sau invers, 50 % fața -50% spate s.a.m.d.)

Despre mașina din semnătura ta - Subaru Justy am citit una-alta și dacă e vorba de versiunea cu motorul G13BA de Suzuki, acesta are o cutie manuală cu 5 trepte tot Suzuki și 4wd selectabil, deci nu e 4x4 permanent. Nu știu detalii despre transmisia Subaru Justy, că nu găsesc, dar am văzut că mulți proprietari de Justy, pe forumuri spun să nu se cupleaze 4wd pe uscat, că nu mai virează mașina. Am văzut că există Justy și cu CVT (continue variable transmission) adică variator, pe curea, ca la scootere sau ATV-uri și cu motoare de 1 L sau 1,2 L în 3 cilindri. Oricum, din ce am găsit, sigur niciun model de Justy nu are diferențial central.

Cum e a ta? Lămurește-mă și pe mine.

Numai bine!:h5

Editat de mita31
Link spre comentariu

Nu circulati în modul 4x4 pe suprafete solide si uscate.

Conducerea autovehicolului pe astfel de suprafete în modul "4H" sau "4L" duce la o inutila producere de zgomote si uzura ridicata a cauciucurilor. În astfel de conditii, va recomandam sa circulati în modul "2H".

Sursa: Cartea de bord cu instructiunile de folosire :wink:

[ATTACH=CONFIG]182874[/ATTACH]

foarte optimist : doar zgomot si gume uzate :wink:

Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT

Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT

Natura si aventura

Link spre comentariu

Daca MRL-ul nu e cuplat, ci intre pozitii, inseamna ca doar o parte din el este cuplat pe planetara, deci e posibil sa se barbiereasca dintii aia. Eu cel putin asa am vazut la un ARO. Cred ca situatia asta e mult mai nasoala decat sa-ti cupleze cineva un MRL si sa mergi cu el cuplat de tot, mai ales ca mergi in 4x2.

Jimny VVT, ex Toyota KZJ70 - "cand ma fac mare, imi iau Defender"
Link spre comentariu

@mita31, atat timp cat nu ai nici un diferential blocat, indiferent ca e diferential pe punte sau diferential central, nu apare nici o tensiune in transmisie.

Mai apareau tensiuni in transmisie la masini modele mai vechi la care cutia de transfer nu e prin diferential central ci prin angrenare directa si asta doar in conditiile in care erau ambele MRL-uri blocate si se mergea in 4H sau 4L. Cu un singur MRL cuplat nu era nici o problema.

@Irod, faptul ca ai avut un MRL cuplat nu deranjaza cu nimic. Doar faptul ca se invarte o planetara si diferentialul in gol, lucru inutil. Si daca le aveai pe ambele blocate nu era nici o problema atata timp cat mergeai pe 2H.

Link spre comentariu

@Max - înţeleg perfect ce spui. Şi e foarte clar că, dacă ai vreun diferenţial blocat pe asfalt, nu e bine, atunci cu atât mai mari sunt tensiunile şi uzurile mecanice şi ale anvelopelor şi direcţia devine mai grea şi imprecisă. Asta am şi testat-o la ATV-urile cu difflock:grin:.

O singură nelămurire am, de ce la maşinile 4x4 part-time (fără diferenţial central) nu se recomandă mersul în 4x4 Hi sau Lo, pe asfalt uscat sau alte suprafeţe aderente? Doar pentru că ar creşte consumul de carburant? Eu cred că apar oarece tensiuni, la viraje, chiar dacă diferenţialele din punţi sunt deschise. Şi implicit uzuri în anvelope.

Uite poze cu instrucţiunile de pe parasolarul meu (Jimny fără diferenţial central):

IMG_20130701_144214.thumb.jpg.91d14557149fcfa8ec294df11a61cc65.jpg

IMG_20130701_144232.thumb.jpg.8dce8779f95a81f6e2dde7fd7c0f51da.jpg

De ce nu scrie "use 4wd for offroad driving, or on any surface?"

Link spre comentariu

@Max - înţeleg perfect ce spui. Şi e foarte clar că, dacă ai vreun diferenţial blocat pe asfalt, nu e bine, atunci cu atât mai mari sunt tensiunile şi uzurile mecanice şi ale anvelopelor şi direcţia devine mai grea şi imprecisă. Asta am şi testat-o la ATV-urile cu difflock:grin:.

O singură nelămurire am, de ce la maşinile 4x4 part-time (fără diferenţial central) nu se recomandă mersul în 4x4 Hi sau Lo, pe asfalt uscat sau alte suprafeţe aderente? Doar pentru că ar creşte consumul de carburant? Eu cred că apar oarece tensiuni, la viraje, chiar dacă diferenţialele din punţi sunt deschise. Şi implicit uzuri în anvelope.

Uite poze cu instrucţiunile de pe parasolarul meu (Jimny fără diferenţial central):

[ATTACH=CONFIG]182996[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]182997[/ATTACH]

De ce nu scrie "use 4wd for offroad driving, or on any surface?"

in principal pentru ca masinile alea au cutie de transfer.

care cutie de transfer se comporta exact ca un diferential blocat.

• Like 1
Link spre comentariu

În concluzie:

Dacă alţii îţi manipulează, fără să ştii MRL-urile şi mergi cu ele cuplate nu e nicio problemă. Dacă e cuplat (în poziţia LOCK) numai unul din ele, la fel, nu e nicio problemă, deşi normal ar fi să fie decuplate (în poziţia FREE) ambele, atunci când se merge în modul 4x2. Asta pentru ca roţile să nu angreneze inutil planetarele şi sateliţii din diferenţialul faţă, care ar angrena tot inutil şi cardanul faţă.

De asemenea, nu e bine să se meargă cu MRL-urile în poziţia LOCK şi levierul CT în poziţiile HI sau LO (4wd), pe suprafeţe aderente uscate (asfalt, beton), deoarece aceasta, (CT), se comportă ca un diferenţial central blocat şi astfel, la viraje, apar diferenţe între nr. de rotaţii al roţilor aflate pe punţi diferite (faţă/spate), care diferenţe, provoacă solicitări suplimentare elementelor transmisiei şi implicit uzuri ale acestora, uzuri ale anvelopelor, consum mărit, toate acestea, în mod nejustificat. Corect?:h5

Numai bine!

Editat de mita31
  • Like 1
Link spre comentariu

Da , e corect .

La Patrol nu se beleste nimic , angrenajele sunt solide , deci se poate merge pe drumuri in care aderenta alterneaza de la alunecos la total aderent ( chiar si cu roti mai mari/si mai mari /prea mari ) . Problema se seziseaza destul de repede la directie , si iti dai seama de 'problema' ( repede / si mai repede / prea repede ) .

La masinile cu reputatie de 'mancatoare de cardane' ar putea fi o situatie in care o slabiciune ar fi evidentiata ( trosnituri , vibratii mari , zmucituri in transmisie ) .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Deoarece, cele 4 roți trebuie să parcurgă distanțe diferite în anumite situații (la viraje, de exemplu fie ele strânse sau largi), rezultă că numărul de rotații al fiecăreia dintre cele 4 roți este diferit, atunci când este selectat modul 4x4 Hi sau Low la o mașină 4x4 part time, fără diferențial central (care poate fi liber sau blocabil).

Aceste mașini sunt construite pentru a merge 4x2 pe suprafețe aderente și 4x4 pe suprafețe neaderente (macadam, noroi, zapadă, gheață), fie în 4x4 Hi cu viteze mai mari, fie în 4x4 Low, cu reducție (urcări, coborâri abrupte, suprafețe plane cu noroi adânc) atunci când este nevoie de forță dar, viteza este mai mică, fiind "scurtate" treptele CV. Indiferent că este cutie manuală sau automatică.

Astfel, atunci când mașina are un diferențial central, acesta permite diferențe de turație între roțile aflate pe puntea față și cele aflate pe puntea spate.

Dacă mașina nu are diferențial central și totuși este folosită în 4wd High sau Low pe suprafețe aderente (asfalt, beton), la viraje volanul tinde să meargă greu, direcția devine imprecisă, pentru că roata din interiorul virajului execută mai puține rotații iar cea din exterior mult mai multe, în același interval de timp. Atunci apar tensiuni în planetare, diferențiale, cutie de transfer, anvelope.

Dacă vorbim mașini awd, se schimbă treaba. Sunt diferite sisteme de distribuție a cuplului (ex.:viscocuplaj) și punțile "trag" în proporții diferite (ex. 80% față - 20% spate, sau invers, 30% fața - 70% spate, sau invers, 60% fața - 40% spate, sau invers, 50 % fața -50% spate s.a.m.d.)

Despre mașina din semnătura ta - Subaru Justy am citit una-alta și dacă e vorba de versiunea cu motorul G13BA de Suzuki, acesta are o cutie manuală cu 5 trepte tot Suzuki și 4wd selectabil, deci nu e 4x4 permanent. Nu știu detalii despre transmisia Subaru Justy, că nu găsesc, dar am văzut că mulți proprietari de Justy, pe forumuri spun să nu se cupleaze 4wd pe uscat, că nu mai virează mașina. Am văzut că există Justy și cu CVT (continue variable transmission) adică variator, pe curea, ca la scootere sau ATV-uri și cu motoare de 1 L sau 1,2 L în 3 cilindri. Oricum, din ce am găsit, sigur niciun model de Justy nu are diferențial central.

Cum e a ta? Lămurește-mă și pe mine.

Masina mea e probabil o exceptie, nici eu n-as fi crezut ca nu are diferenntial central dar am constat iarna ca daca trag frana de mana se blocheaza toate rotile. E 4x4 permanent fara reductor sau buton de cuplare sau decuplare.

Subaru justy 1,3 4x4
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare