Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Portale si axa fata rigida

gabytm

Postări Recomandate

Buna tuturor

Desi am rasfoit forumul, nu am bagat de seama sa fi vazut ce am gasit pe net si vreau sa vedeti si voi.

Totusi, daca undeva mai este postat linkul de mai jos, imi cer scuze si rog un moderator sa stearga postul.

Linkul este:

http://www.pirate4x4.com/forum/mercedes/840928-custom-portal-axles-self-made.html

plus pagina a doua:

http://www.pirate4x4.com/forum/mercedes/840928-custom-portal-axles-self-made-2.html

Tipul care a facut e modificarile merita toata lauda. Personal consider ca a facut ceva deosebit, dar a exagerat, in sensul ca aproape a facut un sasiu nou masinii....

Oricum, ca si sclipire (ca idee) este modificarea puntii fata din puntea spate si cu transformarea planetarelor rigide in planetare articulate. Ce sa mai zic de directia full hidraulica (care cred ca am putea-o pune si la noi pe ale noastre....merita investigat..eu nu cunosc nimic despre directiile complet hidraulice)

Este o realizare remarcabila, plus ca din poze se vede ca merge cu ea si pe asfalt.....deci la rusi te lasa sa modifici asa mult si apoi ai voie cu ea pe strada?.....sau el merge asa... Ca la noi sa omologhezi asa ceva cred ca ar fi imposibil.

Nu sunt prea multe date dimensionale, dar daca vrei ceva special....cred ca ce a facut tipul asta poate fi raspunsul.

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Portale si axa fata rigida

mai era undeva un topic (cred ca tot ptr Lada Niva daca imi aduc bine aminte) deschis de @Vitalies cu lucrarea unui rus, ceva similar cu ce ai post-at tu... zicea omuletul ala acolo ce pinioane o folosit pentru portale (erau de la ceva camion) ...

un sistem similar de portale construiesc cei de la Tibus Engineering (Germania), umbla vorba ca ar fi 1500 EUR bucata (deci x4 ptr o masina) si au 2 variante: una cu inaltare mare, zic ei ca ptr "extrem" si una cu inaltare mai mica dar mai durabile care ar fi ptr "expedition"

"Explore.Dream.Discover."-Mark Twain

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

"my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana

Link spre comentariu

mai era undeva un topic (cred ca tot ptr Lada Niva daca imi aduc bine aminte) deschis de @Vitalies cu lucrarea unui rus, ceva similar cu ce ai post-at tu... zicea omuletul ala acolo ce pinioane o folosit pentru portale (erau de la ceva camion) ...

un sistem similar de portale construiesc cei de la Tibus Engineering (Germania), umbla vorba ca ar fi 1500 EUR bucata (deci x4 ptr o masina) si au 2 variante: una cu inaltare mare, zic ei ca ptr "extrem" si una cu inaltare mai mica dar mai durabile care ar fi ptr "expedition"

Liviule, alea de la Tibus is ceva mai ieftine: numa vreo 900x4 euro:wink: Iar variantele constructive nu difera pe inaltime (+17cm), difera doar raportul din ele: 1,06 sau 1,66.

:h5

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

@teddybear: ai dreptate (cu rapoartele), mea culpa :h5 cu pretul am citit pe alt forum pretul , asa ca daca au mintit aia v-am mintit si eu...:uameni

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

Link spre comentariu

@teddybear: ai dreptate (cu rapoartele), mea culpa :h5 cu pretul am citit pe alt forum pretul , asa ca daca au mintit aia v-am mintit si eu...:uameni

Depinde la ce moment au fost postarile cu pricina: pretul a scazut aproape constant in timp, in functie de volumul de vanzari:wink:

LE: Cel mentionat de mine are vreo 6-7 luni "vechime"

Editat de teddybear

Link spre comentariu

Oare de ce costa asa mult?

Chiar si in varianta de 900euro/roata (cea ieftina, conform celor de mai sus) mi se pare foarte mult.

Practic este in simplu reductor cu trei pinioane. Nu cred ca este vreo filozofie in a putea face si noi asa ceva si nu la pret de 900 euro.

Singura varianta in care poate se justifica pretul indicat ar fi ca portalul sa vina cu documente care sa te lase sa treci la RAR in cartea de identitate ca modificare omologata. oricum 900x4 bucati..e cam "ieftina treaba"

Oare daca ne punem portale la masina ne "miros" aia de la verificare tehnică? Evident ca fata de ridicarea caroseriei fata de trenul de rulare prin metodele clasice este mult mai multa munca, dar castigul in garda la sol este de invidiat.

Ca sa nu mai spun ca daca si asa "reinventam" butucul rotii, il facem sa fie din start cu MRL, si e mult mai simplu decat cum m-am chinuit eu cu modificari de planetare de ARO.

Cred ca ar trebui sa ne aplecam putin atentia asupra acestor portale. Toata treaba este sa gasim niste pinioane cu dantura dreapta (preferabil, ca sa nu avem solicitari axiale in rulmenti) ca si asa la roata nu e cine stie ce turatie si nu cred ca zgomotul sa fie semnificativ si care sa reziste la momentul dezvoltat de motor + toate rapoartele de transmisie (ceva din cutii de viteza de camion sau camioneta?!?).

De asemenea, in functie de ce roti vreti sa puneti, putem calcula raportul de demultiplicare in portal ca sa nu pierdem moment. Partea nasoala e ca atunci cand revii pe gume de diametru normal...nu mai ai viteza.

Si mai trebuie sa gasim fuzete de sacrificiu. La puntea spate este usor (cel putin asa cred) sa facem ceva demontabil.

Oare am putea face ceva?

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

Chiar si in varianta de 900euro/roata (cea ieftina, conform celor de mai sus) mi se pare foarte mult.

Practic este in simplu reductor cu trei pinioane. Nu cred ca este vreo filozofie in a putea face si noi asa ceva si nu la pret de 900 euro.

Singura varianta in care poate se justifica pretul indicat ar fi ca portalul sa vina cu documente care sa te lase sa treci la RAR in cartea de identitate ca modificare omologata. oricum 900x4 bucati..e cam "ieftina treaba"

Oare daca ne punem portale la masina ne "miros" aia de la verificare tehnică? Evident ca fata de ridicarea caroseriei fata de trenul de rulare prin metodele clasice este mult mai multa munca, dar castigul in garda la sol este de invidiat.

Ca sa nu mai spun ca daca si asa "reinventam" butucul rotii, il facem sa fie din start cu MRL, si e mult mai simplu decat cum m-am chinuit eu cu modificari de planetare de ARO.

Cred ca ar trebui sa ne aplecam putin atentia asupra acestor portale. Toata treaba este sa gasim niste pinioane cu dantura dreapta (preferabil, ca sa nu avem solicitari axiale in rulmenti) ca si asa la roata nu e cine stie ce turatie si nu cred ca zgomotul sa fie semnificativ si care sa reziste la momentul dezvoltat de motor + toate rapoartele de transmisie (ceva din cutii de viteza de camion sau camioneta?!?).

De asemenea, in functie de ce roti vreti sa puneti, putem calcula raportul de demultiplicare in portal ca sa nu pierdem moment. Partea nasoala e ca atunci cand revii pe gume de diametru normal...nu mai ai viteza.

Si mai trebuie sa gasim fuzete de sacrificiu. La puntea spate este usor (cel putin asa cred) sa facem ceva demontabil.

Oare am putea face ceva?

ma bag si eu ca la un moment dat chiar ma interesa foarte tare aceasta modificare...

eu am gasit setul de portale la rusi la un pret echivalent cu 3000 euro toate 4 si erau facute frumos si bine de catre nenea rusnacul dar nu cu pinioane si altele de camioane si alte tampenii :) ci cu pinioane dintr-un reductor de macara.

cu dantura dreapta si destul de late daca imi amintesc bine ca am vazut niste dimensiuni.

iar legat de sacrificare nu se sacrifica nimic ,adica modificarile erau :bolt on: fara nici o problema el furniza tot inclusiv suruburile de prindere aferente,iar tu doar te ocupai de montajul subansamblelor.

pe fata se folosea din ce imi amintesc sistemul de directie original si pe spate trebuia schimbat cablul de frana de mana...

nu vreau sa fie luate ad literam informatiile dar sunt din memorie sper sa mai gasesc informatiile si le pun aici spre consultare.

Link spre comentariu

.........

Oare am putea face ceva?

La prima intrebare, as putea presupune ca, pe langa "obiectul" in sine, se mai plateste si "know how-ul". Baietii au studiat destul de mult problema si au rupt multe chestii pana cand si-au permis sa iasa cu ele pe piata. As mai avea in vedere ca adaptoarele, (pentru ca asta sunt de fapt), vin complet echipate (inclusiv cu sistemul de franare - etrieri, discuri si placute - gandite pentru roti de pana la 34") si sunt "bolt-on" pe modelul de masina specificat. In conditiile astea parca nu ar mai fi asa de scumpe, nu?:wink:

Pentru detalii suplimentare, se poate accesa site-ul lor: http://www.killeraxles.com/bolt_on_portale_e.html (sper ca nu se considera reclama)

La a doua intrebare, parerea mea: de putut s-ar putea face (roti dintate s-ar putea gasi la dimensiunile si caracteristicile necesare), un frezor bun, sa confectioneze carcasele, iarasi s-ar gasi... dar, (pentru ca exista si acest "dar"), poate fi rentabila activitatea?

Confectionate in mod artizanal, cu piese adunate de ici-colo, poate ca ar iesi cateva seturi... dar la modul "industrial", oare care ar fi cererea (la noi) si la ce pret ar putea fi "scoase pe piata"? Nu ma pricep la "confectionari" de genul asta, dar, astea ar fi primele intrebari pe ca"re mi le-as pune.

Cat despre partea cu RAR, omologare, "road-legal"... asta este alta discutie (ne-ar putea lamuri cei care si-au pus deja portale pe masini, din ce stiu eu sunt cativa pe aici)

Link spre comentariu

nu stiu exact ce fel de rulmenti ptr rotile dintate folosesc cei de la Tibus, dar un rulment cu ace facut de SKF (diametru interior de 60 parca si latime de vreo 30mm) costa ~530 RON +TVA ... in Timisoara, la magazine de profil (nu auto) ... daca ma gandesc ca imi trebuie 4 la o roata, posibil sa trebuiasca si mai mari decat interior de 60mm...creste pretul... bineinteles gasesc si alternative mai ieftine, rulmenti polonezi (CX) sau ceva chinezareli cam la 25% din pretul celor SKF... dar nu i-as pune pe aia sub mine si apoi sa-mi dau viteza pe undeva...

frezatul la carcasa aia e cea mai mica problema

pinioanele, rulmentii, si prinderile de puntea masinii mi se par mai complicate/complexe.

si mai e un aspect...toti ne dam cu parerea ca punem pinioane de nu'sh care, de pe Raba de pe macara... da' fratilor pinioanele alea trebuie lubrifiate ... stiu ca mai demult cand am studiat mai cu atentie portalele de la Tibus, ziceau baietii aia ca au si un "circuit de ungere" ...adica ceva de genul baie de ulei...pinionul de jos se invartea in ulei, exista buson de golire si de completare pe acolo... Bine acuma, daca lucram ruseste la o masina care va vedea doar gropi cu noroi si mers cu platforma nu e cazul sa ne batem capul cu lubrefieri si alte chestii feminine de astea...dar daca vrei sa mergi cateva sute de km pe asfalt parca mi-as face probleme de astea.

• Like 1

Link spre comentariu

Oare nu ar iesi mai convenabil cu portale rusesti de pe UAZ-urile militare de la masinile dezafectate ale armatei rusesti, moldovenesti sau ucrainiene?

"Sunt mai multi cei care capituleaza, decit cei care esueaza." Henry Ford
Link spre comentariu

Poate ca da , insa munca de adaptare poate fi una e ocna . Dinspre partea mea eu m-as baga daca as considera ca Niva poate fi 'ajustata' cu portale si mai si merita . Am mai trecut prin d'astea , si intr-un mod oarecum masochist cred ca merita dar , si ca e inutil .

O varianta de conversie la portale pentru puntile de Nissan foloseste cu mult succes fuzete de fata , atat pe fata cat si pe spate . Fuzetele se prind de piesa de baza pe punte cu o flansa relativ plata , fixata cu 6 suruburi - simplu si eficient . Aceasi prindere simpla e folosita si pentru prinderea pe carcasa de conversie , pe o fata plana - simplu si eficient . Pinioanele principale sunt largaruite simplu pe rulmenti , pinioanele intermediare sunt doua ( trei la varianta HD ) ... la o inaltare de 15 cm ( pentru Patrol , Toyota ).

La masinile usoare cu motoare mici se poate si fara roti dintate , folosind o transmisie cu lant - similar cu cea din cutia de transfer- si carcase cu pereti plani .

Chestiunea ce amai spinoasa este in gasirea unei solutii valabile pentru pivotii fata si pentru ranforsarea judicioasa fara a ingreuna inutil ( cred ca la ce depaseste 8-10 cm inaltare puntea standard nu mai e sigura in exploatare ) .

... am studiat mult ideea , cand degetele mele sunt mai libere putem dezbate mult , mult , prea mult ... daca trebuie ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Oare nu ar iesi mai convenabil cu portale rusesti de pe UAZ-urile militare de la masinile dezafectate ale armatei rusesti, moldovenesti sau ucrainiene?

Pai raspunsul meu ar fi ca nu prea :) pentru ca portalele de uaz nu sunt ceea ce stim si consideram clasic deja ca la volvo c303 ci sunt portale cu angrenare pe interior,adica in loc sa avem niste roti dintate care angreneaza pe ezteriorul generatoarei ele angreneaza o coroana cu dantura interioara.

:)

Link spre comentariu

legat de ungere intradevar ungerea se face prin barbotare si exista buson de umplere si golire a portalului,

undeva am vazut ca intrau cam 250-300 ml de ulei 80w90 in fiecare portal dar ziceau cei care le-au folosit ca au ajuns sa dezvolte un fel de amestec de ulei si vaselina care se pare ca e mai bun...

Link spre comentariu

Pentru detalii suplimentare, se poate accesa site-ul lor: http://www.killeraxles.com/bolt_on_portale_e.html (sper ca nu se considera reclama)

Dupa ce m-am uitat pe site-ul indicat trebuie sa ma inclin in fata pretului. Acum mi se pare chiar putin la 900 euro/roata, dat fiind faptul la ce am vazut acolo.

Portalele alea chiar sunt profesionale, ai carcase turnata si in aluminiu , pinioane dedicate (uitati-va la cel in care intra planetara originala a masinii.....cu caneluri la interior si cu dinti la exterior), cu doua pinioane intermediare (curios ca au ales frecarea acestora pe bucsi si nu pe rulmenti), deci baietii au utilaje scumpe de pot dantura si canela interior si exterior. Ca sa nu mai vorbesc dupa aia de tratamentul termic.

Acum ar mai fi treaba ca teoretic , odata portalul calculat si verificat restul e productie standardizata. Probabil ca nu au productie de masa si de aia pretul e asa mare. Asta pe langa know how-ul care costa si el

Oricum eu ma gandeam, cand am zis sa ne aplecam putin asupra portalelor, la portale home made, adica din alea sudate si urate, care arata groaznic, dar merg si.....sunt facute de manutele noastre. Ca asa sa dai o caruta de bani pe unele profesionale ca cele vizionate pe site-ul de mai sus e simplu: bani sa ai ca restul se rezolva.

Eu unul daca as cumpara portalele la pretul de 900 euro/roata triplez valoarea masinii...adica eu am dat pe ea 1500, mai pun 3600 portalele, as mai avea 3900 de dat si iau una noua (ceva de genul 9000 euro e una noua- nu mi se merita)

Acolo unde am gasit eu modificarea in baza careia am deschis acest thread este prezentat si portal facut in particular, dar niciunde nu am gasit mai multe informatii despre pinioane, raportul de transmitere, ungere etc, doar poze. Tot poze am gasit si pe Baxter niva unde exista o pagina - galerie de poze - cu tot felul de modificari si imbunatatiri si idei de-ale Nivarilor de pretutindeni.

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

Eu unul daca as cumpara portalele la pretul de 900 euro/roata triplez valoarea masinii...

Nu cred ca esti singurul in situatia asta:grin::ha:

Depinde totusi ce vrei sa faci cu masina... si ce "asteptari" ai de la ea: in anumite conditii, prepararea profesionala a masinii se poate ridica la sume cu mult mai mari decat valoarea ei de piata:wink: (si ma refer la pretul uneia noi)

Pe de alta parte, daca pui in balanta pretul adaptoarelor astea , in comparatie cu un kit SL +4" + componente HD in transmisie + eventuale rapoarte schimbate... rezultatul parca tot pe acolo ar bate, nu?:grin:

Ca omologare RAR nu cred ca obtii in niciuna din situatii:ha:

Link spre comentariu

Pentru inspiratie....portale de la Tibus.

20130714_RK_01050124_web1200t_edit.thumb.jpg.3366798076a7fb6f5622d2ec862462f9.jpg

Aici e topicul dedicat masinii : http://www.expeditionportal.com/forum/threads/37713-An-expedition-truck-on-portals

PS

900 euro/buc sunt doar portalele.

Daca vrei omologare la ei (portale si 35'-uri) se schimba si sistemul de franare - cu certificat de Germania nu ai probleme la RAR.

Masina in cauza e "road legal".

Editat de sean70

Discovery 4 2010

Discovery 2 2000

Defender 90 1997

Link spre comentariu

Sunt foarte slabe si cu un ecart de deplasare de 7 cm

0747967945

kiss.zoltan@offroadmania.ro

Nebun de masini , off-road, natura, noroi, putere, aer proaspat

Link spre comentariu

Prin electroeroziune se pot face caneluri?

Daca gasim roti dintate care ar satisface cerintele noastre, ele vor fi deja tratate termic, deci foarte tari. Prin urmare , in opinia mea, o prelucrare a gaurii rotii dintate cu metode clasice nu prea este posibila.

Ma gandesc ca pentru antrenarea pinionului care intra pe planetara sa prelucram un pinion gata facut, care are gaura mai mica decat diametrul axului canelat al planetarei , astfel incat sa intre pe caneluri exact ca butucul rotii.

Credeti ca prin electroeroziune cu fir ar merge ?

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

Prin electroeroziune se pot face caneluri?

Daca gasim roti dintate care ar satisface cerintele noastre, ele vor fi deja tratate termic, deci foarte tari. Prin urmare , in opinia mea, o prelucrare a gaurii rotii dintate cu metode clasice nu prea este posibila.

Ma gandesc ca pentru antrenarea pinionului care intra pe planetara sa prelucram un pinion gata facut, care are gaura mai mica decat diametrul axului canelat al planetarei , astfel incat sa intre pe caneluri exact ca butucul rotii.

Credeti ca prin electroeroziune cu fir ar merge ?

Prin electroeroziune merege insa costurile sunt mari eu pentru 1 roata dintata ca unghia amdat 300 ron

0747967945

kiss.zoltan@offroadmania.ro

Nebun de masini , off-road, natura, noroi, putere, aer proaspat

Link spre comentariu

Rugaminte

daca are cineva cutia de tranfer desfacuta sau pinioanele din ea:

Ce diametru exterior au rotile dintate? precum si adancimea dintilor si latimea danturii.

Multumesc

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...
  • Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare