Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Se poate contesta în instanță plata Timbrului de Mediu la transferul de proprietate al unui autoturism?

mita31

Postări Recomandate

Ce părere aveți? Am citit pe site-uri de avocatură că s-ar fi câștigat deja procese referitoare la înmatricularea fără plata noii taxe "Timbrul de Mediu" - intrată în vigoare la 15 martie 2013. Există case de avocatură care susțin că această taxă se atacă foarte ușor în instanță deoarece violează principiul neretroactivității legii civile, consfințit de Constituția României și de Codul Civil.

Citez dintr-un articol:

"Potrivit avocatului consultat de noi, acest articol -

(art. 4 lit. d) din OUG nr. 9/2013 prin care se prevede obligatia achitarii timbrului de mediu in cazul transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat in situatia autovehiculelor pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.)

- incalca principiul neretroactivitatii legii civile, principiu consacrat de prevederile art. 15 alin. 2 din Constituția României si de art. 6 din Codul civil."

"Principiul neretroactivitatii legii este esential pentru protectia drepturilor omului in fata legii. N-ar exista nicio siguranta pentru particulari daca, atata vreme cat o lege este in vigoare, iar ei s-au conformat prevederilor acesteia, s-ar putea repune in discutie, dupa abrogarea ei, actele incheiate conform dispozitiilor legale. Altfel spus, legea este un ordin al legiuitorului, iar un ordin nu poate fi valabil decat pentru viitor, nu se poate pretinde cetatenilor supunerea fata de o lege pe care nu o puteau cunoaste, intrucat nu exista", a aratat Carmen Diaconu, care a mai subliniat ca principiul neretroactivitatii este valabil pentru orice lege, indiferent de domeniul de reglementare al acesteia."

Întrebarea mea este - credeți că există vreo șansă să inițiez o astfel de acțiune, cu sorți de izbândă?

Autoturismul a fost înmatriculat, prima dată în România în 1996, deși este fabricație 1992 (este cel de la profilul meu) - mai mult ca sigur, norma de poluare este non-euro. Pentru a transcrie acest autoturism pe numele meu, ar trebui să plătesc statului, suma de 1050 euro, conform unui calculator de taxă de pe un cunoscut site cu profil vânzări-cumpărări auto + alte cheltuieli (R.A.R, acte, etc).

Consider că aș ieși mult mai ieftin dacă aș contesta și câștiga în instanță, chiar dacă ar dura mai mult - nu mă grăbesc deloc. Aș aștepta cu multă plăcere hotărârea definitivă și irevocabilă cu care să le dau puțină :pt ăstora de la ANAF.

Toate cele bune!:h5

All-Wheel Drive - it`s all we'll drive! lllllll
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Se poate contesta în instanță plata Timbrului de Mediu la transferul de proprietate al unui autoturism?

Daca un avocat a inteles asa principiul asta , in mod sigur vor fi si alte persoane - in speta judecatori - care vor pune botu la o astfel de teorie.

Totusi, teoria s-ar aplica pentru un contract de v-c datat inainte de data intrarii in vigoare a legii OUG 9.

Poate ca aici e portita... faci un act datat inainte de data publicarii OUG si faci actiune in instanta a obliga inscrierea fara plata taxelor curente intrucat la data acceea nu exista acea taxa si deci nu se mai respecta acel principiu.

Asa gandesc la ora asta ....

XJ '96 2.5i, WJ '00 4.7
Link spre comentariu

Re: Se poate contesta în instanță plata Timbrului de Mediu la transferul de proprietate al unui autoturism?

Daca un avocat a inteles asa principiul asta , in mod sigur vor fi si alte persoane - in speta judecatori - care vor pune botu la o astfel de teorie.

Totusi, teoria s-ar aplica pentru un contract de v-c datat inainte de data intrarii in vigoare a legii OUG 9.

Poate ca aici e portita... faci un act datat inainte de data publicarii OUG si faci actiune in instanta a obliga inscrierea fara plata taxelor curente intrucat la data acceea nu exista acea taxa si deci nu se mai respecta acel principiu.

Asa gandesc la ora asta ....

O idee foarte bună!:h5 Și e și posibil să o pun în aplicare:tk

Oricum, pe mașina asta s-au plătit taxe vamale, accize - pe care statul le-a încasat la vremea respectivă, pentru că așa era legea atunci. Nu?

Bani pe care nu i-a recuperat nimeni în instanță, cum s-a întâmplat cu taxa de primă înmatriculare/taxa de mediu ș.a.m.d.

Unde e corectitudinea să mai ia același stat (cămătar ordinar!) încă o dată bani pentru acest autoturism ... și altele, poate mii sau zeci de mii aflate în aceeași situație?

Link spre comentariu

Chiar zilele trecute am cautat pe "gogu' " ceva de genul : " timbru de mediu noutati " .

Mi-a dat niste rezultate si pe un site ...am gasit o casa de avocatura care sustine ca a castigat procese privind inapoierea timbrului de mediu . Acum este clar ca pentru a-l inapoia , trebuie sa il fi platit. Cum tu nu vei plati ( cel putin oficial ) , ci cumparatorul ( desi el iti va scadea din pretul masinii ) , teoretic si practic doar platitorul poate cere in instanta inapoierea valorii .

Este inca nebuloasa.

Daca ar functiona , toti bisnitarii de masini s-ar baga la asta. Ar negocia crunt la masini cu timbrul mare , ar lua masini cu un sfert de pret , si dupa aia ar cere in instanta Timbrul platit in vederea inmatricularii , astfel , chiar vanzand masina la pretul pietei , ar avea de castigat contravaloarea timbrului de mediu .

Link spre comentariu

JurasikMan - ori eu nu m-am exprimat clar, ori nu s-a-nțeles. Mașina despre care discutăm, am cumpărat-o eu, cu aprox. 1 lună de zile în urmă. Am toate actele ei, este înscrisă pe jud. OT, deși eu stau în GJ. Am făcut asigurare tot pe numele proprietarului din acte, pe 6 luni, am cumpărat rovinieta pe un an, și o s-o impun la taxe și impozite locale pe numele meu zilele astea. Dar ca s-o trec pe numele meu și la înmatriculări, pe GJ ... atunci ar trebui plătită taxa aia de 1050 euro la ANAF + alte cheltuieli.

Eu am înțeles clar cazurile de restituire de taxă. Nu mă incadrez acolo. Eu sunt un caz special ... care ar vrea să nu plătească taxa la schimbarea de proprietar. Mi se pare o mare măgărie. Și aș ataca în instanță această măgărie, dacă aș crede că am vreo șansă,

Asta întrebam ... ce șanse ar fi așa. Nu vorbeam de samsari, nu sunt samsar. Sunt noul proprietar. Dacă nu se poate, nu-i bai, că mașina merge foarte bine și așa. Și merge mai bine cu numerele de Ro, decât merg altele cu numere de alte țări.

Link spre comentariu

.....că mașina merge foarte bine și așa. Și merge mai bine cu numerele de Ro, decât merg altele cu numere de alte țări.

Din ce am inteles la o emisiune TV , in cel mai rau caz pt noi doar timp de 3-4 ani nu am avea probleme , atat dureaza implementarea unui nou sistem informatic. In mod realist , cu alegeri si alte spagi etc, cam 5-6 ani. Deci, parerea mea, mergi "olteneste" fara probleme si nu te mai complica. Ai grija la rovigneta sa nu se supere olteanu daca il sacai , in rest sa se invarta roata :)

XJ '96 2.5i, WJ '00 4.7
Link spre comentariu

Poti cauta pe net case de avocatura . Stiu sigur ( cunosc personal un caz ) ca se putea inmatricula "fara plata taxei de prima inmatriculare " , cu hotarare judecatoreasca obtinuta , evident , in instranta. Un prieten a dat statul in judecat cu vechea taxa , care etra considerata ilegala , imorala , etc ,etc ...si a primit hotarare judecatoresca sa inmatriculeze fara plata taxei. S-a duca la Politie cu hartia si a tinut loc de chitanta pentru taxa.

Acum, presupun ca atunci cand ai cumparat masina stiai ca ai de platit timbrul si ai scazut din pret contravaloarea acestuia.

Nu te supara , dar mi se pare tardiv sa ti se para o magarie plata timbrului in aceste conditii ( de care stiai la cumpararea masinii ) .

Ca taxele din Romania sunt abuzive stim cu totii . Sunt topicuri pe toate forumurile cu privire la acest lucru . Nu cred ca revolta ta va schimba ceva...dar poti incerca.

Link spre comentariu

JurasikMan - ori eu nu m-am exprimat clar, ori nu s-a-nțeles. Mașina despre care discutăm, am cumpărat-o eu, cu aprox. 1 lună de zile în urmă. Am toate actele ei, este înscrisă pe jud. OT, deși eu stau în GJ. Am făcut asigurare tot pe numele proprietarului din acte, pe 6 luni, am cumpărat rovinieta pe un an, și o s-o impun la taxe și impozite locale pe numele meu zilele astea. Dar ca s-o trec pe numele meu și la înmatriculări, pe GJ ... atunci ar trebui plătită taxa aia de 1050 euro la ANAF + alte cheltuieli.

Eu am înțeles clar cazurile de restituire de taxă. Nu mă incadrez acolo. Eu sunt un caz special ... care ar vrea să nu plătească taxa la schimbarea de proprietar. Mi se pare o mare măgărie. Și aș ataca în instanță această măgărie, dacă aș crede că am vreo șansă,

Asta întrebam ... ce șanse ar fi așa. Nu vorbeam de samsari, nu sunt samsar. Sunt noul proprietar. Dacă nu se poate, nu-i bai, că mașina merge foarte bine și așa. Și merge mai bine cu numerele de Ro, decât merg altele cu numere de alte țări.

Si cu radierea din circulatie ce faci ......sau vechiul proprietar ti-a dat procura ????:tk

If you own a land rover everyone expect to be a mechanic
Link spre comentariu

Promit sa va dau un semn imediat ce am vreun dosar de acest fel finalizat!

Pana la acest moment eu nu stiu de niciun dosar finalizat, de nicio hotarare ce sa o putem lua ca referinta!

Dar speram! Tot asa a fost si cu primii pasi in recuperarea taxei de prima inmatriculare!

Si eu sufer acum la revanzarea unui 530xd la care am recuperat taxa, cine o va cumpara ar avea de achitat 2200 euro... in fine... ca la noi...mai rar!

Don't drink and drive!
Link spre comentariu

Si cu radierea din circulatie ce faci ......sau vechiul proprietar ti-a dat procura ????:tk

@Tonytherunner - Radierea din circulație propriu-zisă, nu mai există. Există doar radierea la cerere. Adică în cazurile cu destinația clară REMAT, sau programul RABLA. Și asta e de mult timp, de cel puțin 10-15 ani, nu de acum. La vânzarea mașinii, cu copia contractului de vânzare-cumpărare, fostul proprietar merge la primărie sau la direcția taxe și impozite locale și scoate vehiculul de la impozit, de la el. Apoi, următorul proprietar ... în mod normal, merge și o impune pe numele lui. Dar până la reînmtricularea pe alt județ sau chiar în același județ, dar pe numele noului proprietar, mașina este înmatriculată în circulație. Legea spune că ai 30 de zile timp să perfectezi actele.

Realitatea însă e alta. Sunt multe autoturisme (cele cu motoare mari, îndeosebi) pentru care nu s-au mai plătit impozitele. Adică vechiul proprietar o scoate de la impozit, iar noul/noii proprietar/proprietari nu o mai impun(e) și merg(e) așa cu ea ... de ani de zile.

Nu e însă cazul meu ... pe asta s-a plătit impozit, am fiscal și o să-l plătesc și eu. Mașina e înmatriculată în circulație, am contract de vânzare-cumpărare, nu îmi trebuie procură, decât eventual ca să ies din țară cu ea, ceea ce mă indoiesc că voi face vreodată.

Nu spun că nu aș vrea s-o înmatriculez pe numele meu, spun doar că aș vrea să găsesc varianta să nu plătesc această taxă de timbru.

Link spre comentariu

Buna

Am un caz real:

O masina care a fost cumparata de primul proprietar de la repezentanta din ro a marcii respective in leasing pe firma.

Dupa 3 ani inmatriculat-o pe numele lui.

Dupa inca doi ani , in 2008 a vadut-o unei alte persoane fizice.

In ordonanta se spune ca taxa se va plati la PRIMA inmatriculare sau TRANSCRIERE a dreptului de proprietate. DACA nu a fost platita taxa de inmatriculare sau de poluare.

Exista undeva unde se poate afla daca din 2002 pana in 2008 a fost platita o asemenea taxa ? de la trecerea din leasing pe firma sau de pe firma pe persoana fizica ?

Land ROver Freelander 2002 Td4 2,0
Link spre comentariu

Nicio noutate? Niciun avocat cu experiență printre noi?

Toate cele bune! :h5

Link spre comentariu

Nicio noutate? Niciun avocat cu experiență printre noi?

Mitule, pana cand se va "manifesta" vreun avocat de pe aici, ia si citeste asta (inclusiv comentariile), poate gasesti singur niste raspunsuri :wink:

http://taxadepoluare.blogspot.ro/2013/09/timbrul-de-mediu-nu-se-castiga-in.html

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

Daca studiezi cu atentie vei vedea ca se refera la primul transfer de proprietate de dupa intrarea in vigoare a OUG9/2013, deci trebuie sa o achite!

Eu recomand sa mai trageti putin de timp, cu o procura, cu transcriere doar la taxe si impozite...si se va gasi o solutie!

Asa fac si eu cu una din masinile mele!

Cum am o solutie ca anunt!

Cine are noutati si jurisprudenta SA TIPE SI AICI!!!

MAMA LOR, CU LEGILE LOR CU TOT!!!!

Don't drink and drive!
Link spre comentariu

Daca studiezi cu atentie vei vedea ca se refera la primul transfer de proprietate de dupa intrarea in vigoare a OUG9/2013, deci trebuie sa o achite!

Eu recomand sa mai trageti putin de timp, cu o procura, cu transcriere doar la taxe si impozite...si se va gasi o solutie!

Asa fac si eu cu una din masinile mele!

Cum am o solutie ca anunt!

Cine are noutati si jurisprudenta SA TIPE SI AICI!!!

MAMA LOR, CU LEGILE LOR CU TOT!!!!

@Octav_man - Exact asta aveam de gând să fac...

Mulțumesc pentru încurajări și susținere. (Mai ales că suntem în aceeași situație) E valabilă și reciproca, dacă aflu ceva, dau de știre.

Cât despre legi și politicieni, prefer să nu comentez ...

Link spre comentariu

Mitule, pana cand se va "manifesta" vreun avocat de pe aici, ia si citeste asta (inclusiv comentariile), poate gasesti singur niste raspunsuri :wink:

http://taxadepoluare.blogspot.ro/2013/09/timbrul-de-mediu-nu-se-castiga-in.html

@teddybear - Mulțumesc mult. Am citit ... și am băgat la cap. Trebuie să discut și eu cu niște avocați specializați pe taxă/timbrul de mediu, să le cer părerea. Avizată ... Să vedem ce-i de făcut.

:h5

Link spre comentariu

Va oprit vreun politai ......ce va intrebat ????

In legatura cu certificatul,daca ti-l ia doar vechiul proprietar care este trecut in certificatul de inmatriculare il poate recupera.

Si acum intreb care ar fi regulile de respectat ca sa nu iti retina certificatul de inmatriculare ????:tk

Editat de tonytherunner
If you own a land rover everyone expect to be a mechanic
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare