Micha Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 (editat) Mi-am făcut o modificare pe spate la stopuri iar în partea de sus am semnalizare pe LED. Dar aceste LED-uri clipesc prea repede și m-ar interesa o metodă de încetinit frecvența aceea. Din ce am căutat pe net se poate rezolva cam așa: - mai pui un bec pe același circuit - pui o rezistență (ceramică?) în paralel, am înțeles de putere, adică ceva de genul 10ohmi/25 W sau 15ohmi/30W, oricum, ceva de genul ăsta. Nu știu dacă rezistența asta trebuie pusă chiar la lampă sau merge băgată în altă parte, unde se lucrează mai ușor și mai sigur. - modificare releu, ceva cam ca aici: http://tutorialesolenza.blogspot.ro/2013/08/modificare-releu-de-semnalizare.html - releu electronic în loc de cel mecanic. Dacă merge așa. deocamdată nu știu unde e cel de Freelander, mai ales că nu știu cum se numește în engleză. Plus că nu știu dacă merge orice releu sau trebuie unul special de LR, pentru că cel de LR sare de 100 lei. Mă interesează cea mai ieftină soluție, dar parcă nici nu aș apela la cea cu bec. Editat Decembrie 9, 2013 de DKW Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
wolfman Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede Teoretic, led-urile + rezistenta trebuie sa aiba aceeasi putere ca becul original (presupun ca \ 21 W), deci o rezistenta de 15-20 W ar rezolva problema. Eu zic ca rezistenta poate fi montata oriunde pe circuit intre releu si lampa spate dar ai grija ca se poate incalzi la o folosire mai indelungata (spre exemplu daca o lasi pe avarii mai mult timp). Acum ramane sa testezi rezistente de putere diferita pana esti multumit de frecventa semnalizarii si cu aceasta ocazie vezi si cat de tare se incalzeste. "Majoritatea oamenilor se tem atat de mult sa piarda ceva incat toata viata au grija sa nu aiba ce sa piarda." Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
DKW Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede Pentru leduri ai nevoie de releu dedicat sau pui rezistenta in circuit. Reading the Owners Manual doesn't hurt. NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL Td4 ESX CommandShift MY02 3Dr (M.O.D.) KV6 CommandShift MY01 3Dr (Măgaru') SD4 S CommandShift MY11 5Dr (Sarah) KV6 XEI CommandShift MY01 5Dr (Phoenix) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Micha Postat Decembrie 9, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2013 Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede Nu știu de ce au apărut 2 topicuri. Rog moderatorul să-l șteargă pe acesta. Merci! DKV, scuze! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
DKW Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede S-a rezolvat. Reading the Owners Manual doesn't hurt. NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL Td4 ESX CommandShift MY02 3Dr (M.O.D.) KV6 CommandShift MY01 3Dr (Măgaru') SD4 S CommandShift MY11 5Dr (Sarah) KV6 XEI CommandShift MY01 5Dr (Phoenix) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Radu-N Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 (editat) Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede Mi-am făcut o modificare pe spate la stopuri iar în partea de sus am semnalizare pe LED. Dar aceste LED-uri clipesc prea repede și m-ar interesa o metodă de încetinit frecvența aceea. Din ce am căutat pe net se poate rezolva cam așa: - mai pui un bec pe același circuit - pui o rezistență (ceramică?) în paralel, am înțeles de putere, adică ceva de genul 10ohmi/25 W sau 15ohmi/30W, oricum, ceva de genul ăsta. Nu știu dacă rezistența asta trebuie pusă chiar la lampă sau merge băgată în altă parte, unde se lucrează mai ușor și mai sigur. - modificare releu, ceva cam ca aici: http://tutorialesolenza.blogspot.ro/2013/08/modificare-releu-de-semnalizare.html - releu electronic în loc de cel mecanic. Dacă merge așa. deocamdată nu știu unde e cel de Freelander, mai ales că nu știu cum se numește în engleză. Plus că nu știu dacă merge orice releu sau trebuie unul special de LR, pentru că cel de LR sare de 100 lei. Mă interesează cea mai ieftină soluție, dar parcă nici nu aș apela la cea cu bec. Cu ceva timp in urma am tot incercat sa deslusesc schema electrica a semnalizarii dar inca nu sunt lamurit daca temporizarea e asigurata electronic (calculator de bord sau circuit electronic dedicat) sau cu un simplu releu. Dupa linkul tau ar fi cu releu. Daca ramai la varianta cu rezistenta de putere (nu-ti fa probleme daca e ceramica, chimica, etc) vreau sa-ti dau cateva sfaturi: O rezistenta de 25-30W e deja ceva serios care degaja destula caldura chiar daca lucreaza intermitent si nu continuu. Cred ca-ti vor trebui doua identice, cate una pe fiecare circuit de alimentare al lampilor spate. Asta din cateva motive: Incarci in mod egal fiecare circuit (altfel unul va fi suprasolicitat-atentie la diametrul firului plus ca mai sunt si niste diode montate in circuit care pot ceda daca ai consum dublu per circuit), vei avea aceeasi cadenta pe fiecare circuit la semnalizarea stg.-dr. iar pe de alta parte vei folosi doua rezistente de cate 25-30W fiecare altfel va trebui sa folosesti una de 50-60W. In ce priveste valoarea rezistentei nu ma pronunt, ideea e ca ea trebuie sa inlocuiasca becul, respectiv releul (sau calculatorul) trebuie sa "vada" aceeasi rezistenta pe circuit ca si in cazul folosirii becurilor. Se pot face niste calcule simple pentru aflarea rezistentei dar depasim subiectul... Rezistentele le poti monta oriunde pe traseul circuitului. Recomand sa le montezi intr-un loc in care ai posibilitatea sa plasezi rezistentele pe o suprafata metalica pentru a disipa caldura. Le poti fixa prin lipire cu un adeziv adecvat sau cu o clema metalica. Ideea e sa faca contact termic cat mai bun pe o suprafata cat mai mare. Mai poti face un artificiu: fa rost de doua radiatoare de aluminiu mai maricele de la procesoarele unor calculatoare defecte si atasezi rezistentele pe ele. In ambele cazuri rezistentele trebuie sa fie paralelipipedice nu rotunde ca sa le poti atasa pe radiator. Din ce am constatat rezistente de putere rotunde nu prea am mai vazut, toate sunt ceramice paralelipipedice. Editat Decembrie 9, 2013 de Radu-N Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Micha Postat Decembrie 10, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2013 (editat) Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede Bun, chestia cu degajatul căldurii sună scary, dar nu de temut. Parcă aș folosi 2 rezistențe... Dar... De ideea cu modificatul releului prin adăugarea rezistenței de 0.22 Ohmi / 5 W, care acum mi se pare cea mai interesantă metodă, ce ziceți? Că văd o mare diferență în ceea ce privește parametrii rezistenței dacă s-ar pune pe releu sau direct pe circuit. Eu mi-am păstrat în aripă și vechiul fasung, conectat la circuit. Dacă mi se par lucrurile prea complicate pot lăsa un bec pe acolo prin aripă. Editat Decembrie 10, 2013 de Micha Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mac01 Postat Decembrie 10, 2013 Partajează Postat Decembrie 10, 2013 Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede Mai bine faci rost de un releu (modificat la un electronist) care merge cu leduri. In caz ca nu esti multumit de leduri si vrei sa treci la configuratia veche, montezi vechiul releu si gata. Daca tot reduci consumul masinii prin leduri atunci fa-o pana la capat. Ce rost mai au acele rezistente sau becurile lasate in paralel? Mai simplu si mai cuser asa, zic eu. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
pinti Postat Decembrie 10, 2013 Partajează Postat Decembrie 10, 2013 Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede Daca descoperi ce releu trebuie anunta-ma si pe mine ,am si eu problema asta dar nu am bagat-o in seama,stiam ca e nevoie de alt releu mai mic dar nici vorba sa imi bat capul cu asa ceva .Folosesc cel portocaliu atat de rar incat m-am hotarat sa il vand de ceva vreme. ARO M461 din '65 Daca doi oameni iti zic ca esti beat este bine sa te duci sa te culci. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
teddybear Postat Decembrie 10, 2013 Partajează Postat Decembrie 10, 2013 Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede Mai bine faci rost de un releu (modificat la un electronist) care merge cu leduri. In caz ca nu esti multumit de leduri si vrei sa treci la configuratia veche, montezi vechiul releu si gata. Daca tot reduci consumul masinii prin leduri atunci fa-o pana la capat. Ce rost mai au acele rezistente sau becurile lasate in paralel? Mai simplu si mai cuser asa, zic eu. Ideea este cea mai buna! Cu o mica observatie: nu reducerea consumului este scopul inlocuirii becuilor cu leduri ci reducerea curentului prin instalatia electrica a masinii (si asa veche la cele mai multe acareturi de pe aici). In plus, se obtine o durata de viata muuuult mai mare a elementelor luminoase:wink: Releele clasice de semnalizare folosesc rezistenta filamentului in circuitul de temporizare, de aici frecventa mult mai mare a "clipocelii" (releul "percepe" ledul ca pe un circuit intrerupt -bec ars- si semnalizeaza asta). Se gasesc relee electronice foarte simple si, mai ales, ieftine care nu stiu sa faca diferenta intre bec si led... posibil insa sa fie nevoie de mici adaptari ale instalatiei masinii pentru utilizarea lor. It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! Land Rover Owners Club Romania Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Micha Postat Decembrie 10, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2013 (editat) Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede Eu sunt român. :h5 Așa că am rezolvat-o românește: am pus releu electronic de Dacie. Costă între 20 și 30 lei, unele sunt cu 4 picioare, altele cu 3. La Freelander sunt cu 3 picioare și arată ca cel din poză. Nu se vede din poză, dar în spate, releul de Dacie are o clemă de prindere tot din plasticul din care este făcută carcasa. Am tăiat cu un simplu cuțit acea clemă. Noul releu de Solenza intră puțin forțat în papucii din panoul de siguranțe, dar încape la marele fix cu clema tăiată în dispozitivul de siguranțe. Totul funcționează perfect! Dar după toată experiența, îmi permit următoarele sfaturi: - releul electronic e cea mai simplă metodă și poate cea mai bună chiar dacă e puțin mai scumpă decât 2 rezistențe ordinare - nu folosiți pentru semnalizatoare LED-uri normale ci numai CREE, puternice. LED-urile normale se văd bine noaptea, dar ziua dacă soarele bate în semnalizatoare nu prea se mai vede semnalul. Riscați accidente mai ales din cauza semnalizării stânga. Nu e de joacă cu așa ceva. O poză cu LED-uri normale. Multe și slabe chiar dacă noaptea par puternice sau foarte în regulă. [ATTACH=CONFIG]197821[/ATTACH] Modificarea lămpilor spate cu respectivul LED este aici. Offtopic: Am pe față ca becuri de poziții niște CREE bestiale de 7.5W, luate de mine de pe Aliexpress și pe care le pot folosi liniștit pe post de fază scurtă. Editat Decembrie 10, 2013 de Micha Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Radu-N Postat Decembrie 10, 2013 Partajează Postat Decembrie 10, 2013 Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede Felicitari, ai rezolvat-o simplu si elegant. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Kibitz Postat Decembrie 10, 2013 Partajează Postat Decembrie 10, 2013 Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede Alta metoda de rezolvare consta in inlocuriea a doua rezistente de putere mica (0.25w) sau a doua condensatoare din interiorul releului. Avantajul era ca intr-adevar, consumul scadea; nu ca in cazul in care in paralel cu led-urile s-ar fi montat rezistente de 5w si consumul ar fi fost acelasi si, in plus, ar fi existat doua elemente care degajau caldura in mod nedorit. Dar soluta cu achzitonarea altui releu iefin e cea mai simpla! Sorin aka v1tara aka Sorin (__\≡≡≡$≡≡≡/__) Vitara 1.6 16v [__]\≡≡≡\≡Ө≡/≡≡≡/__] Patrol Y61 2.8 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
sierrafery Postat Decembrie 11, 2013 Partajează Postat Decembrie 11, 2013 Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede varianta cu releu de dacie e iscusita... dar pentru cine nu vrea complicatii exista chestii dedicate http://www.lrparts.net/indicator-ballast-resistor-enables-led-lights-to-be-fitted-to-range-rover-l322-sport-discovery-3-and-freelander-2.html NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Hartabala Postat Decembrie 12, 2013 Partajează Postat Decembrie 12, 2013 Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede Înlocuirea becurilor cu LED-uri e oarecum la modă acum dar cei care o fac trebuie să fie conștienți că renunță la un avantaj pe care l-a pomenit și Teddybear: Releele clasice de semnalizare au frecvența de basculare în mod VOIT dependentă de puterea becului. În acest fel, prin frecvența mai rapidă decît în mod uzual, șoferul este înștiințat că unul din becurile de semnalizare s-a ars. Desigur, LED-urile se ard mult mai rar decît becurile cu incandescență dar se mai ard și ele... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Micha Postat Decembrie 12, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2013 Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede Înlocuirea becurilor cu LED-uri e oarecum la modă... O fi la modă, dar repet: neapărat LED-uri puternice, CREE. Cele mici, normale, pot fi și 100 de bucăți montate pe soclu, sub soare direct nu sunt eficiente. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
teddybear Postat Decembrie 12, 2013 Partajează Postat Decembrie 12, 2013 Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede Desigur, LED-urile se ard mult mai rar decît becurile cu incandescență dar se mai ard și ele... Daca sunt corect dimensionate, duci masina la Remat inainte sa se arda:wink: Din pacate, asta inseamna, de cele mai multe ori, un pret ceva mai mare. O fi la modă, dar repet: neapărat LED-uri puternice, CREE. Cele mici, normale, pot fi și 100 de bucăți montate pe soclu, sub soare direct nu sunt eficiente. Cree este numai un producator de leduri de putere, pe piata sunt mult mai multi. Iar, pe de alta parte, poti obtine (in cazul semnalizarilor si al pozitiilor, cel putin) aceeasi intensitate luminoasa cu un numar corespunzator de leduri "superflux", insa cu un curent mult mai mic decat in cazul unui led de putere. Fiecare categorie are utilizarile ei:wink: It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! Land Rover Owners Club Romania Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Micha Postat Decembrie 15, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 15, 2013 Re: LED-urile pe semnalizare clipesc prea repede Un gif direct sub soare. Poate că în poză nu este mare diferență dar în realitate este. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate