gonzo Postat Decembrie 14, 2013 Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Buna ziua , are cineva ideie cum se pune cardanul la un Ford Bronco ll, mai exact pozitia lui, culisanta spre grup sau spre reductor. Am schimbat cardanul original de rahat cu unul pe cruci cardanice. Original de la mama lui, dar nu mi-au spus care e pozitia lui exacta. Merci Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat Decembrie 14, 2013 Partajează Postat Decembrie 14, 2013 (editat) Re: Pozitie cardan La multe masini (gen japoneze), culisanta este spre cutia de transfer. La americane am vazut invers, cu culisanta catre diferential. http://classicbroncos.com/img/pinionangle01.jpg Editat Decembrie 14, 2013 de Max Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gonzo Postat Decembrie 14, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Re: Pozitie cardan am vazut si eu poza asta pe net, dar tot nu sunt sigur daca e ok asa, sincer eu l-am pus azi cu culisanta in reductor. Dar mi-e cam teama sa merg asa cu ea, nu stiu ce se poate intampla. Merci .... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Iulian G Postat Decembrie 15, 2013 Partajează Postat Decembrie 15, 2013 (editat) Re: Pozitie cardan Nu se intampla nimic stai linistit. Nu exista o solutie standard universal acceptata privind montajul cardanului. Asa cum spunea si Max intalnesti la montajul de fabrica si cu glisanta la reductor/cutie si la diferential. Cardanul nu are sens de rotatie, din punctul asta de vedere nu-i problema. Fireste daca e sa dezbatem un pic subiectul, montajul cu glisanta (culisanta) la reductor are avantajul ca aceasta nu oscileaza in plan vertical atat de mult ca in cazul montarii inverse, de aici solicitarile ce apar pe glisanta datorita oscilatiilor verticale sunt mai mici, deci din acest punct de vedere viata mai lunga. In rest solicitarile datorate fortei de tractiune transmise sunt identice in ambele cazuri. Este f important cardanul sa fie intretinut corespunzator, respectiv sa fie gresat la timp (atat crucile cat si glisanta), ferit de lovituri directe, verificat periodic jocurile crucilor si a glisantei, suruburile de prindere, existenta placutelor de echilibrare, starea burdufului protector al glisantei (daca exista). Este bine asa cum tii evidenta schimburilor de ulei si filtre, sa ai si un plan de gresare. Constructorul recomanda la un anumit nr de km, dar daca circuli mult cu masina incarcata, daca tractezi, la circulatia preponderent in localitati sau zone muntoase, cand e multa umezeala pe perioade lungi de timp intervalele de gresare recomandate se reduc corespunzator. Deasemeni e recomandat sa gresezi cardanul dupa fiecare sesiune de trecere prin vaduri sau noroaie adanci. :wink: Editat Decembrie 15, 2013 de Iulian G Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Iulian G Postat Decembrie 15, 2013 Partajează Postat Decembrie 15, 2013 (editat) Re: Pozitie cardan Si inca ceva! O sa auzi poate pe la soferi in varsta ca e musai sa fie montat cu glisanta catre diferential, fara sa-ti explice de ce e asa, doar ca asa a fost el instruit! Explicatia e simpla! Pe vremuri nici masinile comerciale nu erau asa performante (Bucegi-ul avea 150cp, Saviem 135cp si aia daca erau toti caii la datorie :ha:) si pentru optimizarea eficientei activitatii de transport foarte multi trageau remorci, uneori cate doua:f2, iar supraincarcarea masinilor era la ordinea zilei in acele timpuri. Tractiunea acestor vehicole fiind de regula numai pe axa spate, efortul suportat de elementele transmisiei (printre care si cardan) era mult mai mare comparativ cu valorile de proiectare, de aici uzura accelerata a lor. Primele care dadaeau semne de oboseala la cardane erau glisantele, care odata cu jocurile de multe ori induceau si vibratii in transmisie, iar primele afectate erau suruburile de prindere care in prima faza se slabeau rapid. Cei ce nu ,,simteau" masina sau nu verificau suruburile cardanului periodic, mergeau pana acestea se forfecau si daca cardanul era montat cu glisanta spre cutie, in momentul in care cadea, de cele mai multe ori se infingea in pamant determinand rasturnarea camionului. Asa ca la un moment dat a aparut un ordin ca acestea sa fie montate cu glisanta spre diferential si sa fie montat un lant transversal sub cardan pentru ca acesta sa nu mai atinga solul in cazul desprinderii accidentale. Vremurile s-au schimbat, transmisiile vehicolelor moderne pot suporta forte/solicitari mult mai mari, astfel incat nivelul de siguranta in exploatare este mult mai ridicat! Cu stima!:wink: Editat Decembrie 15, 2013 de Iulian G Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gonzo Postat Decembrie 15, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 15, 2013 Re: Pozitie cardan Merci mult Iulian, eu l-am montat cu glisantul spre reductor....am zis ca e mai sigur sa dau cu ceva in partea groasa decat in aia subtire :) , de doua zile ma uit pe poze la americani si vad ca toate modelele mele au spre reductor... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate