wawa Postat Ianuarie 7, 2014 Partajează Postat Ianuarie 7, 2014 (editat) Re: achizitie Jimny, Germania vs Romania E, aici nu sunt de acord cu tine. Nu vreau sa intram intr-o polemica ce nu va rezolva situatia, dar este clar ca tu vorbesti din perspectiva dealerului. Stai linistit ca nu sunt nemtii mai rabdatori si nici nu inseamna disciplina, civilizatie sau educatie sa astepti cu lunile o tabla de masina care e pe stoc. A, daca iti asumi vreo comanda speciala in culoarea vantului turbat, da, se poate discuta cu anumite rezerve. Viata este scurta si nu se mai intoarce nici o secunda, de ce sa iti irosesti cateva luni asteptand dupa ceva ce poti avea pe loc sau in foarte scurt timp? Mai exista si versiunea achizitiei din impuls, in care vrei ca moftul sa ti se indeplineasca rapid, altfel ii trece toata aroma si iti dai seama ca nu aveai nevoie sa cumperi nimic. Mai exista si achizitia din necesitate urgenta. In ziua de azi, masina este ca lama de ras: un consumabil oarecare. Ca pe un televizor sau pe o bicicleta ar trebui sa o iei pe loc, din raft. Politica asta au inteles-o japonezii foarte bine, de unde si versiunile putine de echipare, de obicei 3 per motorizare. Bine, adevarat ca o masina noua este un obiect ceva mai mare, necesita o logistica mai dificila in ceea ce priveste transportul, costa si ceva mai mult. Dar totusi, de ce sa fie tot clientul cel disciplinat si cuminte si nu producatorul si vanzatorul cei care sa respecte timpul cumparatorului? La urma urmei, cumparatorul nu face profit, ci este cel care pierde- si nu sume mici, ci mai bine de 10 procente in momentul in care a plecat cu masina din showroom. Show him some respect for God sake! Iar negocierea este pe deplin dreptul oricarui client, se zice ca nu e prost ala care cere ci ala care da. Lipsa negocierii in domeniul auto este caracteristica perioadei comuniste, fie de la noi, fie din alta tara, in occident sau lumea civilizata, cum iti place sa ii spui, in permanenta s-a negociat. Iti pot arata niste pliante de prin 70 din Franta, unde erau invitati clientii sa negocieze achizitia noului si ultra modernului citroen cx. Am si eu clienti din Germania si moaaama ce le mai place sa negocieze, cred ca sunt cei mai duri negociatori, dar nu-i condamn, bravo lor, ca de fiecare data le iese. Editat Ianuarie 7, 2014 de wawa Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
andumi Postat Ianuarie 8, 2014 Partajează Postat Ianuarie 8, 2014 Re: achizitie Jimny, Germania vs Romania E, aici nu sunt de acord cu tine. Nu vreau sa intram intr-o polemica ce nu va rezolva situatia, dar este clar ca tu vorbesti din perspectiva dealerului. Stai linistit ca nu sunt nemtii mai rabdatori si nici nu inseamna disciplina, civilizatie sau educatie sa astepti cu lunile o tabla de masina care e pe stoc. A, daca iti asumi vreo comanda speciala in culoarea vantului turbat, da, se poate discuta cu anumite rezerve. Viata este scurta si nu se mai intoarce nici o secunda, de ce sa iti irosesti cateva luni asteptand dupa ceva ce poti avea pe loc sau in foarte scurt timp? Mai exista si versiunea achizitiei din impuls, in care vrei ca moftul sa ti se indeplineasca rapid, altfel ii trece toata aroma si iti dai seama ca nu aveai nevoie sa cumperi nimic. Mai exista si achizitia din necesitate urgenta. In ziua de azi, masina este ca lama de ras: un consumabil oarecare. Ca pe un televizor sau pe o bicicleta ar trebui sa o iei pe loc, din raft. Politica asta au inteles-o japonezii foarte bine, de unde si versiunile putine de echipare, de obicei 3 per motorizare. Bine, adevarat ca o masina noua este un obiect ceva mai mare, necesita o logistica mai dificila in ceea ce priveste transportul, costa si ceva mai mult. Dar totusi, de ce sa fie tot clientul cel disciplinat si cuminte si nu producatorul si vanzatorul cei care sa respecte timpul cumparatorului? La urma urmei, cumparatorul nu face profit, ci este cel care pierde- si nu sume mici, ci mai bine de 10 procente in momentul in care a plecat cu masina din showroom. Show him some respect for God sake! Iar negocierea este pe deplin dreptul oricarui client, se zice ca nu e prost ala care cere ci ala care da. Lipsa negocierii in domeniul auto este caracteristica perioadei comuniste, fie de la noi, fie din alta tara, in occident sau lumea civilizata, cum iti place sa ii spui, in permanenta s-a negociat. Iti pot arata niste pliante de prin 70 din Franta, unde erau invitati clientii sa negocieze achizitia noului si ultra modernului citroen cx. Am si eu clienti din Germania si moaaama ce le mai place sa negocieze, cred ca sunt cei mai duri negociatori, dar nu-i condamn, bravo lor, ca de fiecare data le iese. @wawa....nu e vorba de polemica aici, ci mai degraba de un schimb de pareri. Tocmai de-aia vreau sa iti spun si parerea mea in toata aceasta chestiune. Mai degraba vorbesc din prisma producatorului si mai putin al vanzatorului. Nu vreau sa se considere off topic, dar un raspuns e necesar. Sunt perfect de acord cu tine numai ca vezi tu, acest consumism dus la exagerare, ne-a adus in starea in care se produceau masini aiurea, fara ca cineva sa si le doreasca. VW schimba generatiile Golf-ului mai repede ca pe ciorapi. Ti se pare normal? In general vorbind, inainte, o generatie a unui model avea o viata de aproximativ 5-7 ani, abia dupa aceea fiind schimbata generatia. Un model nou, abia aparut, la 3 luni de la lansare a ajuns sa fie obligat sa aplice niste discount-uri de cel putin 10% ca sa se vanda. Si nu vorbim aici de calitatea produsului respectiv ca lasa de dorit. Cum te simti tu client, care dupa cei ai platit 20.000 EUR pe o masina, sa vezi ca peste 5 luni, aceeasi masina costa doar 15.000 EUR? Nu simti ceva frustrare? Apropo de calitate, mai vezi tu vreun producator auto care sa fabrice ceva durabil, ceva care sa tina macar 5 ani fara probleme....? Din pacate raspunsul este nu. Si toata povestea asta inca se rostogoleste. Gandeste-te ca poate este si din vina noastra. Ne-am obisnuit sa ardem etapele repede, pe nemestecate. Stiu, si ai dreptate, tu privesti achizitia unei masini din privinta "copilului care isi deschide cutia cu bomboane" si abia asteapta acest lucru. Corect. Dar lucrurile nu stau mereu cum am vrea noi. Am ajuns sa apreciem tot felul de accesorii inutile la masina, uitand de fapt ca o masina trebuie sa fie practica si fiabila. Marketingul ne gadila comfortul si de aici se strica toata jucaria. Intamplator cunosc bine ceea ce fac japonezii, mai ales in Europa, o piata care nu-i intereseaza deloc. Au produs si inca mai produc unii masini bune, dar incep sa se vada si la ei cateodata rateurile. Pana acum, la ei nu vedeai asa ceva. Si-au dat seama ca daca masina lor nu trece prin service vor muri de foame. Ti se pare corecta abordarea asta? Nimeni nu spune ca negocierea nu este permisa, dar trebuie facuta in limite rezonabile de ambele parti. Sa zicem ca masina are un pret corect de 20.000 EUR. Plec de la premisa ca la acest pret, toata lumea castiga rezonabil (producator, dealer, transportator, etc.). De ce trebuie eu sa majorez pretul artificial la 25.000 EUR ca tu client sa te simti bine cand negociezi si ajungi la 22.500 EUR si sa crezi ca ai negociat foarte bine si ai obtinut 10% discount, cand tu, client, de fapt te-ai pacalit deja cu 10%, pentru ca pretul corect al masinii era de fapt 20.000 EUR? Nu e mai cinstit ca pretul sa fie corect de la inceput? De ce trebuie mereu sa ne furam aiurea intre noi? Nu am sa inteleg niciodata acest lucru. Pierderile producatorilor din 2009 si pana in prezent sunt uriase. Culeg furtuna pe care au semanat-o din 2000 incoace. Clientul crezi ca iese in castig? Deloc. Preturile in service-uri au crescut si cresc mereu, piesele se strica mai des. Asa ca per total, tot la furatul caciulii ajungem. Oricum am privi lucrurile. Din acest motiv spun ca negocierea in Germania este mai aproape de realitate. Daca tu vii la mine si de la pretul de lista al masinii iti ofer dupa o saptamana de tatonari si negocieri un discount de 20%, nu iti bate la ochi ca daca nu ai fi negociat, puteai sa platesti un pret cu 15% mai mult pe acelasi produs? Faptul ca la un pret corect mi se ofera un discount rezonabil de 3%, maxim 5% o iau ca pe un bonus si atat. Daca mi se ofera mai mult, deja imi dau seama ca puteam sa ma pacalesc foarte usor. Si aici, cred ca ti-e clar ca vorbesc din prisma clientului. Si eu la randul meu sunt client si imi place sa fiu tratat respectuos si rezonabil. Faptul ca negociezi nu inseamna obligatoriu ca si obtii pretul corect. Este o pista falsa unde noi, clientii, cadem foarte des. Iti mai dau un singur exemplu, mai aproape de realitatile noastre. Ai idee de adaosurile comerciale aplicate de marii retaileri, gen Carrefour sau altii ca ei?.....Preturile reale sunt cu cel putin 20-30% mai mici. Faptul ca tu citesti acolo ca este promotie nu inseamna nimic. Ei tot atat castiga. Si crede-ma ca nu am vazut pe nimeni in Carrefour, care dupa ce si-a umplut doua cosuri cu orice, sa ceara o discutie cu managerul magazinului pentru un discount. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
unde Postat Ianuarie 8, 2014 Partajează Postat Ianuarie 8, 2014 (editat) Este o idee buna sa ncercam si Grecia ca posibila sursa ...dar cu o mentiune. Grecia este o tara pro-rugina. Fiind un arhipelag in mijlocul unei mari foarte sarate ... nu prieste in mod special tablei masinilor de buget care nu au tratamente foarte perfrmante pentru caroserie. Te contrazic in privinta partii cu pro-rugina, exceptie desigur daca masinile nu au ajuns sa faca baie in mare. In rest, sarea nu se evapora. Am fost in septembrie in Grecia, in jumatate de ora a plouat torential si apoi s-a uscat asfaltul integral. Daca in 2009 masinile noi se vindeau si cu 30% discount, acum daca obtii 10% e bine si asta numai in anumite cazuri. In Germania pentru o masina de 50.000 euro discountul obisnuit este de maxim 500 euro. Incet incet, si in Romania se va ajunge aici. Totul tine de civilizatie, iar directia este una singura. Nimeni nu spune ca trebuie sa cumperi o masina cu un pret marit, dar la pretul corect da. Daca vrei sa o cumperi sub acest nivel, o faci, dar pe riscul tau. Situatia respectiva era datorata crizei, care inca nu s-a terminat, in pofida declaratiilor politicienilor, nu civilizatiei. Nu stiu cum mai e situatia acum in Germania, dar la nivel de UE industria auto e in recesiune de peste 10 ani, e adevarat ca scaderile de la un an la altul sint mici, dar trendul este descrescator. Pretul corect al unei masini e cel stabilit de piata (raport cerere/oferta). Cu cit piata e mai libera, cu atit pretul va fi mai aproape de adevar. Cu cit piata este afectata de diverse taxe (TVA, taxa poluare, etc.) si alte obstacole birocratice, cu atit pretul va fi mai deformat pentru ca raportul cerere/oferta este distorsionat in mod artificial. Asta este si explicatia pentru care masinile (si nu numai) sint mai ieftine in US decit in UE. Pierderile producatorilor din 2009 si pana in prezent sunt uriase. Culeg furtuna pe care au semanat-o din 2000 incoace. Clientul crezi ca iese in castig? Deloc. Preturile in service-uri au crescut si cresc mereu, piesele se strica mai des. Asa ca per total, tot la furatul caciulii ajungem. Nu toti sint pe pierdere, unii mai sint si pe plus. Fiabilitatea controlata a fost introdusa prin anii '80 de Toyota si curind toti producatorii au invatat lectia. Din postura de cumparatori ne furam caciula cind cerem modele mai ieftine, nu modele mai fiabile (faptul ca producatorul pretinde ca la un motor turbo uleiul se poate schimba la 20-30k de km, nu e o dovada de fiabilitate, din contra), situatie care convine producatorilor, care stiu astfel ca vind un produs care va ajunge mai repede in stadiu de deseu si deci va trebui inlocuit. Astfel masina trece de la statutul de "bun de folosinta indelungata" la cel de "electrocasnic", adica sigur va fi inlocuit in citiva ani. Producatorii isi fura singuri caciula cind ofera modele pline de optiuni inutile, doar pentru ca le pot vinde la pret gras unor clienti care sint dispusi sa plateasca practic oricit (amintiti-va cit costau farurile xenon de fabrica prin anii 2000). Un alt exemplu sint DRL-urile. Stiu exemple de scadere intentionata a calitatii de la citiva producatori europeni si sint convins ca mai exista si altele, dar cred ca deja sint off-topic. Editat Ianuarie 8, 2014 de atar Suzuki Jimny 1.3i 2004 "There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
wawa Postat Ianuarie 8, 2014 Partajează Postat Ianuarie 8, 2014 Re: achizitie Jimny, Germania vs Romania Ca sa revenim, parerea mea este ca Jimny poate fi luat cu incredere de oriunde atat timp cat pare a fi in stare buna. La 2-nd hand, pretul reflecta cel mai bine starea masinii. Ai motor bun dar ai vopsea zgariata, ai caroserie impecabila dar ai de inlocuit diverse la mecanica. Nu-i Germania pomul laudat, ci este doar o tara cu excedent auto. Romanul, ca si Turcul, isi doreste ca tot ce are sa provina din Germania. Chiar daca este o bucata ruginita si indoita de metal, este metal Made in Germany. Nu ne vom face bine, asa ca singura solutie este sa deschidem larg ochii ca acea bucatica de metal sa nu fie si indoita si ruginita, macar sa fie doar indoita sau doar ruginita. Deutschland über alles Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate