bogdan.sb Postat Ianuarie 3, 2014 Partajează Postat Ianuarie 3, 2014 Salutare, la Feroza, dupa ce am inaltat-o putin (bl + sl) ma gendesc sa ii maresc putin ecartamentul. Am gasit niste jante prin care castig 20 mm / roata dar as vrea ceva mai mult si ma gandesc la niste distantieri simpli (fara prinderi duble). Ceva intrebari: 1. Dupa ce pun janta, mai raman 17 mm de prezon. Care ar fi grosime maxima, in asa fel incat sa nu zboare roata? 2. Se pot schimba prezoanele cu unele mai lungi? Cum? De unde as putea sa cumpar prezoane mai lungi? 3. Daca maresc mai mult ecartamentul spate decat fata (ca sa nu fortez directia exagerat) este o problema? Ma ajuta la ceva? Ma incurca cu ceva? Multumesc. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Marius C alias Turagmes Postat Ianuarie 3, 2014 Partajează Postat Ianuarie 3, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane cel mai bine cauta jante cu ET negativ mai mare sau foloseste flanse cu prindere dubla....de celelalte solutii e bine sa uiti Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat Ianuarie 3, 2014 Partajează Postat Ianuarie 3, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane cel mai bine cauta jante cu ET negativ mai mare sau foloseste flanse cu prindere dubla....de celelalte solutii e bine sa uiti In completare la ce ti-a recomandat Marius poti citi si aici : http://forum.club4x4.ro/showthread.php?53133-flanse-distantiere-vs-et-negativ http://forum.club4x4.ro/showthread.php?66691-Un-alt-mod-de-a-monta-flanse-la-roti-pt-Toyota&p=803936&viewfull=1#post803936 http://forum.club4x4.ro/showthread.php?67658-Problema-grava-flanse&highlight=flanse http://forum.club4x4.ro/showthread.php?79155-flanse-distantiere-sau-jente-cu-etalon-negativ-la-vitara-scurta&highlight=flanse Oricum, eu nu prea inteleg de ce iti trebuiesc prezoane mai lungi din moment ce exista flanse care se fixeaza de butuc cu un set de prezoane, iar janta se fixeaza de flansa cu alt set de prezoane..... REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dan chiperi Postat Ianuarie 4, 2014 Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 (editat) Re: Marire ecartament / lungime prezoane ... faza cu ecartament diferit pe cele 2 axe nu-i foarte ok. Pe asfalt nu e problema, insa pe noroi sau zapada faci 4 urme si prin urmare efort in plus al bidiviilor de sub capota, si asa putini la numar. Foarte rau nu are ce sa fie, tinand cont ca truck-urile americane au pe axa spate cate doua roti stanga-dreapta(dar cu vreo 300 CP:wink:) Editat Ianuarie 4, 2014 de dan chiperi :lr blackhttp://forum.club4x4.ro/showthread.php?61857-LADA-NIVA-IASI-quot-Natasha-quot/page15&highlight=iesire+iasi :lr whitehttp://forum.club4x4.ro/showthread.php?65728-Lada-Niva-1-7-i-multipunct/page52&highlight=lada+niva Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogdan.sb Postat Ianuarie 4, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane Cu ecatramentul diferit m-am lamurit. Am gasit niste jante la care castig 40 mm la ecartament (20 / roata) si as fi vrul distantieri simpli (fara prezoane separate) de 10-15 mm, in asa fel incat sa maresc ecartamentul in total cu 60-70 mm. Jante cu o valoare negativa a et-ului mai mare, nu am gasit momentan - de tabla si la un pret decent, dar am gasit unele noi cu et = 0 (masina stock are et = +19mm) la un pret bun, zic eu ... Flansele fara 2 randuri de prezoane ma gandesc ca sunt mai rezistente si mai simplu de facut. In Sibiu stiu un atelier de prelucrari metalice (strunguri, meseriasi cu experienta, etc) unde le pot face destul de ieftin fata de unele "dea gata"... Cam astea ar fi ideile mele in momentul de fata pe acest subiect. Dar bineinteles, astept cu nerabdare orice opinie si ca la orice modificare facuta la masina pana acum, cu ajutorul vostru sper sa iau decizia corecta :wink: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
KAROLOKW Postat Ianuarie 4, 2014 Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane Ceva intrebari: 1. Dupa ce pun janta, mai raman 17 mm de prezon. Care ar fi grosime maxima, in asa fel incat sa nu zboare roata? trebuie sa tii cont ca centrarea jantei se face de cele mai multe ori pe acea "gaura"centrala iar fixarea se face prin prezoane cu zona conica sau cu piulite tot asa. aici trebuie sa tii cont ca fixarea se face printr-un anumit numar de spire care asigura rezistenta si integritatea asamblajului: nu iti va sta roata pe punte in viraje daca in lod de 17mm de filet ai avea sa spunem doar 7mm 2. Se pot schimba prezoanele cu unele mai lungi? Cum? De unde as putea sa cumpar prezoane mai lungi? se pot schimba in general cam la orice masina dar prezoane lungi in general se fac si cu diametre mai mari ca altfel se incovoaie, eu nu recomand ca am pus asa ceva si am pus dupa flexul pe ele :) cea mai buna varianta parerea mea e flansa cu prindere dubla,e cea mai sigura si robusta solutie. 3. Daca maresc mai mult ecartamentul spate decat fata (ca sa nu fortez directia exagerat) este o problema? Ma ajuta la ceva? Ma incurca cu ceva? la asta nu stiu ce sa iti recomand nu ma pricep dar din principiu pentru mine ar fi o grija in plus ca daca trec printre doi copaci cu fata dupa trebuie sa stau sa vad daca trec si cu spatele :) asa daca am trecut cu fata spatele trece si el :) dar oricum nu stiu ce sa iti spun :) Multumesc. de ce nu ma lasa sa postez? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Marius C alias Turagmes Postat Ianuarie 4, 2014 Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane noi ne-am cam spus parerile...tu vad ca ai altele.....fa cum crezi tu ca-i mai bine.....eu unul la intrebari puse de tine nu mai raspund Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
air_wolf Postat Ianuarie 4, 2014 Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane de ce sa mergi in siguranta cind poti avea 100 de morcovi? unde-i adrenalina?! The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500 4x4MANIA is where we are !!! “ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Marius C alias Turagmes Postat Ianuarie 4, 2014 Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane :ha::-P Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat Ianuarie 4, 2014 Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane de ce nu ma lasa sa postez? Cine, ce....? :oc REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogdan.sb Postat Ianuarie 4, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane noi ne-am cam spus parerile...tu vad ca ai altele.....fa cum crezi tu ca-i mai bine.....eu unul la intrebari puse de tine nu mai raspund Daca citeai mai atent ultima mea postare, constatai ca, doar am explicat mai amanuntit nelamuririle ridicate in prima postare, deci nicidecum NU am SUSTINUT niste idei, ci am EXPUS niste idei pe care doresc sa le IMBUNATATESC cu ajutorul colegilor de pe forum. Si sunt convins ca o sa iau decizia corecta, urmand experienta celor care raspund, asa cum s-a intamplat si pana acum cu tot ce am facut la masina. Oricum, nu este obligatoriu sa raspunzi la nicio intrebare. Fiecare face ce considere ca este mai bine, dar iti multumesc pentru efortul depus pana acum pentru a imi explica punctul tau de vedere, referitor la diversele probleme ridicate ... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogdan.sb Postat Ianuarie 4, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane de ce sa mergi in siguranta cind poti avea 100 de morcovi? unde-i adrenalina?! Ai dreptate, dar ma streseaza ca nu reusesc sa gasesc jantele de care am nevoie si caut de 2 saptamani pe net, prin targ... (bineinteles, ma uit si la pret pentru ca nu am de ales....). Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
blackufo Postat Ianuarie 4, 2014 Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane daca ai jante de tabla pe masina ,de ce nu incerci o operatie de intoarcere a lor ,castigi et marit,pastrezi prezoanele din dotare si toata lumea ii multumita .fara iepuri,morcovi si alte fructe de padure. amintirile cele mai frumoase le am din........vise. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogdan.sb Postat Ianuarie 4, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane daca ai jante de tabla pe masina ,de ce nu incerci o operatie de intoarcere a lor ,castigi et marit,pastrezi prezoanele din dotare si toata lumea ii multumita .fara iepuri,morcovi si alte fructe de padure. Pentru ca am citit multe pareri din care am inteles ca nu se prea garanteaza echilibrarea 100% in urma modificarii. Este adevarat, altii spun ca se poate ... In plus, jantele pe care le-am gasit eu (et=0 si mi-ar trebui -20 .. -30 mm) sunt de la un atelier destul de dotat, dar si de acolo mi-au spus ca, daca vreau ei le pot modifica, dar nu imi garanteaza ca ies foarte bine. De-asta am retineri si incerc sa gasesc o varianta cat mai buna... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
baghy Postat Ianuarie 4, 2014 Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane Am Feroza si doar suspension lift cu gume 235/75/15. Momentan pe masina am jante 7J si nu am nicio problema de stabilitate. Orice i-ai face tot nu seamana cu turismele la tinuta de drum. Pentru jante cu Et negativ trebuie sa mergi pe 7j, eu aveam unele de vanzare 7 j cu et -12 mangels dar le-am vandut. Masina de pe care le-am dat jos a avut flanse de trei centimetri doar pe spate dar avea gume late de 13.5. Si tot din experienta personala iti recomand sa nu pui doar o flansa fara alte prezoane pentru ca atunci cand am schimbat jantele de tabla cu unele de aliaj borbet de pe o vitara, acestea din urma find mai groase, piulitele au prins mai putin pe prezon. Cam un centimetru si ceva mai putin, binenteles cu prezoanele originale. Rezultatul a fost un prezon retezat si la mica distanta s-au mai dus 3 prezoane de am mai ramas doar cu unul din cinci. Solutia cea mai buna, ori gasesti jante, ori le intorci pe ale tale, sau cumperi altele si le intorci. Sau o lasi asa ca nu se intampla nimic. 1 Daihatsu Feroza, adio pietre la rinichi. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
atar Postat Ianuarie 4, 2014 Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 (editat) Re: Marire ecartament / lungime prezoane Daca se potrivesc jantele de Vitara, atunci vei gasi Jante pe 15" cu ET negativ pana la -30. Vei gasi SH intre 200 si 300 Euro setul Cauta Dotz Dakar. Eu am avut pe masina cu ET -30. Daca vrei distantieri, nu poti pune decat cu doua seturi de prezoane. Nu poti pune cu prezoane lungi pentru ca se vor forfeca. Nu inventam noi roata. Daca era viabila solutia asta o foloseau toti pentru ca ar fi fost cea mai ieftina. Editat Ianuarie 4, 2014 de atar "Sunt mai multi cei care capituleaza, decit cei care esueaza." Henry Ford Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
air_wolf Postat Ianuarie 4, 2014 Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane hai sa terminam cu mitul echilibrarii. orice roata se poate echilibra, dar din pacate ai nevoie de plumbi pe care nu-i are orice vulcanizare ordinara. pe masinile care au mt-uri, mai ales cele agresive, de la 80% off-road in sus (simex, tsl, ltb, bogger, tractor) deja nu mai conteaza cit de echilibrate sint. masinile alea la 90 intra in fibrilatii (volan spasmodic, directie sashie, vibreaza si kkt-ul in tine) si daca te tin nervii, pe la 120 se aseaza pe sosea cit de cit normal. cu roti echilibrate e ceva mai bine, dar tot de nervi si de difuzoare tine. jantele, oricum sint patrate. daca le intorci la cineva care se pricepe, poate iesi ceva bun. daca te duci la nea din colt care mai mult sta decit munceste, s-ar putea sa bata. bafta cu ele si nu-ti pune prezoane mai lungi. The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500 4x4MANIA is where we are !!! “ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Ianuarie 4, 2014 Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 (editat) Re: Marire ecartament / lungime prezoane Pentru un ET negativ de 60-70 mm vor fi obligatorii punti grele - gen Y60/61 , G , etc ... si roti mici . Incepand cu -50 ( sau -30 si roti de 33 ) chiar si puntile mentionate trebuie sa fie in stare buna ( la directie per total si unele subansamble de suspensie ) si rotile bine echilibrate - orice scapare penalizeaza instant si apare invariabil oscilatia necontrolabila . Pentru o punte usoara sau medie ar fi maximul posibil si de bun simt pana la -45 . Si chiar si asa , ar fi necesar sa se mai umble putintel la unghiul caster , pentru a mari autostabilitatea puntii ( cu consecinta directa ca virarea va fi mai greu de actionat ) . Si daca nu ne ingrijoreaza deloc posibilele suprasolicitari in prezoane , ar trebui considerate mult mai atent solicitarile in butucii de roata si in pivoti ( si poate ca schimbata caseta cu una mai mare , cea stock va ceda nervos incepand cu 15-20k km . Si un amortizor de directie mai hotarat , ca in secunda in care incepe virarea - scoaterea de la punctul de medie convergenta - tot sistemul e dezechilibrat si incepe sa fie suprasolicitat major pe drumuri neregulate Sistemul fiind conceput initial pentru un ET ... cam zero ... cand se monteaza ET negativ se creeaza toate premisele de a dubla fortele care trebuie controlate ). Si , la un ET negativ de 60-70 mm anvelopele fata freaca in praguri la virare , iar spatele in aripa , deci trebuie taiat din caroserie sau inaltata masina ca la circ ( si tot e insuficient in flexare ) . Si , in plus masina arata ciudat cu juma de roata p-afara ( vrei poze ? am io cu cu ET -88... ) . Zic si io ... sa mai cugeti putintel .... Editat Ianuarie 4, 2014 de cos ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogdan.sb Postat Ianuarie 5, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane Dupa ultimele postari m-am lamurit/hotarat/decis/etc... Cumpar jantele cu et 0, asta inseamna ca o sa castig 40 mm la ecartament, ceea ce sper ca nu forteaza prea mult restul subansamblelor. Oricum, mai mult de 80 km/h nu am mers cu masina, iar in curbe o las usurel, usurel. Cand vreau viteza mai mare merg cu alta masina. Ma gandeam la stabilitate doar in off, la inclinatii laterale. De ci, maine o sa cumpar si montez jantele si o sa revin cu impresii. Multumes mult pentru detalii si sper ca nu am fost prea insistent, dar nu prea stiam multe despre mecanica auto si prin astfel de discutii dar si prin practica pe masina mea, in ultimele luni, pot sa zic ca am invatat multe. Acum, in afara de motor/reglaje motor/cutie viteze si transfer, pot sa repar cam tot ... Deci, cu prima ocazie :2dr Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Ianuarie 5, 2014 Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane O regula nescrisa a modificarilor spune ca atat cat ai inaltat-o, atat trebuie latita ptr a pastra centrul de greutate cam in acelasi loc. Orice abatere de la aceasta regula - instabilitate in teren si pericol la orice manevra atat ptr sofer cat si ptr pasageri. Ca solutii de latire masina ai asa: 1.Flanse la roti Aplicarea acestora (prinderea pe prezoane si iesirea spre exterior cu alte prezoane din flanse automat creste uzura pe toate elementele mecanice din axe ptr ca pe punctul terminal se creeaza tensiuni pe rulmentii de la roti 2.Jante cu ET negativ Aplicarea acestora pastreaza punctul de prindere la locul lor dar scot rotile in exterior. Adica punctele de sprijin ale masinii sunt mai spre exterior si confera stabilitate dar mai exista unele neajunsuri...gen atingeri de aripi in viraj si pe flexari, atingeri bari de protectie samd. Am incercat ambele variante si sincer solutia la care am ramas e urmatoarea: Fara bodylift, doar cu suspension lift (ptr ca punctele de prindere faciliteaza contorsiunea caroseriei si a sasiului) si cu un ET negativ minim necesar. Totul colaborat cu o coafare a caroseriei (taiere din aripi si modelare a lor mai sus). In acest mod am pastrat atat centrul de greutate al masinii cat si estetica. In teren masina se comporta exemplar, fara sa schiteze nici cel mai mic gest de insuflare de instabilitate sau nesiguranta. Lungirea prezoanelor,alte prezoane mai lungi, ecartament diferit fata-spate sau orice alta tehnica, sincer mi se pare inutila si periculoasa. consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogdan.sb Postat Ianuarie 5, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane Yonutz, imi intaresti ideea de a lua jantele care maresc ecartamentul cu 40 mm si sa renunt la alte idei ... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Ianuarie 5, 2014 Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane Orice metoda prin care se mareste ecartamentul duce la suprasarcini similare , e total egal ca se folosesc jante cu -40 sau flanse distantiere de 40 mm . Singurele avantaje ale jantelor sunt mentinerea normala a masei nesuspendate ( amortizoarele functioneaza in parametri nominali , nu au de actionat in plus greutatea flansei distantiere ) si lipsa a inca unui rand de prezoane . Si , singurele flanse distantiere pe care le-as folosi ar fi cele cu buza , cu dubla centrare - flansa pe butuc si roata pe buza flansei . Flansele fra dubla centrare se bazeaza doar pe prezoane , si e cam nesigur . Daca sunt doritori de poze cu prezoane retezate din flansa , doar sa ceara ... ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Ianuarie 6, 2014 Partajează Postat Ianuarie 6, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane Yonutz, imi intaresti ideea de a lua jantele care maresc ecartamentul cu 40 mm si sa renunt la alte idei ... N-am inteles sau poate ca n-am fost atent cu cat ai inaltat masina ...am vazut ca ai scris de BL si SL dar n-ai precizat cu cati cm ai cocotat-o mai sus. Pe de alta parte ...un nene pe aici zicea asa: invata din greselile altora ptr ca din ale tale n-ai nici o sansa, imbatranesti si mori pana apuci sa te prinzi de miscare. Flansele cu dubla buza si centrare sunt foarte ok si reduc considerabil stresul de pe prezoane...doar ca sincer nu mi-as pune sub nici o forma flanse la roti ... Poate ca sunt eu mai adept al clasicului (standard) ca si conceptie...dar ...pana la urma fiecare cu ideile lui... Tinerea masinii cat mai aproape de standard si aducerea ei la parametri de functionare cat mai aproape de "stock" pot fi secretele unei fiabilitati in timp. Indiferent cat ne vom modifica, vom avea performante de moment dar in realitate vom facilita involuntar ruperea unor zale din acest echilibru "garantat si probat" de fabrica. consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogdan.sb Postat Ianuarie 6, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane Am inaltat cu aprox. 50-60 mm in total (la BL am folosit banda transportoare, iar la suspensie am springuit arcurile spate si am adaugat o foaie - doar pentru ca lipsea una, iar in fata am ridicat putin din barile de torsiune - ca sa egalez cat de cat cu spatele). Deci nu am inaltatt foarte mult ... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
air_wolf Postat Ianuarie 6, 2014 Partajează Postat Ianuarie 6, 2014 Re: Marire ecartament / lungime prezoane pai poate ai adus-o la inaltimea din fabrica la suspensie. :grin: The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500 4x4MANIA is where we are !!! “ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate