Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Ce inseamna sa consumi mai putin sau sa reciclezi

cretu

Postări Recomandate

Re: Ce inseamna sa consumi mai putin sau sa reciclezi

Dar hai sa vedem cum putem sa reciclam din proprie initiativa si nu pentru ca asa ni se impune!:h5

Pana una alta, faimoasele pubele eco amplasate prin Bucuresti sunt total nefolositoare. Pe langa faptul ca, aproape in fiecare noapte (uneori si in plina zi) sunt "controlate" si golite fara jena de diversi mai mult sau mai putin "colorati", cand vine totusi firma angajata sa le goleasca, o face perfect selectiv: intai sticla, apoi hartia si la urma plasticul (daca mai e), toate una peste alta in aceeasi remorca de tractor.

N-am avut pana acum curiozitatea sa vad unde anume sunt duse deseurile astfel colectate...

L.E:

Imi aduc aminte de un caz ...din Germania. Am luat niste beri dintr-un supermaket intr-o seara...Costa mai mult ambalajul decat continutul. Majoritatea celor care cumparau astfel de bauturi aveau sticlele goale in traista... Stateam si ma gandeam ...in Romania cati dintre noi aruncam sticlele goale la gunoi? Asta ptr ca ptr comercianti e mai simplu sa includa valoarea ambalajului in pretul produsului decat sa stea sa le colecteze, spele, reeticheteze samd.

Tot in Germania, in magazine de gen Aldi sau Liedl, erau instalate niste automate de recuperat sticle si PET-uri. Automatele preluau ambalajele cu pricina (din categoria celor care nu erau recuperate "la schimb" cu altele pline), le faceau farame (sau franjuri in cazul PET-urilor) si-ti eliberau contravaloarea lor. Nu mai tin minte exact, valoarea lor, dar parca, la 5-6 sticle goale primeai o suma echivalenta a uneia pline (de bere, evident). Cam aceeasi proportie era la PET-uri, daca aveai in minte sa iei apa minerala.

Am vazut si la noi un astfel de automat, nu mai retin exact unde. Pe langa faptul ca era nefunctional in momentul acela, sumele platite erau de genul 5 (cinci) bani pentru o sticla de sticla si 1 sau 2 bani pentru un PET: cum se stimuleaza reciclarea in acest mod?

Editat de teddybear

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Si pe la noi acele tonomate de reciclare sunt sau cel putin erau in Mega Image si la Auchan,doar ca am vazut extrem de putina lume sa duca sticlele la aceste tonomate.

Dupa cum a spus si Yonutz ne lipseste educatia.

Dece nu se vrea abordarea platiti a ambalajului avand posibilitatea sa il returnezi pentru ca de platit il platim oricum,sa fie cum era pina mai acum 2 decenii.

Sunt modest din fire,toti au gipane,eu am doar JEEP
Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Nu am gasit filmuletul cu emisiunea, dar la noi se aduna toate tomberoanele intr-o singura remorca deoarece:

- de cele mai multe ori e mult gunoi menajer in aceste tomberoane colorate.

- costa foarte scump masinile specializate de colectare (3 compartimente separate) si de multe ori un compartiment poate sa fi mai mereu gol.

Solutia gasita: sortarea manuala. Remorca se descarca la firma de reciclare si acolo angajatii sorteaza manual deseurile. Oricum cam toate firmele de salubritate au un spatiu si oameni angajati pentru sortarea materialelor reciclabile din gunoiul menajer, se fac bani buni si din asta.

Pana la urma concuzia e ca nu avem inca educatie sa reciclam...poate in 2-3 generatii ne va schimba careva :)

Link spre comentariu

Cred ca se va schimba ceva peste vreo 50-100 de ani. Poate...

O sa fiti uimiti ...dar din deseuri, din "jobul murdar" cum il numesc unii se fac milioane de euro. Momentan nu cred ca exista interes sa existe reglementari in domeniul reciclarii ...Desi pe hartie aceasta industrie nu exista sau exista doar partial, in realitate ...lucrurile stau altfel.

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Daca s-ar da bani mai multi pe pet-uri,cred ca ati vedea cozi de tigani,fiecare cu cate un carut plin. Au dat la stiri,anul trecut faza cu tonomatul si se laudau ca o sa instaleze in fiecare hipermarket. Nu s-a realizat.Pacat!

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare