Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Tutorial schimb bucsE spate

gabytm

Postări Recomandate

Nu stiu cati v-ati impiedicat in necesitatea schimbarii bucsilor pe spate, dar in caz de nevoie puteti incerca metoda prin care am reusit eu sa montez bucsile noi.

In primul rand vreau sa va spun ca am comandat setul de bucsi pentru spate si le-am primit pe cele de la bratele lungi, de la bratele scurte, inclusiv de la bara stabilizatoare. Cu aceasta ocazie am ramas putin surprins deoarece nu ma asteptam sa vad ca bucsa este pe componente, si nu este una vulcanizata direct pe inelele interioare si exterioare. Plus forma dublu conica.

Apoi am observat ca sunt bucsi mai mari si mai mici in dimensiuni. cele mari sunt pentru bratele lungi si bara stabilizatoare, celelalte pentru bratele scurte.

757726597_bucsaveche.thumb.jpg.51301fe31e06be70e811d0e16ca028ee.jpg

Nu mica mi-a fost surpriza când una din bucsi se invartea cu mana. Din dimensiuni cred ca au montat o bucsa mica in bratul mare, caci altfel nu prea imi explic. Din poze se vede ca teava are aceeasi pozitie, dar bucsa nu :

2079400891_bucsamica2.thumb.jpg.ee345ad2fc96a1e9b599c7914372a168.jpg1316493746_bucsamica.thumb.jpg.3678659a80e2c757dd757dece3658777.jpg

Deoarece eu când am scos bratele de pe masina a trebuit sa tai suruburile, am fost obligat ca pentru scoaterea bucsilor vechi sa folosesc ....... focul

1902189921_datfoc.thumb.jpg.1eb8e27a2dbf70322bd2390cd399d60d.jpgarde.thumb.jpg.42315d678aa9166e8d743bcba8afe9df.jpg

nu e elegant sau ecologic, dar a mers brici.

Apoi dupa ce am facut o toaleta bratelor, am inceput sa le montez.Prima parte, adica introducerea bucselor in gaura bratelor a fost relativ usoara, in interiorul gaurii bratelor am lasat suprafata mai rugoasa in ideea de a nu aluneca in viitor bucsa:

1245934326_bucsanoua.thumb.jpg.316fc3db96777560088e4c8f8036e520.jpg1010000013_bucsainaiuntedepresare.thumb.jpg.ece2d13c7c07036c2021383e95de7d33.jpg1673702399_bucsapresata.thumb.jpg.93aecdeb6cbd784642e178f31c387dbd.jpg

Pentru ca in partea cealalta cauciucul nu a iesit la fata dreapta, am folosit bucsa deformabila din diferential (s-a potrivit la diametru) si o cheie tubulara sa centrez cauciucul bucsii in teava bratului:

898677090_parteaiesitaincomplet.thumb.jpg.6da8da6bdf9b9639400af9e427cef068.jpg1786683415_prezentarebucsadeformabila.thumb.jpg.b103812f61ca9e6af21d9b7858741c70.jpg366893038_introducerecompletabucsa.thumb.jpg.d9cfb4d8affd6988071985c5fc4919d2.jpg

Când am comparat diamtrele tevilor deinterior si gaura din cauciuc,am constatat o diferenta mare de diametru si deja ma gândeam cum bag eu teava aia in interiorul bucsii:

1817337250_comparatiediametreteavasibucsa.thumb.jpg.1994f030b9be4b333866f78ddb5a64aa.jpg

Si atunci am facut urmatorul "dispozitiv":

Am luatun surub recuperat din demontare, l-am scurtat cu aproximativ 1cm, am taiat o bucata de teava de interior al bucsei recuperat si l-am ascutit la un capat. In final am obtinut ceea ce se vede:

444930489_teavasisurubul.thumb.jpg.d2ec87525edb3bf080e14b5ab0dadd62.jpg993227195_varfulpolizat.thumb.jpg.0f9c5cbd5c815e05bfbaf6d492f03142.jpg1507800522_surubcuteava.thumb.jpg.ae522e5cc1d1976deb686c57100e189b.jpg1713833862_surubcuteavasivarf.thumb.jpg.1592aef86dbbfb7173bf918e42e4c40f.jpg

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Tutorial schimb bucsi spate

Pentru ca nu am mai putut uploada poze, continui aici.

Tot cu menghina pe post de presa am bagat tevile la interiorul bucsilor :

341131223_introducereteava.thumb.jpg.4fba5212d37b95890f641c1e980650a6.jpg583743660_presaremaiadancacubucsadeotel.thumb.jpg.50b6a01bbe83ddf89e837f3b7d9f227a.jpg

Bineinteles ca nu am nimerit din prima pozitionarea tevii pe mijloc, asa ca am impins-o inapoi putin

si in final a iesit asa:

439135876_rezultat4.thumb.jpg.7b870546d817d79a2ec129c79948e596.jpg1136686012_rezultat3.thumb.jpg.01f7b35fcb16af1498712fbc35d4578b.jpg2024463515_rezultat2.thumb.jpg.90c43218be35be5e0fab15aaf0ffe047.jpg

Asta e tot. Am facut doar bratele mari, dar presupun ca la bratele mici si bara stabilizatoare se poate face la fel.

Rog moderatorul daca poate face un singur post ca sa fie totul la un loc, mie la un moment dat nu mai imi uploada pozele.

Stiu ca la bucsile respective se umbla rar, dar poate e util ce am expus aici.

Oricum interesant este ca asa tare s-a presat cauciucul in cele doua piese metalice incat la o incercare de torsiune, am prins teava interioara in menghina si am tras de brat si s-a deformat cauciucul,fara ca sa alunece fata de piesele metalice.

Montajul l-am facut fara ajutorul vaselinei sau alti lubrifianti, tocmai in ideea ca sa nu existe alunecare intre componente.

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

foarte frumos :)

si eu care acum vreo 2 ani am dat cu ciocanul in ele de ma dureau mainile :)

pana am renuntat si am luat brate cu totul pe care le-am rupt si in final am pus pe bratele vechi bucsile alea hevi duty cum le spun astia :)

daca ai taiat suruburile ai avut de schimb? te intreb ca eu caut sa cumpar un set si nu gasesc:)

de intrat ele intra si fara presa :) eu le-am bagat cu putin sapun de vase dupa ce pe primele le-am stricat folosind vaselina incompatibila:)

iar pentru ca ele sa stea in loc poti folosi peste ele niste saibe late la dimensiunea exterioara care se sprijina la interior pe bucsa aferenta si la exterior e cat cauciucul :)

Link spre comentariu

Da, am gasit suruburi, este un nene care imi aduce din Ungaria diverse chestii. Dealtfel, la un magazin cu piese auto din Timisoara(nu ii dau numele sa nu fac publicitate), au un departament cu suruburi . Te duci cu cel vechi in mana si in 99%din cazuri gasesti ce iti trebuie. Te duci cu surubul in mana ca sa vada vanzatorul si duritatea( sau rezistenta) surubului, aia de e ambutisata pe cap. Suruburile auto sunt mai tari decat cele de uz general plus ca pasul filetului e mai marunt. Au si piulite cu autoblocare pe plastic, e ok magazinul, am luat o gramada de surubaraie de acolo...

Am mentionat chestia cu magazinul pentru ca nu cred ca trebuie sa cauti set de suruburi, atata timp cat cele cu care inlociesti cele taiate sau stricate au aceleasi caracteristici.

Daca vrei, pot sa il intreb pe nenea care e scorul la suruburile respective, el le cumpara dupa codul din catalogul de piese, nu isi bate capul cu duritati, si iti comunic.

Eu am dat jos catalogul de la pieselada si cand vreau ceva ii dau codul si nr de bucati si gata.

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

Felicitari pentru lucrare si poze:h5 Tin minte ca prima data cand am schimbat bucsaraia la bara transversala spate,am montat bucse mici in loc de bucse mari (asta am vazut dupa ce le montasem,ma miram eu sa fie asa de simplu,si chiar ziceam in gand"mama ce tare sunt !",...si ce chinuiala am tras cu introducerea bucselor bune,nu va spun..! tot cu o tubulara am reusit operatiunea,dar in schimb bacurile de la menghina mi-au scos peri albi ca fugeau in toate directiile si colac peste pupaza cand se aliniau bacurile cu bucsa si cu tubulara facea menghina "burta" in sus si imi umfla bucsa ba in sus,ba in jos,ba in lateral.Amintiri frumoase alaturi de "natasha"...:banana Mentionez ca nu mai am menghina aceea din secunda 2 dupa ce am montat piesele pe masina:h5

Editat de Land Niva Luci

Land Niva Luci

WWOC-VALCEA

X-TREME OLANESTI

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

daca ai taiat suruburile ai avut de schimb? te intreb ca eu caut sa cumpar un set

Suruburi gasesti la fabory pe Preciziei. Cum spunea si gaby, iei dimensiunile din catalog. Cred ca toate la suspensie sunt clasa 10.9 cu pas fin.

Link spre comentariu

Suruburi gasesti la fabory pe Preciziei. Cum spunea si gaby, iei dimensiunile din catalog. Cred ca toate la suspensie sunt clasa 10.9 cu pas fin.

intradevar sunt cu pas fin dar clasa de rezistenta/duritate nu se mai vede de rugina :)

eu mereu am desfacut usurel cu zeama multa deaia de rugina cu morcov si cu chei mici ca brat sa nu cumva sa le foarfec :)

am mai descoperit un magazin pe langa sau prin spatele complexului obor da nu am ajuns inca la ei,

Link spre comentariu

Re: Tutorial schimb bucsE spate

Din pacate rugina e una din problemele acute ale masinii asteia.

Intamplator am gasit o vopsea "3in1" se numeste produsa de .......(daca am voie spun, sa nu fie reclama, ati mai vazut-o pe la mine prin poze ca tot cu ea vopsesc piesele dupa ce le curat) care a trecut un test suprem si anume am dat-o pe o teava din gradina tatalui meu, ruginita, prafuita, cu alta vopsea scorojita, si a tinut vreo 5 ani destul de bine, in ideea ca am dat- direct, fara sa curat suprafata tevii in prealabil.

Acest "3in1" se lauda ca merge pe rugina, stopeaza rugina si protejeaza, si in principiu functioneaza, din experienta proprie. Este adevarat ca si cerinta a fost mica, adica am vopsit o teava care sta afara si atat, fara sa am nevoie de etanseitate sau altceva.

Ma gândesc ca daca inaintea montarii se da cu aceasta vopsea, se monteaza bucsa si se strange surubul cu vopseaua umeda, si deoarece surubul cu inelul interior si cu urechile de prindere nu au miscare relativa unele fata de altele, dupa uscare nu ar mai trebui sa intre apa intre ele.

Nu e asa ca suna bine in teorie? :)

Practic nu am incercat chestia asta niciodata

Cu siguranta exista si alte tipuri de vopsele sau compusi chimici care ar sti sa faca ce ne trebuie noua, dar cine ii stie......sau daca ii stie sa ne spuna si noua

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

pai nu e chiar asa ca acea bucsa peste surub trebuie sa aiba o miscare relativa la nevoie de rotatie pe axul surubului iar restul toate trebuie sa permita miscarea sau rotirea intro mica sau mai mare masura indiferent de situatie,

daca tu le dai cu vopsea si in felul asta le lipesti sa spun asa acolo acea bucsa de cauciuc la un moment dat se va rupe.

bucsa se roteste intre carcasa exterioara a bratului si bucsa interioara de vine peste surub.

Link spre comentariu

Când am inceput postul asta am spus ca am fost surprins ca bucsile nu sunt vulcanzate pe piesele metalice.

Pentru ca Niva este o masina atipica, nu vreau sa ma lansez in afirmatii absolute la care nu detin corectitudinea, dar din ce stiu eu, bucsile de cauciuc folosesc la înlocuirea frecarii metal pe metal cu frecarea moleculara in interiorul cauciucului.

De aceea am afirmat ca dupa ce ai strans surubul, urechile de pe caroserie impreuna cu teava din mijlocul bucsei +surubul in sine devin fixe una fata de cealalta, miscarea bratului fiind permisa de torsionarea exclusiva a cauciucului.

Daca dupa montare teava interioara a bucsei se mai roteste fata de urechea de prindere din caroserie, cred ca nu este corect ca atunci la ce mai foloseste cauciucul din bucsa....punem acolo bucsa de Bz sau teflon si si gradul de rotatie e mai mare si nici nu ne mai batem capul cu prese. (parca Trabantul avea pe fata in loc de pivoti sferici, articulatie cu bucsi de plastic sau teflon).

Repet, nu stiu daca cele afirmate de mine sunt 100%corect, dar daca inelul din mijlocul bucsei misca in urechea de prindere, in opinia mea, este un lucru incorect.

Acum din cele citite pe aici am inteles ca participi la concursuri. Poate ca la astfel de solicitari atipice pentru masina este indicat sa existe miscare intre acele piesele metalice, dar cred ca in mod obisnuit acest lucru este gresit.

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

deacord cu tine poate nu am explicat suficient de clar ce am vrut sau ce am avut in minte

reiau astfel,surubul care intra prin acea teava si care teava este stransa intre cele doua laturi de tabla ale suportului de prindere este fixa

adica teava respectiva este stransa de piulita si striveste cele doua table in asa fel incat acea teava nu se roteste sau nu ar trebui sa se roteasca.

apoi cauciucul,bucsa propriu zisa se poate roti pe acea teava e drept cu un grad de 20-30 grade interval nu mult dar se roteste

aceasi rotire se face si intre cauciuc si carcasa aia de tabla gatuita la mijloc

sa nu cadeti in eroare sa crede-ti ca daca acea bucsa intra fix ea chiar sta asa ca nu este:)

deasta daca va veti uita pe situl celor de la Cluj veti vedea acele bucsi HD care au niste striatii pe acel diametru mare care e gatuit si care sta in brat ,le-am cautat sa le pun ca imagine dar nu le gasesc.

deci acea bucsa de la bara panhard spate de la cele 4 brate 2 lungi si 2 scurte sunt defapt niste tampoane de cauciuc care permit miscarile de rotatie si care sa preia socurile mai dure pe directie longitudinala si care sa se deformeze astfel preluand si disipand energia aferenta.

nu va ganditi ca bucsa lucreaza in interior in componenta sa pentru a prelua acea miscare/energie...si desigur poate fi inlocuita cu teflon sau alte cele dar pentru utilizare off road nu e bun teflonul pentru ca un soc nu va fi absorbit si filtrat de acea bucsa,ci va fi indoit sau forfecat surubul sau chiar va rupe suportii de prindere

defapt aceste bucsi sunt exact ca bucsile de brat inferior fata ca idee lucreaza la rotatie si preia o parte din socurile axiale...

si da intradevar ma dau in concursuri cu masina si da solicitarile si amplitudinea ei e mai mare dar principiul de functionare este acelasi fie ca e folosita masina pe strada sau prin padure.

apropo eu am schimbat acele bucsi de pe masina dupa vreo 6 ani adica alea originale au tinut 6 ani iar eu apoi am schimbat vreo 2 seturi deastea in mai putin de 3 luni ,apoi am cumparat bratele alea HD ca am zis ca sunt rezistente dar defapt am rupt 2 din ele in mai putin de o saptamana datorita sudurilor de rahat,asa ca m-am enervat ca am dat o caruta de bani asa ca am luat bucsile HD si le-am pus pe bratele originale ale masinii si de 2 ani aproape si cateva concursuri si iesiri nu dau semne de oboseala.

repet diametrul exterior al bucsei cat si cel interior nu sunt fixate in carcase sau pe teava respective ci se misca relativ una de cealalta .

Editat de Astral
Link spre comentariu

Nu trebuie sa existe alunecare intre componentele bucsei. Se misca doar prin torsionarea cauciucului. De-asa e f important la montare sa fie rotile pe sol si masina incarcata. Asa zice la manual...

Link spre comentariu

Nu trebuie sa existe alunecare intre componentele bucsei. Se misca doar prin torsionarea cauciucului. De-asa e f important la montare sa fie rotile pe sol si masina incarcata. Asa zice la manual...

@Silvones

stii ca sunt deacord cu tine la nivel teoretic asa ar fi dar repet pe spate e mecanism 4 link si cu bara panhard,dezbaterile dintre puntul minim si maxim la bratele mici poate ajunge la 15-18 cm iar cele la bratele mari poate merge pana la 25 cm

adica roata spate luata individual are o dezbatere undeva in jurul valorii de 30 cm

la 30 de cm travel la suspensie cu siguranta ca nu va lucra doar cauciucul bucsei in interior ci va lucra cu totul si cu rotire relativa intre partile metalice,asta e si motivul pentru care dealtfel le si schimbam acele bucsi ca isi pierd din diametru fie el interior fie exterior incep sa capete joc si apoi se crapa si se rup/faramiteaza.

repet intentia mea nu e nici sa ma contrazic cu voi nici sa ma dau eu cu posteriorul prin urzici nici sa arat : mama ce destept sunt" ca nu e vorba de asta e doar constatare fizica din realitate ca sunt ca si voi un utilizator si pasionat de aceasta masina si la care ma gandesc mereu ce ii mai pot face sa o fac mai buna cu costuri cat mai mici mai ales ca pentru mine asta e masina de concurs si pe care poate mai mult ca sigur eu o imping mult mai mult la limita fata de un utilizator obisnuit.

e doar din constatarile mele bazate pe realitatea fizica din teren si practica,dar nu ma mai bag in discutie ca nu am nici o intentie sa va conving ca rata impunge cand voi sunteti convinsi ca bucsa lucreaza doar in masa ei :) asa ca nu mai comentez pe subiect:)

Link spre comentariu

legat de montajul cu rotile pe sol si incarcare

pot sa spun ca e pentru a facilita montajul pentru ca daca incerci sa schimbi aceste brate pe elevator cand vei desface bratele vechi datorita tensiunii din arc si datorita faptului ca desfaci o legatura puntea ta se va deplasa si iti va fi foarte greu sa montezi la loc acel nou brat si va trebui apoi pentru a face asta sa pui 2 oameni in portbagaj care sa faca balans in asa fel incat sa poti monta bratul cel mic cel putin,si in general alea mici pica cel mai des:)

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare