Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

4x4 cu rotile bracate = infranare?

n.vasiliu

Postări Recomandate

Salutare,

Imi dau seama ca pun o intrebare de incepator, dar totusi: pe asfalt uscat, daca bag 4x4 si brachez rotile la maxim, cand accelerez masina se misca de parca ar fi frana de mana pusa... Daca iau piciorul de pe acceleratie, se opreste ca si cand as apasa frana. De ce? Cred ca e "by design" si are legatura cu avertismentul din carte de a nu merge cu 4x4 cuplat pe uscat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: 4x4 cu rotile bracate = infranre?

Nu angaja 4x4 pe asfalt uscat, diferenta de raza intre puntile fata si spate este foarte mare la bracare completa!

Ai un reductor central care transmite turatia EGAL la ambele punti, iar ele saracele punti ar vrea sa se miste cu turatii DIFERITE pe raze diferite.

Nu angaja 4x4 dect pe suprafete alunecoase, adica macadam, pamant, noroi, gheta, zapada si asfalt foarte ud (chiar si atunci vei simti la intoarceri ca masina se misca mai greu).

Citeste manualul!

Link spre comentariu

Pe scurt: 4x4 pe asfalt = distrugerea transmisiei.

Eu de regula cuplez cand trec din asfalt in teren. Terenul e destul de accidentat, zona de deal, e nevoie de 4x4 chiar cand e uscat. Nu am avut probleme pana acum. Am mers cu un coleg cu un Hilux la ultima iesire in teren si nu am reusit sa il conving sa cupleze 4x4, cat pe ce sa cadem in Niraj. E destul de riscant sa incerci sa cuplezi doar cand ai nevoie, ar putea fi prea tarziu.

"Puterile instructiei au o foarte mica eficacitate exceptand acele circumstante fericite in care sunt practic superflue" Richard P. Feynman
Link spre comentariu

Modelel mai noi de Hilux permit cuplarea, respectiv decuplarea , 4x4 Hi din mers . Transmisia clasica 4x4 nu trebuie abuzata . Cuplarea se face doar cand situatia o cere .

Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.
Link spre comentariu

Salutare,

Imi dau seama ca pun o intrebare de incepator, dar totusi: pe asfalt uscat, daca bag 4x4 si brachez rotile la maxim, cand accelerez masina se misca de parca ar fi frana de mana pusa... Daca iau piciorul de pe acceleratie, se opreste ca si cand as apasa frana. De ce? Cred ca e "by design" si are legatura cu avertismentul din carte de a nu merge cu 4x4 cuplat pe uscat.

Despre ce masina este vorba?

Link spre comentariu

Despre ce masina este vorba?

Din postul de prezentare, se poate deduce ca e vorba de un Jimny din 2013 (si sectiunea asta se refera tot la Jimny):wink:

Editat de teddybear

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

Din postul de prezentare, se poate deduce ca e vorba de un Jimny din 2013 (si sectiunea asta se refera tot la Jimny):wink:

Da,n-am citit postul de prezentare,scuzele de rigoare!:old

Link spre comentariu

Salutare,

Tot e bine ca ai citit instructiunile de utilizare 4x4, cat despre respectarea lor, o vei face probabil dupa ce o sa te usture la buzunar......

PS - In 4x4 High poti merge pe asfalt, dar DOAR daca asfaltul are aderenta scazuta, respectiv cand e ud, cand e zapada, etc.....Dar NICIODATA pe asfalt uscat ! Sper ca este evident ca e valabil si pentru 4x4 Low.....

Editat de Astral
Link spre comentariu

Re: 4x4 cu rotile bracate = infranare?

Salutare,

Cit de greu o fi sa citesti manualul si sa-l respecti? Un mic "instructaj" e scris si pe parasolarul soferului :wink:

Fenomenul descris de tine are legatura cu faptul ca Jimny nu are diferential central, deci cardanele puntilor nu se pot invirti la viteze diferite (puterea se imparte 50/50 fata/spate).

Cu 4x4 se merge doar pe suprafete cu aderenta scazuta, nu pe asfalt (nici macar ud)!

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

Modelel mai noi de Hilux permit cuplarea, respectiv decuplarea , 4x4 Hi din mers . Transmisia clasica 4x4 nu trebuie abuzata . Cuplarea se face doar cand situatia o cere .

Si la Jimny e la fel, pina la viteza de 100 de km pe ora, doar ca observatia ta e pe linga subiect.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

Intr-adevar, nu e greu sa respecti aceste indicatii/avertismente din manual. Le si respect. Am avut insa nevoie sa urc un obstacol mare... Am bagat low (stand pe loc), am bagat 4x4 si am urcat. Viteza foarte mica. Dar am inteles. De evitat pe cat posibil. E prima oara in 9000km cat are masina. Nu mai fac. Promit. :)

Editat de n.vasiliu
Link spre comentariu

Si la Jimny e la fel, pina la viteza de 100 de km pe ora, doar ca observatia ta e pe linga subiect.

Postarea mea era completare la postul lui CristiSZC .

Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.
Link spre comentariu

Scrie asa ceva in manualul masinii sau pe parasolar?

Nici macar pe asfalt ud, da; doar noroi, nisip, zapada. Iaca o poza care sper sa lamureasca situatia definitiv :wink: (de la APIO). Da, stiu ca nu se aplica partea cu opritul si celelalte (nici cele doar 4 viteze), dar transmisia e aceeasi ca principiu.

http://vaxxi.net/log/wp-content/uploads/2011/04/shiftplate_30.jpg

... pana la 100 km/h si cu rotile drepte, o chestie care scapa din vedere multora.

Editat de VAXXi
Suzuki Jimny 1.3 DOHC JLX 2007 = ProComp +2", body +1", flanşe, amortizor OME, scut, snorkel, BFG A/T 215/75R15, CB, StP, folie, xenon. Daewoo Espero 1.8 CD SOHC 1995 = aşteaptă anul 2027.
Link spre comentariu

Nici macar pe asfalt ud, da; doar noroi, nisip, zapada. Iaca o poza care sper sa lamureasca situatia definitiv :wink: (de la APIO). Da, stiu ca nu se aplica partea cu opritul si celelalte (nici cele doar 4 viteze), dar transmisia e aceeasi ca principiu.

... pana la 100 km/h si cu rotile drepte, o chestie care scapa din vedere multora.

De la Suzuki n-ai gasit?

Link spre comentariu

Iti dau eu citat din manualul de Jimny:

4x4H (tractiune 4x4 viteza superioara)

Folositi aceasta pozitie cind conduceti pe drumuri nepavate sau alunecoase (acoperite cu gheata, zapada, noroi, etc.)

Il gasesti in sectiunea 5 pagina 8.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

http://vaxxi.net/log/wp-content/uploads/2011/04/shiftplate_30.jpg

Care ar fi efectul/efectele rularii neconforme cu punctul 2 respectiv cu punctul 3 (din foto)????

Cred ca intereseaza pe cei cu MRL-uri manuale. Nu sunt rare cazurile cand uiti sa cuplezi mrl-urile si bagi 4x4 si crezi ca mergi in 4x4:grin:

Jimnyholic inside :j

Link spre comentariu

In principiu recomandarile pentru masina ta banuiesc ca sunt la fel ca si in cazul Galloperului meu, unde in user manual spune ceva de genul.4X4_2.JPG.20659b009453198a8026b90d24f9022b.JPG4X4.JPG.84a185d9d676889d154d744cc5cc2798.JPG

Deci in concluzie se poate utiliza vehicolul cuplat 4x4 in cazul in care ai nevoie, insa bineinteles ca fara a abuza.

O remorca iti schimba intotdeauna viata atat la propriu cat si la figurat
Link spre comentariu

Care ar fi efectul/efectele rularii neconforme cu punctul 2 respectiv cu punctul 3 (din foto)????

Cred ca intereseaza pe cei cu MRL-uri manuale. Nu sunt rare cazurile cand uiti sa cuplezi mrl-urile si bagi 4x4 si crezi ca mergi in 4x4:grin:

Nu are ce sa se intimple, e un soi de asigurare anti-prost sa nu se trezeasca dati in judecata prin US sau prin alte parti unde functioneaza povesti de genul asta (vezi cazul idiotului care a cuplat cruise control-ul si apoi s-a dus in spate sa se culce, apoi masina a iesit la un moment dat de pe asfalt si el a dat in judecata compania producatoare, ca a inteles ca sistemul respectiv e pilot automat).

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare