Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Confectionare cutie metalica pentru bena .

FordRanger

Postări Recomandate

O sa postez etapele , in speranta ca "lucrarea" :grin: va fi de folos cuiva care doreste o cutie metalica solida .

Am inceput confectionarea unei cutii metalice pentru bena Fordului Ranger .

In prima faza am cumparat 2 bari la 6 metri de cornier 20 x 20 x 3 . Costul a fost 42 Ron .

Azi am croit partial scheletul urmand ca maine sa il sudez .

DSCF5992.thumb.JPG.71b1b0fea6c9934a33203793196c64e9.JPG

Cutia va fi impartita in doua compartimente. Jumatata dinspre cabina ( partea mai ingusta ) va avea capac pe deasupra . Jumatatea dinspre spate ( partea mai mare ) va avea un sertar pe sine .

Inca nu sunt hotarat daca peretii vor fi din tego , imbracat pe exterior cu tabla de aluminiu ( din considerente estetice ) sau voi imbraca toata cutia in tabla de aluminiu striata de 4 mm .

Editat de FordRanger
Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Confectionare cutie metalica pentru bena .

4mm ? vrei sa stai in picioare pe ea ? :) , nu mai bine ii faci niste structura de rezistenta din cornier de aluminiu si folosesti tabla din aluminiu de 1-2mm ? cred ca iesi mult mai "usor" asa.

bafta

still not black enough
Link spre comentariu

Eu am pus o intrebare in topicul " Cutii pentru tot felul " despre dimensiunile si rezistenta materialelor folosite. Nu mi-a raspuns nimeni , asa ca mi-am propus sa nu ma calicesc si sa o fac solida. Daca zici ca tine , o sa ma orientez catre tabla striata de 3 mm .

Despre schelet , deja l-am facut din cornier de fier . :grin:

Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.
Link spre comentariu

Un posibil raspuns la intrebarea despre grosimea tablei este pe topicul lui Patrolator :

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?58860-Lada-de-expeditie-quot-Designed-amp-Handmade-by-Vio-quot

Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...

Si un progres timid ( au fost sarbatori si ce se sudeaza in zilele cu rosu nu tine :grin: ) :

DSCF6125.thumb.JPG.addf50699b5369fed001ffcab0dfc23a.JPGDSCF6126.thumb.JPG.f1cb209dbbaec28a0a9788d4ecb593c2.JPGDSCF6128.thumb.JPG.ba4c9e88fe9ed92cc4bdd5eda7a968a2.JPG

din considerente financiare ( o foaie de tabla striata de aluminiu de 4-5 mm costa o gramada de bani si nici nu imi ajunge ) , voi inchide cutia in tego , urmand ca peste tego sa pun tabla striata de aluminiu , dar de grosime mai mica ( 1 , maxim 2 mm ) .

Interiorul va fi captusit cu polistiren extrudat de 1 sau 2 cm , pentru a avea si ceva virtuti termice . Jumatate din cutie ca fi folosita ca si frigider pentru bere :banana.

Editat de FordRanger
Link spre comentariu

"Interiorul ca fi captusit cu polistiren extrudat de 1 sau 2 cm" - o idee alternativa : mai rezistent si doar putin mai scump ar fi izoprenul pt camping..

bafta!

• Like 1
still not black enough
Link spre comentariu

Azi am gasit in Brasov tabla striata de aluminiu de 3 mm la un pret bun ( 1000 X 2000 la 230 Ron, sper sa mai scot ceva la fata locului ) . Credeti ca este destul de rezistenta ? Nu as mai pune TEGO . Ar merge direct pe tabla striata .

Pacat ca nu imi ajunge o singura foaie. Va trebui sa cumpar doua si imi va ramane mai mult de 75 % din cealalta , dar ii mai ggasesc eu niste intrebuintari .

Link spre comentariu

Vezi ca tabla alu striata are doua grosimi.

Prima grosime este a tablei de baza, a doua grosime reprezinta baza + striatiile.

O foaie de 1 x 2 m, de 3 mm baza, este cam 400 RON p'aici pe la noi.

Poti pune linistit de 1,5 - 2mm baza. Daca o indoi la abkant e si mai bine. Nu ai suprafete foarte mari, iar structura pare tzapana.

Editat de giorgel

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Nu cunosteam materialul ( placile Bond ) . Pare grozav dar banuiesc ca depaseste bugetul alocat. Voi cumpara maine doua placi de aluminiu striat , un kg de suruburi si piulite mai fatzoase , doua incuietori si patru balamale. Pana acum m-a costat vreo 70 Ron. Cu tabla ( sper sa scot doua placi la 400 Ron ) si cele enumerate mai sus , sper sa nu trec de 600 ron . Ramane de vazut unde indoi tabla dupa ce o tai . Sper sa progresez mai repede decat pana acum . Se anunta zile ploioase la Brasov :wink:.

Link spre comentariu

Si o dovada ca lumea este mica . Persoana de la care am cumparat azi cele doua placi de tabla de aluminiu ,este forumist . Este posesor de Mazda B2500 .

Un tip de mare omenie , mi-a facut si un pret foarte bun . Mai are o multime de lucruri de vanzare pentru Mazda b2500 :

- jante tabla ( in stare aproape noua ) pe 16 "

- o cutie din tabla striata excelenta pentru bena de B2500 ( este o varianta care se monteaza in spatele benei , nu se poate monta la masinile cu hardtop ) . Dupa cum arata , tind sa cred ca este ceva foarte calitativ . Posibil sa fie originala .

- un troliu mic de 900 kg

Daca intereseaza pe careva , va dau numarul de telefn in privat. Preturile sunt foarte bune si negociabile .

Link spre comentariu

Poate cineva sa imi dea o solutie mai productiva pentru debitat aluminiu de 3 mm ?

Am taiat ieri la flex si se taie foarte greu . Se poate la pendular cu lama pentru metal ?

Link spre comentariu

Da , dar depinde de pendular . Trebuie viteza mica si forta constanta , altfel se incarca dantura panzei si taierea inceteaza , nu poti taia cu dantura panzei plina de aluminiu - pendularul tau poate ? Si mana trebuie sa fie 'antrenata' .

Taierea va fi mai linistita , dar la fel de neregulata . Chiar si asa , poti lipi o bucata de banda abraziva de granulatie 60 ( si ar fi bine sa ai si una de 80 ) pe o sipca dreapta si sa slefuiesti taiatura pana se face rectilinie ( mai mult sau mai putin , depinde cata rabdare ai ) . Eu folosesc benzile de slefuitor cu banda continua ( 'tanculetul' cu manere ) puse pe o bucata de pal de dimensiuni potrivite ca banda sa stea intinsa bine ambele fete .

Fiind de 3 mm , se poate taia fara probleme la un circular obisnuit cu o panza cu dantura la zero grade sau si mai bine la -5 . Taierea iese excelenta . 'laser , frate...' ( e acelasi lucru cu a taia o foaie de placaj ) , numai ca ai nevoie de utilaj cu masa culisanta si discul de taiere dedicat . Eu la am pe ambele ( si altele ...) , taierea iese mai mult decat excelent . La grosimi mai mici taierea iese la fel de excelent dar este nevoie de sprijinire sub material ( taiere cu suport de sacrificiu - eu folosesc OSB ca-i ieftin ) si sistem de fixare pe masa culisanta .

Daca ai cumva un atelier de termopane mai dotat in zona , poate te ajuta sa debitezi placile la cota la circularul de panel . Dureaza 5 minute , te scuteste de multa munca si taierea e buna spre foarte buna daca au circular cu masa culisanta .

ATENTIE ! NU INCERCA SA TAI LA CIRCULARUL OBISNUIT . La taierea libera la mana se agata placa in spatele danturii si e foarte riscant , taierea e greu de controlat , materialele plastice si cele lemnoase sunt foarte tolerante la frecarea pe spatele taierii , materialele metalice nu , asa ca nu incerca sa tai la un circular simplu cu panza de lemn obisnuita - in primul rand e un risc major sa zboare dantura discului taietor , care e pronuntat pozitiva , foarte potrivita pentru debitarea lemnoaselor si total improprie pentru aluminiu . DANTURA DESPRINSA DIN DISC ZBOARA CA UN GLONTE MIC .

No stai ca m-am prins de ce merge taierea greu - ai folosit un disc abraziv pentru otel , care freaca si topeste pe neferosu' .

No , foloseste un disc dedicat pentru aluminu si neferoase ...

No , tot urat iese , si trebuie frecat-corectat la mana ...

No , la ultimul metru vei fi expert ...

Nu uita sa folosesti ochelarii de protectie . Spanul de aluminiu e cea mai mare curva !

Editat de cos

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Evolutia lenta a lucrarii :

DSCF6138.thumb.JPG.72e717a36f7c7d1748866b2b129b837a.JPGDSCF6139.thumb.JPG.63a9c82737900053b4b5953dee2a9ae9.JPGDSCF6141.thumb.JPG.9e8bb1d499631b1c219664b39405ee38.JPGDSCF6142.thumb.JPG.70aecfcb69a9e28809dd864c9f82bfd1.JPGDSCF6143.thumb.JPG.abf5dc9618c9706efc10036ee9082b75.JPG

Cutiuta am mai primit niste intarituri . Am terminat pana acum 5 discuri de Flex pentru debitat si doua pentru polizat :grin:. Azi , am sarbatorit prin munca , pana mi s-au terminat suruburile si discurile. Mai tarziu fac o vizita la Hornbach pentru realimentare.

Cos , multumesc pentru sugestii . O sa cumpar si un smirghel cu granulatie mai mica pentru finisat la mana .

Cutia devine tot mai grea :ang2

Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

Si am montat-o !

O victorie de etapa , pentru ca ii mai lipseste un capac . Il am , are balamalele pe el , trebuie doar montat , insa nu am inca nevoie si de acest spatiu sa fie incuiat. Il las asa deschis pentru un acces mai rapid.

Nu este chiar o capodopera , dar fiind prima mea astfel de "confectionare " sunt foarte mandru de ea :banana .

DSCF6284.thumb.JPG.0e341efa5719428c9744404448c7d9ff.JPGDSCF6285.thumb.JPG.7e953c958b572fedcb0b50fe76b47abe.JPGDSCF6286.thumb.JPG.4cfb6cf17e3cfb65c239fe675df0c1e9.JPGDSCF6287.thumb.JPG.10e9d2ab05f5d89503433ef850929488.JPG

Prinderea am facut-o in doar doua suruburi ( unul prins pe un profil atasat de bena si celalalt pe surubul din mijloc al balamalei oblonului ) .

• Like 1
Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...

Faina chestia.

Mai prinde lada de bena cu inca 1-2 suruburi, altfel la frane si zgaltaieli in teren rau o sa se desprinda. Foloseste piulite cu siguranta (cu insertie de aia de plastic) si niste grovere , tot din cauza vibratiilor se pot slabi insurubarile.

"Explore.Dream.Discover."-Mark Twain

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

"my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana

Link spre comentariu

Faina lucrare, daca poti sa la final sa cantaresti lada si sa ne spui si noua dimensiunile si greutatea.

Spor la treaba in continuare.

Too much of a good thing can be wonderful.
Link spre comentariu

Din cate vad nimeni nu ti-a spus ca aluminiu nu se pune direct pe fier...Cutia ta astfel montata va avea fix o viata de 5 ani.ALuminiu in contact cu metalul corodeaza ..apare un fenomen de oxidare ireversibil.Intre fier si aluminiu trebuia pus un strat de mastic...chiar si o vopsea grosa la pensula pute-ai folosi.MAi da dovada d eo zi d emunca....baga bormasina in functiune si dai afar rand pe rand pop niturile...cumperi niste mastic de caroserie il mulezi frumos acolo ...si bagi la loc alte nituri. e simplu si eficient.

Bafta.Cutia aia nu depaseste 25 kg e greu de apucat dar evaluand greutatea reperelor poti estima... cornierul la bara 20mmx20 x 3mme cam 5,54 kg pe bara...deci =11kg sa zicem daca ai bagat tambele bare...

si o foaie de alumniu de 2m2 adica 1000x2000x4mm e cam 23,1 kg......

Bafta !

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

Link spre comentariu

Mersi pentru aprecieri si sfaturi . Nu am folosit popnituri ci suruburi . S-a folosit cam o foaie de tabla striata si 10 metri liniari de cornier . Intai am montat-o pentru a vedea cum se prezinta , insa este o treaba de maxim doua ore sa desfac toate suruburile si sa dau un strat de grund sau o vopsea termica de etrieri si sa strang suruburile la loc. Tocmai din acest motiv am folosit suruburi . Voi face acest lucru cand o sa am doua zile mai linistite . :grin:

Nu am cantarit cutia , dar are cam 40 kg . Sunt obisnuit cu greutatile si am simtit cand am montat-o .

Editat de FordRanger
Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Am avut doua zile mai libere si am rezolvat si problema imbalsamarii ramei metalice cu grund din belsug. Am dat trei straturi si am curatat bine tabla de aluminiu pe interior. Deja incepuse un usor proces de corodare , dar mai mult pe tabla , nu pe rama. Dupa 24 de ore am montat la loc tabliile . Cu aceasta ocazie am vazut ca am fost foarte generos cu suruburile .

Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

Starea actuala este cea din ultimele fotografii , cu precizarea ca am desfacut-o integral , am curatat si grunduit din belsug rama de cornier , si am montat-o la loc. Nu am mai pus capacul la primul compartiment pentru ca este mai utila asa deschisa . Pun acolo cumparaturile si cateodata am si lucruri mai inalte care nu ar permite inchiderea capacului .

Am primit si o comanda de la un cunoscut ,posesor de pick-up, pentru una similara :grin:. Probabil o sa ma apuc intr-una din zilele acestea de ea . Este alt model de masina si masurile sunt diferite.

Insa , pentru cei care au pick-up si nu este carosat , persoana din BV de la care am cumparat tabla striata , are una originala de mazda b2500 ( tot din tabla striata ) , care se si incuie si pretul nu este unul mare . Sper sa ajung saptamana viitoare la el , intrucat doresc sa cumpar jantele pe 16" de la fosta lui masina si voi face fotografii ale cutiei . Poate se bucura cineva de ea , ca sta degeaba si o ploua . Problema este ca se poate folosi doar la masini necarosate , pentru ca este mai inalta , se monteaza transversal in spatele benei ( spre cabina ) si acopera putin marginile.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare