Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Surub introducere/evacuare ulei din cv, grupuri, reductor

Irod

Postări Recomandate

Bun, acum am invatat cum se baga uleiul , am luat decizia si achizitionat scula. Spuneti-mi va rog pentru suruburile din titlu ar trebui sa folosesc o cheie dinamometrica sau doar asa la simt atunci cand le strang?

Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT

Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT

Natura si aventura

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Surub introducere/evacuare ulei din cv, grupuri, reductor

Rau n-ar fi sa lucrezi corect ( dinamometric) , dupa un timp se prinde experienta si cam poti aprecia cat trebuie tras de cheia cu o anumita lungime .Se cam formeaza mana , dar trebuie sa stai cu ochii in manual , si sa faci totul cu atentie si rabdare .

Cheia dinamometrica e lunga si nu ai acces intodeauna .

Eu obisnuiesc sa pun banda de teflon pe busoane ( ajuta si pe moment la etansare dar si la viitoarea desfacere ca nu mai corodeaza intre metale diferite ) , si sa nu exagerez cu stransul ( in special la carcasele de aluminiu ) .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

teoretic toate suruburile se strang la un cuplu prestabilit,cel putin prima data in fabrica toate acele chei cu care se strang suruburile sunt calibrate pe un anume cuplu in functie de nevoi

acum eu personal la toate masinile la care am schimbat uleiul pana acum la cutii /reductor/punti -grupuri nu am folosit niciodata cheia dinamometrica ,am strans la mana cu simt de raspundere in functie si de materialul din care sunt facute.

daca e aluminiu strangi mai putin si usurel in trepte ca face poc filetul,daca e otel aici poti strange mai tare ca la aluminiu dar e posibil si aici sa faca poc :) eu am strans un surub la diferential mai tare si am rupt filetul din punte,si crede-ma e o adevarata complicatie sa il refaci mai ales datorita pozitiei si spatiului aferent,e greu dar nu imposibil.

asa ca strange suruburile la mana cu simt de raspundere si in etape nu din prima pana nu mai poate,schimba garniturile pe unde e necesar daca le poti schimba si in rest dai talpa :)

Link spre comentariu

2 intrebari :

1. Din ce sunt facute carcasele la grupuri la R20 si Y61 ? Din otel?

2. Daca as merge pe varianta dinamometrica ce valori is pentru cele 2 busoane? Stie cineva?

Editat de Irod

Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT

Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT

Natura si aventura

Link spre comentariu

din pacate nu am gasit specificatii despre forta cu care trebuie stranse busoanele celor doua diferentiale :(

Ce am gasit pe net a fost ceva despre busoanele de golire de la baia de ulei a motorului, si anume cca 25-50 foot-pound.

Nici eu nu am folosit dinamometrica pana acum, dar cu ceva atentie nu am avut belele (scurgeri, filete paradite, etc.).

Link spre comentariu

@irod - AICI ai manualul de intretinere si reparatii pentru Y61 (varia motorizari, printre care si 2.8). Cauta acolo si cu siguranta vei gasi cuplurile care te intereseaza. Revin cu rugamintea catre moderatori sa faca acest link cumva sticky sa-l gaseasca lumea usor.

NADS Fitted

Pentru mine, disputa stiinta vs religie s-a incheiat atunci cand pe biserica a aparut paratraznetul.

Cel mai bun sex oral mi-l ofera gura lumii.

Link spre comentariu

asta cu 25-50 foot pound cred ca e undeva la 20 30Nm parca din memorie :)

oricum conversie se poate face repede pe net:)

carcasele sunt de otel asta asa este dar presupunand ca pentru desfacere folosesti cheia de 17 sau 19 ca nu stiu exact cat este poti folosi dupa ce apropii cu mana surubul de golire umplere o rotatie de aproximativ 90 grade pentru a considera ca e strans pentru etansarile pe fata plana si cam 30 de grade pentru etansarile pe con (similar ca la bujii) :)

mai pe scurt strange si tu la mana si la simt

daca observi ca va curge pe acolo mai strangi putin daca nu atunci ai strans bine si il lasi asa

si la roti asta e off topic,si la roti in carte e recomandata o rtangere cu dinamometrica la valori de 110-130 Nm la suruburi si sa imi spuna mie cine strange in teren la cuplu cu dinamometrica? plus ca la valorile aste uneori ai surpriza ca nu e destul de strans si se desface.

eu folosesc strangerea"la mana"cu o cheie deaia de roti in X si pana acum nu am avut probleme sa mi se desfaca vreuna,iar la desfacere cu dinamometrica pentru ca am verificat odata erau necesari mai mult de 130Nm,asa ca totul e relativ :):):)

Link spre comentariu

@irod - AICI ai manualul de intretinere si reparatii pentru Y61 (varia motorizari, printre care si 2.8). Cauta acolo si cu siguranta vei gasi cuplurile care te intereseaza. Revin cu rugamintea catre moderatori sa faca acest link cumva sticky sa-l gaseasca lumea usor.

In manual am cautat si eu prima data si nu am gasit in capitolul despre diferentiale. Poate o fi prin manuale de Y60 sau mai vechi, ca la Y61 nu am gasit

Link spre comentariu

Irod obisnuieste-te sa pui o saiba de cupru deformabila. Ajuta la etansare, deformandu-se si luand forma atat a umarului gaurii de pe punte cat si a umarului de pe surub. Chiar daca nu gasesti garnitura cand desfaci surubul, poti sa pui ca nu strica. Garnitura asta se schimba de fiecare data cand desfaci busonul, odata deformata esta compromisa. Eu am pus la toate masinile care mi-au trecut prin mana.

De strans ... cu duhul blandetii, vorba unui amic, uleiul in punti si CV nu este sub presiune. Mai repede curge pe la un simering sau garnitura imbatranita decat pe la buson. Tin minte cuplul de strangere la baia de ulei la Y60 undeva intre 20-25 Nm ... si eu m-am mirat cand am vazut manualul ... cheia mea dinamometrica nici nu-mi permitea sa selectez un cuplu atat de mic.

I Have No Idea What You Are Talking About

Link spre comentariu

Am gasit la CV. 25 - 34 Nm si la golire si la umplere. Sau 2,5 - 3,5 kgm, adica forta cu care apasa o greutate de 2,5 kg in capatul unei bari de 1 m. Ia o bara de 1m, atarna de ea o punga cu faina de 2,5 kg si vezi cu cata forta tragi de ea. Aceiasi forta trebuie sa pui pe cheie cand strangi. Daca ai un cantar deala cu arc, trage cu catarul de cheie (musai prelungita cu ceva sa aiba 1m) si tragi de cantar pana arata 2,5 sau 3,5 kg, in f-tie de cat de tare vrei sa strangi. Have fun!

busoane.thumb.jpg.830e5db5edc130342ecbcb6063e78a12.jpg

I Have No Idea What You Are Talking About

Link spre comentariu

Orice surub de la Y61 are cuplul indicat in manual.

Pentru busoanele de la grup gasiti la capitolul Maintenance => Chassis and Body maintenance => changing differential gear oil.

1919095017_cuplubusongrupY61.thumb.png.834e46e91a7e1572934f68bb72c8a9b5.png

Busoanele sunt conice si nu poti pune saiba. Etansarea e pur si simplu pe con.

Editat de giorgel

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Orice surub de la Y61 are cuplul indicat in manual.

Pentru busoanele de la grup gasiti la capitolul Maintenance => Chassis and Body maintenance => changing differential gear oil.

:g

Bravo, eu am cautat la capitolul PD - Propeller shaft & Diff carrier si acolo nu aparea, my bad!

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare