Cristi S Postat Iulie 14, 2014 Partajează Postat Iulie 14, 2014 Buna ziua. Tocmai ce am citit un topic al unui coleg din sectiunea Jeep care, modificandu-si un Grand Cherokee 2.7 Diesel, afirma ca abia asteapta sa scape de ABS. Va rog sa-mi spuneti, conform cunostintelor dvs, de ce ABS-ul ar reprezenta un dezavantaj pe sosea sau off-road. Multumesc. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
tonytherunner Postat Iulie 14, 2014 Partajează Postat Iulie 14, 2014 Re: ABS Da say Nu? Reprezinta un dezavantaj in derapajele controate,mai ales in raly raid(pe macadam) unde soferul este implicat total in mentinerea traiectoriei masinii pe viraje.....unele masini noi au functia de dezactivare totala a ABS-ului (BMW de ex.) If you own a land rover everyone expect to be a mechanic Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
koais Postat Iulie 14, 2014 Partajează Postat Iulie 14, 2014 (editat) Re: ABS Da say Nu? Tony, nu cumva te referi la ESP? In teren, pe coborari urate, cateodata, e bine sa poti bloca rotile. Cateodata! Aici conteaza foarte mult experienta soferului sa decida cand acel "cateodata" intervine. De asemenea, cand umpli rotile cu noroi, senzorul de ABS este primul care cedeaza, se aprinde in bord martorul si se dezactiveaza, sau mai rau, functioneaza partial, influenteaza modul de franare sau parametrii motorului. Am avut un turism la care ECU nu lasa masina sa se tureze peste 3000 daca ABS-ul era fault. Eu nu am ABS-ul activat, nu din vointa mea, asa a fost sa fie si e mult prea mare bataie de cap sa il pun la punct. Pe pietris/bolovani, noroi, pamant moale/tare eu zic ca ABS-ul nu ajuta. Pe zapada, eu zic ca ajuta. Legat de ESP, eu eram 100% convins ca in teren e o mare tampenie, insa am vazut un auto 4x4 cu multi cai, fara blocant, dar cu ESP activ, care pe o urcare urata a avut rol de blocant. Nu ma refer la controlul tractiunii, ci de infranarea rotilor. Nu cumva la ultimul model de Wrangler, se simuleaza blocantul prin infranarea rotii ce se accelereaza mai mult? Editat Iulie 14, 2014 de koais Nemo me impune lacessit ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
adrianfd Postat Iulie 14, 2014 Partajează Postat Iulie 14, 2014 (editat) Re: ABS Da say Nu? abs-ul te ajuta pe sosea, chit ca e "uscat", ud, zapada sau gheata si ai nevoie sa opresti rapid si eventual sa mentii masina pe traiectorie cu conditia sa nu o fi bruscat si sa fi rupt aderenta laterala (aici o sa intre esp-ul). daca e cuplat cu eba/ebd sau alte minunatii te poate ajuta sa opresti mai rapid. in marea majoritate a situatiilor, indiferent de legendele care circula pe net, pe sosea abs-ul o sa te ajute sa opresti masina pe distanta cea mai scurta (atunci cand functioneaza :wink:). iarna mai ales pe sosea cu ceva zapada/gheata abs-ul e mult mai eficient si comod decat frana de motor prin retrogradare trepte (mai ales daca ai un motor puternic compresat, brutal). la mine la jeep, trebuie sa fiu atent cu frana de motor cand retrogradez, debraiere foarte fina, ii pot bloca usor rotile si pe asfalt uscat daca sunt gura casca. si pe un forestier daca e ceva gheata/zapada te ajuta daca esti mai speedy gonzalez. abs-ul nu te ajuta pe suprafete pe care poti "sapa" dupa aderenta prin blocare roata, gen pietris, zapada afanata, nisip, etc. totul e relativ insa. spre exemplu pe forestier, cu pietris, eu m-am dat cu jeep-ul meu cu 130-140+. la o asemenea viteza cu o barca de 2+ tone pe o asa o suprafata, ultimul lucru pe care vrei sa il faci e sa apesi frana la podea sau pana intra abs-ul, pt. senzatii nebanuite o poti face si pe asta :grin: sau, la turismul meu, incaltat cu michelin-uri, chiar si pe ploaie pe asfalt ud foarte rar imi intra abs-ul comparativ cu jeep-ul cu bfgoodrich at-uri. cauciurile sunt foarte importante. la masinile cu optiunea hill descent (cred ca land rover a fost primul cu optiunea asta), chit cu au sau nu reductor, abs-ul e folosit pentru a cobora o panta in siguranta. [video=youtube;ejpRinO7-RQ] cum spunea si colegul koais, la unele modele de jeep (si nu numai) se foloseste la TC (traction control) sa simuleze on diff blocat: http://www.youtube.com/watch?v=JJza9fGbCAc cu sensibilitatea abs-ului sau eficacitatea/comportamentul lui de la marca la marca, de la generatie la generatie, e poveste lunga :) in teren sau intr-o expeditie e normal sa vrei cat mai multa mecanica de calitate pe masina in detrimentul electronicii daca te uiti strict la fiabilitate. dar asta depinde de fiecare, ce vrea de la masina, unde se duce cu ea. sunt destui care aprecieaza electronica si in off road, nu toata lumea se da hard cu simex-uri. Editat Iulie 14, 2014 de adrianfd 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Marius C alias Turagmes Postat Iulie 15, 2014 Partajează Postat Iulie 15, 2014 Re: ABS : Da sau Nu? ABS in offroad...dificil..si de multe ori chiar periculos..... pe asfalt...este ideal asta o spun din proprie experienta nici airbag-urile nu ma incanta in offroad Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
yknot Postat Iulie 16, 2014 Partajează Postat Iulie 16, 2014 Re: ABS : Da sau Nu? ABS-ul se dezactiveaza la viteze mai mici de 7 km/h parca.... Este foarte util pe sosea insa nu m-am dat niciodata in teren cu o masina cu abs, sa vad daca m-ar incurca. 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
koais Postat Iulie 16, 2014 Partajează Postat Iulie 16, 2014 Re: ABS : Da sau Nu? Eu vad o solutie, daca aveti ABS asa: un comutator pe circuitul de alimentare al modulului si il activezi/dezactivezi cand vrei. Nemo me impune lacessit ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Cristi S Postat Iulie 16, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 16, 2014 Re: ABS : Da sau Nu? Multumesc pentru raspunsuri. Pe mine personal ABS-ul m-a ajutat indiferent de conditii. Adevarul este ca in cazul D3-ului, diferitele setari ale controlului tractiunii si HDC-ul depind mult de utilizarea acestuia. Recunosc ca nu am facut niciodata un traseu foarte solicitant pentru masina ca sa-i pot gasi ABS-ului dezavantaje. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate