Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

punte fata dana 30

SIMO82

Postări Recomandate

buna seara,sunt foarte nelamurit intr-o problema daca ma poate sfatui vreun coleg care a patit asa ceva,al 2lea grup fata zob.prima data a fost ca am cumparat jeepul si nu am verificat daca are ulei in grup am mers asa vreo 2 ani si rulmentii la pinion au cedat si am facu grupul praf,acum am cumparat alta punte completa,am verificat uleiul tot bine si frumos,am mers cu ea cateva luni si de 2 zile am constatat ca pinionul e iar praf au cazut o gramada de dinti din el....care sa fie cauza?

am uitat sa specific ca prima punte avea rapoarte 40/1 iar a doua 40/11,si cu prima punte aveam cauciucuri 215/75/15 iar recent dupa ce am schimbat puntea am pus 265/75/15,oare care ar fi cauza?sa fie din cauciucuri sau ca nu am pus aceleasi rapoarte.ast un sfat

Editat de Astral
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: punte fata dana 30

La cea de-a doua punte ai verificat doar nivelul uleiului sau ai demontat capacul sa arunci o privire si la starea pieselor , ca poate nu era tare bun ?Ce-s alea 40/11 si 40/1 ? :grin::grin:

Link spre comentariu

rapoartele din puntile fata-spate trebuie sa fie identice,altfel este o reteta pt dezastru,mai ales daca rulezi cu 4x4 pe asfalt ori alta suprafata aderenta!ca si cum ai pune pe o punte roti de matiz iar pe cealalta de camion!!!:no

Cand m-am trezit azi dimineata,mi-am dat seama ca sunt mai batran cu o zi!-nu e nimic,voi compensa prin comportamentul meu copilaresc:j... MASINI: Toyota Rav4 d-cat,Aro M461 '71 l27d,Jeep cherokee '94 4 l high output
Link spre comentariu

Sefu... pai tu ai pus alte rapoarte a 2-a oara :ha::ha::ha:

In 90% din cazuri ceea ce scrie pe pinion si coroana nu este exact raportul...eu nu am vazut decat cateva si rar in 6 ani pe care sa scrie exact raportul, in majoritatea cazurilor scrie nr de dinti de pe coroana urmat de nr de dinti de pe pinion...ceva gen 41 11, 41 10, 39 8 ...s.a.m.d.

... daca zici ca prima punte avea rapoarte ( adica scria pe coroana / pinion ) 41 10 ...asta inseamna 41/10 = raport de 4.10 mai exact 41 dinti pe coroana si 11 pe pinion... ceea ce probabil ai si pe puntea spate ( dar nu strica sa verifici ).... sa zicem ca ti-ai pierdut din ulei, s-au mai uzat rulmentii, piulita de pe yoke s-a mai slabit, dintii pinionului nu au calcat cum trebuie si uite asa s-a dus primul grup;

GRESEALA apare cand l-ai cumparat pe a-l 2-lea caci trebuia sa te interesezi mai bine ce rapoarte ai pe puntea spate ...sau ce ai avut pe puntea fata.... caci 41 11 = 41/11 = 3.73 .. si deja ai 2 trepte de raport in inferioritate.... 3.73 - 3.92 - 4.10 / 4.11 ) ... cu alte cuvinte cand tu ai multiplicarea la puntea spate de 4.10 fata merge infranata cu 3.73 ... de aici si motivul pentru care ai spart grupul... data viitoare tre sa mai studiezi putin problemuta...

Apropo, ai verificat si tu grupul spate, adica: ulei, joc in pinion si cum arata dupa ce ai faramat fata ... caci e posibil sa ai bube si acolo ?

Ca si sfat: majoritatea grupurilor se sparg din 3 motive:

1. reglajul grupurilor NU este facut cum trebuie... sunt doar cateva persoane in tarisoara asta care stiu sa le faca ca la carte si au experienta cu ele;

2.neverificarea lor periodica ( in principal se verifica piulita de la Yoke sa fie stransa cum trebuie si sa nu fie slabita ).. si uzura care apare in timp;

3. socuri mari primite in grup, de obicei aici cedeaza planetarele dar cateodata si grupul si ex: ... mergi dare cu masina in 4x4, sari un damb si cand "aterizezi" esti cu piciorul in continuare in gaz... cuplul fiind mare in momentul "aterizarii" rotilor pe pamant, ai sanse sa farami ori planetarele, ori satelitii si de la ei se farama si raportul grupul, ori ambele...si aici nu mai e vb de tipul de grup...cu toate patesti la fel.... :wink:

... tot la categoria asta mai apar evenimente stupide: de ex.:

- cand s-a montat coroana pe grupnu s-a folosit locktite pe suruburile de la coroana si datorita vibratiilor s-a desfacut un surub si a agatat tot ce a intalnit in cale....

Reminder:

1. de obicei nu e recomandabil sa iti iei alta punte daca ti s-a dus raportul, sti cat de buna e si ce uzura are ? raportul din puntea cumparata e intreg, are urme de fisuri ? e dreapta sau nu ? sunt C-urile strambate sau nu ... NU stii, doar presupui... si trebuie sa verifici... Pe banutii si timpul tau...plus munca de a schimba puntea ( am uitat sa iti spun ca trebuie sa verifici daca mai sunt buni si pivotii, bucsele de la bratele superioare..)

2. in general la Jeep rapoartele care vin din fabrica pe punti sunt: 3.06 , 3.55, 4.10 / 4.11 ...iar la JK mai este si 3.73 ... dar banuiesc ca tu ai ceva mai vechi si nu JK.

3. un raport nou nout costa undeva in jurul sumei de 250-350 euro functie de marca si producator. Producatori buni de rapoarte sunt cei de la Yukon, Alloy USA, Precision Gear, Nitto sau Motive Gear... si sfatul meu daca tot ai comis-o este sa iti cumperi un grup nou si sa il montezi ca la carte ...sau gasesti unul din baietii priceputi specializati in grupuri Dana ( sau de Jeep ) :grin:

Cu stima,

WorldSCAPE

Editat de worldscape
  • Like 1

Jeep Wrangler YJ - 1989 - 2.5" Lift

Jeep Wrangler TJ - Sahara Limited Edition 2001 - 4" Lift

Jeep Wrangler TJ - Rubicon Express - Custom Made 1997 - 6" Lift

http://www.ClubJeepRomania.ro

Link spre comentariu

Putina munca de detectiv...

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?76137-tractorul-meu

Omul pare sa aiba 2.1 TD. Care vine de fabrica cu 4.10 in punti. Deci 4.10 sau 4.11 e raportul corect pentru puntea fata daca puntea spate e standard.

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Link spre comentariu

ce sa zic,,,,eu sunt cam incepator cu jeepul de aceea va cer unele sfaturi si nelamuriri pe care le am la inceput nu ai de unde sa stii atatea.referitor la rapoarte cand am cumparat a doua punte omu a spus ca e buna 41.11,de fapt pt. acea punte a trebuit sa mai cumpar un tractor intreg pt piese si referitor la ce a zis unul dintre dvs acele rapoarte sunt scrise pe pinion,o sa pun si poze daca nu ma credeti,puntea spate chiar nu stiu ce rapoarte are pt ca nu am avut probleme cu ea doar am verificat daca are ulei atata tot.acum am mai cumparat o punte pe care trebuie sa o montez si sper sa fie buna ca la ce preturi sunt mai bine am luat puntea complecta decat sa iau un pinion si o coroana

inca ceva referitor la la a spus colegul world scape,montajul nu a fost facut de mine la grup a fost schimbata puntea cu totul de pe alt jeep,aici se exclud greselile de montaj,doar am verificat daca pinionul si coroana sunt in stare buna si am bagat ulei

Editat de Astral
Link spre comentariu

problema la tien are doua aspecte cel putin asa cum o vad eu :)

prima e din diferenta de rapoarte adica intre 4,1 si 3,73 aici ai deja o problema mare care duce la deteriorari ale elementelor

a doua problema pe care o ai e ca ai schimbat din ce spui cauciucurile pe noua punte

asta presupunand ca pe cealalta punte a masinii ai lasat cauciucurile initiale iara ai o mare problema

nu are importanta ca ai acelasi grup in punte ca ai acelasi raport daca in final tu pui cauciucuri cu diametre diferite ai facut exact aceasi magarie

daca pana acum a cedat doar grupul atunci sa zici merci dar sa nu respiri total usurat ca vor urma si altele cu siguranta care vor incepe sa te lase

cutia de transfer va fi urmatoarea in cel mai bun caz apoi pe rand cutia,cardane...etc

poate ca intradevar cu siguranta o punte completa e mult mai ieftina dar sa stii ca in final tot la banii unui grup nou ajungi daca pui toate defectiunile pe care le vei intampina

la CT va ceda prima oara lantul care costa de la 750 la 1200 lei

apoi poate ceda cuplajul care nu stiu cat costa da e scump si nu gasesti decat daca faci acelasi lucru cu schimbarea in totalitate a cutiei de transfer.

si indiferent de ce faci pe acolo de fiecare data scurgi uleiul si pui altul care si asta costa macar 150 de lei ca sa pui ceva de calitate plus aditivul aferent de lsd

• Like 1
Link spre comentariu

... omu a spus ca e buna 41.11

raport de 41.11 NU exista pe jeep ... ce ti-a spus el este corect, doar ca s-a referit la 41 pauza 11 ...adica raport de 3.73 ... ori tu aveai raport de 4.10 ... de aici si problema...

Ce raport ai in puntea care ti-ai cumparat-o acum ? ... ai desfacut-o sa verifici ? .. puntea spate ai desfacut-o sa vezi daca e in regula ... sau mergi iarasi pe ce se aude ?

Link spre comentariu

referitor la ce zici tu,colegul worldscape este perfect adevarat

.dar sa cari tu dupa el 3 tone ti-as da dreptate poate nu ai vzut ca eu il folosesc pe post de TRACTOR.al meu face banii din nisip,piatra..............asa ca daca se duce ceva,,,treaba lui,,,,,,,,,,,,,,,,,asta era doar o NELAMURIRE

Link spre comentariu

referitor la ce zici tu,colegul worldscape este perfect adevarat

.dar sa cari tu dupa el 3 tone ti-as da dreptate poate nu ai vzut ca eu il folosesc pe post de TRACTOR.al meu face banii din nisip,piatra..............asa ca daca se duce ceva,,,treaba lui,,,,,,,,,,,,,,,,,asta era doar o NELAMURIRE

Este cea din avatar ? :grin:

Pana la urma ai inteles unde s-a gresit ?

:h5

Link spre comentariu

Eu nu mai inteleg nimic :old. La inceput ati cerut sfaturi si colegi au venit cu ele iar acum, din cate deduc eu, e probabil sa se fi comis aceeasi greseala care va duce la aceeasi buba sau ceva "mai grav".

Pana la urma s-au facut verificarile pomenite de worldscape ?

Editat de Teodor4x4
4x4, Way of Life !
Link spre comentariu

poza din avatar pare a fi din state probbil undeva catre sud dupa vegetatia din jur.

legat de puntea fata asta "noua"de curiozitate cat ai dat pe ea?

te intreb ca analizand ca la ea ai 2 brate superioare 2 inferioare o bara panhard,barele de la directiesi cele doua tevi/furtune de la circuitul de franare plus 6sau 8 suruburi la flansa dintre grup si cardan,pe langa cele 10 suruburi de la jante,2 suruburi de la bieletele antiruliu

cred ca in final desfaci mai multe suruburi si mai multe organe decat daca ai lua grupul si l-ai schimba in puntea ta.

ai parca 8 sau 10 suruburi la capacul de tabla al grupului,cate 2 la rulmentii(ai 2 rulmenti) si o mare piulita la pinionul de atac.

daca masina e folosita la tractiune si carat cu suguranta nu te deranjeaza fluieratul din grup si alte cele asa ca personal iti recomand ca daca doar coroana e rupta sa o schimbi doar pe ea si sa lasi pinionul acolo.

recomandarea mea are doar ratiuni economice nu vorbim de tehnica repet,oricum grupul nu va tine prea mult asa ca nu merita sa pierzi nici timp nici bani cu alinieri,reglaje si alte chestii.

Link spre comentariu

@KAROLOKW - si uite asa invata unii pe banii lor cum se repara un grup / punte.

Link spre comentariu

@KAROLOKW - si uite asa invata unii pe banii lor cum se repara un grup / punte.

nu e rea metoda ca asa iti raman in cap cel mai bine invatamintele eu nu am nimic impotriva si nici nu ma intereseaza ca nu i le vand eu deci in concluzie pentru mine e total indiferent ce face,

merg doar pe premiza ca daca a fost inainte un fraier care a facut asta pe timpul,banii si mai ales nervii lui macar sa nu fiu si eu si mai fraier sa fac acelasi lucru.

eu din pacate si la jeep si la alta masina am facut asta pe banii mei desi o vad ca un lucru pozitiv acum ca am invatat cate ceva,dar nu sfatuiesc pe nimeni si nici nu doresc nimanui sa schimbe 3 grupuri in 6 luni 2 de spate si unul de fata :)

iar la jeep sa fim on topic am schimbat un grup adica doar coroana de la puntea spate D44 pentru ca un dorel de mecanic inainte cand a schimbat discurile lsd-ului nu a curatat toate gunoaiele,iar unul din acele gunoaie a intrat intre dintii de la grupul meu care a dus la fisurarea a 3 dinti si avarierea rulmentilor si simeringurilor...etc etc,deja am descris povestea pe topicul meu.

parere personala,tine cont de ce se scrie aici si fa cum vrei tu ca o faci pe banii tai :)

Link spre comentariu

Acu' scuzati ca vin si eu cu postarea de fata, dar asa ca un rezumat, sa ordonam un pic lucrurile clarificate deja, dar care stau in ape tulburi, sa priceapa si cei mai putin initiati in ale tehnicii:

-41 cu 11 (in loc de ''cu" puteti pune . , : / ce doriti): in traducere libera (si cu asta raspundem si la intrebarea de la postul 7) coroana diferentialului 41 de dinti, pinionul de atac 11 dinti; raportul dintre nr de dinti al coroanei si cel al pinionului = raportul de demultiplicare (de transmisie daca vreti) al diferentialului, in cazul de fata 41 : 11=3,72727 (cum spunea colegul worldscape 3,73). Altfel spus arborele de transmisie ce actioneaza diferentialul se roteste de 3,73 ori si rotile fac o rotatie completa! In cazul dif-ului cu 41 cu 10, raportul de demultiplicare devine 4,1. La inlocuirea puntii obligatoriu verific acest raport, indiferent ce nume are agregatul 4x4 la care lucram. Nu trebuie sa scrie nicaieri, asa cum spuneau si colegii diferentialul se da afara usor si numar cu atentie dintii coroanei si ai pinionului, impart valorile si aflu raportul de transmisie al diferentialului;

-obligatoriu in ambele punti trebuie sa am diferentiale cu acelasi raport de transmisie (exceptand tractoarele si utilajele unde rapoartele sunt corelate cu diametrele diferite ale rotilor). Cutia de transfer unitara transmite acelasi numar de rotatii axelor de transmisie fata/spate, prin urmare rotile ambelor axe trebuie sa parcurga aceeasi distanta (valabil in principal la rulajul in linie dreapta). Chiar si asa in cazul efectuarii unui viraj apar momente de torsiune in intreg lantul transmisiei, dar acestea sunt minime in cazul rulajului pe suprafete cu aderenta scazuta. In cazul tau... deduci si singur ce s-a intamplat! Si la rulajul rectiliniu stresul transmisiei a fost maxim! Diful a cedat, dar eu as verifica cum au spus si colegii si starea difului spate si as da drumul si la uleiul din cutia de transfer si l-as examina cu atentie. Ca toate au suferit! Si chiar daca-s ok, le-as da drept premiu un ulei nou... ca au fost cuminti si au rezistat eroic... Si as verifica si cardanele...;

-cauciucurile la un 4x4 de-al nostru (nu tractoare, utilaje) trebuie sa fie acelasi model, dimensiune si acelasi grad de uzura (varianta ideala). La noi stim ca e dupa posibilitati, vorba lui nenea Iancu, dupa buget, dar macar pe axe sa fie perechi si intre axe sa aiba celasi diametru este extrem de important. Si ca sa fim si mai meticulosi verificam si presiunile periodic;

-daca acaretul nu-i 4x4 permanent evitam sa ne dam 4wd pe teren tare, rezervam pozitia asta a transmisiei pentru noroaie, zapada;

-legat de ceea ce spunea Karol cu schimbatul numai al unei componente din ansamblul pinion/coroana... dantura acestor elemente este o dantura speciala, dantura eloida, ce contine foarte multe elemente geometrice destul de dificil de realizat, de aceea pinionul si coroana se recomanda a se inlocui in perechi, perechile fiind realizate de obicei pe aceeasi masina de prelucrat. In practica... se mai practica... dupa buget/posibilitati/timp/chef... inlocuirea numai uneia... coroana sau pinionul... uneori cu rezultate alteori ba...

-si asa de incheiere, pe unde ai dat de span/dinti/bucati de fieratanii curata cu meticulozitate de chinez batran si schimba uleiul dupa primii zeci de km... sa fie totul cum zice cartea... si spre linistea ta! Succes! :h5

Editat de Iulian G
  • Like 2
Link spre comentariu

multumesc la tot colegi pentru sfaturi,acum am inteles perfect cum e cu rapoartele astea din punti.inca o intrebare la care as vrea sa ma sfatuiti,am gasit la cineva ambele grupuri,spate, fata cu rapoarte 41 11 si omul zice ca au ceva lsd sau blocant nu stiu cum se cheama inca nu mi-a zis pretul pt ele de aceea intreb daca sunt bunealea cu lsd si cam la cat se vand doua grupuri deastea.va multumesc inca o data pentru sfaturi

Link spre comentariu

sfatul meu este sa fi atent la ce cumperi...mare lucru ca puntea fata sa aiba LSD, spatele posibil, dar eu am inceput sa fiu sceptic la ce vand dezmembratori nostri....oricum inainte sa cumpari poti sa verifici, suspenzi puntea, invarti de o roata si daca cealalta se invarte in aceiasi directie ai LSD sau un fel de blocant, daca se invarte in sens opus sau nu se invarte deloc este o punte normala fara nici un fel de blocant...la fel tot atunci poti sa verifici si raportul din punti daca este la fel spate/fata...marcand cu o creta semne pe roata/disc /tambur si pe iesirea din grup...invarti roata de cateva ori si urmaresti ca la ambele puntii numarul de rotati de la iesirea din grup sa fie la fel...scuza-mi explicatile de 2 lei, dar sper sa intelegi si te mai documentezi tu cum se verifica rapoartele din punti.

daca cumperi punti cu LSD sa fi atent ce uloei bagi in ele

si rotile fata spate sa aiba aceleasi dimensiuni...lucruri elementare ce le-au spus si altii inaintea mea.

Editat de Astral
......suspenzi.......nu exista "suspendezi"....
Link spre comentariu

multumesc la tot colegi pentru sfaturi,acum am inteles perfect cum e cu rapoartele astea din punti.inca o intrebare la care as vrea sa ma sfatuiti,am gasit la cineva ambele grupuri,spate, fata cu rapoarte 41 11 si omul zice ca au ceva lsd sau blocant nu stiu cum se cheama inca nu mi-a zis pretul pt ele de aceea intreb daca sunt bunealea cu lsd si cam la cat se vand doua grupuri deastea.va multumesc inca o data pentru sfaturi

Tu zici ca tractezi cu masina. In cazul asta, te ajuta foarte mult sa ai rapoarte cat mai adanci (mari numeric). Asa ca 41/10 (4.10) e mai bun decat 41/11 (3.73). Standard pe Cherokee cu 2.1 TD a fost pus 4.10, tocmai pentru ca motorul nu e foarte puternic si are nevoie de rapoarte mari ca sa miste usor masina. Daca mai si tractezi cu el, poate ar fi mai bine sa pui 4.56. In nici un caz 3.73

Pentru cea mai ieftina varianta verifica ce ai in puntea spate si schimba raportul in puntea fata, ca sa fie la fel.

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare