mselejan1981 Postat August 20, 2014 Partajează Postat August 20, 2014 Este primul meu post, asa ca va rog sa fiti ingaduitori! Am surfat pe forum dar nu am gasit un raspuns clar la dilema mea . Am urcat cu masinutza mea pajero 95 / 2.5 d / automata din oras in speta Petrosani pana in muntele Parang , 30% drum asfaltat , 40 % drum ok dar pietris cu inclinare mai mare , restu drum greu pietre inclinare destul de mare pe o portiune de 2 - 3 km . Spre sfarsitul drumului cand am urcat panta cea mai abrupta , panta urcata si cu alte masini deci nimic super periculos s-a aprins in bord becul A/T , nu palpaia daor statea aprins. Am ajuns dupa 3 minute sus am oprit am lasat masina sa stea 20 de min , martorul nu mai era aprins.Urcarea s-a facut cu overdrive activ si pe 4x4 usor . Marea intrebare este , cum trebuie sa procedam cand urcam pe dealuri naravase avand 4x4 activat , cu overdrive of sau on ? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat August 20, 2014 Partajează Postat August 20, 2014 (editat) Re: Overdrive OFF/ON Probabil ca inca nu esti familiarizat cu functia "Cautare avansata" : http://forum.club4x4.ro/showthread.php?56883-Tutorial-functii-forum&p=790963&viewfull=1#post790963 pentru ca altfel ai fi gasit topicurile de mai jos http://forum.club4x4.ro/showthread.php?57066-overdrive&p=629518&viewfull=1#post629518 http://forum.club4x4.ro/showthread.php?62302-Cutie-automata-in-offroad http://forum.club4x4.ro/showthread.php?54164-Cum-stricam-o-cutie-de-viteze-automata Editat August 20, 2014 de Astral REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mselejan1981 Postat August 20, 2014 Autor Partajează Postat August 20, 2014 Re: Overdrive OFF/ON Scuze de incurcatura ! 1. Am ceva experienta cu site urile ! 2. Am cautat cele 3 posturi inainte de a formula eu unul dar nu am gasi tun raspuns clar DA SAU NU daca imi puteti spune un raspuns clar , nu urca pe deal cu overdrive/dezactiveaza-l sau invers daca nu stergeti postul si scuze de mizeria facuta ! Multumesc! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cristiblondu Postat August 20, 2014 Partajează Postat August 20, 2014 Re: Overdrive OFF/ON Salut,in teren nu folosesti over drive-ul decit la coboriri ,eu ti-as recomanda sa nu-l folosesti deloc ca nu face mare brinza.Becul de la AT sta aprins cind cutia se incalzeste peste temp. de lucru.O alta recomandare ar fi,cind urci o panta destul de abrupta si pe dist.lunga ,cupleaza maneta cu dif. central blocat sau pe reductor,asa protejezi cutia si nu se mai incinge Fara poezie,viata e pustiu ! KAMIKAZE TEAM Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Optimus Postat August 20, 2014 Partajează Postat August 20, 2014 Re: Overdrive OFF/ON Recunosc ca nu stiu exact ce face overdrive ala, dar te fatuiesc sa folosesti reductorul pentru urcari si coborari "grave". Adica 4LLc, adica LOW. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat August 20, 2014 Partajează Postat August 20, 2014 (editat) Re: Overdrive OFF/ON ....... 2. Am cautat cele 3 posturi inainte de a formula eu unul dar nu am gasi tun raspuns clar DA SAU NU daca imi puteti spune un raspuns clar , nu urca pe deal cu overdrive/dezactiveaza-l sau invers daca nu stergeti postul si scuze de mizeria facuta ! Multumesc! In mod obisnuit, cutia are over-drive pe ON, iar trecerea lui pe OFF nu face decat sa creasca turatia la care se schimba vitezele, iar practic vorbind, poate fi considerat un fel de mod "sport", deci nu cred ca e util in off-road, poate doar la depasiri pe sosea, dar nici acolo nu cred ca e util pentru ca in OVER-DRIVE OFF cutia de viteze nu mai atinge si ultima treapta.... In schimb, aspectul mult mai important este temperatura uleiului din cutia de viteze si a carei crestere este semnalizata prin indicatorul "A/T", deci parerea mea ar fi ca daca nu ai schimbat pana acum uleiul din cutia din viteze, s-o faci cat mai repede ! Asta nu inseamna ca uleiul nu se va mai supra-incalzi, dar cutia sigur va fi mai "fericita" cu un ulei nou..... Editat August 20, 2014 de Astral REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
air_wolf Postat August 20, 2014 Partajează Postat August 20, 2014 (editat) Re: Overdrive OFF/ON la patrol mai am si un buton cu POWER A/T (schimba sus de tot) si HOLD (nu baga in viteza 1 - util pentru zapada si gheata) si inca un buton mic si rosu care e ceva cu Parking. OD ON - schimba si a 4-a, util la drumuri lungi unde nu te joci des cu pedala de acceleratie. OD OFF - schimba la turatii mai mari, nu ajunge intr-a 4-a, e bun pentru oras unde te joci constant cu acceleratia. practic, cu OD off in orasi scutesti schimburi inutile. da, ulei cutie de calitate, curata si radiatorul de ulei daca are asa ceva... intretinere periodica si AT-ul merge beton. Editat August 20, 2014 de air_wolf The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500 4x4MANIA is where we are !!! “ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Iulian G Postat August 20, 2014 Partajează Postat August 20, 2014 (editat) Re: Overdrive OFF/ON Salut! Nu-ti pune nimeni "experienta cu site-urile" la indoiala, stai linistit! Fiindca ai specificat de la inceput ca e primul tau post, Astral vroia doar sa te orienteze spre discutii asemanatoare pe care era posibil sa le fi omis. Aici intrebi si oamenii raspund daca/cand au timp si vad postarea ta, informatia pretioasa aici e gratis, dar nu te astepta la reactii instant ca la 112 (si ei mai intarzie cu toate ca-s platiti sa reactioneze rapid :ha:). Nu considera nimeni ca ai facut mizerie pe aici, dar nu te astepta ca solutia sa vina din prima postare, stii cum se spune: cu rabdarea treci marea, fara rabdare te inneci in mare. :wink: In general mai discutam in cotradictoriu (de regula constructiv si cu argumente) dar ne inflamam mai greu si... fara urmari. Acum strict la problema ta: 1.Hai sa vedem ce-i cu overdrive-ul asta. Masina ta are pe ea una din versiunile cutiei V4AW3 care nu este altceva decat o cutie automata cu 4 viteze controlata electronic. Schimbarea vitezelor este comandata de un modul electronic TCM (transmission control module), ce receptioneaza informatii de la o multime de surse si in functie de informatiile primite comanda schimbarea vitezelor sau blocarea convertizorului de cuplu (lock-up converter). La o cv automata sunt situatii (cand rezistentele la inaintare sunt mari) in care nu doresti schimbarea vitezelor chiar daca ai atins turatia necesara si atunci selectezi manual treapta pana la care doresti cutia ta sa schimbe (a 1-a, a 2-a, a 3-a). Rapoartele de transmisie ale acestei cutii sunt: Observam ca daca la viteza a 3-a raportul de transmisie e unitar (1/1, direct drive), la vit a 4-a e 0,705/1 sau 0,754/1, ceea ce inseamna ca arborele primar al cv (drive shaft) efectueaza o 0,7.. rotatii, iar arborele secundar o rotatie completa (raport subunitar). In engleza descrii raportul de transmisie subunitar intr-un singur cuvant: overdrive (puteau sa scrie pe butonul cu pricina un simplu "4" :grin:). In concluzie butonul de overdrive ON, levierul schimbatorului in "D", martorul luminos "Overdrive Off" stins, cutia schimba pana la a 4-a; butonul de overdrive OFF, levierul schimbatorului in "D", martorul luminos "Overdrive Off" aprins, cutia schimba pana la a 3-a. "Lock-up converter" functioneaza si la a 3-a (butonul de overdrive OFF), lucru util cand urci o panta cu o remorca grea dupa tine de exemplu! 2.In cazul plimbarii tale pe Parang, putin conta in ce pozitie era butonul de overdrive, cand masina abia urca cu a I-a chiar nu mai conteaza daca eu vreau sau nu sa schimbe pana la a 4-a! Pozitia levierului cutiei de transfer era mai importanta! Priveste tabelul de mai sus: pe "High" raport 1/1, pe "Low" 1,900/1, in concluzie pe "Low" viteza scade aproape la jumatate, cuplul aproape se dubleaza. Asa cum au remarcat si colegii din postarile anterioare :h5, daca foloseai 4x4 Llc si motorul usor turat uleiul transmisiei nu se mai supraincalzea! Bine ca si-a revenit! Parca ar merita un schimb de ulei asa ca premiu! O seara faina! Iulian G. :wink: Editat August 20, 2014 de Iulian G 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
vladhaliga Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 Re: Overdrive OFF/ON La mine am fost atent la cum schimba treptele si cu overdrive sunt 5. cand decuplez butonul schimba pana la 3 si dupa ce il apas inca 2. La ultima treapta nu mai variaza turatia ca la primele 4 in fct de nivelul acceleratiei si se comporta ca o treapta la o cutie manula. La vale daca decuplezi overdrive ai frana de motor. Daca sunt pe 4llc si virez la viteza f f mica are ceva? pe 4llc centralul e blocat. Ms! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Iulian G Postat Septembrie 4, 2014 Partajează Postat Septembrie 4, 2014 (editat) Re: Overdrive OFF/ON La mine am fost atent la cum schimba treptele si cu overdrive sunt 5. cand decuplez butonul schimba pana la 3 si dupa ce il apas inca 2. La ultima treapta nu mai variaza turatia ca la primele 4 in fct de nivelul acceleratiei si se comporta ca o treapta la o cutie manula. La vale daca decuplezi overdrive ai frana de motor. Daca sunt pe 4llc si virez la viteza f f mica are ceva? pe 4llc centralul e blocat. Ms! Ai observat foarte bine dar ai interpretat gresit! A 5-a mentionata de tine nu e altceva decat a 4-a cu lock-up converter activat! Daca-ti observi masina cu atentie in continuare, asa cum spuneam in postul anterior, acest lock-up converter se activeaza si la a 3-a cand butonul de overdrive e OFF (asa se explica frana de motor de care vorbesti). Convertizorul de cuplu are un sistem de blocare in el (acest "lock-up converter" de care vorbim), iar cand acesta este activat cele doua turbine ale convertizorului se invart cu aceeasi turatie, comportamentul fiind identic cu al unei cutii manuale! Daca ai centralul blocat si esti pe suprafata cu aderenta scazuta poti vira cat poftesti! Evita sa faci astfel de experimente pe teren tare, pentru ca ulciorul nu merge de multe ori la apa! Mai devreme sau mai tarziu veriga slaba din transmisie va ceda, iar reanimarea sistemului s-ar putea sa usture serios la buzunare! Editat Septembrie 4, 2014 de Iulian G Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate