Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Tractiune 4x4 permanenta versus 4x4 nepermanenta

trb

Postări Recomandate

Imi poate spune si mie va rog cineva

de ce unele masini de teren sunt facute 4x4 permanent (Defender, Niva, etc) si altele 4x4 nepermanet (Pajero, Samurai, ...).

Este mai robusta un anumit tip?

multam

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Tractiune 4x4 permanenta vs 4x4 nepermanenta

O intrebare foarte buna....

:h5 :h5

Eu pot spune ca rationamentul principal pentru care unele nu sunt permanente... este CONSUMUL si reducerea uzurilor.Mai departe lasam specealistii sa ne invete...

Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori.
Link spre comentariu

Salut,

sunt un newbie fara practica in ale offroadului, ce stiu e in general din carti, din auzite si din pus cap la cap informatii:

Pro 4x4 permanent:

-poti sa mergi cu el pe strada, crestere de siguranta

Pro 4x4 decuplabil:

-mai rezistent decat permanentul

-consum si uzura mai mici DACA avem butucuri decuplabile la roti

Aici http://forum.club4x4.ro/viewtopic.php?f=15&t=3409 alte informatii pe tema apropiata.

Radu

Link spre comentariu

Vizitator reallifehunter

Nepermanenta,in general concepute si pt strada,scade consumul.dar tine si de tehnologie.

Permanenta,conecputa in special pt 4x4 si teren greu,dar,asa cum am ami spus,e si tehnologia mai vechiuta,ca asa erau majoritatea acum cativa ani,cand combustibilul era si el ieftin...ieftin...

Nu cred ca are leg cu fiabilitatea oricum.

Link spre comentariu

La 4x4 nepermanent ai avantaje mai mari in teren, mai ales in cazul in care se defecteaza ceva la transmisie - optiunile sunt mai multe. Daca la un 4x4 nepermanent spargi diferentialul fata (de exemplu) decuplezi fata si termini concursul. Pe cand la permanent, daca vrei sa nu distrugi complet diferentialul defect, sau planetara, sau ce-o fi, vi cu trailerul in padure. Sau te pui sa demontezi cardane si planetare. Eu le-am patit pe amandoua si vorbesc din experienta. La transmisia permanenta e mai comod si ai un grad sporit de confort si pe drum.

Do everything prepared!
Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Land Rover nu se poate zice ca ar avea tehnologie invechita si din ce stiu toate modele lor sunt 4x4 permanenta !

LR e 4x4 permanent incepind din 83 du defender. inainte toate au fost cu nepermanent exceptind o scurta productie LR 109 stage l cu motoare 3,5V8. range rover a fost de la inceput permanent.

Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

Ca sa ai 4x4 permanent, obligatoriu este diferentialul interaxial, ca sa poti sa mergi si pe asfalt. La 4x4 nepermanent poate sa lipseasca interaxialul.

Un avantaj pe care-l foloseam eu pe un 4x4 nepermanent, dar cu MRL-uri manuale, era transferarea puterii doar pe puntea spate cand foloseam reductorul pe suprafata aderenta.

4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

Din punctul meu de vedere, masina ideala de off road trebuie sa aiba tractiune integrala permanenta si 3 diferentiale blocabile... :grin:

Nu va intrebati de ce oare extrem de putine masini ofera aceasta solutie si la un pret prohibitiv ?

Eu am avut ARO, Dodge Ram Raiders ( Mitsubishi Pajero pentru USA ), Toyota Land Cruiser 73, toate cu tractiune spate, acum am Land Rover 4x4 permanent, cu diferential central blocabil + blocante ARB fata / spate; in viitor intentionez sa iau un Mercedes G... :grin:

Diferenta este mare si se simte : in teren, pe strada si la buzunar... :grin:

Extrapoland intrebarea la masini mici, de ce oare brandurile exclusiviste fac masini de strada 4x4 permanent, de sute de mii de euro ?

Totul este o chestie care tine de buget; daca nu, strugurii par acri... :ha:

Link spre comentariu

Nu cred ca are mare legatura faptul ca multe masini super sport sunt 4x4 - asta pentru o manevrare mai usoara si de catre cei mai putin experimentati. Altfel arata-mi un Ferrari 4x4, si totusi nu sunt nici astea ieftine... Si ar mai fi exemple. Aici e o chestiune de gust la manevrabiliate.

O masina de teren e altceva. Iar Discovery si Pajero (sau Raiders ala) sunt cam din aceeasi clasa, cam la acelasi pret - cel putin cele din epoca Troianului. Deci iarasi nu vad diferenta de pret. In plus Toyota LJ e un alt exemplu, si cum spunea Miron si mai sus - nu vad de ce sistemul "part time" e dezavantajat?

G-ul a fost mult timp nepermanent, pana cand a trecut la permanent cu blocabile - ceea ce e o solutie buna, dar din nou - nu cred ca e o problema de bani / struguri... Mai ales ca in ziua de azi toata lumea pune un Haldex / Torsen central si s-a rezolvat problema... pana si Golfurile sunt 4x4 permanent, si nu numai...

Link spre comentariu

Cei care-si iau masini sport 4x4,de sute de mii de euro pe afara nu prea sunt neexperimentati, eu as spune ca sunt cunoscatori / profesionisti; sa nu confundam ceea ce se intampla afara, cu manelistii nostrii si beizadele imbogatitilor tranzitiei... :grin: ...chiar daca asa ne-ar place sa credem...

Pajero care l-am avut eu era din '87, iar Land Roverul e din 95, un an bun cand a luat tot felul de premii gen off roader-ul anului si alte vrajeli d'astea...

Masina de teren 4x4 permanent are un control al tractiunii mult mai bun decat o nepermanenta, cu Toyota pe teren alunecos, gheata, noroi, imi derapa spatele binisor, cu un 4x4 permanent controlul este mult mai mare.

Cu Dodge-ul pe gheata am sarit in Dambovita, cu Land Rover-ul am mers prin curbe cu gheata unde altii cu 4x4 nepermanent se cam coteau sa abordeze problema...

Sunt multe situatii evidente, dar nu are rost sa polemizez, ca daia e forum, sa-si dea fiecare cu parerea, personal nu vreau sa conving pe nimeni, fiecare are liberul arbitru...

Diferenta de pret, luand in calcul pretul masinii noi a fost semnificativa - dubla, este ca diferenta dintre un ceas normal si acelasi ceas varianta cronograf; iti poate explica Miron la care faci referire, in ce consta diferenta de pret...

In plus poti sa-l intrebi tot pe Miron de si-a luat Toyota Land Cruiser 100, 4x4 permanent cu 3 diferentiale blocabile... :grin:

Eu stiu ca fiecare de pe aici de pe forum, crede ca masina pe care o are este cea mai buna, o recomanda la toata lumea, cauta argumente in favoarea faptului ca o detine etc., etc....iar in gandurile ascunse viseaza cu totul altceva...

Cea mai buna masina este cea pe care ti-o construiesti tu insati... :grin:

Link spre comentariu

Nici cei care isi iau masini sport cu tractiune spate de sute de mii de euro nu sunt ne-experimentati...

Inteleg avantajele sistemului permanent, mai ales pe gheata, si sunt foarte de acord cu asta. Insa diferenta intre un Pajero din 95 si un Discovery din 95 nu era... dubla...

Si daca tot il pomenim pe Miron, hai sa il lasam pe el sa ne faca o comparatie intre Toyota veche si Toyota noua...

De acord - cea mai buna masina e cea pe care ti-o construiesti singur

Link spre comentariu

Insa diferenta intre un Pajero din 95 si un Discovery din 95 nu era... dubla...

De acord - cea mai buna masina e cea pe care ti-o construiesti singur

1.Ma refeream strict la masinile detinute de mine, Pajero '87, nu '95...

Si nu scapa din vedere un mic amanunt, tot timpul un Discovery V8 benzinica nou, e mult mai scump decat unul pe motorina; cate Discovery 3 pe benzina V8 ( aprox. 300 CP ) ai vazut in Romania ?... :grin:

2. :grin: :h5 :cl

Link spre comentariu

Cu Dodge-ul pe gheata am sarit in Dambovita...

Aveai snorkel?! :grin: :ha: :ha:

Inainte ocoleam gropile 10 km, acum ocolesc 10 km ca s-ajung la gropi. - EU ©Copyright 2007 :)
Link spre comentariu

Cu Dodge-ul pe gheata am sarit in Dambovita...

Aveai snorkel?! :grin: :ha: :ha:

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Cu snorkel poate oricine, eu nu aveam si oricum era inutil, apa era 1,5 m peste plafonul masinii care statea "duios" in mijlocul Dambovitei iarna... :grin: :ha: :banana

viewtopic.php?f=6&t=104&start=0

Link spre comentariu

Treaba sta cam asa: Dupa ce am cumparat 100-le i-am spart coroana de la diferentialul fata (era inainte de a avea Air locker), si fiind 4x4 permanent... numai eu stiu cum mi-a tatait fundul pana am dus masina la drum (si am avut bafta ca erau doar vreo 300 m), unde am urcat-o pe trailer. Din cauza tractiunii permanente, mi se macina tot diferentialul fata, pe care nu aveam cum sa-l decuplez. La Buzau, anul trecut, blochez fata, virez maxim, adrenalina + gaz si rup o planetara la BJ 70. Decuplez fata, decuplez MRL-urile, si ajung din mijlocul padurii la finish. Si dupa aia la Arad, de la Buzau, pe roti. Mai trebuie sa adaug ca de nenumarate ori am sarit direct in mijlocul mocirlei ca sa cuplez MRL-urile, iar pe zapada fac cel mai adevarat drifting, si cand nu vreau. Tractiunea 4x4 permanenta si ampatamentul lung la masina sunt maximul de comfort si eleganta, mai ales la o utilizare zilnica a masinii. Daca ar fi sa aleg neaparat doar una din cele doua, as opta pentru 4x4 permanent.

Do everything prepared!
Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

- 4x4 permanent este de fapt 1x4. Cuplul fuge de la o roata la alta, de la stg la dr de pe fata pe spate. E o solutie excelenta pt sosea uda, ceva zapada si un pic de nisip. Are avantajul manevrabilitatii foarte bune a masinii, directia e precisa. Dar, tehnic, e slabutza, de nenumarate ori toata greutatea masinii se trage pe o sg planetara. Majoritatea toy HDJ80 cloncane din planetare, si tot timpul trebuie sch capetele de planetare. De aici pana la trosc e distanta mica, si vorbim de o masina de prestigiu in ale fiabilitatii cu axa rigida pe fata

- 4x4 nepermanent e mai simplu si mai robust. E o solutie dedicata offroad-ului.

- Dar....... sunt reductoare smechere, am vazut pe Mitsu L200 cu posibilitatea de a merge atat in 4x4 permanent cu posibilitatea blocarii diff central cat si in 4x2.

Pana la urma cea mai buna tractiune este cea care se preteaza cel mai bine la ceea ce o pui sa faca.

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

service si tunning NISSAN

Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...
Vizitator themircea

Salut!

Nepermanent am avut (pe ARO si pe M461) si m-au scos dintr-o gramada de belele.

La un moment dat am avut buba la cardanul spate si eram la vreo 100 de km de casa. Am dat jos cardanul spate cu totul si am venit usurel doar cu tractiune fata pana acasa. Cu permanenta poti asta? Nu stiu, intreb ca n-am avut permanenta.

Pe de alta parte, iarna cu drumurile astea bine intretinute de pe la noi... uscat-gheata - uscat-zapada batatorita - uscat - zapada afanata etc... pana la urma mergeam ori doar cu spatele, ori cu integrala cuplata, dar incetisor, ca Aro nu stia repede cu integrala... :grin:

Mai mult, permanenta e acolo, "sade si cujeta" si asteapta sa te ajute. Si ganditi-va ca uneori n-ai timp sa o cuplezi pe cea nepermanenta. Poate e o portiune de polei aparuta brusc, poate iei "aiurea" un viraj necunoscut. Asa cum zicea mai sus cineva - mai nou diferentialele sunt chiar inteligente si nici din punct de vedere al consumului nu mai vad nici un avantaj pentru nepermanenta.

Cu certitudine, votez pentru permanenta.

Nissan4x4 - stai un pic... ca nu-i chiar 1x4 :ha: Exista cazuri cand, chiar dimpotriva, iti suspenda cuplul de pe o roata, dar trag trei. Evident, exista si cazul pe care-l spui tu, cand tot cuplul e repartizat pe una singura, dar asta nu fiindca ar fi slabute tehnologic sau ca "inteligenta" permanentele, ci pentru ca asa cer in acel moment conditiile de aderenta.

Sau... daca vrei iti iei blocabile si te joci cum vrei tu, nu cum vrea masina...

Mircea

Link spre comentariu

hai sa luat o integrala permanenta de pe o masina mica cu motor mic : vw golf 5, 1,9tdi, 4motion, 105cp. Masina este dotata cu un diferential Haldex care transfera cuplul intre punti pana ''considera'' ca este eficienta tractiunea. adevarul este altul si aume ca masina cand virezi si esti surprins de o zona alunecoasa (polei, zapada, etc etc) are un comportament subvirator in prima faza (care dureaza destul de mult). Toate astea pana cand stabileste computerul cata tractiune sa transmita la spate. In anumite situatii poate fi chiar nasol si stiu un caz in care s-a lovit bine de tot un Golf R32 din cauza acestei probleme Legat de consum .... chiar daca zic ei ca la un rulaj normal 99% trage fata tot consuma mult deci nu prea vad avantaje in acest tip de tractiune. Daca ne uitam la celelate masini care au o tractiune permanenta cu un diferental Trosen atunci zic si eu DA pt ca au un raport bine stabilit de transmitere a puterii intre cele doua punti cu variatii nesemnificative. Aceasta tractiune poti sa o ''inveti'' si sa nu te ia prin surprindere in anumite momente si mai mult .... elimina tendinta subaviratoare sau supravirataore. In schimb consumul sare mult peste o masina dotata cu acelasi motor dar tractiune pe 2 roti.

Daca ar fi sa aleg eu clar aleg pt. tractiunea NEPERMANENTA dar cu posibilitate de a selecta tractiune integrala prin vascocuplaj si ulterior posibilitatea blocarii diderentialului central. Aleg aceasta varianta pt ca la un mers pe drum ud poti cuplat integrala si ai un raport de tractiune 40% fata 60% iar masina are comportament normal pe viraje (fara sa se chinuie) iar cand intri off-road blochezi centralul si dus esti.

Numai bine si spor la invartit volanul si mestecat in cutie !

Link spre comentariu

hai sa luat o integrala permanenta de pe o masina mica cu motor mic : vw golf 5, 1,9tdi, 4motion, 105cp. Masina este dotata cu un diferential Haldex care transfera cuplul intre punti pana ''considera'' ca este eficienta tractiunea. adevarul este altul si aume ca masina cand virezi si esti surprins de o zona alunecoasa (polei, zapada, etc etc) are un comportament subvirator in prima faza (care dureaza destul de mult). Toate astea pana cand stabileste computerul cata tractiune sa transmita la spate. In anumite situatii poate fi chiar nasol si stiu un caz in care s-a lovit bine de tot un Golf R32 din cauza acestei probleme

Din propria experienta (Octavia 4x4) iti spun ca realitatea este alta: activarea tractiunii spate este foarte rapida astfel incat de multe ori masina are un comportament supravirator in viraje stranse cu aderenta scazuta. Simti cum te impinge spatele si te "baga" in curba. Caracterul supravirator il poti doza din acceleratie: cu cat apesi mai tare cu atat este mai accentuat. Singura problema ar fi lag-ul turbo, dar asta nu tine de tractiune. Daca insa franezi in curba :P nu mai conteaza ce tractiune ai . Ideea este ; "Slow in fast out".

Puch 280GE
Link spre comentariu

Salutare si ma iertati dar dupa ce am citit ce a scris Miron si Mugur dar si Luigi,parerea mea este ca exista o singura masina care combina avantajele 4x4 permanent cu 4x4 nepermanent adica Pajero cu super select, care le combina perfect poti conduce in 4x2 s

i poti trece oricand in 4x4 fara dif cental blocat sau cu dif central blocat cu mentiunea sa nu ai mai mult de 100km/h

Eu am pe a mea easy select din pacate si de multe ori ruland in 4x2 am dat de portiuni alunecoase si am trecut pe 4x4 din mers si am iesit astfel din belea

Parerea mea.Multumesc

Link spre comentariu

Salutare si ma iertati dar dupa ce am citit ce a scris Miron si Mugur dar si Luigi,parerea mea este ca exista o singura masina care combina avantajele 4x4 permanent cu 4x4 nepermanent adica Pajero cu super select, care le combina perfect poti conduce in 4x2 s

i poti trece oricand in 4x4 fara dif cental blocat sau cu dif central blocat cu mentiunea sa nu ai mai mult de 100km/h

Eu am pe a mea easy select din pacate si de multe ori ruland in 4x2 am dat de portiuni alunecoase si am trecut pe 4x4 din mers si am iesit astfel din belea

Parerea mea.Multumesc

Imi place cum gandesti ... si eu tot easy select am dar nu incercat sa cuplex 4x4 din mers .. nici nu stiam ca ii ''voie'' .. cred ca voi incerca in weekendul asta miscarea :h5

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare