Jump to content
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Tractiune FULL-time sau PART-time ?

MARIAN KJ
 Share

Recommended Posts

Pentru ca nu sunt experimentat 4x4-ist, va rog, mai ales pe cherokee-isti, sa imi sugerati mai concret (am auzit mai multe variante) care este alegerea optima de tractiune in functie de drum/ conditii meteo.

Este clar ca FULL TIME-ul nu se foloseste pe asfalt uscat, nici chiar pe drum neasfaltat daca acesta este neted uscat. Dar se poate folosi FULL TIME-ul pe asfalt atunci cand ploua?? De asemenea, pe polei ce este recomandat? FULL-ul sau PART-ul? Pe zapada batatorita? Cand tractiunea este spate in modul "normal" devine putin problematic condusul fara PART sau FULL. De aceea astept raspunsurile Dvs.

Mie in continuare imi este destul de neclar cand folosim adecvat PART TIME-ul. Ma puteti ajuta?

De asemenea, se recomanda vreodata, in mod tehnic (nu de fitza) decuplarea diferentialului? Sau nu este fitza si cred aceasta doar eu?

Multam

Re: FULL sau PART?

Tractiune spate pe sosea usacata conditii normale.

Part time pe sosea cand conditiile o impun saun cand vrea muschii tai si anume:

-cand ploua

-cand ninge

-sau pur si simplu ca te face sa te simti mai in siguranta

4x4part time este o tractiune integrala dedicata pentru sosea (diferential central liber)

Full time pe drumuri forestiere, noroaie, pietris, off road etc

De asemenea, se recomanda vreodata, in mod tehnic (nu de fitza) decuplarea diferentialului? Sau nu este fitza si cred aceasta doar eu?

Care este modul tehnic? si care este modul fitza? sau mai corect spus cine este fitza? Decuplarea carui diferential? In ce conditii?

Tractiune spate pe sosea usacata conditii normale.

Part time pe sosea cand conditiile o impun saun cand vrea muschii tai si anume:

-cand ploua

-cand ninge

-sau pur si simplu ca te face sa te simti mai in siguranta

4x4part time este o tractiune integrala dedicata pentru sosea (diferential central liber)

Full time pe drumuri forestiere, noroaie, pietris, off road etc

Hai sa nu dam informatii false despre ce inseamna FULL TIME si ce inseamna PART TIME:

"part-time all wheel drive

This is a "temporary" all wheel drive system. In normal driving conditions, just one axle (the rear axle normally) is driven. In slippery conditions, another axle is engaged by the driver, whether by a lever or a button. This type of all wheel drive does not have a center differential - when all wheel drive is engaged, the front and rear driveshafts are mechanically connected and rotate at the same speed.

When a vehicle is turning, front wheels travel greater distance than rear wheels.

Figure: Wheels rotate with different speeds and travel different distances when vehicle is turning

part-time-all-wheel-drive-windup

Because part-time all wheel drive system does not have a center differential, front wheels cannot go faster than rear wheels. This type of all wheel drive cannot be used on pavement. Turning on pavement (even on a wet pavement) with all wheel drive engaged causes transmission windup and increases the chances of the transmission breakdown. When all wheel drive is engaged, the vehicle heavily understeers and this can lead to an accident.

The all wheel drive mode on a vehicle with part-time all wheel drive should only be used on surfaces with low traction (mud, snow, ice, sand), for short periods, and at low speeds. When driving on such surfaces, the transmission windup is eliminated by slipping of the wheels.

Note: "Part-time 4wd" mode of the Jeep Cherokee's SelecTrac transmission means "locking of center differential". Jeep's SelecTrac is a selectable all wheel drive system."

"full-time all wheel drive

This is a permanent all wheel drive or permanently engaged all wheel drive system. All wheels are powered at all times. The vehicles with full-time all wheel drive are equipped with a center differential that lets each wheel travel different distances while turning. This type of all wheel drive can be used both on and off road. In slippery conditions, the center differential can be locked, whether manually or automatically, depending on the vehicle.

When a manual center differential lock (available on off-road vehicles and some SUVs) is engaged, the transmission's behavior is similar to part-time all wheel drive, i.e. the front and rear driveshafts rotate at the same speed. The use of full-time all wheel drive with locked center differential is limited to surfaces with low traction.

In case of automatic lock, a Torsen differential, viscous coupling, multi-plate hydraulic clutch, or similar traction control device is used in conjunction with the center differential. When a wheel slips on one of the axles (one driveshaft rotates faster than the other) the device locks the center differential and torque is transferred from the axle that slips to the other axle that has traction. As soon as the wheel slip is eliminated, the device unlocks.

Some vehicles (Land Rover Discovery II, pre-xDrive BMW X5) do not have a locking center differential, but are equipped with an electronic traction control system (known as Electronic Differential Lock - EDL) on all four wheels. This electronic system detects slipping wheels by reading ABS sensors, then it applies brakes to slipping wheels and torque gets transferred to the wheels that have traction. While it performs well on slippery roads, the system cannot compete with a real mechanically locking differential when driving off-road."

Source: http://www.awdwiki.com/en/all+wheel+drive+explained/#part_time_all_wheel_drive

Don't :dr1 faster than your angel can :pl1 .

symy139@yahoo.com

0766718187 - Service 4x4 Iasi

symy139 a spus corect...

4x4 full-time se poate folosi tot timpul, inclusiv pe asfalt

4x4 part-time se poate folosi doar pe suprafete alunecoase

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Re: Tractiune FULL-time sau PART-time ?

Eu cred că discuția a luat-o pe alături. FULL TIME înseamnă TOT TIMPUL, PERMANENT şi în cazul 4x4 este un tip de tracțiune. Maşina poate fi 4x4 FULL TIME, în general SUV-urile ... tracțiune 4x4 PERMANENTĂ, nedecuplabilă de către şofer. Exemple: Land Rover Freelander, Dacia Duster, Nissan Juke etc. (Excepție fac câteva off-roadere veritabile, care sunt 4x4 FULL TIME - LR Defender, Toyota LC, Jeep GC etc.)

Sistemele 4x4 PART TIME, sunt cele care ne aduc împreună pe astfel de forumuri:ha:. Ele implică rularea cu o singură punte tractoare, de obicei cea spate, în mod normal - în condiții normale, pe suprafețe uscate, aderente şi cuplarea celei de-a doua punți, în regim HIGH (fără reducții) pentru mersul pe zăpadă sau suprafețe cu aderență scăzută cu viteză mai mare ori în regim LOW (cu reducție) pentru urcări, treceri prin diferite obstacole etc. Aceste moduri de tracțiune pot fi selectate de către şofer. Fje din manete sau butoane. Este ceea ce numim off-road, în general.

De asta maşinile noastre se împart în 2 mari categorii (din fabrică) între care e bine să se facă distincție:

- cu tracțiune 4x4 FULL TIME;

- cu tracțiune 4x4 PART TIME.

Acum, există foarte multe diferențe constructive şi de la caz la caz, în manualul maşinii, găseşti explicații clare, foarte detaliate - despre cum s-o foloseşti.

Toate cele bune! :h5

Edited by mita31
All-Wheel Drive - it`s all we'll drive! lllllll

ca sa spunem pe romaneste ce a spus Symy, si daca e vorba de masina din semnatura, adica varianta automata (diferenta intre manuala si automata e ca automata are 4-HI Full-Time) atunci cutia e Selec-Trac:

- o pui in 2HI cand mergi normal pe sosea si vrei ceva economie de combustibil. Poti merge cu ea asa si pe un drum forestier usor fara probleme. Trage doar spatele, practic e o masina cu tractiune spate.

- o pui in 4-HI Full-Time daca mergi mai tare pe viraje sau e ud pe jos si vrei mai multa siguranta. 4-HI Full-Time te ajuta si in conditii de iarna cand alternezi zone cu zapada/gheata cu zone cu asfalt umed/uscat. In modul acesta tractiunea e 48% fata si 52% spate cu diferentialul central deschis. Adica daca fata pierde aderenta, ea va primi toata "tractiunea", devenind practic o masina cu tractiune fata. Acelasi lucru se aplica si cand spatele pierde tractiunea, spatele va primi toata "tractiunea" fiind ca si cum ai avea masina cu tractiune spate. Acest comportament se datoreaza diferentialului central deschis care trimite puterea catre partea cu cea mai putina aderenta pentru a permite masinii sa vireze. 4-HI Full-Time ofera ceva mai multa siguranta la rularea pe asfalt in comportamentul masinii pe viraje sau cand urci niste rampe, dar consumul o sa creasca putin.

- o pui in 4-HI Part-Time cand intri pe drumuri neasfaltate (exemplu forestiere) sau acoperite total de zapada, gheata. Adica, acolo unde aderenta este precara. In modul acesta tractiunea e 50% fata, 50% spate cu diferentialul central blocat. Acest lucru te ajuta sa "separi" fata de spate si sa nu mai aiba loc "fenomenul" de la 4-HI Full-Time cand daca fata nu avea aderenta, spatele nu mai facea nimic sau invers. Acum daca fata nu are aderenta, spatele primeste in continuare putere si te ajuta sa te misti/inaintezi. Ca sa vezi de ce nu bine sa rulezi cu 4-HI Part-Time pe asflat, du-te pe un drum forestier cu pietris si intoarce un 360 usor uitandu-te la roti cu geamul deschis. Vei vedea si auzi unele roti cum se rotesc in gol pe pietris pentru ca fata si spatele primesc tractiune in mod egal (asfaltul datarita aderentei nu ar fi permis aceasta alunecare pe pietris a rotilor si vei uza puntile). Pe romaneste la 4-HI Part-Time se mai zice si reductor (pe) usor. desi nu prea exista nici o reductie.

- o pui in 4-LOW sau 4-LO in teren cand ai nevoie de cuplu mare si vrei sa menajezi ambreiajul (la tine fiind automata nu ai treaba cu pedala de ambreiaj). Aici o sa ai un cuplu mare care te ajuta sa urci rampe abrupte, sa cobori pante abrupte doar in frana de motor (fara pedala de frana), sa mergi peste bolovani mari incet, sa pleci usor in teren dintr-o rampa urata in care ai fost nevoit sa te opresti dintr-un motiv sau altul. Cand terenul e foarte accidentat poti merge incet masina fiind "tinuta" din motor. In multe cazuri in teren daca atingi frana, poti avea probleme. O sa vezi tu ce si cum :grin: In acest mod tractiunea e 50% fata, 50% spate cu diferentialul central blocat iar cuplul masinii e multiplicat. Pe romaneste la 4-LOW se mai zice si reductor (pe) greu.

• Like 1

Va multumesc tare tuturor!

Am facut o tura aseara pe niste drumuri neasfaltate ilfovene, am lasat PART-TIME, si masina se comporta destul de ok, dar se mai "punea oblic" in drum din cand in cand, mai ales cand datea de gropi pline cu apa si una din roti lua marginea acestora. In modul FULL stabilitatea e la ea acasa! Asadar, cu FULL-ul e mult mai sigur.

Si acum, sper sa nu fie prosteasca intrebarea, imi poate spune cineva cand sunt sigur ca am cuplat modul 4-LO intrucat pe bord nu indica nimic acest lucru, dar "mansa" de tractiune are acest mod (inclusiv 2-LO). PRECIZEZ CA NU AM CARTEA MASINII si pt varianta aceasta (destul de "limited", fir-ar sa fie!) nu am gasit-o mai pe nicaieri.

Multam inca o data!

In modul LO daca nu ai becul pe bord, o sa simiti imediat cuplul marit al masinii iar masina nu mai poate prinde viteza ca sa spun asa.

Daca ai si 2LO (si 2WD/2HI), 2LO e tractiune spate cu reductorul activat ca la 4LO sa ai cuplu, dar numai tractiune spate. Poti activa pe asfalt cand tractezi ceva si ai nevoie de cuplu mare (cand parchezi tractand ceva, sau intr-o rampa mai urata).

Nu tin minte sa fi vazut pana acum un KJ cu 2LO.

cand o roata e intr-o zona fara aderenta, in 4-HI Full-Time, fara TC/LSD ramai in tractiune pe o singura roata si anume cea fara aderenta (ai 3 diferentiale deschise, fata-centru-spate) dar asta e alta discutie :mrgreen:

probabil in 4-HI Part-Time, spre exemplu cand fata lua gropa, fata avand diferentialul deschis tractiunea pe puntea fata se ducea spre roata dinspre groapa si spatele este posibil sa te impinga intr-un mic drift, depinde de turatia motorului (= cat cuplu e pus jos).

Pentru manual, vezi (alege Liberty din meniu):

http://www.jeep.com/en/owners/manuals/

Edited by adrianfd

Multam pentru specificatii si trimiteri.

De mare ajutor!

Tractiunea e directionata prin levier; da, are si modul 2LO.

Daca tot m-ati ajutat cu astea trimiteri, dati-mi va rog "un loc" de unde pot face rost de un carotaj roata pentru dreapta fata.

L-am facut zob de curând; nu stiu cum naibii!

Salutare

Carenaj vrei să spui. Carotaj e altceva. Încearcă pe la magazinele de piese auto, online prima dată, că s-ar putea să găseşti mai ieftin. Sugestii: motorvip.ro, unixauto.ro, expert-piese.ro, autokarma.ro, bardiauto.ro.

Toate cele bune! :h5

Edited by mita31

Uite şi un link:

http://www.autopieseonline24.ro/jeep/liberty-kj/17737/10265-11752/aripa_interioara

E cel cu 161,98 lei.

Toate cele bune!:h5

Edited by mita31

Hai sa nu dam informatii false despre ce inseamna FULL TIME si ce inseamna PART TIME:

Greseala mea, nu am fost atent, informatiile sunt aceleasi doar inversate Full cu part, din neatentie si fara sa stau sa ma gandesc cum sunt pozitionate pe levier am scris.

• 7 years later...

Salut !

Am si eu o nelamurire legata de tractiunea full time si part time.Pana la ce viteza se poate merge in modul full time ? Mentionez ca nu am folosit aproape niciodata acest mod pe asfalt decat la viteze de maxim 70 km/h.

Pana la ce viteza se poate merge in modul part time ?

Jeep Cherokee KJ 2.8 CRD 163 CP

Share

• Create New...

Important Information

Access to the Club4x4 Forum is conditioned by adhering to our Rules - Terms of Use