acristi Postat Noiembrie 12, 2014 Partajează Postat Noiembrie 12, 2014 Salut, Acum ceva mai mult de o luna scriam primul post pe acest forum, in care spuneam ca as dori sa imi cumpar un small off-roader, avand de ales intre Lada Niva si Suzuki Samurai. Acum as spune ca sunt gata pentru o prezentare pe bune, cu toata istorioara aferenta cumpararii. De la inceput, plecam la drum cu trei lipsuri majore: Experienta cu acest tip de masina (nu am avut niciodata un off-road, ce sa mai vorbesc de Samurai) Cunostinte de mecanica suficiente pentru a evalua masina corect Rabdare (vroiam sa o cumpar repede) Acestea fiind spuse, am inceput sa citest acest forum si alte cateva si m-am decis asupra ceea ce vreau, chiar foarte precis: Suzuki Samurai SJ80 (stiind e rara si cu piese scumpe) Japoneza (cred ca doar asa sunt) Sa fie cat mai aproape de original (pentru ca nu aveam incredere in ce schimbari s-au facut la masina) Sa nu fie vanduta de un dealer de masini second-hand (desi n-as putea spune ca ii pot identifica) Sa fie deja inmatriculata in Romania (pentru ca nu vroiam sa trec eu prin RAR, ANAF, precum si pentru a reduce riscurile legate de probleme serii motor/sasiu) Sa nu aiba instalata instalatie de gaz (nu inteleg de ce ti-ai monta gaz pe o masina de 1.3 recreationala) Se coste in jur de 3000 EUR (dupa ceva intrebari, am ajuns la un interval intre 3000 si 4000) Odata definit scopul am inceput sa ma uit pe net, sa caut masini disponibile si sa le compar. Ai crede ca oferta este destul de mare, dar de fapt nu cred ca la un moment data sunt mai mult de 5 anunturi active care sa respecte aceste criterii sau 10 care sa respecte macar 3 din ele. Astfel, mi-am dat seama ca: Pretul mediu pentru un Samurai SJ 80 cu sau fara modificari este de fapt 3662 EUR iar cel mediu excluzand limitele superioare si inferioare era de 3660 (calculat din preturile de lista ale anunturilor vazute). Sunt foarte multe masini cumparate si vopsite superficial, doar pentru a arata bine Majoritea sunt vandute de samsari / dealeri masini second hand Dupa vreo cateva saptamani am vazut un anunt cu o masina de vanzare la Deva (de fapt langa Deva), pe care m-am dus sa o vad si am cumparat-o pe loc. Evaluarea masinii am facut-o personal, gasind cateva plusuri si minusuri peste care am trecut cu vederea (din lipsa de rabdare): + nu avea zgomote ciudate in transmisie + schimba precis si usor + vopseaua arata destul de bine din puctul meu de vedere avand in vedere ca nu pare sa se fi facut ceva la masina + proprietarul nu parea sa fie samsar si era dragut (m-a asteptat la gara in Deva, am fost la el acasa, am mancat, etc) + bordul intreg + tapiterie si scaune intacte + cauciucuri aproape noi, rezerva noua - (expus de proprietar) - scurgere ulei o-ring distribuitor - (expus de proprietar) - nu intra in 4-L, nu se aprind becurile in bord cand cuplezi 4-H (in 4-L oricum nu intra) - (expus de proprietar) - parbriz ciobit - (expus de proprietar) - cateva puncte de rugina overfendere originale - (banuit de mine) - un etrier/piston frana blocat pentru ca masina tragea intr-o parte cand franai - (banuit de mine) - amortizor fata drepta dus Pe drumul spre casa, am mai descoperit cateva, ceea ce m-a cam enervat pentru ca as fi vrut sa stiu de ele de la inceput (nu cred ca m-ar fi facut sa ma razgandesc): lumina plafoniera nu se aprinde cand deschizi usa capacul de rezervor nu era cel original Odata cumparata, primul lucru pe care l-am facut am fost cu masina la Dojo pentru a schimba consumabile. Asta a insemnat de fapt: Schimbat uleiuri peste tot (motor, cutie, reductor, grupuri) Schimbat filtre (exceptand filtrul de benzina care a trebuit comandat pentru ca este mai cu mot – welcome SJ80) Schimbat capac rezervor cu unul nou Reparat reductor – de fapt nu intra pentru ca nu fusese folosit si ruginise; relativ easy fix, doar dat jos, curatat, montat la loc (rasuflat usurat) Schimbat placute frana (new one) Curatat etrier frana (banuiala confirmata) Schimbat o-ring distribuitor In schimb, tot acum, baietii au mai descoperit ca toate (nu unul) amortizoarele sunt duse si trebuie schimbate (not happy deloc, pentru ca sunt scumpe – aici mi-as fi dorit sa am mai multa rabdare). OK, comandat amortizoarele si filtrul de benzina si revenit peste doua saptamani pentru schimbat. A doua revizie, cum o numesc, contine mai mult chestii neasteptate pentru care mi-as fi dorit sa am mai multa rabdare: Schimbat filtrul de benzina (la cum arata cel vechi, sigur nu a fost schimbat vreodata in viata masinii) Schimbat amortizoare Schimbat garnitura culbutori si siliconat baia de ulei (continuam sa am o scurgere de ulei) Schimbat fise bujii (aparent una dintre ele nu era in cea mai buna forma) Reglat tacheti (bonus from the guys) Uns clante usi Reparat lumina plafoniera Aici eram destul de multumit ca sa impart cu voi experienta, doar ca m-am luat cu altele si am uitat sa-l public. Intre timp, masina a stat putin in parcare, a nins un pic, moment in care am mai descoperit niste probleme: Bateria – cum nu prea folosesc masina, beteria veche a decedat si am schimbat-o Stand pe loc, si cu ulei nou in grupuri am observat ca am o scurgere de ulei la un MRL; asta a insemnat schimbat rulment roata fata si alte garnituri Peste asta, baietii din service au observat ca inca am scurgeri de ulei din motor ceea ce a mai insemnat schimbat simeringuri arbore fata/spate, si un suport cutie de viteze (care era rupt) In total ma declar multumit, dar pana sa incep sa schimb ceva la ea, mai am cateva lucruri de pus la punct: O gaura in galeria de evacuare, dupa toba intermediara Un capac de boxa audio lipsa (aparent nu este atat de usor de gasit, daca aveti unul in plus, vreau sa il cumpar) Un buton/intrerupator usa stanga fata lipsa (ala care aprinde/stinge plafoniera cand este deschisa usa); abia acum l-am observat; daca are cineva unul in plus, vreau sa il cumpar; O scrumiera/lumina spate lipsa (nu stiu ce era acolo, pozitia ma face sa cred ca este o scrumiera); iarasi, vreau sa o cumpar; O banda plastic lipsa pe supportul de portbagaj de deasupra usii din spate; si asta vreau sa o cumpar; Un zgomot/troncanit in spate neidentificat pentru moment Odata astea rezolvate, primele schimbari preconizate sunt: Bare fata/spate aluminiu Troliu Cu bine, Cristi Si ca sa arat si masinuta, iata niste poze: Fata Lateral Spate LR Discovery 2, 2002 Facelift, Td5, Manual, Cod Motor 15P, VIN# 3A77xxxx Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
04gabriel67 Postat Noiembrie 12, 2014 Partajează Postat Noiembrie 12, 2014 Re: Noul meu Samurai S-o stapanesti bucuros ! Arata chiar bine, dupa ce am vazut in excursia mea de achizitionare a utilajului personal ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Teodor4x4 Postat Noiembrie 12, 2014 Partajează Postat Noiembrie 12, 2014 Re: Noul meu Samurai Sa o stapanesti sanatos ! Masina e destul de ok :). Inainte de troliu si bare i-as pune niste anvelope mai ''de scandal'' si dupa aceea restul. 4x4, Way of Life ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
acristi Postat Noiembrie 12, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2014 Re: Noul meu Samurai Inainte de troliu si bare i-as pune niste anvelope mai ''de scandal'' si dupa aceea restul. M-am gadit si eu la asta, dar nu am gasit ceva care sa ma convinga. Avand in vedere ca am suspensie stock, din ce am vazut pe forum, pot sa imi pun maxim 205/70/R15 (ce am acum pe masina). In plus, din lipsa de spatiu de depozitare, as dori niste gume cu care sa pot merge vara/iarna si care sa fie 50% on-road si 50% off-road. Gume dedicate de off-road vreau sa imi iau, dar la anul, cand o sa am mai mult spatiu de depozitare. LR Discovery 2, 2002 Facelift, Td5, Manual, Cod Motor 15P, VIN# 3A77xxxx Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
acristi Postat Noiembrie 12, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2014 Re: Noul meu Samurai S-o stapanesti bucuros ! Arata chiar bine, dupa ce am vazut in excursia mea de achizitionare a utilajului personal ! Multumesc. Vad ca si tu avansezi usor, usor cu al tau. LR Discovery 2, 2002 Facelift, Td5, Manual, Cod Motor 15P, VIN# 3A77xxxx Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
4x4guru Postat Noiembrie 19, 2014 Partajează Postat Noiembrie 19, 2014 Re: Noul meu Samurai Salut! Pe masina de lucru (in avatarul meu) am profil simex iar pe cea de asfalt si iesiri mai usoare am asta: http://www.anvelopejantepromotii.ro/19853-Anvelopa-latime:205-inaltime:70-diametru:15-marca:GoodYear-model:Wrangler-AT-SA . Se descurca foarte bine atat pe asfalt cat si in teren. Evident, nu este pentru concurs sau drumetii extreme dar pana inveti ce si cum pe munte, este bun modelul! Daca "sapai" putin mai mult si mai atent, gaseai masina buna de tot la 2000-2500 euro inmatriculat si fara a fi nevoie de atatea interventii! Eu am 2 momentan, am mai avut una nemodificata, stock inmatriculata si cu troliu 13000lbs Warn pe ea la 2400....Sorry, dar ai cam luat teapa. Bine ca se remediaza usor caci piese sunt la greu. Succes si multa adrenalina pe dealuri! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
acristi Postat Noiembrie 19, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2014 Re: Noul meu Samurai Salut! Daca "sapai" putin mai mult si mai atent, gaseai masina buna de tot la 2000-2500 euro inmatriculat si fara a fi nevoie de atatea interventii! Eu am 2 momentan, am mai avut una nemodificata, stock inmatriculata si cu troliu 13000lbs Warn pe ea la 2400....Sorry, dar ai cam luat teapa. Bine ca se remediaza usor caci piese sunt la greu. Succes si multa adrenalina pe dealuri! Salut, Cauciucuri AT are acum pe ea si sunt bunicele. Eu unul as ramane cu ele pana cand mai invat cate ceva. Cat despre pret, n-as vrea sa ma contrazic, dar sunt curios si eu unde gasesti un SJ80 (cu elicoidale) la 2500 inmatriculat si cu taxa platita? Aproape sunt dispus sa mai cumpar unul daca il vezi la acest pret. Desi recunosc ca ma cam irita micile reparatii pe care le tot fac, pot sa spun ca sunt si o metoda de a mai invata cate ceva (desi cam scumputa). Cristi LR Discovery 2, 2002 Facelift, Td5, Manual, Cod Motor 15P, VIN# 3A77xxxx Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ionica77 Postat Noiembrie 19, 2014 Partajează Postat Noiembrie 19, 2014 Re: Noul meu Samurai Salut, Cauciucuri AT are acum pe ea si sunt bunicele. Eu unul as ramane cu ele pana cand mai invat cate ceva. Cat despre pret, n-as vrea sa ma contrazic, dar sunt curios si eu unde gasesti un SJ80 (cu elicoidale) la 2500 inmatriculat si cu taxa platita? Aproape sunt dispus sa mai cumpar unul daca il vezi la acest pret. Desi recunosc ca ma cam irita micile reparatii pe care le tot fac, pot sa spun ca sunt si o metoda de a mai invata cate ceva (desi cam scumputa). Cristi colegu de mai sus nu stie ca al tau este SJ80 pretul este foarte bun si inmatriculat,eu cred ca el are SJ 413 sau 410 la 2000-2500e. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
4x4guru Postat Noiembrie 22, 2014 Partajează Postat Noiembrie 22, 2014 Re: Noul meu Samurai Am vazut clar ca e 80... Cel din avatarul meu este 413, iar cel de asfalt, tocmai ca e 80, nu il pun pe dealuri si drumuri extreme ca este mult mai mult de reparat pe el.... Si da, l-am luat eu cu 1300 in germania, taxa a fost 420 euro acu un an, faceti calculul...Cu tot cu identificare, impozit si toate cele e mult sub 2500. Trebuie doar sa sapi cu atentie. Apropo, veniti la trial in 30 nov la Orastie? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
acristi Postat Noiembrie 25, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2014 Re: Noul meu Samurai E foarte posibil, de aceea am spus ca nu vreau sa dezbat prea mult pretul. La ce am vazut eu timp de o luna pe site-urile noastre de anunturi si pe mobile.de (desi nu aveam de gand sa ma duc in Germania, pentru ca vroiam o masina deja inmatriculata), pretul mediu era 3600. Oricum nu asta era problema ci faptul ca m-as fi asteptat sa nu mai fac mici reparatii dupa. In rest toate bune, am facut o iesire prin Dobrogea pe niste campuri, si a parut ca merge bine, nu bate, trage, nu am ramas in camp, all good si distractiv. In plus, mers pe autostrada cu 120, si iesire in teren moale, dar fara noroi, consum 9.5% ceea ce mi se pare bine. Cat despre iesire la Orastie, as merge, dar anul asta este mai greu cu doi copii mici (7 luni si 2 ani) si cu parintii la 300 de km. Asa ca acum ma limitez la iesiri scurte, aproape. LR Discovery 2, 2002 Facelift, Td5, Manual, Cod Motor 15P, VIN# 3A77xxxx Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate