Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Amortizor de directie pe Grand Vitara MK 1 (1998-2005)

Postări Recomandate

Va salut,

deschid si in sectiunea Grand Vitara un subiect destul de dezbatut in alte sectiuni Suzuki, anume: necesitatea (sau nu) a amortizorului pe directie. Solutia tehnica exista, un amortizor care costa maxim 200 lei, provenit de la un Mercedes stradal mai vechi (Cobra?), care fost montat, pare-se, cu succes pe Jimny si Vitara (poate si Samurai, inca nu mi-e clar, n-am studiat acea sectiune).

Se zice ca amortizorul pe directie este necesar in teren. Eu, la GV, nu am simtit nevoia asta in teren.

In schimb, pe asfalt, da.

Adica: daca drumul e cat de cat neted, nu-i simti nevoia dar, daca ai sleauri longitudinale nu prea adanci (asfalt deformat/santulete de la rulajul camioanelor), mai mult de 80 km/h nu poti sa-i dai pentru ca vei zbura de pe strada (si la 80 km/h, tot trebuie sa fii tare atent -- cu Octavia umblu linistit pe acolo cu 120 km/h). Sa vezi aventura ce bagi in depasire, cand mai schimbi si benzile pe slaurile alea.

Ieri, pe DN 71 Targoviste-Bucuresti (care s-a cam lasat) am depasit un Logan MCV de Politie, din ala cu radar, el avea 70, eu am atins 100 in depasire, sleauri erau, vant era, am inceput dansul, cu greu am mai tinut-o pe strada, cred ca politistii erau deja cu mana pe statie sa cheme ambulanta. Apoi baietii au stat lipiti de mine pana la prima locatitate unde, evident, am lasat-o moale si abia acolo m-au tras pe drapta. Pe cand scoteam actele (desi eram in regula, ziceam eu: "stai sa vezi acum frecush, ca am numere de Anglia"), mi-au zis ca nu de asta m-au oprit ci ca sa ma roage "foarte frumos" sa nu-mi risc viata cerand imposibilul de la o conserva, dupa care m-au salutat cu palma la chipiu si dusi au fost. Nu stiu daca va dati seama cat de tare m-a lovit rugamintea asta, mai bine imi dadeau amenda si-mi luau si puncte de pe permis, sa mor io... Dupa aia, si la dus, si la intors, am facut ce-au zis ei...

Mai fac precizarea ca masina are inaltare de 20 mm pe spate (ca i-am pus GPL si ma gadeam ca ar fi bine sa compensez extra-greutatea in prealabil). Urmeaza sa-i pun 35 mm spate (cu prelugitoare de amortizoare si prelungitoare de tampoane arcuri) si sa trec inaltarea de 20 mm pe fatza (pentru ca am nevoie sa incarc masina - si ieri eram 4 in masina, toti destul de grei). Anvelopele sunt cele standard 215/65/16 - mixte, ma uit spre un set de 215/70/16 de iarna, nu vreau MT-uri penca' am mult de mers si pe asfalt.

In fine, lasand povestile la o parte, intreb si eu: a pus cineva amortizor de directie pe GV? Este necesar sau util?

Cand mi-am adus masina in tara, auzisem eu de ceva de genul asta, cum ca s-ar pune pe Vitara, si am intrebat la un tip care se ocupa cu tuning la tot ce inseamna Suzuki. El mi-a zis ca, pe Vitara si GV, nu e de pus asa ceva ci doar pe Jimny care are punte rigida si pe fatza.

Deci? O facem sau nu? Simtim vreun efect pozitiv sau nu? Merita investitia? O sa fie mai ok in sleaurile alea, nu chiar mari?

Cele bune,

Matteo

Editat de matteo_tgv
Importator oficial Toyota Land Cruiser Seria 70 actuala, Euro 6, inmatriculabila. Detalii pe https://www.landcruiser70.ro
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Amortizor de directie pe Grand Vitara MK 1 (1998-2005)

Prima data schimba tu toate articulatiile de la masina,capete bara interioare ,exterioare,pivoti,daca e nevoie si bara de directie,caaci sigur sunt praf,iar daca vrei amortizor directie atunci ia ceva mai bun,ome,rough country,trail maker...

Cel de mercedes e un caca mare,cel putin pe vitara

suzuki vitara 1.6

yo5PKM

0763630114

Link spre comentariu

Amortizorul de directie nu e un dispozitiv de mentinere a traiectoriei impuse pe seauri sau pe asfalt . Singurul lui efect e impiedicarea miscarii bruste a rotilor - de ex . atunci cand lovesti in lateral o bordura sau o cioata sau un mare bolovan la 40 kmh ... amortizorul de directie va impiedica rotile sa fie deviate de pe pozitia initiala la care s-a produs impacul cu obstacolul ... adica volanul nu-ti va rupe degetele , nu se va roti brusc pentru ca ai lovit obstacolul .

Acest efect e doar incepand cu o numita viteza liniara a tijei amortizorului , daca rotile se vireaza normal cu volanul ( oricat de repede ai roti de volan ) el nu opune nici o rezistenta sesizabila in sistemul de directie . Efectul de amortizare e detectabil doar daca rotile ar intalni un obstacol care sa incerce sa le devieze - inca o data , nu la viteze mici .

Cum ziceam , amortizorul de directie nu e deloc ESP ... ci salveaza degetele sa nu fie rupte de volan ( ca sa simplificam , oarecum ... ) .

Am montat pe cateva Vitara amortizor de Y60 , cu rezultate de nota 10 .

Am pe puntea de Y61 amortizor dublu de Y60 ( doua in paralel ) , se comporta foarte bine - la 40-50 kmh pot ciupi agresiv o bordura de 10 cm inaltime fara sa-mi zvacneasca volanul absolut deloc , masina isi pastreaza directia la viteza ca si cum as fi pe sine de tren fara sa fie deviate de obstacol ( adica bordura ) ... fac asta in mod constant intr-un loc unde se gatuie strada si stai la coada sa poti trece sau urci pe trotuar ... eu nu mai incetinesc , doar trag dreapta scurt si urc pe trotuar fara sa incetinesc ... pe un sleau cu 5 km/h rotile ajung unde vrea sleaul - cred ca ai prins ideea ... nu ai obstacole atacate brusc , nu se simte ...

Editat de cos
  • Like 1

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Multumesc de raspunsuri!

@Adammoga80: daca aveam toate articulatiile alea varza, s-ar fi auzit in gropi. Masina, insa, te rog sa ma crezi, este beton, a trecut inclusiv prin verificare mecanica amanuntita acum o luna sau ceva de genul. Dar, uite, gadindu-ma ca, poate, exista macar o singura sansa sa ai dreptate, azi o merg cu ea la mecanic. Revin cu detalii.

@Cos: masina nu creaza nici un fel de probleme la degete, nu zmuceste volanul in teren. Singura chestie ar fi ca volanul la GV, fata de Octavia (un exemplu la indemana mie) sau fata de Discovery 200 si 300 TDI (le-am avut pe ambele si stiu ca aveau amortizor pe directie din fabrica, l-am si schimbat la 200 TDI), atunci cand virezi mult, nu are tendinta ferma de a reveni ci trebuie sa il ajuti tu un pic ca sa pui din nou rotile pe drept.

Merg la mecanic chiar acum.

Cele bune,

Matteo

Importator oficial Toyota Land Cruiser Seria 70 actuala, Euro 6, inmatriculabila. Detalii pe https://www.landcruiser70.ro
Link spre comentariu

Revenirea rotilor nu are nici o legatura cu amortizorul de directie ci este o caracteristica a fiecarui sistem de directie in parte , depinzand direct de unghiurile specifice alese de proiectant .

Exceptie fac doar amortizoarele de directie asistate de arc care sunt destinate special revenirii pe directie inainte .

Faptul ca volanul nu smuceste depinde de factorul de reversibilitate a casetei in sine - o caseta de directie total reversibila ar fi cea cu demultilicare nula , transmitand la volan toate socurile si perturbatiile de la roata .

Din considerente de confort si siguranta toate casetele mecanice asistate au un anume grad de reversibilitate pastrat special pentru ca conducatorul sa resimta obstacolele din/si calea de rulare la volan si sa poate conduce corect - la o caseta total nereversibila nu s-ar simti nimic in volan si conducatorul nu ar mai avea nici o informatie depre ce/cum/pe unde merg rotile .

E bine ca faci o verificare , cu drumurile noastre nu mai esti sigur de la o saptamana la alta ...

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Multumesc de raspunsuri!

@Adammoga80: daca aveam toate articulatiile alea varza, s-ar fi auzit in gropi. Masina, insa, te rog sa ma crezi, este beton, a trecut inclusiv prin verificare mecanica amanuntita acum o luna sau ceva de genul. Dar, uite, gadindu-ma ca, poate, exista macar o singura sansa sa ai dreptate, azi o merg cu ea la mecanic. Revin cu detalii.

@Cos: masina nu creaza nici un fel de probleme la degete, nu zmuceste volanul in teren. Singura chestie ar fi ca volanul la GV, fata de Octavia (un exemplu la indemana mie) sau fata de Discovery 200 si 300 TDI (le-am avut pe ambele si stiu ca aveau amortizor pe directie din fabrica, l-am si schimbat la 200 TDI), atunci cand virezi mult, nu are tendinta ferma de a reveni ci trebuie sa il ajuti tu un pic ca sa pui din nou rotile pe drept.

Merg la mecanic chiar acum.

Cele bune,

Matteo

Verifica starea lor desfacuta,nu cu tot ansamblu. Adica ddesfa directia si asa verifica,caaci la masini de teren te mai poti insela in privinta jocurilor

suzuki vitara 1.6

yo5PKM

0763630114

Link spre comentariu

Va salut,

am verificat azi f.f. atent tot ce tine de directie, mai putin caseta de directie (urmeaza maine). Totul e beton. Oricum am desfacut totul pe fatza ca sa-i montez inaltatoare intre arcuri si sasiu. E al naibii de complicat sa pui pe fatza, pe spate e chiar simplu.

Poate fi si caseta desi nu am simtit jocuri. Am mai observat ceva: este posibil ca unghiul de cadere al rotilor fata sa fie un pic prea inchis. Ma gadesc ca si asta poate genera sensibilitatea aia crescuta fata de sleauri.

Cele bune,

Matteo

Link spre comentariu

... te gandesti bine ... poate fi una din posibilitati ...Oricum ar fi sa conduci constient ca masina asta vine la pachet cu un sublim efect de bumpsteer , oarecum minor dar prezent in lista de dotari standard ... pe sleauri e in apogeul carierei lui ...

Editat de cos

Link spre comentariu

OK... e bine de stiut. Dar: acel bumpsteer se poate corecta cumva, prin ceva?

Poate avea legatura si cu faptul ca masina asta nu are bara stabilizatoare pe spate.... Azi am observat...

Editat de matteo_tgv
Link spre comentariu

Se poate corecta doar corectand compromisurile de proiectare si executie . Fiecare masina e suma unor compromisuri care trebuie sa impace proiectarea , fabricarea , exploatarea si intretinerea . Unele din aceste compromisuri sunt acceptabile , unele nu au efecte sesizabile si aproape trec neobservate , unele fac imposibila munca mecanicilor si povestea poate continua la nesfarsit .

In cazul tau ... nu stiu daca merita optimizat sistemul de directie si suspensie . La masinile de curse unde sunt alte criterii fie care detaliu e intors pe toate fetele , intodeauna se poate upgrada ceva si asta doar pana la viitorul upgrade ... eu zic sa stai linistit si sa te adaptezi si sa sa conduci masina asta in teren constient ca bieletele de directie sunt expuse la lovire directa , in special cu roata bracata peste jumatate ...

Link spre comentariu

Salut,

azi am verificat caseta de directie, avea un joc, mecanicul a strans-o, nu mai are joc acum, am facut si proba pe aceleasi sleauri, rezultatul e bun: acolo unde ma chinuiam sa stau pe drum la 80 km/h, am mers azi cu 120 km la ora si era OK. Se simtea un pic efectul sleaurilor dar doar un pic si asta incepand cu 110 km/h.

Precizez ca testul l-am facut in condtiiile in care masina are acum inaltare de 35 mm spate - inaltatoare, prelungitoare amortizoare, prelungitoare tampoane limitare cursa arcuri. Fatza am lasat-o fara inaltare, am renuntat la ea, era prea ridicata de fatza pentru ca cei 15 mm de distantier la GV se dubleaza in realitate. Apoi mai trebuiau si camber bolts si am zis ca eu nu vreau masina modificata decat in limita strictului necesar -- oricum, ridicarea de spate, nu stiu de ce, a ridicat un pic si fatza iar masina arata minunat acum!

Deci, chestiunea rezolvata, multumesc de sprijin!

Cele bune,

Matteo

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare