Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Anvelope de iarna, inutile in zapada mare.

weiwei

Postări Recomandate

Salutari, am trecut zilele trecute prin niste momente mai putin placute cu masina. Am fost la munte intr-o plimbare. Am urcat pe un drum forestier cu zapada batatorita si nu am avut nici un fel de problema. Am urcat chiar si pe portiuni de gheata ca sticla, din nou fara probleme. La 500 metri de destinatie am dat de o portiune de zapada mare si grea, adica nu afanata. Nu am apucat sa inaintez mai mult de 20 metri ca m-am si scufundat si am ramas pe burta. Am incercat timp de 3 ore sa dau inainte sau inapoi sa ies, fara succes insa. Anvelopele efectiv nu agatau nimic nimic. Am anvelope de iarna Yokohama Geolandar 215/80/15, de care nu m-am putut plange pana acum. Adica pe sosea cu zapada si gheta sunt ok, insa in zapada mare, sunt inutile. Si acum intrebarea este ce anvelope sa caut care sa se descurce in zapada mare, caci iarna ies deseori in zone izolate si nu vreau sa repet isprava? Sau lanturile sunt suficiente pentru o situatie de genul asta? M-am gandit ca poate anvelopele sunt prea inguste si de aceea se scufunda in zapada. Editat de Astral
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Re: Anvelope de iarna, inutile in zapada mare.

nu ai scris tu asta : "Nu am apucat sa inaintez mai mult de 20 de metri ca m-am si scufundat si am ramas pe burta." ? ti-ai dat singur raspunsul : daca esti pe burta si deci anvelopele nu mai ating de nimic ce conteaza de care ai ? :grin:

still not black enough
Link spre comentariu

Salutari, am trecut zilele trecute prin niste momente mai putin placute cu masina. Am fost la munte intr-o plimbare. Am urcat pe un drum forestier cu zapada batatorita si nu am avut nici un fel de problema. Am urcat chiar si pe portiuni de gheata ca sticla, din nou fara probleme. La 500 de metri de destinatie am dat de o portiune de zapada mare si grea, adica nu afanata. Nu am apucat sa inaintez mai mult de 20 de metri ca m-am si scufundat si am ramas pe burta. Am incercat timp de 3 ore sa dau inainte sau inapoi sa ies, fara succes insa. Anvelopele efectiv nu agatau nimic nimic. Am anvelope de iarna Yokohama Geolandar 215/80/15, de care nu m-am putut plange pana acum. Adica pe sosea cu zapada si gheta sunt ok, insa in zapada mare, sunt inutile. Si acum intrebarea este ce anvelope sa caut care sa se descurce in zapada mare, caci iarna ies deseori in zone izolate si nu vreau sa repet isprava? Sau lanturile sunt suficiente pentru o situatie de genul asta? M-am gandit ca poate anvelopele sunt prea inguste si de aceea se scufunda in zapada.

:ha:

ia-ti MT-uri. o sa ramii si cu ele, dar mult mai putin.

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

4x4MANIA is where we are !!!

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

Daca ai suspendat masina poti sa ai si elice ca nu mai valoreaza nimic . Nu cred ca exista ceva care sa faca fata la orice fel de conditii . Daca ai avea niste anvelope destul de late cat sa se urce pe zapada si sa nu permita scufundarea masinii . probabil ca la o inclinare laterala te-ai duce ca sania pentru ca ar ceda straturile de zapada de sub cel pe care te-ai urcat tu. Probabil ca nu vor exista niciodata anvelope asa de inalte cat are zapada potential sa se aseze , ca sa nu mai spun ca orice masina este limitata constructiv in ceea ce priveste maximul de specificatii ale anvelopelor ce o pot echipa.

Nu cred ca este o optica corecta sa spuna cineva ca anvelopele de iarna sunt proaste pentru ca masina s-a pus pe burta. Absolut orice profil ai fi avut , s-ar fi invartit tot in gol in aceasta situatie .

Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.
Link spre comentariu

Pai suspendat am ramas fiindca rotile efectiv s-au afundat. Zapada nu avea mai mult de 40 de cm inaltime. Cu aceleasi anvelope am fost cu o zi inainte in zapada mare dar afanata, pe unde am trecut fara probleme. Aici dupa ce am ramas pe burta, am sapat si am scos toata zapada, dar tot nu puteam sa o urnesc din loc, caci anvelopele efectiv nu aveau pic de aderenta. si repet sunt anvelope de iarna cu foarte multe pliuri, care sunt ok pe drum batatorit. In final a urcat cineva de jos de la cabana cu un Navara si m-a tras afara, dar dupa o jumatate de ora de incercari. Culmea, a lui nu se afunda si avea grip. Ma gandesc sa imi iau niste lanturi, ca daca nici cu alea nu merge atunci....

Link spre comentariu

Salutare

Daca ingheata zapada in "pliurile" cauciucurilor si ajung sa fie imbracate in gheata... asta e. Lanturile ajuta cat pot si ele dar nu daca ajungi in zapada tare mai mare decat garda masinii.

De obicei problema e ca indiferent ce ai pe masina vei fi tentat sa mergi mai departe si sa fortezi limitele (poate stiind ca ai masina dotata) :grin: Si clar ca pana la urma dai de ceva prea tare/prea dur/prea rau si te opresti. Te superi , dotezi si mai tare masina si se reia ciclul.

Sporuri

Robert

Link spre comentariu

Acelasi lucru l-am patit si eu, iarna trecuta. Am iesit fara probleme cu sfanta lopata, dupa ce am eliberat zapada de sub burta masinii si am repus-o cu anvelopele pe sol.

Editat de mac01
Link spre comentariu

daca e pe burta atunci e gata. ai 4 posibilitati.

1.impinsa

2.trasa

3. troliu

4. asta e naspa - sapat pe sub masina

Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT

Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT

Natura si aventura

Link spre comentariu

ma, stau si ma intreb asa, retoric: de ce nu scriu aici bullbar, gpscu, yonutz, adi kamikaze, tzuparu si altii din tara... oameni care chiar merg iarna la recuperari, cind sint drumurile inchise si lama e trasa pe dreapta ca nu face fata. pai nu sint ei baieti destepti ca nu stau sa-si piarda timpul? garantat, daca era mai bine cu cauciucuri de iarna, nu plecau cu mt-uri si simex-uri. asa ca va las dragilor, sa disputati care guma de iarna e mai buna, ca voi le stiti mai bine.

Editat de air_wolf

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

4x4MANIA is where we are !!!

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

zapada fiind afanata nu s-a tasat indeajuns ca sa ramai suspendat pe burta.

zapada un pic mai tare, s-a tasat incat ai plutit pe burta in loc sa ramai pe gume.

sunt niste variabile, putina fizica. cateva teste de compresie a zapezii impreuna cu cateva calcule legate de masina ta (masa ei si cum apasa datorita greutatii prin pozitionarea rotilor si pata de contact a gumelor) iti pot arata cat de late trebuie sa fie gumele si presiunea in ele incat zapada sa se taseze mai putin si sa nu ajungi pe burta si sa plutesti pe gume.

abia apoi poti spune ca gumele sunt proaste daca nu iti ofera indeajunsa tractiune datarita profilului si compozitiei sau continua sa sape si sa te afunde din cauza aceluiasi profil.

cea mai simpla solutie, fara fizica, calcule si altele, gume mai late si mai inalte, kit de inaltare, presiune mai joasa in gume.

si probabil, cum au mentionat si alti colegi, o sa sa ramai pe burta in alta parte. :ha:

greu un mix si de strada si de zapada. sunt zone unde iarna te opresti. in timp experienta o iti dicteze unde e limita chiar daca orgoliul nu e de acord. :grin:

Link spre comentariu

Poate nu posteaza pentru ca ei inteleg ca mersul pe timp de iarna nu inseamna numai nameti de 2 metri si drumuri inchise , si statistic , aceste evenimente sunt mult mai putin prezente in peisajul de iarna decat rulatul in conditii normale de anotimp rece . Probabil ca nici ei nu prefera sa circule toata iarna cu MT-uri si Simexuri doar pentru ca , la un moment dat , s-ar putea sa vina un viscol si sa aseze doi metri de zapada pe carosabil.

Cei mai multi posesori de 4x4 , iarna , sunt doar putin mai viteji decat posesorii de masini non-4x4 .

Dar daca tu consideri ca iarna , indiferent de conditii , trebuie sa mergi numai cu MT-uri , atunci asa sa faci . :grin:

Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.
Link spre comentariu

ma, stau si ma intreb asa, retoric: de ce nu scriu aici bullbar, gpscu, yonutz, adi kamikaze, tzuparu si altii din tara... oameni care chiar merg iarna la recuperari, cind sint drumurile inchise si lama e trasa pe dreapta ca nu face fata. pai nu sint ei baieti destepti ca nu stau sa-si piarda timpul? garantat, daca era mai bine cu cauciucuri de iarna, nu plecau cu mt-uri si simex-uri. asa ca va las dragilor, sa disputati care guma de iarna e mai buna, ca voi le stiti mai bine.

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?86450-EXPEDITIE-ARCTICA-BUCURESTI-%96-TIKSI-%96-BUCURESTI-Ianuarie-Martie-2015&p=988445&viewfull=1#post988445

Link spre comentariu

Cei mai multi posesori de 4x4 , iarna , sunt doar putin mai viteji decat posesorii de masini non-4x4 .

Ce ne-ai dat-o la etajul superior ....

Anvelope de iarna (Pirelli) in actiune....

20141213_104901.jpg

Si ca sa vezi cat de potente au fost (in conditii de poteca), de acolo 300m l-am luat la cravata pana sus in drum....de unde incepeai sa cobori.

Semnat: un viteaz cu MT (ca si restul celor mentionati mai sus). Ca tot veni vorba, ultima actiune a celor 2 membri club4x4...tot anvelope de iarna aveau si ei....dar au fost si ei viteji, atata tot....

Editat de Big.Ursu

NADS Fitted

Pentru mine, disputa stiinta vs religie s-a incheiat atunci cand pe biserica a aparut paratraznetul.

Cel mai bun sex oral mi-l ofera gura lumii.

Link spre comentariu

@ Big.Ursu

si uite asa legendele se nasc. o comparatie adevarata era sa pui gume de iarna pe masina ta identice cu mt-urile si sa te bagi la zapada adevarata, d-aia cu gheata :wink:

din cate se vede in poze e un prado stock, garda la sol nu prea, gume mici, iar pe topicul cu toate pozele tu ai un monstru pe langa toyota aia.

am si eu mt-uri. pe zapada ca cea din pozele tale merg de rup. prin satele de munte fluieram pe ulite pe unde un x5 se chinuia cu lanturi de benzinarie si michelin alpin.

plus ca daca sapi si ajungi la pamant, si nu e inghetat, mt-ul e mai bun.

Link spre comentariu

Zapada e inghetata ... dar nu mai are rost sa intram in detalii. Eu zic ca iti poti expune parerile civilizat, fara sa faci afirmatii gratuite. Garda la sol era irelevanta aici, aici a fost o problema strict de anvelope. L-am scos de acolo, dar el nu s-a putut pune in miscare nici dupa ce a iesit de acolo...pur si simplu statea pe loc. Fara santuri, fara sleauri fara nimic...drum nivelat de o lama. Ma retrag.

Editat de Big.Ursu

NADS Fitted

Pentru mine, disputa stiinta vs religie s-a incheiat atunci cand pe biserica a aparut paratraznetul.

Cel mai bun sex oral mi-l ofera gura lumii.

Link spre comentariu

palpitant ce spuneti voi pe aici...iarna pe zapada...ori te dai pe gume de 44....cu 0.5 atm in ele...ori stai cuminte....din momentul in care ai pus masina pe burta...esti pa...lopata scrie pe tine...sau troliu...asta daca ai noroc si-l poti agata de ceva

nu confundati zapada afanata cu cea tasata din greutatea ei...sau mai grav,...tasata de vant...e cu totul alta mancare de peste

@ Big Ursu...daca sub zapada era noroi...ce faceau acele gume?.....si ce faceau niste Simexuri..sau MT-uri?

iarna mersul pe zapada e o loterie cand ai masina incaltata ...obisnuit....

daca ai masina gen arctic truck sau incaltata cu senile...esti tatic...daca nu...nu

Link spre comentariu

editat ca se pare ca am incurcat borcanele.

zapada peste care a plouat nitel si pe urma a venit gerul, eu pluteam pe ea fara sa ma afund. BFG MT. MT-ul sapa, zapada e prea tare si e mare chin. nu ma blocam, dar inaintam foarte greu. eu la asta ma refeream la zapada inghetata, intr-adevar am uitat sa mentionze compacta.

pe AT-uri fluieram pe acolo cand m-am intors desi AT-urile sunt mai mici ca dimensiuni (si latime si inaltime), si aveam si presiunea mai mare in AT.

eu am dat jost BFG MT-urile de pe masina ca pe unde mergeam pe munte nu faceam fata de cand a dat zapada si gerul si ma chinuiam rau cu ele sa deschid drumul. pe asfalt/dn nu mai comentez.

amestecatura: zapada compacta, moale si namol. MT-ul e super.

daca tot dezbatem, iarna (seria ice vs normal) vs MT vs simex vs etc, sa zicem lucrurilor pe nume, unde e mai bun cauciucul x si unde y ?

de ce nu pleaca oamenii aia de mai sus pe MT-uri in expeditia lor daca MT-urile sunt asa grozave pe zapada?

Editat de adrianfd
Link spre comentariu

Incercati cu masina echipata cu lanturi pe Toate rotile de la firme care sunt Specializate in fabricarea modelelor dedicate pentru zapada inalta si ghiata groasa . Sunt modele din gama profesional . Atunci ve-ti vedea diferenta care exista intr-e lanturi (Normale) si Profesionale Altfel firmele respective dateau faliment demult daca fabricau doar modele pentru uz (,nu stiu cum sa ma exprim sa nu fiu inteles gresit ) mediu ,normal , Lanturile mai performante sunt gandite altfel si sunt tip plasa cu diferite elemente de tractiune (diferite tipuri de bride ,sisteme punte inel ,etc )care fac o mare diferenta pe timp de iarna . Problema este ca sunt foarte grele fiind foarte deasa plasa si scumpe , ca atare trebuie sa avem o masina mai mare potenta , care sa poata invarti rotile cu plasele de lant , dar nu asa chinuit ca in momentul in care gasim zone cu zapada mai mare imaginati-va ca trebuie sa o impingem si pe aceea si daca nu avem PAUAR la conserva , mai bine ne lipsim Deci se poate( un pic mai bine) dar tine de Parale . Eu am facut alegerea atunci cand am stat 2 zile si 2 nopti in viscol si nu a venit absolut nimeni dupa mine , insa daca aveam ce trebuia o luam pe camp unde zapada erea mult mai mica si aveam toate sansele sa ajung in siguranta acasa . Viata mea face mai mult decat 4 plase de lant profesionale . M-i am invatat lectia .

Link spre comentariu

Pai asta vreau sa aud. Pot face diferenta alte anvelope sau lanturile si gata? Acum am stat cateva ore si m-am uitat pe youtube la vreo 50 de filmulete si inclin sa cred ca:

1. Lanturile sunt bune in orice situatie, chiar si cand esti suspedat pe burta dar ai o lopata la indemana (pe care eu nu am avut-o; prostia se plateste)

2. Noua generatie de anvelope cu profil agresiv,AT sau MT, gen BFG KM2 dar care nu prea sunt safe pe sosea cu zapada batatorita si gheata, acolo unde anvelopele de iarna sunt superioare. Deci da nu se poate si cu p..a in c...r si cu sufletul in rai.:no

Editat de weiwei
Link spre comentariu

Ia uitati o cheste interesanta citita pe niste forumuri straine: Mud Tire Siping. Cu alte cuvinte iei o anvelopa MT sau cu profil agresiv si ii faci multe multe crestaturi fine, simuland acele pliuri ale cauciucurilor de iarna. Obtii astfel o anvelopa excelenta in zapada mare, cu aderenta sporita pe carosabil inzapezit (acolo unde MT-ul are probleme) care insa se va uza o idee mai repede in conditii normale de exploatare. Dar totusi ramane o varianta ieftina, o struto-camila, fix cum ii place si romanului. Aprofundand am gasit anvelope Nokian cu profil semiagresiv si pliuri de iarna. Deci poate fi solutie reala. Eu unul am 2 anvelope pe care le pot sacrifica ca sa fac testul si saptamana viitoare cand ma intorc de la ski chiar am sa incerc sa vad rezultatul.

http://www.4crawler.com/4x4/CheapTricks/TireSiping.shtml

http://www.gitout.com/wpblog/bfg-km2-mud-terrain-review-part-1-on-road/

Editat de weiwei
Link spre comentariu

Era intr-o alta discutie postat un articol foarte bun legat de gumele de iarna. Eu cred ca daca faci intr-o anvelopa mai rigida ( cum este MT-ul fata de anvelope de iarna ) mai multe striuri , poate pe sapada mare esti tatic , dar daca dai de ceva tare si cu asperitati pe jos , le distrugi destul de usor din cauza ca blocurile alea mari de MT , odata slabite cu multe striuri , se faramiteaza si se rup .

Link spre comentariu

Singura data cand am pus pe burta Samuraiul, cu MT BFG, a fost cand m-am avantat pe zapada inghetata la suprafata si s-a rupt crusta sub mine. Din momentul acela eram pa, ca m-am afundat vreo 30+ cm in un fel de nisip granulat de gheata(ma afundasem pana la praguri, cu tot SPOA al meu). Pana si tras cu o Navara (echipata cu MT si aflata pe zapada batatorita) tot greu am iesit de acolo.

Personal sunt fanul lanturilor, chiar pe toate patru rotile daca e nevoie, in rest incerc sa am grija pe unde ma bag. Uneori nu ai de ales, dar e alta poveste. Nu cred ca modificarea artizanala a anvelopelor e o solutie, exceptand pe cei care incearca sa obtina niste rezultate extreme de la anvelope specializate (cum sunt cei care incearca sa coafeze anvelope de tractor), dar aceia sigur nu merg pe strada cu ele. Pana la urma fabricantii de anvelope nu sunt prosti, baga resurse serioase in cercetarea profilului si a materialului, e mai greu sa fii mai destept ca ei.

In rest conteaza si experienta, inspiratia de moment si simtirea masinii, adica piesa aia dintre volan si scaun. Dar nu ma bag cu sfaturi pentru ca nu fac parte dintre alesi. Oricum "shit happens" cand te simti cel mai tare in parcare :)

• Like 2
Samurai incepator
Link spre comentariu

salutam, da de astea de ce nu zice nimeni nika ? eu am tot timpul 1 pereche cu mine si si-au facut treaba intotdeauna. usoare si mici.

Link spre comentariu

Da, par o solutie buna si pe deasupra rapida. Dar unde le gasesc de cumparat si sunt oare de ajutor cand am de traversat o distanta lunga acoperita cu zapada cristalizata ca cea de care am dat eu? Adica ma tot dau jos la fiecare 5 metri ca sa scot masina? Si care este pretul unei perechi?

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare