Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Anvelope de iarna, inutile in zapada mare.

weiwei

Postări Recomandate

Re: Anvelope de iarna, inutile in zapada mare?

Pai ce decizie sa iei atunci cand rulezi pe zapada si totul este ok, apoi brusc te afunzi?

Decizie: verifici la pas zapada, si daca e mare, dar trebuie totusi sa inaintezi, adica neaparat, si mai esti si singur in zona si nu are cine sa te traga inapoi daca te impotmolesti, inaintezi usor, ca sa mai poti da inapoi in cazul in care se nasoleste treaba. Daca iti iei avant in necunoscut si te-ai suspendat, sau mai rau, cum zicea un coleg mai sus, te proptesti in vreo nenorocire de sub zapada, ai pus-o.

Te dai jos si vezi ca pana in urma cu 20 de metri zapada sustinea greutatea cu brio iar acolo deja era alta poveste.

Pai tocmai asta iti explicam mai sus, ca trebuie sa cobori din masina inainte de nasoleala, nu dupa.

Nu poti sa iti dai seama mereu de conditiile de drum in mers.

Repet, de aia trebuie sa verifici "la picior" si nu "in mers".

Acum, stai linistit, ca am ramas infipti pe undeva cam toti de pe aici, cel putin o data, dar unii ne-am prins apoi, si avem grija pe viitor, iar altii poate inca nu s-au prins. Alege-ti o categorie... :wink:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Re: Anvelope de iarna, inutile in zapada mare.

mult la chinuit talentul pe ala ce o facut santuri pe MT :ha:

Adica pe Stelea, pozele erau de la gumele lui taiate cu flexul asta vara, ceva fum, doua trei beri si gata :)

Editat de Caphonne
  • Like 1

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Link spre comentariu

Mda, la final de saptamana in care mi-am petrecut aproape tot timpul liber citind despre subiect pot concluziona ca in ceea ce priveste anvelopele ideale in orice conditii, acestea nu exista dar pot fi facute. Revin astfel la solutia de tip " siped tire"a unei anvelope cu profil agresiv. Asa cum au remarcat toti cei care le-au folosit in zapada mare, anvelopele de tip MT, Simex, etc, dau randament bun, insa sunt periculoase pe drum acoperit de zapadat batatorita, inghetata sau gheata efectiv. Tot ce le mai trebuie sunt acele sute de mici crestaturi care fac mare diferenta. Zecile de posturi straine de pe site-uri de specialitate m-au convins sa incerc. E doar punctul meu de vedere, fiecare e liber sa creada si sa faca cum doreste. Se pare ca pentru a preveni uzura prematura atunci cand sunt folosite in alte conditii decat gheata, zapada, aceste crestaturi trebuie sa aiba o adancime de doar cativa mm si pot fi reinnoite atunci cand gradul de uzura al anvelopei creste. In acest fel in cazul utilizarii pe piatra colturoasa nu exista riscul ruperii blocului de cauciuc.

Link spre comentariu

M-am tinut putintel sa nu zic , da' spun ...

Inainte de a spune ce nu voiam sa zic , trebuie sa fac o mentionare pe care o consider obligatorie .

Cele de mai jos nu se doresc in nici un a fi ofensatoare in nici un sens , oricare ar fi contextul , partial sau intreg . Aceasta postare este o discutie la subiect .

.Singurele MT bune pe zapada batatorita , inghetata sau gheata sunt cele cu magneti , ventuze , supragravitationale sau cu cuie in crampoane ( fara sa consideram aici si ca sunt ilegale , le mentionez pentru avantajele lor practice ) ...In rest , vorbim discutii despre MT-uri sipate fara sa luam in considerare ca in cele trei tipuri de suprafata - zapada batatorita , inghetata sau gheata - nu ajuta deloc , zero , sunt mai inutile ca AT-urile - si ele destul de inutile doar ca mai au cateva procente in plus la aderenta cu care aderenta in plus oricum nu faci mare lucru decat la pante foarte mici . Suprafetele mentionate sunt abordabile cu MT/AT practic numai la inclinatii modeste (si chiar si mai putin ) , in rest esti tras la vale de perfida gravitatie imediat ce te-ai pus in miscare si odata initiata alunecarea nu ramane decat sa folosesti o rugaciune mica ca in rest volanul , pedalele si orice altceva tine de masina tot asa aluneca , de obicei intr-un gratios balet care se termina uneori cu sunete de tabla indoita .

Anvelopele pe care speri sa le gasesti si sa le folosesti sunt mai iluzorii decat laleaua albastra . Situatia aia care ti-a initiat nelamuririle , frustrarile de moment si implicit acest topic e una din care sper sa inveti ca tu esti singurul vinovat , din necunoastere , asa cum toti am muscat-o si am tras-o dupa-aia , ai ajuns si tu la rand , sa fii sanatos sa iti amintesti de asta ... Nu exista anvelopele alea care sa te duca pe zapada ca un cal inaripat , ci doar zapada care te tine sau zapada care nu te tine sa mergi pe ea , si alte cateva mici detalii dar tot zapada e factorul decisiv si 1% inspiratia si priceperea soferului . Si atat , in rest , vise taica ... e doar o masina si patru roti in zapada , nu hovercraft sa-i mai schimbi elicea ... poti fi un geniu recunoscut al sofatului , daca zapada nu e propice pentru masina exista doar un invingator si eventual unul destept sau desteptat ulterior si cam obosit ...

Editat de cos
  • Like 1

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

ceva ce am vazut doar la ovidiu domide (poate are el o poza cu ele): cauciucuri cu suruburi, nu cu tinte! suruburi M8 aliniate frumos pe cauciuc. uite asa, ca la moto, si mergi cu camera:

IMG_0498.thumb.JPG.7b08438b20cc82ff34f229a5cd853f9f.JPG

daca nici alea nu merg la gheata si zapada...

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

4x4MANIA is where we are !!!

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

E ceva , dar tocmai asta e , cu totul altceva cu aplicatie restransa . Astept sa vad si la masini , altfel vorbim de avioane si eclere ... nu de anvelope , si chiar si cu tipul asta de guma in zapada mare , tot zapada e cea care decide daca te tine sa mergi sau nu .....

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

E ceva , dar tocmai asta e , cu totul altceva cu aplicatie restransa . Astept sa vad si la masini , altfel vorbim de avioane si eclere ... nu de anvelope , si chiar si cu tipul asta de guma in zapada mare , tot zapada e cea care decide daca te tine sa mergi sau nu .....

asta spuneam, ovidiu-acar are asa ceva. poza e de exemplificare, asa arata montate, imagineaza-ti un cauciuc mai mare :grin:

Editat de air_wolf

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

Nu-i o problema sa-mi imaginez , dar as vrea sa loveasca realitatea vazandu-le pe o masina in zapada mare , daca a meritat efortul dupa ce se pune pe burta ... ...

Link spre comentariu

Pe zapada e cel mai greu si de neasteptat de mers. Daca nu simti ( nu-ti cunosti foarte bine ) masina si momentul cand te apropii sa te pui pe burta, ala esti . La noroi mai misti inainte inapoi, dar aici e cu totul altceva.

Eu am avut norocul sa ma opresc la timp si sa nu avansez si chiar si asa cu greu am mai iesit ( punand si niste lanturi ) . De surprize , gen gropi , santuri le excludem din discutie.

Eu as merge pe ideea de lanturi pt zapada mare.

Anvelopele de iarna eu cred ca se folosesc pt strat de zapada pana in 5-10cm ( si eventual ghiata ) , pentru mai mare avem nevoie de alta configuratie pentru tractiune ( lant, roata super balon , etc)

XJ '96 2.5i, WJ '00 4.7
Link spre comentariu

Mda, in exact aceeasi situatie cu cea de mai sus m-am aflat si eu. M-a scos o Navara model mai vechi cu MT-uri. Ea avea tractiune ok acolo.

Link spre comentariu

Atunci , uite ceva mai extrem si tine cont de urmatoarele :

- masini modificate ( ridicate serios )

- anvelope marite si agresive

- mers pe drum drept

- doua masini ( foarte important )

Si acum gandeste-te ca ar fi intalnit o curba in loc , pe urcare . Sau macar un loc stramt . Sau macar ca ar fi iesit de pe drum . Sau , un troian cu numai 20 cm mai inalt decat maximul abordat ( si aia cu mare greutate )de masinile acelea . Nu mai vorbesc de situatia in care zapada s-ar fi inmuiat .

Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.
Link spre comentariu

Deep snow-ul te face mart :grin:

pe bune? [fulgu]

Link spre comentariu

uite aici zapada mare..[ATTACH=CONFIG]233854[/ATTACH]

are rotile mici, a inghetat aerul si n-a mai iesit din gume... ai mai gasit-o la plecare? :grin:

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare