Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Anvelope de iarna, inutile in zapada mare.

weiwei

Postări Recomandate

Re: Anvelope de iarna, inutile in zapada mare.

Sunt extrem de utile ca sa te scoata din necazul in care ai putea intra fara sa iti dai seama. Nu sunt gandite sa traversezi Alaska cu ajutorul lor :grin:.

Un edit :

Ma uitam pe youtube cum sunt utilizate nu doar la iesirea din nisip si zapada ci si la urcari si grele , pe parcurs , in ogase , unde fac priza buna pe noroi si dau un plus de tractiune pentru o scurta portiune ( lungimea lor ) care ajuta enorm. Mi-am adus aminte de un thread pe care l-am gasit aici pe forum cu un coleg care s-a dat peste cap cu un Patrol la o coborare urata , care se termina cu o alta coborare :grin: . Oare ar fi fost utile in acea situatie , cand rotile erau blocate si masina o luase la vale pe noroi si frunze ude accelerat ? Cred ca data fiind suprafata profilata , daca ar fi urcat macar cu rotile din fata ar fi putut sa incetineasca masina destul cat sa nu sara malul ala de la marginea drumului .

Editat de FordRanger
Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Factorul decisiv dupa parerea mea este consistenta zapezii...aseara am ramas in zapada compactata si inghetata (tinea omul,masina nu) cu gumele pizza-cutter cu care am izbandit prin zapada "fainoasa"....

Drum de 3-4 metri latime cu santuri pe margini,zapada troienita inghetata,punct terminus cam la 4 km...am mers 200 de metri si nu puteam controla directia,troienele inghetate ma aruncau de colo-colo si intr-un final am ajuns in sant...nu as fi iesit nici cu mt-uri si cred ca nici cu simecsi,masina fiind suspendata...binetinteles ca troliu nu a mers (solenoizii),tractorul s-a stricat pe drum,etc...

La asa ceva senilele sunt raspunsul!

IMG_20150107_174308.thumb.jpg.9a3031bef84e7b18c7eaa1ac558a411d.jpgIMG_20150107_193709.thumb.jpg.3c93bb983eac694b3ed1140edfa3dfb3.jpg

Discovery 4 2010

Discovery 2 2000

Defender 90 1997

Link spre comentariu

Factorul decisiv dupa parerea mea este consistenta zapezii...

Poate ca ar trebui facut un topic cu aceasta denumire. Cred ca este cea mai scurta si mai completa definitie a pilotajului pe timp de iarna . :g

Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.
Link spre comentariu

Da, par o solutie buna si pe deasupra rapida. Dar unde le gasesc de cumparat si sunt oare de ajutor cand am de traversat o distanta lunga acoperita cu zapada cristalizata ca cea de care am dat eu? Adica ma tot dau jos la fiecare 5 metri ca sa scot masina? Si care este pretul unei perechi?

Le gasesti de cumparat la vanzatorii de pe site, vezi pe stanga dreapta ecranului , dar nu sunt tocmai ieftine.Calculezi cat de des iesi in teren pe unde si cand vezi daca iti convine sa dai banul.Mie imi plac le-as lua dar nu prea ma dau si le-as pune sus in pod langa alte chestii frumoase (compresor, lopeti, topor, canistra etc chestii care le folosesc destul de rar).

Acum ce sa zic poate te descurci si cu doua scanduri late si din esenta tare sau niste grilaje din alea de se fac treptele la scarile metalice :)

Editat de Caphonne

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Link spre comentariu

...

Acum ce sa zic poate te descurci si cu doua scanduri late si din esenta tare sau niste grilaje din alea de se fac treptele la scarile metalice :)

grilaje de alea metalice ar fi o chestie, ca sunt mai aderente...desi sa manevrezi niste bucati de fier la minus grade si in zapada nu e tocmai o fericire.

Sanduri de lemn...in extremis is mai bune decat nimic...dar fiind netede, nu te vor ajuta foarte mult... roata va patina pe sandura...deci, nu prea...

alea de plastic, cu rizuri si tepi, sunt usoare, flexibile/rezistente, si iti asigura aderenta la roata mai mare decat variantele de mai sus ... mi se par f utile, poti sa te scoti, sau sa traversezi sleauri inguste si adanci... sau daca ai de urcat un mal mai abrupt si nu tii neaparat sa impingi cu bara fata si pamantul, poti sa folosesti de alea sa "indulcesti" panta...

etc... sunt multe situatii unde par utile... dar intr-adevar...sunt scumpe

@wei wei: baietii de umbla prin deserturi folosesc chestii similare (sand ladders) ca sa iasa cand raman suspendati in nisip. Ideea e urmatoarea, pun 4 scanduri de astea la roti, scandurile is legate cu ceva cordelina/cablu de masina (de bara spate), cablurile trecute pe sub masina cat mai departe de roti (sa nu se infasoare pe roti)... apoi dau gaz, ies din nisip, si conduc in continuare (nu se opresc imediat ce au iesit din groapa) pana ajung intr-o zona mai solida in care sa nu se scufunde masina. Acolo opresc si recupereaza scandurile... asa am citit ca folosesc unii minunile astea... pare plauzibil.

Editat de l_stoian79

"Explore.Dream.Discover."-Mark Twain

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

"my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana

Link spre comentariu

Atunci scoti lopata din portbagaj ca daia o plimbam dupa noi! :wink:

Aia siliconata?:ha::ha::ha:

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Treaba cu scandurile de lemn nu tine. Eu am gasit doua trunchiuri subtiri de brad cu crengile taiate ramase de la defrisatori. Le-am infipt sub roti, dar inutil, roata patina si pe ele. Doar cetina de brad mi-a dat ceva aderenta dar dupa jumatate de metru se afunda iar si luam de la capat. Trebuie fie sa plutesti pe zapada fie sa sapi in ea ca excavatorul. Cum zicea mai sus cineva, conteaza mult consistenta zapezii. Problema este ca de multe ori nu iti dai seama de consistenta ei decat prea tarziu. Trebuie aleasa solutia care iti da cele mai multe sanse de a iesi dintr-o astfel de situatie si care este si usor de transportat, avut la indemana, ieftina. Cred ca am luat-o razna, de 3 zile ma uit non-stop la filmulete pe youtube si nu reusesc sa pricep ce face ca unii sa treaca si altii nu, desi au aproximativ aceleasi dotari pe masini.

Link spre comentariu

Te poti uita cat vrei tu pe youtube, ca nu vei intelege exact ce fel de zapada este pe acolo. Zapada o vezi la fata locului, si decizi daca te bagi sau nu, si cum te bagi, daca te bagi. La o zapada mare, peste 1 metru, este risc maxim sa te aventurezi singur. Indiferent ce cauciucuri ai pe masina. Cred ca pana la urma si un GHE-O poate sa ramana suspendat/infipt intr-o "anumita" zapada.

Cea mai importanta dotare de offroad este inteligenta, apoi urmeaza celelalte.

Titlul topicului este... nerealist, ca sa fiu finut.

Vorba colegului:

Topicul e pe bune ?

Ai zis "zapada mare si grea"... ce inseamna asta? Ca unora 30cm de zapada li se poate parea mare, altora nu... Gumele 215/80/15 sunt niste "biscuiti" cu diametru mic, sub 30", clar ca ai ramas suspendat rapid, chiar si intr-o zapada "mica de 30-40cm. Probabil esti si tu adeptul teoriei ca "iarna trebuie gume inguste, ca sa tai zapada si sa ajungi la stratul cu aderenta". :wink:

Daca ai masina din avatar, este destul de grea, si nu te poti astepta sa "plutesti" pe zapada ca un Jimny sau Samurai.

Gandeste-te mai bine cand trebuie sa iei decizii in abordarea terenului.

Daca gumele tale merg foarte bine pe zapada batatorita si pe gheata, inseamna ca sunt niste gume de iarna bune. Daca se afunda in zapada foarte adanca, inseamna ca alta "piesa" are probleme. Deci, titlul topicului este gresit.

Link spre comentariu

Re: Anvelope de iarna, inutile in zapada mare?

Ai zis "zapada mare si grea"... ce inseamna asta? Ca unora 30cm de zapada li se poate parea mare, altora nu... Gumele 215/80/15 sunt niste "biscuiti" cu diametru mic, sub 30", clar ca ai ramas suspendat rapid, chiar si intr-o zapada "mica de 30-40cm. Probabil esti si tu adeptul teoriei ca "iarna trebuie gume inguste, ca sa tai zapada si sa ajungi la stratul cu aderenta". :wink:

Daca ai masina din avatar, este destul de grea, si nu te poti astepta sa "plutesti" pe zapada ca un Jimny sau Samurai.

Gandeste-te mai bine cand trebuie sa iei decizii in abordarea terenului.

Daca gumele tale merg foarte bine pe zapada batatorita si pe gheata, inseamna ca sunt niste gume de iarna bune. Daca se afunda in zapada foarte adanca, inseamna ca alta "piesa" are probleme. Deci, titlul topicului este gresit.

Pai ce decizie sa iei atunci cand rulezi pe zapada si totul este ok, apoi brusc te afunzi? Te dai jos si vezi ca pana in urma cu 20 de metri zapada sustinea greutatea cu brio iar acolo deja era alta poveste. Nu poti sa iti dai seama mereu de conditiile de drum in mers. Nu sunt adeptul niciuneia dintre teoriile enumerate, sunt doar un tip fara experienta care caute sa afle sfaturi de la cei care au cunostiinte si au trecut prin situatii delicate. La titlul topicului este gresit punctul. Mai bine era sa fie un semn de intrebare. Dupa experienta avuta am vrut sa punctez ca anvelopele de iarna nu te scot din rahat in zapada mare. E nevoie de mai mult de atat.

Editat de weiwei
Link spre comentariu

Poate ar trebui sa acceptam faptul ca , uneori , doar atata pot masinile noastre. :grin: . Restul tine de inspiratia si norocul fiecaruia .

Link spre comentariu

Pai ce decizie sa iei atunci cand rulezi pe zapada si totul este ok, apoi brusc te afunzi? Te dai jos si vezi ca pana in urma cu 20 de metri zapada sustinea greutatea cu brio iar acolo deja era alta poveste.

decizia ca te-ai decis prea tarziu sa decizi. :wink:

odata cand m-am dus sa imi recuperez masina de pe munte cu un localnic, cel mai uimitor lucru mi s-a parut combinatia de a cunoaste terenul si anticipa modificarile lui din mers ale acelui localnic. nu numai ca stia zona foarte bine, dar stia tipul de teren si cum se schimba el in functie de ce fusese peste noapte si simtea dinainte ce o sa faca utilajul lui si unde sa se opreasca si sa se asigure in troliu inainte sa ramana blocat sau sa se intoarca si sa ocoleasca. cu toate astea tot s-a blocat odata. de ce ? simplu, pentru ca trebuia sa mearga mai departe.:wink:

cum ti-au spus mai multi mai sus, zapada e de multe feluri. si e foarte important ce e si sub ea mai ales daca te avanti in afara drumului. ce ti s-a intamplat tie e un caz fericit, imagineaza-ti ca ii dai span prin zapada "mare" si te infigi intr-un bolovan ascuns sau in loc sa plutesti pe burta cazi intr-o groapa.

una e sa ai un hop mic de trecut (pui scanduri, troliu, dai la lopata sau ce vrei tu) si alta e sa mergi kilometri intregi.

tre' sa stii unde sa te opresti si daca decizi sa mergi mai departe, ar fi bine sa mai fie o masina cu tine si sa aveti cat mai multe din cele enumerate mai sus de colegi pentru recuperare.

daca mergi mai departe, mai ales in teren, o sa vezi ca nu o sa ai tot timpul cauciucul sau masina potrivita pentru drum si trebuie sa le potrivesti din mers si o sa folosesti pe rand diferitele sfaturi pe care le gasesti pe aici pe forum (e multa informatie in diverse topicuri).

si cel mai important, cel putin la inceput pregateste sa ramai infipt pentru ca o sa se intample, mai des, mai rar, cum o fi, e normal mai ales daca nu e cineva mai cu experienta cu tine. in teren nu e ca pe youtube. :wink:

ca fapt divers, lanturile nu merg peste tot pe unde e zapada, pentru ca, cateodata o sa ai prea multa tractiune si o sa apara efectul rotilor dintate unde o roata mica (roata masinii tale cu lanturi) incearca sa invarta o roata imensa (zapada) iar efectiv la deal masina nu o sa aiba destula putere sa invarta roata. sau cu un lant de off road poti face si un MT dintr-un AT cand dai de namol sub zapada.

la zapada e un pic cam ca la nisip, atat timp cat te misti si ai momentul miscarii de partea ta, ai optiuni. dupa asta, e poveste. :grin:

ca veni vorba de youtube, Duster is the key, ca e mai tare ca senilata :ha::

Link spre comentariu

ma si mir ca n-a cistigat el premiul de 100.000 de coco de la Alaska offroad warriors...pare din aceeasi categorie de meseriasi...

Link spre comentariu

@miniger imi trimiti un link pe privat sa vad unde sunt 150 euroi ca ma bate la cap cineva sa-l ajut sa-si ia dar ce am gasit eu pe aici depasesc suma mentionata de tine.

Multumesc.

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Link spre comentariu

... sunt eu obosit sau cea mai pare parte din drum se vede ca e cu zapada lipsa si se vede tarana-muma de sub 'zapada' ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Da-le incolo de anvelope, da-l dreacu de Patrol, da-le dreacu de senile... ia-ti Duster si le face pe toate. Io-s hotarat...Duster rules... ca tot sunt la moda panaramele. Ma mir ca nu a luat la sufa senilata...sau poate a luat-o da' nu a mai filmat sa nu o faca de ras si sa nu explodeze vanzarile la Duster. Clar, masinile se impart in doua categorii: Duster si altele.

• Like 1

"Majoritatea oamenilor se tem atat de mult sa piarda ceva

incat toata viata au grija sa nu aiba ce sa piarda."

Link spre comentariu

Cum ?

Ati tinut atata timp ascunsa aceasta informatie despre Duster ? Ce fel de oameni sunteti ? Ati stiut in tot acest timp care este masina suprema si ati tacut ! V-ati ascuns dupa Patrolurile si Land Cruiser-urile voastre cocotate si nu ati avut curaj sa dati piept cu adevarata masina de teren ?

Imi este rusine ca am facut parte din aceasta comunitate. Aproape ca doresc sa parasesc forumul .

Parca imi este mai bine . Am decis totusi sa raman . Dar va previn ca daca veti mai ascunde informatii vitale , am sa plec !

Link spre comentariu

(...) Eu cred ca daca faci intr-o anvelopa mai rigida ( cum este MT-ul fata de anvelope de iarna ) mai multe striuri , poate pe sapada mare esti tatic , dar daca dai de ceva tare si cu asperitati pe jos , le distrugi destul de usor din cauza ca blocurile alea mari de MT , odata slabite cu multe striuri , se faramiteaza si se rup .

Ceva de genul asta :ha: :

20141004_171904.thumb.jpg.ee64757542d069bd4ec6a47e1964de19.jpg

@weiwei, sa inteleg ca te-ai lovit de situatia asta:

20131228_123203.thumb.jpg.a5d035905aa6acb12aa5dad24c56ff42.jpg

Exac cum spuneau si colegii, exista doua momente ... pana in suspendare si dupa suspendare :ha:

Si cei de la armata au ramas suspendati cu senilatele la un moment dat ... asta e, daca nu si-au permis Dustere :ha:

Prin zapada afanata merg si cu bicicleta fara nicio problema. Insa, cand dai de zapada depusa in mai multe straturi, consistenta diferita si mai ales la munte unde se intampla sa fie si strat de gheata intre straturile de zapada, dar fara sa fie si omogene, cred ca doar senilatele alea late de partie mai merg.

Editat de stelea
4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

mult l-a chinuit talentul pe ala ce o facut santuri pe MT :ha:

Editat de Astral

Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT

Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT

Natura si aventura

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare