Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Rectificare Chiulasa Y60

avolocaru

Postări Recomandate

• 4 luni mai târziu...
  • 2 ani mai târziu...

Re: Rectificare Chiulasa Y60

Salutari din nou! Cine imi poate spune pe scurt ce modificari sunt aduse chiulasei motorului rd 2,8 de la varianta initiala la cea cu pompa de vacuum pe capac, care inteleg ca nu mai are acea problema de supraincalzire la pistoanele 5 si 6?

Merci!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 1 lună mai târziu...

Hai ca m-am lamurit si cu unii de la Satu Mare! concluzia este ca este destul de greu sa mai gasesti un atelier de reparatii care sa-ti repare ceva dupa moft sau macar sa fie corecti. Daca mergi cu o piesa amarata si vrei DOAR o constatare esti luat in caruta, desi constatarea are un pret si il platesti. Pe scurt, am trimis chiulasa de patrol la firma "x" le-am cerut, pana la urma, sa-mi scoata o bujie incandescenta rupta si sa-mi faca un test de fisura. Am primit chiulasa neglijent ambalata, bujia neglijent scoasa intrucat mi-au ciobit antecamera, de asemenea mi-au scos injectoarele pe care mi le-au ambalat separat (sa zicem ca asa a trebuit pentru testul de fisura dar cred ca trebuiau sa-mi spuna), mai mult bucsa corespunzatoare injectorului de pe cilindru cu bujia rupta e facuta praf... Total "reparatie" 250 lei.

Deci, jucaria s-a intors la mine, voi face un nou montaj, mai putin dupa litera cartii si mai mult dupa bunul simt tehnic, atat cat o fi. In poza de mai jos, se poate observa ca desi chiulasa are un numar de gauri, garnitura are mai putine. Acest aspect l-am observat si la montajul de anul trecut dar am zis ca "na", stiu ei ce fac! Asa ca, de aceasta data am sa incerc sa dau o gaura suplimentara si eventual sa le maresc pe cele existente. Mai vreau sa maresc stutul pentru alimentarea radiatoarelor din masina si sa pun cate un senzor temperatura pe fiecare dop de metal de pe partea cu galeria de admisie si... mai vedem ce ne trasneste! :)

http://thumbs2.imagebam.com/42/dc/57/fbe07c1090466704.jpg

Link spre comentariu

Imi cer scuze ca ti-am ignorat intrebarile mult timp , ar fi trebuit sa n-o fac chiar daca sunt pe ape mai tulburi .

Antecamera ciupita va fi o problema in uniformitatea aprinderii . Indica si o abordare gresita a extragerii bujiei rupte .

N-ar fi trebuit sa lasi injectoarele pe chiulasa , e o invitatie la abuz .

Maresti gaurile la toti cilindri in mod proportional sau doar cele mici de la 1+2 ? Ideea e ca rampa comuna din bloc e si ea redusa spre ultimii cilindri , e o logica in circulatia antigelului dinspre pompa spre cil 6 .

E destul de delicata majorarea gaurilor la o garnitura MLS , sunt curios ( in sensul bun ) cum o sa-ti iasa .

Daca ai nevoie de un paharel de duza , as putea sa ma uit prin ce mai am ramase de la chiulasele taiate , in caz ca e nevoie de una pentru inlocuire .

Chiulasele mai noi ( cu pompa de vacuum pe axa ) nu difera structural de cele fara duza suplimentara pentru cama pompei de vacuum . Inclin sa cred ca sunt doar mai noi ( implicit mai curate ) si au racordul de iesire dintre 4/5 de 16mm in loc de 12 mm ( la stut ) . Nu cred ca ar fi rezolvata problema de fierbere , nu cred ca exista o reala problema de fierbere ci e o problema de intretinere ( adica de nesimtire ciobaneasca ) - pompa de apa , antigel corespunzator , radiator curat in special pe afara ( mare problemain sezonul cald ) si totul e in regula . Patroalele mai vechi si mai omorate , neglijate si fara intretinere sunt cele care au nascut ideea de ceainic .... sunt numai vorbe rasucite ...

Din contra , odata cu racordul suplimentar in spatele cil 6 in sezonul rece motorul nu face 88 grade ci intre 60-70 . Masurarea e corecta , fara intermedieri , fara dubii . Cel mai probabil intr-un viitor incert o sa aplic in fata radiatorului o grila escamotabila ( ca la BMW, Merc , altii ... ) pentru sezonul rece . Mentionez ca am pe racordul suplimentar un al doilea termostat in carcasa separata dar si el cu bypass partial permanent . Radiatorul este nou , alama/cupru , relativ stock ( nu chiar dar e mult de scris ) .

Chiulasa se poate rectifica si mai mult dar se modifica distributia ( se apropie pinioanele in timp ce cureaua nu se scurteaza si ea ) , orice grad conteaza , nu e un benzinar permisiv sa-l reglezi cu mana , RD2.8 nu suporta bine abaterile de distributie .

In schimb , suporta bine abaterile de avans si asta poate fi exploatat daca se doreste performanta cu mentiunea ca se complica mecanismul de avans al pompei .

Editat de cos

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Da COS, asa m-am gandit si eu, ca gaurile din fata ar trebui sa fie mai mici si cele din spate mai mari, DAR gaura de recirculare ma face sa ma gandesc ca nu mai are rost sa discutam despre asta. Oricum, printre cele mentionate, voi astupa si gaura de recirculare.

Gaurile, nu ar trebui sa fie o problema, voi incerca mai intai pe garniturile vechi sa vad ce iese si am sa incerc si cu un burghiu de scos punctele de sudura vedem ce va iesi.

Pe partea cu galeria de admisie sunt 5 capace de tabla pe care le voi scoate si in care voi monta niste senzori, de curiozitate, sa vad ce diferente de temperatura ar fi.

Problema motorului meu nu ar trebui sa fi fost de la supraincalzire! de anul trecut si pana acum am mers fara termostat. Sunt in continuare destul de sigur ca problema vine de la rectificarea facuta initial. Ma gandesc sa vad ce solutii gasesc la acest subiect, intrucat firma x mi-a spus ca, chiulasa mea este foarte stramba, subiect pe care inca il cercetez.

La carte spune ca garnitura se strange, se slabeste si sa strange din nou. Poate asa o fi, daca pui o garnitura "originala". Nu prea mai cred ca este valabil si pentru o garnitura facuta in zilele noastre.

PS

Cos, eu nu adresez intrebari unei persoane anume! ;)

Editat de avolocaru
Link spre comentariu

Cred ca ai sa ruinezi garnitura daca o gauresti fara strangere intre doua placi de ghidare si chiar si asa , tot e riscant pentru fetele de etansare si pentru constanta grosimii . Inca mai sunt si garnituri OK , imi e tare greu sa cred ca Nissan mai fabrica garnituri de Y60 , daca a facut vreodata in uzina proprie .

Salut si incurajez ideea de montare a senzorilor in locul capacelor ( eu as lipi termistori direct in capace , fara sa decapsez capacele ) , e interesant cat de uniforma e temperatura , poate furniza valori ce pot fi interpretate .

Toate garniturile metalice au aceasi procedura ( identic cu manualul ) , personal am urmat-o intocmai , fara probleme pana acum ( am pierdut numarul cate chiulase am strans ... ) Strangerea initiala e de planare a garniturii si autocuratare a filetelor ... de ce sa renunti ? ...

Nu ma cred io buricul lumii , doar ca mie imi pare rau ca n-am discutat cand ai ridicat subiectul , doar atat .

Editat de cos

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Nu-i problema, discutam si acum!

Deci, scenariul este urmatorul:

Chiulasa este stramba rau, zic cei de la firma "x", daca e asa, cel mai probabil este stramba de la ultima si singura rectificare facuta la Bistrita. Intrucat am rectificat si blocul, sunt sanse mari ca si acesta sa fie cu probleme => ca motorul este cam praf si trebuie schimbat sau dat jos de pe masina, o noua rectificare, luat si din pistoane etc. Bani multi pt acest motor si cel mai rau lucru este momentul. Asa ca voi face o investitie minima, punem chiulasa la loc asa cum este ea, cu micile modificari precizate si cat va tine... va tine. Sper sa ma tina macar un an, ca sa am timp de un plan B.

Editat de avolocaru
Link spre comentariu

Intrebarea care apare in mod normal e : ai verrficat personal cu o cala plana abaterile de care zici ?

Link spre comentariu

• 3 luni mai târziu...

Am si eu o problema la Y60.De cand s-a incalzit vremea afara imi creste nivelul apei in borcan.Am verificat radiatorul si am pus 2 litri apa.Dupa o saptamana verific apa in radiator si mai adaug 1,5 l.Apa in borcan e full.

Iarna nu am avut treaba si am verificat treaba asta numai acum, o data s-a ridicat indicatorul de la apa la 3/4.

Ce parere aveti?

VITARA 16V-MODIFICAT
Link spre comentariu

Pai... fa-i un test de presiune! iti recomand sa faci pe injectoare, pe bujiile cu incandescenta, daca nu au fost scoase recent, ai toate sansele sa se rupa in chiulasa. Oricum, daca ajungi la rectificat, ai grija ude mergi cu chiulasa, mie mi-au facut numai prostii doua ateliere cu pretentii.
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare