Jump to content
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Cunoasteti materiale bune , verificate, pentru izolare fonica ?

FordRanger
 Share

Recommended Posts

Nu prea am ce face si ma chinuie plictiseala, asa ca am hotarat sa imbunatatesc putin confortul din Fordul meu ( manca-l-ar tata ) si sa il mai izolez fonic. In prima parte a lucrarii inteitionez ca rezolv ceva cu capota . Daca vremea se incalzeste , ar incerca si partea din fata a cabinei ( peretele despartitor dinspre motor ) care este tabla curata .

La capota am niste spatii cu niste degajari , intre " armatura " interioara a capotei si tabla in sine. Acolo , degajarile par sa fi fost gandite pentru montarea unor bucati de izolatie independente . Ma gandesc la o solutie care sa acopere intreaga capota pe interior . Va rog pe aceia care aveti sugestii sa mi le impartasiti si mie. Am cautat mult pe internet dar nu am vazut vreo capota de Ranger izolata. Numai tabla goala.

La interior inca mai caut materialele potrivite. Am gasit unele :

- pe baza de cauciuc si cu folie de aluminiu

- pasla groasa de 8 mm , care este prezentata ca fiind dedicata pentru astfel de operatiuni .

- o chestie bituminoasa si autoadeziva

- bucati de material care pare matlasat ( acestea sunt cele mai scumpe ) .

Tare mi-as dori sa ma aud cu cei din masina cand rulez cu peste 110 km/h , fara sa fac gusa de la urlat .

Va rog sa sugerati materiale sau , daca aveti experienta , sa imi dati si niste ponturi pentru lucrare , la ce sa fiu atent , unde sa pun neaparat si unde nu este indicat sa pun izolatie.

Va multumesc anticipat si astept orice fel de sfat. Nu am mai facut asta pana acum . Este premiera absoluta. Daca ma ajutati si reusesc sa termin lucrarea , promit sa pun foto in amanunt cu tot procesul . :grin:

Edited by FordRanger
Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.

Re: Cunoasteti materiale bune , verificate, pentru izolare fonica ?

Dynamat / Dynaliner.....l-a folosit Miron cand a restaurat bijuteria asta de mai jos :

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?39093-Landcruising-With-an-Icon-TOYOTA-BJ-70-1986-3-4-l-diesel

Eu am folosit clasicul fonomin :

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?57630-Toyota-LJ70-a-lui-Astral-Black-Swan&p=750135&viewfull=1#post750135

Multumesc pentru link-uri .

Gasisem pe net Dynamat la un pret bun. Vindea cineva o rola cumparata din afara .

Dupa ce ai izolat cu pasla aceea a fost sesizabila diferenta de zgomot ? Mie mi se pare ca este cam " autoutilitara" :grin: masina mea si as dori sa o aduc mai aproape de turism , macar la galagia din interior.

Presupun ca este mai usor sa lucrez cu ceva subtire pentru o mulare mai usoara .

Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.

Eu am folosit ceva mai ieftin și anume Aluband, 100 și ceva o rola, se găsește la magazinele mari de brico.

• Like 1

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Multumesc pentru link-uri .

Gasisem pe net Dynamat la un pret bun. Vindea cineva o rola cumparata din afara .

Dupa ce ai izolat cu pasla aceea a fost sesizabila diferenta de zgomot ? Mie mi se pare ca este cam " autoutilitara" :grin: masina mea si as dori sa o aduc mai aproape de turism , macar la galagia din interior.

Presupun ca este mai usor sa lucrez cu ceva subtire pentru o mulare mai usoara .

Sub poze am scris asa :

"Rezultatul este aproape spectaculos, in sensul ca se atenueaza foarte mult zgomotul tobei, care la masina mea sa afla sub pragul locului din dreapta, iar zgomotul produs de MT-uri, practic nu se mai aude deloc ! "

• 1 month later...

Eu am folosit Stp silver la masina (vezi in topicul despre masina mea). Am aici un video cu portiera fara si cu STP lipit in interior.

In prima parte fara izolatie, in a doua cu:

Edited by vas_adam2000

uite asta il folosesc cei care monteaza muzica in masini si face minuni http://www.4tuning.ro/magazin/insonorizare-184/material-insonorizare-pentru-reducerea-id-205165.html

o coala are 37,5x26,5 cm si pachetul are 40 de coli cam 4 mp poti insonoriza

Natural Disaster Response Operations

uite asta il folosesc cei care monteaza muzica in masini si face minuni http://www.4tuning.ro/magazin/insonorizare-184/material-insonorizare-pentru-reducerea-id-205165.html

o coala are 37,5x26,5 cm si pachetul are 40 de coli cam 4 mp poti insonoriza

Cu materialul asta am facut izmene la Defender,e foarte ok,pretul e nesimtit...dar ma rog,Def-ul nu e masina...:ha::ha:

[ATTACH=CONFIG]258782[/ATTACH]

1850146499_DSCN1793.thumb.jpg.6cd872d176b0f5bc114607bdc1d5a5ff.jpg

Discovery 4 2010

Discovery 2 2000

Defender 90 1997

STP, Silent Coat, Dynamat extreme, toate sunt materiale bune. Dynamat-ul classic mi se pare degeaba. Stiintific, in mod ideal pentru insonorizarea respectiva e sa ai un material cu folie metalica la fel de groasa ca si tabla pe care o tratezi, dar nu se prea poate. Asa ca daca vrea cineva un material superior, trebuie comparate grosimile foliei de alumniniu de pe fiecare material.

Recomandarea mea e sa nu folositi acoperire 100% sau mai mult, materialele de genul au nevoie de acoperire maxim 75%, altfel sunt bani aruncati pe geam. Iarasi, zonele curbate nu vibreaza, deci nu au nevoie de insonorizant.

Mai departe, se poate merge pe solutia burete subtire si vinil dens peste burete, pentru a forma o bariera. In Cherokee aveam ceva similar pe peretele inifug, in Grand toata mocheta are spate de vinil gros si functioneaza ca si o bariera.

Pentru cine doreste mai multe detalii, puteti gasi aici explicatiile legate de izolarea fonica (articolul e aplicat in casa, dar regulile sunt la fel si in masina:

http://www.instructables.com/id/Build-a-Soundproof-Wall/

Edited by ssrli

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Eu am folosit STP trei straturi (trei tipuri de material diferite) ...

-termic -un soi de placi de cauciuc semilichid (aspect de smoala) cu aluminiu pe o parte

-fonic- un fel de burete adeziv de circa un cm impermeabil

-hidro - un fel de placi de cauciuc care se termosudeaza intre ele.

Straturile le-am aplicat unul peste altul.

Am muncit de m-au luat dracii ... dar efectul a meritat tot efortul.

Edited by Yonutz

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

cu materialul asta am facut izmene la defender,e foarte ok,pretul e nesimtit...dar ma rog,def-ul nu e masina...:ha::ha:

[attach=config]258782[/attach]

nu e noroi ca namolu' nici masina ca patrolu ;) ...:d

Eu am folosit STP trei straturi (trei tipuri de material diferite) ...

-termic -un soi de placi de cauciuc semilichid (aspect de smoala) cu aluminiu pe o parte

-fonic- un fel de burete adeziv de circa un cm impermeabil

-hidro - un fel de placi de cauciuc care se termosudeaza intre ele.

Straturile le-am aplicat unul peste altul.

Am muncit de m-au luat dracii ... dar efectul a meritat tot efortul.

Mai stii cumva cat te-a costat materialul pt toata masina ? Ai pus si pe plafon ?

De unde ai cumparat STP-u ?

Edited by Astral

Am dat in jur de 300 de euro (~1200 lei atunci), am pus pe podea, stalpi si portiere si au intrat cam 4 sau 5 mp. L-am luat de la cineva care achizitionase ptr el daca am inteles eu bine de la rusi. Dar se gaseste si la noi la preturi similare.

-stratul 1 - STP silver

-stratul 2 - STP biplast10 (ceva similar dar impermeabil 100%)

-stratul 3 - vizomat

Linkurile sunt orientative.

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

atentie la capote

unele capote sunt lasate astfel pentru ca joaca rol de element radiant, adica ce se degaja d ela motor transfera table afara

daca tu reduce sau pui o bariera aici atunci risti sa ii cresti temperature in zona si e posibil sa nu faci bine

eu m-as limita doar pe izolarea interioara iar pe peretele de foc as pune ceva ignifug si hidro isolator.

toate suprafetele vibreaza!!! nu conteaza ca sunt drepte sau curbe, e drept ca forma influenteaza frecventa la care vibreaza dar asta se traduce prin vibrarea unei coli drepte sa spunem la 150Hz iar daca are o curbura pe ea sa vibreze la 270Hz de exemplu

orice vibreaza, deaia se si numeste frecventa proprie de vibratie a elementului sau mod propriu

cele mai multe sunete si vibratii iti vin pe cale solidiana, (adica prin legaturile fixe dintre component,ca suportii de motor pe sasiu/caroserie.suporti de tobe...etc) sau aerian(radiatie acustica cand un panou de table vibreaza si vie transmite fie amplifica si joaca rol de membrana)

din experienta proprie:

- daca izolezi capote sa ii faci "branhii"pt evacuarea caldurii

- izoleaza pasajele de roata si tunelul median

-izoleaza peretele de foc daca poti interior si exterior, daca interior nu poti incearca acolo prin partea compartimentului motor

- izoleaza clopotul de la cutia de viteze/ambreaj

-izoleaza zona rotii de rezerva daca ai deaia de se monteaza in podea

-izoleaza usile in interiorul lor

-izoleaza plafonul

daca vrei mai mult decat acustica vrei si caldura :) atunci izoleaza neaparat si podeaua si sub scaunele/bancheta zona rezervorului.

cea mai multa caldura se pierde prin podea cand e vreme ploioasa si apa stropeste pe dedesubt sau iarna cand e flescaraie :)

ar mai fi ceva dar cam greu de realizat:) schimbarea geamurilor cu unele ca la S600 ala vechi care erau in doua straturi de genul termopanelor de la tren :) prin sticla se pierde o mare cantitate de caldura si desigur zgomot.

O intrebare pentru usi. La majoritatea masinilor , o parte din apa care se prelinge pe geamuri se strecoara in usa si se prelinge , de obicei , pe fateta usii . Izolatia nu are un efect daunator in aceasta cauza , de retinerea umezelii si accelarea fenomenului de ruginire ?

Inauntru imi este clar ce si cum trebuie sa izolez , dar inauntru nu pica apa . In cazul meu , la Ranger , este important sa izolez peretele dintre motor si cabina si , cel mai datator de vibratii , spatele cabinei , dupa bancheta rabatabila. Acolo zica ca a fost intentionat lasata o cutie de rezonanta .

Deasemenea as merge si pe o izolare buna a capotei pe interior . , insa numai in "depresiunile " dintre nervurile capotei . Aici imi este teama sa nu se desprinda de la caldura . As lasa astfel nervurile care au gauri sa aiba rorl de radiator de racire .

pai cand pui izolatia in usi pui deaia gen bitum autocolant :)

da nu pui peste zonele cu gaurile de scurgere alea le lasi si tu libere,

la capota nu se desprind d ela caldura daca folosesti la lipirea lor un lipici ce tine la temperatura,cred ca sunt ceva silicoane de genul care si lipesc si tin si la caldura,daca nu poti folosi cu incredere rasina epoxidica:) e mai dura mai casanta sa spunem da pana pe la 300 de grade tine:)

apropo de masini care au burete pe capota :) Lada Niva, doar c ala lada rolul nu e de diminuarea zgomotelor, ci e pt a mentine caldura in compartimentul motor sa nu ti se inghete chestiile pe acolo :)

apropo la un test pe nordul Rusiei cu o masina plina de senzori s-au ingegistrat in compartimentul motor la o viteza d erulaj de 70-90 km la ora pe o distanta de 40km si la o temperatura ambianta de -27 grade ...surpriza...-7 grade pe partea fara evacuare a motorului iar pe partea cu evacuare 3 grade :):):) deci...despre ce vorbim? :):):)

tu iti adaptezi izolatia la ceea ce ai tu nevoie :)

o intrebare simpla : de ce am izola noi mai mult decat a izolat fabrica? dpdvd tehnic intreb , ca dpdvd al coNfortului il inteleg pe fiecare

Edited by Astral
coNfort.....http://forum.club4x4.ro/showthread.php?50746-Dictionar&p=871242#post871242

La mine raspunsul e simplu: In afara de podul pedalier Pajero a avut izolatie de pasla. Cand am demontat totul din masina sa-i fac tablaria o parte s-a deteriorat si mare parte era imbibata cu apa. Daca le storceai, puteai umple cu usurinta bidoanele de boboteaza cu acea cantitate. Deci in afara de a-i spori confortul, trebuia sa refac izolatia. Si daca tot am inceput, am zis sa fac o treaba buna. Am adaugat cred vreo 35 de kilograme la masina ...

Edited by Astral
VREUN / VREO ....FARA CRATIMA ! http://forum.club4x4.ro/showthread.php?50746-Dictionar&p=822865&viewfull=1#post822865

Dynamat e un material foarte bun, eu zic ca e o alegere foarte buna, de asemenea este bun si Aluband-ul autoadeziv, eu as pune 2-3 straturi pentru un efect semnificativ.

De asemenea am folosit si pasla in unele cazuri cu mare succes- eu am lipit pasla in intradosul panourilor usilor si al haionului. Trebuie sa aveti grija sa nu fie expusa, adica sa nu puneti pasla in locurile unde se poate uda deoarece tine apa si pe suprafetele pe care e lipita, daca sunt metalice, poata aparea rugina.

Edited by MihaiK

Se pare ca nici Dynamat Extreme nu este waterproof si de aici pot aparea diverse probleme.

Stiti ceva material care sa nu tina apa ?

doar izolatiile care folosesc in loc de burete/pasla o spuma poliuretanica sau de care o fi ea ,ca aia nu retine /absoarbe apa

Share

• Create New...

Important Information

Access to the Club4x4 Forum is conditioned by adhering to our Rules - Terms of Use