Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

A/T , M/T sau anvelope de iarna?

Silvrache

Postări Recomandate

Re: A/T , M/T sau anvelope de iarna?

Am mai povestit acest lucru dar il mai povestesc inca o data.

Eu am Goodyear Wrangler AT/SA , marcate M+S . Nu au fulgul . Le-am luat de noi . Sunt niste gume foarte bune ca si anvelope polivalente de trei sezoane. Au unele minusuri dar acestea sunt compensate din o atentie sporita in anumit conditii in care nu exceleaza . Am facut si un review la ele , dupa destui km rulati . Poate fi citit la sectiunea dedicata a forumului . Au fost luate de noi , la sub 400 ron bucata , transport inclus pana acasa. Am prins putina zapada cu ele , pentru ca fiind M+S sunt legale si schimb gumele de iarna doar cand vine iarna cu adevarat. Sunt varza pentru iarna :grin:.

De aceea , am cumparat pentru iarna SH . Am gasit , destul de repede , 4 bucati Nexen Winguard SUV XL , dedicate de iarna la fantasticul pret de 100 euro. Sunt excelente in orice tip de conditii de iarna. Pe carosabil mixt , pe zapada mica , pe zapada medie ( am mers cu ele si in zapada pana la usi si si-au facut pe deplin datoria ) , pe gheata , pe carosabil curat inghetat , la temperaturi de -28 de grade . Am tractat cu ele masini intepenite in zapada si au asigurat tractiunea necesara. Nu am intrat cu ele in noroaie amestecate cu zapada flescaita , pentru ca in aceasta stuatie , este nevoie de MT , si anvelopele de iarna nu sunt MT-uri .

Eu zic ca , daca tot vreo sa ne asiguram ca aungem acasa intregi in conditii de iarna , putem sa facem o investitie minima , pentru a lua niste gume SH dedicate de iarna , care pot costa , in functie de specificatii 100-150 euro. Pentru un amic , cu o Mazda B2500 , am cumparat cu 800 ron 4 Nokian de iarna foarte bune ( profil de 7-8 mm , de aceeasi dimensiune 235/75/15 , cu jante de Ranger in stare super , si cu transportul inclus. Deci , se poate , trebuie doar sa cautam .

Este costistor sa cumperi 3 randuri de anvelope noi . Ideal ar fi 4 :ha:. Unele de sosea ( pentru consum si rezistenta specifica ) , niste AT-uri , pentru drumuri mixte neamenajate , niste MT-uri , pentru noroiala si conditii crancene de sezoane calde si unele de iarna , pentru iarna . Dar nu se poate . De aceea exista si posibilitate de a avea un bun compromis cu niste AT-uri ( care nu vor face niciodata ce fac niste MT-uri in noroi ) , dar se descurca rezonabil si nu mai mult de atat ( indiferent de cine le face si de ce tampenii spune in spoturile publicitare ) , preferabil noi , care sa ne satisfaca pe sosea , zone off-road usoare , maxim medii ( dar aici cu mult morcov in fund pe moale , ca se incarca instant si devin gume de formula 1 ) si , pentru iarna , niste gume dedicate , ca oricat de proaste si vechi sunt , daca nu bat , daca nu le ies sarmele pe afara , sunt de 10 ori mai bune la temperaturi scazute decat orice alta anvelope .

Despre cei care merg cu MT-uri vara pe sosele si le mai zic si la altii sa faca la fel , ar fi bine sa va abtineti ( parerea mea ) . MT-ul nu este guma de sosea . Este proasta pe virare , este proasta pe carosabil ud , este proasta pe franare de urgenta. Acum ca unii isi cunosc masina si limitarile impuse de anvelope si dse descurca cu MT-urile , este alta treaba . Dar cei care intreaba ca initiatorul nostru , intreaba pentr uca nu se pricep . Ei isi pot lua MT-uri si sa ii dea span pe autostrada cu 130 pe ploaie si poate vor sa se si opreasca cand le apare ceva in fata . Si in timp ce vad cu incetinitorul cum intra in barile din spate ale altor masini , sau in parapeti , se intreaba cum naiba ii chema pe aia de pe forumul 4x4 care le-au zis sa isi cumpete MT-uri ca-s grozave pe sosea .

Nu mai vorbiti prostii cu MT-ul polivalent pe autostrazi , ca omorati oamenii .

Na , m-am dus sa plang in perna si am visat urat si am venit sa ma razbun , dintr-o meschina placere , pentru ca simt cum se umfla splina si venele de pe frunte lui Optimus , care ma credea rapus :banana .

• Like 1
Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 2 luni mai târziu...

In ceea ce ma priveste, am judecat si am luat hotararea astfel:

-cand e vorba de namoale, trebuie neaparat simex

-doar in cele 3 luni de vara imi pot fi utile celelalte roti, si asta doar daca nu ploua si daca plec pe un traseu usor care sa presupuna mult asfalt si forestiere usoare.

-daca plec cu anvelope de strada, clar nu am pretentii pentru performanta in noroi.

-deci, pentru maxim cateva iesiri pe an, nu merita un set de anvelope care sa ma coste peste 1600 ron.

- asadar am cautat si luat un set de anvelope sh Falken landair in stare acceptabila, cauciucuri all season cu fulgul inscriptionat.

Un simex cantareste 25 de kg si o anvelopa de strada cantareste 15kg.

Sunt mult mai usoare decat cauciucurile de namoale si au aproximativ acelasi diametru cu ele.

1975 Dacia 1300 1.3 8v / 1988 BMW E30 2.5 12v / 1988 Nissan Patrol Y60 LWB 2.8 12v / 1989 Suzuki Samurai SJ500 1.3 8v / 2001 Smart ForTwo W450 0.6 TURBO 6v.
Link spre comentariu

Daca tot s-a reactivat acest topic, si pentru ca atunci am uitat sa mai postez... Unii isi cumpara niste AT-uri proaste, din fabricatie, si apoi afirma cu tarie ca AT-urile (toate!!!) sunt proaste pe timp de iarna. Un exemplu ar fi Badyear Wrangler AT/SA... oare de ce credeti ca si-au castigat cam peste tot aceasta reputatie si "redenumire" populara in "badyear"?!

Cine vrea o anvelopa pentru toate sezoanele, fie pentru ca nu are buget pentru 2 sau mai multe randuri de gume, fie ca nu are chef sa tot schimbe gumele pe masina si poate nu are nici spatiu sa depoziteze inca 1-2 randuri de gume, niste anvelope AT de calitate superioara sunt solutia ideala, pentru toate sezoanele si chiar majoritatea traseelor offroad, cu exceptia namoalelor grave, dar care pot fi evitate totusi, nu te duci daca stii ca nu ai anvelopele corespunzatoare.

Cu Cooper Discoverer S/T Maxx am mers pe zapada, gheata, asfalt ud, noroi, in deplina siguranta, am cuplat 4x4 la nevoie, si mi se par o solutie excelenta pentru all-season si all-terrain. Iar strict pentru iarna, cred ca AT3 sunt cu o clasa mai bune decat S/T Maxx. Deci se poate, daca alegi si platesti ce trebuie.

In plus, aici, 99% dintre noi, cel putin, avem tractiune integrala. In situatii de iarna naspa, intre un turism cu cele mai bune gume de iarna si tractiune 2x4 si un "gip" cu cele mai bune AT-uri si tractiune 4x4, eu mizez relaxat pe "gip" cu AT-uri.

Editat de Optimus
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare