Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Help! Jimny - Advice needed!

SHAWSHANK

Postări Recomandate

Buna tuturor,

Sunt un nou utilizator al acestui site si dupa ce am studiat asiduu atat pe club4x4 forumul cat si pe 4x4mania, am ajuns la concluzia ca cea mai buna alegere pentru o masina de "incepator" in off-road ar Suzuki Jimny. De fapt, "incepator" este relativ ca exprimare, personal avand cateva drumuri forestiere la activ (Transalpina, Strategic, Polovragi-Cheile Oltetului-Curmatura Oltetului-Petrimanu, Rau Sadu - Saua Steflesti - Valea Frumoasei, Gura Raului-Paltinis, urcare la Cabana Cozia, Hotel Rusu - "statiunea" Parangul Mic, Moroieni-Hotel Pestera). Cu ocazia celor enumerate mai sus am inteles si importanta unei masini cat mai mici, dar si a unei tractiuni 4x4 OK. Mentionez ca intentionez sa folosesc masina in off-road mediu/greu, nu neaparat extrem, dar vreau sa stiu ca pot sa trec si de ceva mai greu fara sa verific obsesiv prognoza meteo si starea drumului inainte.

Revenind la problemele pentru care va cer sfatul, am cateva intrebari:

1) Desi toata lumea vad ca sustine varianta de 1,3 benzina, eu as prefera un mers lejer/lent peste obstacole, cu o viteza mica, fara a folosi inertia masinii pentru urcare/depasirea obstacolelor. Aici cred ca varianta pe benzen este clar penalizata de cuplul mic obtinut la turatii mult mai ridicate decat dieselul. Pe de alta parte, raport de demultiplicare final vad ca este diferit: 3,416 la diesel fata de 4,3 la benzina. De aici urmatoarea intrebare: nu s-ar putea la o adica schimba raportul final de la diesel cu cel de la benzina, rezolvand astfel problemele ce apar daca se pun roti mai mari ? Si pe aceeasi tema, cand vorbiti de schimbarea rapoartelor in grupuri, va referiti la raportul final de transmisie din diferential, sau daca nu, ce sunt aceste grupuri (eu stiam ca rapoarte exista in cutia de viteze si in diferential)?

2) Exista alte probleme legate de diesel (ca de exemplu componente montate mai jos/in pozitii diferite) care sa impiedice montarea unui kit de suspensie si obtinerea unei valori acceptabile pentru garda la sol?

3) Care ar fi problemele ce pot sa apara la varianta cu cuplare pe aer a tractiunii 4x4? Mentionez ca in principiu as prefera sa iau varianta diesel cu 85 CP, acelasi motor de pe Logan, si nu s-au bagat decat pe varianta cu aer. Stiu ca o sa va oripilati, dar faptul ca se gasesc foarte usor piese si consumabile pentru motorul asta este important pentru mine.

4) Care sunt cele mai mari cauciucuri ce pot fi instalate pe jentile stock fara kit de inaltare (doar sa incapa, chiar daca mai freaca in curbe)? intreb asta pentru ca as vrea sa iau masina de pe Mobile.de si s-o incalt tot la sursa, ca asa am inteles ca as putea sa trec in descriere si apoi in talon gume mai mari fara sa caut o pila la RAR.

Dar cu un kit de inaltare de 4-5 cm, eventual putin decupat din bari? Mie imi suna bine 255/75 R15 (echivalent 30"), dar nu stiu care ar fi problemele (de rezistenta in teren/fiabilitate) ce pot sa apara (in afara evident de franare mai proasta/demaraj mai slab, din care demarajul poate fi ajustat prin schimbare rapoarte).

Pentru a preintampina discutiile legate de consum, alegerea variantei diesel nu are legatura cu consumul, ci mai mult cu cuplul ce permite o utilizare mai "molcoma" in teren solicitant si cu posibilitatea schimbarii raportului final pentru a putea pune cauciucuri mai mari chiar si pe varianta cu cuplare 4x4 pe aer, unde am inteles ca nu exista inca nimic aftermarket.

Multumesc anticipat pentru ajutor :wink:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Help! Advice needed!

salut

dieselul de 85 cp nu e o optiune rea. desi la o benzinara nu prea iti pui problema de piese pentru ca motoarele sunt foarte fiabile.

se poate pune pinion si coroana raport 4.3, ideea e de unde le iei si cat costa....cu rapoartele stock jimny se cam chinuie cu 30-uri

nu sunt diferente intre suspensiile de la diesel si benzina, sunt interschimbabile

mie de ex mis-au spart furtunele ce la mrl-uri care sunt tot vacumatice. dar de probleme la cuplarea 4x4 la buton nu stiu inca vom vedea, in timp. in general in teren ce este mecanic este cel mai fiabil....

pe jimny deja daca pui 215/75/15 pe suspensia stock atinge la flexari, pentru 30-uri ai avea nevoie de vreo 3 inch de lift ca nu tai din bari si fendere...

eu la mine voi monta un transfer de samurai unde variantele aftermarket sunt nenumarate...

bafta la cumparare

Link spre comentariu

Salut,

Multumesc pt. promptitudinea raspunsului.

Daca nu te superi, poti te rog sa detaliezi putin pe urmatoarele:

1) Cand spui ca Jimny se chinuie cu rapoarte stock cu 30", la ce te referi mai exact?

Din cate inteleg, problema este data de faptul ca ar trebui o demultiplicare mai mare pentru a amplifica cuplul motor si a misca la aceeasi rotatie a motorului o roata mai mare. Aici ma gandesc ca un cuplu de 200 Nm/1750rpm (Diesel) este aprox. dublu fata de 110Nm/4100rpm. Deci daca discutam de aceeasi demultiplicare (rapoarte stock benzina puse pe diesel), dieselul ar trebui sa nici nu simta ca are roti de 30". Chiar si cu raportul de transmisie de 3,41 fata de 4.3 dieselul ar avea cuplu semnificativ mai mare la roata, desi vad ca mai difera si cutia ca rapoarte (1,2,3,4,5), care sunt mai mici la diesel.

Acum nu stiu care sunt tensiunile ce pot sa apara in alte parti ale transmisiei, dar pe hartie suna OK. Aici as fi vrut sa stiu ce altceva sufera (in afara motorului) cand pui roti mai mari?

Eu m-am gandit la rapoarte de benzina pentru ca sigur se pot gasi pe undeva (dezmembrari, poate chiar noi) si cred ca ar trebui sa fie echivalente ca pret cu adaptarea unei cutii de Samurai, cu avantajul unei instalari mai usoare si a mentinerii solutiei tehnologice cu cuplare pe aer (nu prea vad cum se adapteaza cutie de Samurai la astea pe aer).

Pe de alta parte schimbarea raportului final din 3,41 in 4.3 inseamna o reducere de viteza la 79,3% din ce aveam initial, pe care o inmultim cu 114,3% pentru roti marite din 26,3" in 30", deci in final sunt la 90,79% din ce aveam initial ca si viteza la o anumita rotatie intr-o treapta. Viteza maxima scade de la 145 km/h la 131 km/h, ceea ce e ok, ca doar n-o sa gonesc mai tare cu frigiderul coccotat asa sus. Oricum nu stiu cat curaj imi trebuie sa-i dau 130 pe drum cocotat asa sus, dar nici nu vreau ca la 100-110 sa am masina turata excesiv.

Daca pun roti mai mici trebuie sa am alta reductie, ca scade prea tare viteza, desi cred ca ar merge si stock, prin prisma cuplului mai mare.

Oricum, am inteles ca nu sunt optiuni pe piata pentru modificare rapoarte la varianta cu aer, de asta ma gandeam la raport final diesel inlocuit cu raport final benzina.

Oricum, sunt inca in ceata cu unii termeni. De exemplu, ce sunt "grupurile"? Ring si pinion inseamna raport final din cutie?

2) Kit de suspensii din cate am vazut e de max 2" OME . De 3" nu am vazut decat Tough Dog, dar costa mai mult la origine, sunt in Australia si nu vreau sa ma gandesc cat mai e transportul. Pe de alta parte nu vreau sa-i fac body lift, ca-i ridic centrul de greutate fara sa obtin in schimb avantajul de a avea o suspensie ce flexeaza mai bine. Iar la peste 2" trebuie alte brate pentru camber correction.

Ce cauciucuri intra fara sa atinga cu suspension lift de 2"?

Pede alta parte masina vreau s-o iau second hand si nu am probleme majore cu a taia din plastic (bari), ma doare putin la tabla, ca imi creste riscul de rugina.

3) Referitor la fiabilitate 4x4 cuplat pe buton, as prefera si eu ceva mecanic, dar nu s-au facut cu motoare mai noi (VVT, diesel 85 cai).Nu as vrea sa mai bag bani si in a modifica ceva pe aici, desi ar fi interesant care este costul unei astfel de optiuni.

Mentionez ca am intrebat ce gume incap pe masina stock in ideea ca o iau din Germania, o incalt acolo cu roti mai mari si incerc sa le trec in descriere acolo, vin in Romania si ii pun un lift de 2", cu speranta ca o pot inregistra asa la RAR (gumele mai mari luate din Germani si in talon), dupa care ma dau cu ea.

Mai tarziu, daca nu-mi ajunge, vreau sa-i pun 30" (am inteles ca asta-i maximul ca sa nu ai probleme cu puntile de Jimny) si sa-i schimb rapoartele.

Stiu... probabil vorbesc mult pentru cineva ce nu are inca masina, dar merg pe principiul "masoara de 2 ori si taie odata", de asta incerc sa aflu mai mult de la cei ce stiu mai bine masina asta.

Multumesc.

Link spre comentariu

eu am mers wkndul acesta cu jimny pe 30 si rapoarte stock si nu are destula putere(sau reductie ) sa le traga atat pe High cat si pe Low. Motorul trebuie turat puternic in permanenta si nu este o solutie cu care as merge in continuare.

clar pentru jimnyul de 85 Cp si transferul nou solutia de schimbare a rapoartelor este ideala. cred ca se pot aduce ca piese noi pe comanda si montarea lor se face fara modificari artizanale cum este cazul adaptarii cutiei de Sam. S-ar putea sa fie prea mare reductia pentru 30-uri :grin:

ring and pinion adica pinionul si coroana fac parte din diferentialele masini sau grupuri, se afla in puntile masinii- 4.3:1 este raportul dintre pinion si coroana( pe care tu l-ai numit de transmisie ) si e o parte din raportul final de la roata

OME are 4 cm lift

http://suzukidojo.blogspot.com/2008/07/ ... jimny.html

http://suzukidojo.blogspot.com/2008/08/ ... sides.html

mai e si ProComp

http://suzukidojo.blogspot.com/2008/08/ ... jimny.html

mai sunt Tough dog , Trail master, si DGTuning cu un kit de 4.5inch chiar(foarte scump totusi)

la oricare kit poti monta 215/75/15 fara probleme

eu personal am momentan un lift de 3 inch din suspensie cu bucse de corectie a unghiului caster, bari panhard reglabile si un bodylift de 1.5 inch dar voi purta 32-uri in viitor :grin:

http://picasaweb.google.com/afantana/Su ... 8394501362

poti mota in germania 215/75/15, care incap sub masina si nu vor atinge pe sosea , doar la flexari. si cu un kit de 4-5 cm o sa intre fara sa tai nimic

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare