Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Imbunatatiri sistem 4x4 Jimny

n.vasiliu

Postări Recomandate

Salut. Incep prin a va povesti o patanie de-a mea, pentru a da un pic de context intrebarilor pe care le voi pune. Pe scurt:

* Am un Jimny cumparat de nou in 2013 cu aproximativ 35.000 km la bord.

* Ies cu el in offroad light (drumuri forestiere, trecut garle care nu ajung la jumatatea rotii. Nu ma bag prin noroaie adanci s-o chinui.

* Ii fac toate reviziile inainte de vreme - la 10.000km in loc de 15.000 km, stiind ca ies foarte putin cu ea in teren.

* Singura modificare: amortizoare/arcuri Ironman si cauciucuri Insa Turbo MT.

La jumatatea lui decembrie am avut o iesire prin niste paduri de pe langa Bucuresti. La un moment dat am ramas impotmolit intr-o baltoaca pana cand un coleg de tura m-a tras afara. Toate bune si frumoase. La inceputul lui ianuarie, dupa cum bine stiti, a venit frigul zdravan, 18 grade sub pragul inghetului... Si atunci a inceput distractia: cuplam 4x4, LED-ul verde din bord clipea, desi masina cupla. Mergeai cu ea vreo 10-15 minute sa se incalzeasca, nu mai aveam nicio problema. Am fost cu ea la reprezentanta, au desfacut MRL-urile, au suflat in furtunase cu aer comprimat, toate bune si frumoase. Dupa cateva zile, iar, aceeasi poveste. Clipeste LED-ul de 4x4. Ma duc iar la reprezentanta, decidem sa schimbam rulmentii conici (kingpin) ca ar putea fi de la asta. Surpriza - dupa cateva zile iar acelasi lucru. Pana sa mai apuc eu sa ma duc iar la reprezentanta, ma trezesc ca nu mai cupleaza nimic. Nici 4x4, nici reductor, nimic. Si-mi flash-uiesc in bord atat LED-ul verde cat si cel galben. Intr-un ritm rapid, de doua ori pe secunda (cel verde clipea doar odata pe secunda). Ma duc cu ea la alt service si ce sa crezi, se pare ca a intrat apa la motorasul care actioneaza 4x4 si era totul gripat pe-acolo. L-au curatat, l-au gresat, l-au inchis si l-au izolat cu ceva silicon. Toata aventura asta m-a facut sa nu mai am incredere deloc in sistemul 4x4 al acestei masini. Pacat, ca 4x4 e tot farmecul ei. De aceea am cateva intrebari:

1. Ce as putea face sa imbunatatesc sistemul existent de 4x4? Ceva preventiv? Sau exista vreunul heavy duty cu care l-as putea inlocui?

2. Am inteles ca pentru a pune 4x4 manual (la maneta) trebuie schimbat reductorul. Nu merge montata maneta pe reductorul existent? E totusi masina noua, nu-mi vine sa dau totul jos de pe ea.

3. Stiti cat de fiabile sunt aceste motorase 4x4? Adica o ajunge daca pun MRL-uri manuale? Vreau sa inteleg daca pot face anumite operatiuni la motoras pentru a-l face mai rezistent si daca inlocuiesc MRL-urile, care am inteles ca sunt calcaiul lui Ahile ma pot baza pe masina?

Mersi pentru rabdare si pentru eventualele raspunsuri.

Editat de n.vasiliu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Imbunatatiri sistem 4x4 Jimny

1. Ce as putea face sa imbunatatesc sistemul existent de 4x4? Ceva preventiv? Sau exista vreunul heavy duty cu care l-as putea inlocui?

nu esti foarte clar in exprimare.

singurul "motoras de la 4x4" este cel din reductor, dar este prima oara cind aud ca ar intra apa pe acolo.

daca daca umbla pe acolo "niste meseriasi" nu este imposibil.

preventiv, nu mai face intretinerea la serviceuri care un au habar de Jimny.

2. Am inteles ca pentru a pune 4x4 manual (la maneta) trebuie schimbat reductorul. Nu merge montata maneta pe reductorul existent? E totusi masina noua, nu-mi vine sa dau totul jos de pe ea.

poti sa pui reductor cu maneta, dar asta vine la pachet cu a inlocui si grupurile din punti pentru ca au alte rapoarte, ca sa o aduci la o stare normala.

montarea reductorului este foarte simpla, gaura din caroserie este data si acoperita cu un capac de tabla.

mai trebuie manipulata instalatia electrica de actionare la buton, de la controlerul de 4x4 si de la vacuumuri ca sa poti pastra MRL-urile vacuumatice.

3. Stiti cat de fiabile sunt aceste motorase 4x4? Adica o ajunge daca pun MRL-uri manuale? Vreau sa inteleg daca pot face anumite operatiuni la motoras pentru a-l face mai rezistent si daca inlocuiesc MRL-urile, care am inteles ca sunt calcaiul lui Ahile ma pot baza pe masina?

MRL-urile vacuumatice sunt o treaba foarte buna.

intretinute corect tin mult si bine, dar este mai simplu sa le inlocuiesti decit sa verifici circuitele de vacuum.

3x Suzuki Jimny

1x Suzuki Samurai

Dacia DoubleCab 4x4

Link spre comentariu

In primul rand mersi frumos pentru raspuns. Acum...

nu esti foarte clar in exprimare.

singurul "motoras de la 4x4" este cel din reductor, dar este prima oara cind aud ca ar intra apa pe acolo.

daca daca umbla pe acolo "niste meseriasi" nu este imposibil.

preventiv, nu mai face intretinerea la serviceuri care un au habar de Jimny.

Asa mi s-a spus, asa va spun si eu.Acum o sa ma fac putin de ras: este vorba de motorasul care actioneaza tija pentru a cupla 4x4 respectiv 4L. Service-ul il fac la service autorizat, care are n jimny-uri in grija si mai participa si la concursuri.

MRL-urile vacuumatice sunt o treaba foarte buna.

intretinute corect tin mult si bine, dar este mai simplu sa le inlocuiesti decit sa verifici circuitele de vacuum.

Serios, sunt bune? E prima oara cand aud asta. Acum intrebarea este: ce inseamna sa le intretii corect? Ce trebuie sa le faci?

Link spre comentariu

Asa mi s-a spus, asa va spun si eu.Acum o sa ma fac putin de ras: este vorba de motorasul care actioneaza tija pentru a cupla 4x4 respectiv 4L. Service-ul il fac la service autorizat, care are n jimny-uri in grija si mai participa si la concursuri.

Care-i servisul asta care participa la concursuri?

La partea cu grija eu sunt rezervat.

Serios, sunt bune? E prima oara cand aud asta. Acum intrebarea este: ce inseamna sa le intretii corect? Ce trebuie sa le faci?

200000km de functionare inseamna fiabilitate?

atat are Jimny-ul nevestei. si merge ca in prima zi.

sistemul de cuplare fata, are un circuit electronic, doua electrovalve, un rezervor de vacuum, un filtru, conducte metalice pe punte si furtune de cauciuc.

plus mrl-uri si etansari cu simeringuri.

sistemul are citeva defecte specifice:

-crapa furtunele de vacuum sau se smulg la offroad

-se turtesc/sparg/ruginesc conductele metalice de pe punte si tendoane

-rugineste pe interior rezervorul de vacuum, rugina este trasa in electrovalve si le blocheaza

-uneori se mai defecteaza cate o electrovalva

-vaselina in exces din fuzeta intra pe circuit si se colmateaza.

-la o demontare/montare necorespunzatoare, se deterioreaza simeringurile capului de planetara si pierde vacuum.

sunt multe de povestit.

Editat de minitehnicusro

3x Suzuki Jimny

1x Suzuki Samurai

Dacia DoubleCab 4x4

Link spre comentariu

Mersi pentru rabdare si pentru eventualele raspunsuri.

Inainte de a-ti raspunde la intrebari: cind clipeste vreun bec de la 4x4, inseamna ca e ceva electric/electronic de la care se poate obtine feed-back. Daca nu iti cupleaza MRL-urile, spre exemplu, nu o sa se aprinda nimic in bord. Nu stiu pe unde e reprezentanta aia, dar cei de acolo si-au dovedit din plin incompetenta. Rulmentii kingpin au doar rol de pivot, adica permit virarea rotilor. Atit.

1. La versiunea ta e obligatoriu scutul pe zona cutiei de transfer. Scutul ala trebuie sa protejeze si sonda care e in partea din fata a cutiei de transfer :wink: Cam tot pe acolo, dar catre spate, e si servo-motorul care comanda cutia de transfer.

Prin protectie inteleg protectia mecanica, eu unul nu prea am auzit de motorase inundate.

2. Ca sa pui sistemul cu manetuta de la versiunea anterioara trebuie schimbat reductorul si cutia de viteze, precum si cardanele aferente. Destul de mult de modificat daca ma intrebi pe mine, plus pretul componentelor.

3. Confunzi servo-motorul de comanda al cutiei de transfer cu MRL-urile. Cele din urma sint la roata si sint identice la toate modelele de Jimny, ma refer la cele automate, de fabrica. La noi se pun MRL-uri manuale pentru ca foarte multi mecanici nu stiu sa diagnosticheze sistemul vacumatic de comanda al sistemului 4x4 si astfel instaleaza MRL-uri manuale, ocolind problema.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

Service-ul il fac la service autorizat, care are n jimny-uri in grija si mai participa si la concursuri.

Spune aici numele service-ului.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

200000km de functionare inseamna fiabilitate?

atat are Jimny-ul nevestei. si merge ca in prima zi.

Wow, ok. Am inteles. Dar faci ceva anume sa ai grija de ele?

@unde, mersi de raspuns. Recunosc ca nu sunt priceput, relatez totul din ce am prins din discutiile cu mecanicii. Incerc pe cat posibil sa inteleg ce pot face sa nu am belele cand ies cu masina in teren - sa am un sistem 4x4 pe care ma pot baza, chiar si atunci cand raman impotmolit in apa de exemplu.....

Legat de service, ma feresc sa dau nume. Nu vreau sa fac reclama negativa, nu asta e ideea topicului.

Link spre comentariu

Nu mare lucru. Doar sa aiba putina vaselina. Nu deloc, nu in exces. Spre exemplu, eu asta iarna am avut ceva mai multa vaselina in MRL-uri (vina imi apartine in totalitate) si pe -20 de grade cit au fost asta iarna, nu mai cuplau, pentru ca vaselina se transformase in plastelina. A trebuit sa le dau jos si sa le curat.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Deci sunt atatea verigi slabe.... citind postul tau imi dau seama cat de fragil este. Mi se pare ca MRL-urile manuale sunt Solutia totusi...

am enumerat defectele ce pot apare, asta nu inseamna ca ti se intampla toate.

-ca se smulg furtunele nu este vina masinii.

-sa se smulg furtunele, tu esti in balta, intra apa si tu te joci la butoane nu este vina masinii

-ca te duci la un service unde mecanicii aia nu au citit vreo data manualul de service nu este vina masinii

-ca te duci la revizie iar dorel care schimba uleiul nu se uita sa vada cum arata furtunele si conductele de vacuum nu este vina masinii

-ca atunci cind iti vobleaza rotile tu pui amortizor de directie in loc sa inlocuiesti pivotii nu este vina masinii

-ca...

Jimny nu este o masina proasta.

Exista Jimny-uri intretinute corect sau NU.

3x Suzuki Jimny

1x Suzuki Samurai

Dacia DoubleCab 4x4

Link spre comentariu

Deci sunt atatea verigi slabe.... citind postul tau imi dau seama cat de fragil este. Mi se pare ca MRL-urile manuale sunt Solutia totusi...

MRL-urile sint ultima veriga si au si ele dezavantajele lor si nu ma refer aici la faptul ca trebuie sa te dai jos din masina sa le cuplezi cite unul. MRL-urile manuale NU sint etanse, deci dupa fiecare "baie" trebuiesc desfacute si curatate.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Am uitat sa mentionez ca masina are scut aproape de cand am luat-o de la dealer.

Intrebarea este: ce service agreat Suzuki recomandati?

Interesant ca mentionezi voblajul - am avut si eu din cauza distantierelor. Le-am schimbat si acum totul este ok.

Link spre comentariu

MRL-urile sint ultima veriga si au si ele dezavantajele lor si nu ma refer aici la faptul ca trebuie sa te dai jos din masina sa le cuplezi cite unul. MRL-urile manuale NU sint etanse, deci dupa fiecare "baie" trebuiesc desfacute si curatate.

Si nu exista unele low maintenance, etanse? :grin:

Link spre comentariu

Incerc pe cat posibil sa inteleg ce pot face sa nu am belele cand ies cu masina in teren - sa am un sistem 4x4 pe care ma pot baza, chiar si atunci cand raman impotmolit in apa de exemplu.....

Legat de service, ma feresc sa dau nume. Nu vreau sa fac reclama negativa, nu asta e ideea topicului.

Ideea e sa intelegi cum functioneaza sistemul 4x4. Asa ii vei intelege si posibilitatile si limitarile si nici nu vor putea "mecanicii" sa te imbrobodeasca. Cauta pe forum, ca exista documentatie. Un bun punct de plecare e asta: http://www.bigjimny.com/information/qhow-toq-guides

Din punctul meu de vedere, Jimny e inca o masina construita old school, daca o compar cu multe din contemporanele ei, impachetate in electronica. Din punct de vedere mecanic, masina e foarte simpla, robusta pentru soferul obisnuit, iar pentru amatorii de hardcore, exista solutii.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Si nu exista unele low maintenance, etanse? :grin:

Nu, dar ai ocazia sa faci tu unele. Daca o sa intelegi cum functioneaza un MRL, ceea ce e foarte simplu, pina si eu am inteles, o sa intelegi ca e cam greu sa misti o piesa metalica in interiorul unei carcase, fara sa dai o gaura in ea, asa cum se intimpla la MRL-urile manuale. MRL-urile automate, nu au "gaura" in exterior, sint actionate vacumatic.

Uneori am senzatia ca vorbesc ca popa in biserica: problema ta nu e din cauza de MRL-uri, ci din cauza ca motorasul electric a fost colmatat, iar motorasul nu a mai comandat cutia de transfer. Iar din moment ce cutia de transfer nu mai cupleaza puntea fata, nici nu mai conteaza daca MRL-urile s-au cuplat sau nu, sau daca sint automate sau manuale. Poti sa pui tu MRL-uri manuale etanse si care vor cupla intotdeauna, chiar si in caz de atac atomic, nu te ajuta cu nimic, daca puntea fata NU e cuplata.

Lasa MRL-urile, concentreaza-te pe motoras. Acolo e problema la tine. As incepe cu un desfacut, curatat, etansat, etc. apoi montat un scut metalic.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Stai parinte, nu te supara pe mine, ca am inteles din prima :grin: . Eu am zis asa:

1. A picat motorasul. Ce pot sa-i fac sa nu mai am probleme? Am inteles de la tine ca trebuie desfacut, curatat, etansat. Asta a fost deja facut la al doilea service la care am fost. Si sa pun scut - are deja de cand am luat-o. Perfect. Deci mai mult nu am ce sa-i fac.

2. Intelesesem ca MRL-urile sunt sensibile si ca tot sistemul de actionare al MRL-urilor este fragil. Ca sa nu ma trezesc prin cine stie ce varf de munte blocat, am intrebat ce se poate face preventiv ca sa nu pice sistemul. Si am inteles clar: verificat furtunasele si conductele metalice periodic, la fel si cu rezervorujl de vacuum.

Despre asta e vorba, pe scurt: ce pot face preventiv ca acest sistem sa fie mai reliable.

Link spre comentariu

1. Avind in vedere ca nu prea s-a auzit de motorase inundate, poate ca a avut al tau vreun defect de fabrica.

Sint scuturi si scuturi. La modelul tau e imperios ca scutul sa protejeze sonda din fata cutiei de transfer. E important sa nu permita acumularea de pamint si alte "recolte" de pe teren.

Motorasul de servo-comanda e undeva semnificativ mai sus si in partea din spate.

2. MRL-urile automate nu sint sensibile pentru ca sint etanse. Sistemul de actionare vacumatica este acelasi la toate Jimny-urile, doar modul de comanda difera: mecanic la cele pina in 2005, servo la cele dupa. Asa cum a zis si minitehnicus, intretinerea e simpla: se curata, se sufla, se pune la loc si cam asta e. Mai e important sa nu folosesti in exces vaselina, asa cum am facut eu. In anumite conditii nu te ajuta si nu e deloc vesel sa stai pe afara la -20 de grade si sa cureti vaselina in plus.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Banuiam ca din ala ai. Dupa cum vezi, pamintul si restul nu se scurge pe nicaieri.

Eu am din asta:

http://www.jimnybits.co.uk/shop/jimny/bumpers-/-guards-/-protection/jimny-transfer-box-guard/prod_1077.html

(pentru moderatori: nu merge sa pun aici doar poza, zice ca URL-ul e invalid, ceea ce e fals)

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Intrebare: sotia iese in offroad cu ea? Ca e important totusi....

J1 vede doar forestier si zapada.

dar este masina nevestei si circula zilnic cu ea.

pentru offroad am alt Jimny.

dar inainte sa ajunga la mine, adica in urma cu 3 ani si 20000km, a fost la Vitalie pentru 4 ani.

masina a vazut multe abuzuri la viata ei, care se se vad pe dedesupt.

3x Suzuki Jimny

1x Suzuki Samurai

Dacia DoubleCab 4x4

Link spre comentariu

Inca un aspect pe care nu stiu daca l-ai sesizat.

Daca ti-a intrat apa in reductor pe la motoras, puntile care sunt mult mai jos au fost scufundate in apa.

Te-ai uitat cum arata uleiul din punti?

l-ai schimbat dupa ce ai facut scufundari cu masina?

3x Suzuki Jimny

1x Suzuki Samurai

Dacia DoubleCab 4x4

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare