Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Vas expansiune Y61

Stefan1969

Postări Recomandate

Buna ziua

Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Vasul de expansiune are 2 compartimente. Cel de jos are imprimat nivel minim si maxim. In conditii normale nivelul antigelului era la maxim in compartimentul de jos. De o saptamana lichidul din compartimentul de jos s-a mutat in cel de sus. Compartimentul de jos fiind gol. Nu pot sa-mi dau seama ce s-a intamplat. Nu e nimic spart, furtunele sunt in regula nu exista scurgeri sub masina. Am completat cu antigel compartimentul de jos pana la nivelul maxim, dar dupa 50 de km iar s-a golit si s-a mutat in cel de sus. Va multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Vas expansiune Y61

Buna ziua

Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Vasul de expansiune are 2 compartimente. Cel de jos are imprimat nivel minim si maxim. In conditii normale nivelul antigelului era la maxim in compartimentul de jos. De o saptamana lichidul din compartimentul de jos s-a mutat in cel de sus. Compartimentul de jos fiind gol. Nu pot sa-mi dau seama ce s-a intamplat. Nu e nimic spart, furtunele sunt in regula nu exista scurgeri sub masina. Am completat cu antigel compartimentul de jos pana la nivelul maxim, dar dupa 50 de km iar s-a golit si s-a mutat in cel de sus. Va multumesc.

fai o aerisire iar daca nu vezi ca nu cumva garniture de chiulasa sa fie prajita

mie asa imi facea dar mie imi dadea apa din radiator afara in vas si se umplea de dadea afara.

poti incepe intai printr-un test de compresie cu analiza pierderilor in timp

adica masori compresia pe un cilindru dar lasi manometrul conectat cate 5-10 minute pe cilindru

asa vezi ce pierderi ai pe fiecare cilindru si te prinzi imediat care e problema si unde

Link spre comentariu

Multumesc frumos pentru raspuns, dar mie mi-a dat cu radical. Cum sa aerisesc ? Langa capacul de la compartimentul inferior este o gaura din fabrica. Deci, din cate ma pricep e un sistem deschis. Asta nu se aeriseste singur? Multumesc

Link spre comentariu

In vasul de jos lichidul trebuie sa fie la semnul max iar in vasul de sus plin pina la dop.

Gandirea corectã vine din experienta. Din nefericire experienta vine din gandirea gresita.
Link spre comentariu

Multumesc frumos pentru raspuns, dar mie mi-a dat cu radical. Cum sa aerisesc ? Langa capacul de la compartimentul inferior este o gaura din fabrica. Deci, din cate ma pricep e un sistem deschis. Asta nu se aeriseste singur? Multumesc

eu ma refer sa aerisesti sistemul de racier

apa din primul compartiment iti este absorbita prin depresiune daca vrei sa spui astel , pleaca prin acel furtun undeva in circuitul de racier in zona radiatorului, iar celalalt furtun vine deasupra si varsa asa numitul preaplin sau ce se dilate in circuit

cel putin la nivel theoretic inclusive prin vasul de expansiuen se inchide un circuit si tot theoretic lichidul din acel vas este absorbit in motor si apoi e adus inapoi pe celalat furtun ,astfel se creaza acel circuit.

daca tu ai garniture arsa, motorul se supraincalzeste mult si vaporizeaza lichidul care sub forma de abur iese pri valva de la capacul vasului , lipsa asta de lichid e com[pletata din vasul de expansiune, sau lichidul din vas e apoi impins inapoi in celalalt compartiment de gazelle din cilindru din cauza faptului ca ai garniture arsa :)

Link spre comentariu

Multumesc inca o data. Motorul merge perfect, nu scoate fum, nu sunt scurgeri de ulei, nu se supraincalzeste. nivelu la ulei e ok. Asta e ciudatenia. Daca e garnitura prajita doar asta sa fie semnul? In plus, indicatorul de temperatura de la bord arata bine.

Editat de Stefan1969
Link spre comentariu

In mod normal, vasul de expansiune "presurizat" - cel cu capac cu supape trebuie sa fie plin, iar celalalt de jos trebuie sa fie intre MIN si MAX. Cand din vasul de expansiune presurizat iese agent de racire, se duce printr-un furtun in celalalt. Cand se raceste, din vasul liber este "absorbit" printr-o supapa aflata in partea inferioara a capacului de la vasul presurizat.

Se poate sa nu fi avut circuitul de racire aerisit cum trebuie, sau vreo ciupitura prin radiator...furtun...etc...

NADS Fitted

Pentru mine, disputa stiinta vs religie s-a incheiat atunci cand pe biserica a aparut paratraznetul.

Cel mai bun sex oral mi-l ofera gura lumii.

Link spre comentariu

Completeaza atunci cand e motorul rece cu antigel pana cand nivelul ajunge intre minim si maxim, si urmareste nivelul cateva zile. Dupa ce se incinge motorul, o parte din antigelul de deasupra va ajunge invariabil in vasul alb de desubt, urmand ca atunci cand se raceste motorul acesta sa revina in vasul superior.

Daca insa tot completezi cu antigel si nivelul nu devine constant ... cineva ti-l papa...chiulasa dusa...por in furtun...gaura in radiator...

NADS Fitted

Pentru mine, disputa stiinta vs religie s-a incheiat atunci cand pe biserica a aparut paratraznetul.

Link spre comentariu

In mod normal, vasul de expansiune "presurizat" - cel cu capac cu supape trebuie sa fie plin, iar celalalt de jos trebuie sa fie intre MIN si MAX. Cand din vasul de expansiune presurizat iese agent de racire, se duce printr-un furtun in celalalt. Cand se raceste, din vasul liber este "absorbit" printr-o supapa aflata in partea inferioara a capacului de la vasul presurizat.

Se poate sa nu fi avut circuitul de racire aerisit cum trebuie, sau vreo ciupitura prin radiator...furtun...etc...

Multumesc mult. Poate fi cumva din cauza faptului ca busonul de la vasul presurizat sa fie dus. Acum m-am uitat si fasaie pe la buson. Asta sa fie buba?

Link spre comentariu

Pai daca fasaie pe acolo...schimba-l. Stan Patitul fiind, am avut si eu odata busonul terminat, am pus altul de aceeasi valoare de "declansare" (0.9 bari) - dar ce sa vezi ... nu a functionat. Asa ca mi-a sarit furtunul din blocul motor (partea care ajunge in partea superioara a radiatorului) - am pierdut antigelul si am vazut prima oara cum se duce acul de la apa sus...tras pe dreapta...sunat un prieten ....14 litri de apa + antigel....revenit acasa...schimbat buson...cu original Nissan. Este vreo 90-100 lei ... dar macar stai linistit.

NADS Fitted

Link spre comentariu

Asta e un defect cunoscut al vasului de expansiune la Y61 , unii smai spun ca dupa un timp stutul asta emotiv se rupe si daca te uiti la el .

Preventiv , i-am introdus la interior o tevusca de intarire , lipita cu rasina bicomponenta . Cred ca si al tau se poate repara la fel daca e posibil ( unele se rup chiar de langa gat si nu prea mai poate fi reparat )... sau gasesti unul la dezmembrari .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

• 3 ani mai târziu...

Salutare,

Supapa de la vasul de sus prin care ar trebui sa își tragă antigel din cel de jos când se răcește se poate defecta???

De curând la service mi-au schimbat vasul, nu am fost lângă atunci și tot de atunci uneori dimineața nu găsesc vasul de sus plin.

Se încarcă mai repede după ce opresc, în cca 10 min este plin, furtunul gros de la radiator se înmoaie și totul e ok.

Alteori, dimineața, la rece, găsesc vasele pe jumătate pline, după ce o încălzesc și o las sa se răcească se muta antigelul sus dar nu pana la bușon.

Bănuiesc ca este aer în instalație, dar tot asa o tine de o săptămână, este posibilitatea sa tragă aer pe la supapa de legătură dintre cele 2 vase, sau busoanele, radiator și cel de la vas, sa nu își mai facă treaba?

Mulțumesc!

Link spre comentariu

• 5 luni mai târziu...

Radiator nou, pompa noua, termostat nou - toate originale Nissan....însă cu toate astea in continuare îmi face presiune in vasul de expansiune - iar de acolo se aude cum bulbuca in vasul de jos. Iar in sarcina presiune determina aruncarea apei ....din vasul de jos.

Ciudatenia vine de la faptul ca la turații peste 1500 ture nu este presiune in furtuna și in vas....

Initial cred ca este garnitura de chiuloasa....însă printr-un testul de gaze -CO2- din vasul de expansiune....a ieșit negativ. Așa ca nu știu ce sa mai cred sau ce sa mai caut înainte de a da jos chiuloasa....

Apropo dintre cei care au schimbat chiuloasa sau garnitura de chiuloasa ați montat kit complet de garnituri și prezoane noi?

Link spre comentariu

DA , in urma strangerii la cuplu corect rezulta o alungire a suruburilor originale si o modificare a formei saibelor. In consecinta folosirea suruburilor si saibelor vechi va avea ca rezultat montajul incorect . Nu sunt mecanic , deci nu stiu exact consecintele reutilizarii vechilor piese , dar am trecut prin asta anul acesta si mi s-a explicat cu lux de amanunte ca nu e bine.

Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT

Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT

Natura si aventura

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare