Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Sfaturi achizitie masina pentru drum lung

iona

Postări Recomandate

Buna,

As vrea sa fac PanAmerica ( America de Sud pana in Nord) cu masina. Problema e ca nu stiu ce masina sa iau.

Aproximativ : durata: 1 an. Km totali: 50.000, din care km offroad: ~7000. Tendinta mea pare sa merg din ce in ce mai mult pe off-road.

Precizez ca nu am condus nicioadata un 4x4( doar pasager foarte putin). Cunostintele mele despre 4x4 si de mecanica sunt pe minus.

Nu vreau sa devina un topic x vs y, incerc doar sa imi dau seama de ce exact am nevoie, sperand sa pastrez ceva ani masina. Am citit review-uri pe net si cam ce se recomanda atunci cand vrei o masina pentru on-road 80% si 20% offroad mediu, dar nu stiu sigur daca mi-am facut o imagine corecta.

Deoarece sunt pasionata de fotografie as vrea a pot intra pe drumuri medii de offroad, un drum forestier, niste santuri, noroaie, zapada, alt peste 3500m, desert f putin...

Vreau masina lunga, in spate sa pot pune un pat si sa fac niste locuri de depozitare ( butelie, rezervor apa, frigider). Nu as vrea motor mai mare de 3.2, datorita consumului.

Ce dotari cred ca am nevoie:

garda la sol mare

loc de pat in spate

4WD

diferential blocabil. Care e necesar? Central, spate, fata?

De preferat nepreparata (daca mai incape in buget o fac eu minimal)

Fara prea multa electronica

Punti ???

Sasiu ???

Masina de prefer sa fie autoutilitara, ca sa nu platesc impozitul prea mare. Problemele sunt ca la autoutilitara trebuie sa fac ITP-ul la 1 an(si voi fi pe drum) si nu prea gasesc masini trecute ca autoutilitare.

Variantele la care m-am gandit:

Toyota

Lancruiser 120 an 2000-2004 - Motor 3000.

Pro: As gasi piese pe drum si service-uri.

Dar din pacate oferta e limitata .. si nici una nu mi-a dat incredere

Din ce an devine cu “prea multa electronica” care se poate defecta si repara mai greu pe drum (+costuri)?

Hillux

Contra: imi trebuie single cab si nu prea se gasesc

Trebuie sa amenajez bena si nu stiu cum merge cu rar-ul

Alte modele …Landcruiser 80 .. nu prea am gasit ok de vanzare.

Nissan

Patrol - 1999-2004

Pro: O masina buna fara electronica

Contra Nu exista acest model in America de Sud/Centrala si va fi greu de intretinut pe drum. Din aceasta cauza nu prea se potriveste cu ce vreau.

Pathfinder - max 2007

Pro: Exista in America de Sud/Centrala.

Merge pe offroad putin, dar poate mi-ar trebui ceva mai dedicat pentru offroad.

Nu e asa fiabila

Mitsubishi Pajero Sport

Pro: Se gaseste in America de Sud sub denumirea de Montero Sport, deci problema intretinerii pe drum ar trebui sa fie ok.

Contra: majoritatea au motorul 2.5 care imi e frica ca e un pic cam mic daca incarc masina. am ramas cu impresia ca nu e chiar asa fiabila si nu e potrivita pe offroad

Mitsubishi Pajero

MK2 ( pana in 2000)

Nu prea gasesc de vanzare ceva ok

MK3 (2000-2007)

Am gasit cateva de vanzare de prin 2006-2007. Am ramas cu impresia ca nu e chiar asa fiabila si nu e potrivita pe offroad ( electronica, directie etc).

Land Rover Discovery

Am auzit de problemele de la suspensie

Buget max 10.000 euro, de preferat 8000 euro si restul in reparatii. Daca gasesc si la mai putin, ar fi ideal.

Concluzia mea:

Optiunea 1 : Un LandCruiser 120 fara electronica 2001-2004 ( http://autovit.ro/anunt/toyota-land-cruiser-ID7GiA9p.html) - slabe sanse, multe nu au taxa achitata

Optiunea 2: Pajero Sport - 2001-2006, daca nu au prea multa electronica, daca nu mai veche ( https://www.olx.ro/oferta/mitsubishi-pajero-sport-ID6Ucb4.html#b81355775d

http://autovit.ro/anunt/mitsubishi-pajero-iii-ID7GiIxT.html#3ff5bef14d )

Optiunea3: Pajero - 2004-2006, daca nu au prea multa electronica, daca nu mai veche

( https://www.olx.ro/oferta/pajero-ID6PxhG.html#5d083ca2f2,

https://www.olx.ro/oferta/mitshubishi-pajero20083200cmcdiezeldublu-climatronictaxa-platita-ID6YmdE.html#b81355775d;promoted)

Optiunea 4 ( sau chiar 2): Hillux

Mulutumesc!

Editat de Astral
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Sfaturi cumparare masina pentru drum lung

bună!

Vrei să faci PanAmerica, adică America de Sud până în Nord, cu mașina...

Și tu vrei să cumperi mașina în România, să plătești asigurare, ITP și transportul mașinii până acolo, dus-întors?

Și să nu consume mult...

Haide, fii mai practică!

Obține vizele turistice, fă-ți asigurări medicale, fă niște cursuri de șofat mașini mari, acumulează ceva cunoștințe de mecanică elementară - cum ar fi schimbarea unei roți sau a filtrului de motorină și ceva cursuri de prim-ajutor.

Apoi fă-ți un traseu pe hârtie, documentează-l bine privind distanțele zilnice de parcurs, carburantul, necesarul de apă și hrană zilnice.

Și când știi toate astea, pleci și îți cumperi o mașină de acolo...

Link spre comentariu

Buna, imi place visul tau si iti urez bafta, legat de achizitie pff sunt multe de spus si fiecare iti va recomanda ''masina lui'' :), in mare asa se va recomanda Toyota dar preturile de achizitie sunt destul de mari, oferta nu prea bogata.

Si urmeaza sfaturile colegului dacuBurebista... si eu visez la Maroc, Tunisia din astea mai aproape dar toate la timpul lor.

Editat de Caphonne

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Link spre comentariu

Eu m-as orienta spre ceva popular in zonele cele mai dificile prin care vei trece. Degeaba mergi, sa zic, cu un Volvo C303 (care e grozav din punctul meu de vedere), cand in zonele unde mergi e unica masina de acolo.

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Link spre comentariu

Avand in vedere ca am aproape 6 ani de Pajero Sport, 3 jumate pe diesel 2.5 si 2 jumate pe benzina+GPL de 3.0, imi permit sa-ti prezint masina asta, avand in vedere ca este pe lista ta de optiuni. Este doar o prezentare, ca sa o intelegi mai bine, si nu o sugestie pentru cumparare.

Deci, este o masina destul de simpla, dar robusta, imparte aceeasi platforma cu L200 (deci pick-up), prin urmare, mai ales varianta diesel de 2.5 este gandita pentru munca, tractiune, si nu pentru "fuga". Pe a mea, am incarcat-o fecvent cu sute de kg, in cateva randuri chiar cu 1000kg si le-a dus fara emotii, mai ales dupa schimbarea suspensiei cu una heavy duty. Am facut si offroad cu ea, zic eu mediu, unde s-a comportat onorabil, si de fiecare data m-a adus pe roti acasa. Cu masina aia aveam sentimentul ca pot pleca oricand si oriunde cu ea, fara emotii.

Pajero Sport este destul de confortabil la drum lung, are dotari de confort minimale, fiind cu o clasa sub Pajero (clasic) sau Toyota Landcruiser, chiar si ca spatiu interior este mai mic, dar suficient pentru 1-2 persoane intr-o expeditie, daca nu ai pretentii la mai mult.

Este o masina fiabila, rezistenta, cu costuri de reparatii si intretinere foarte mici, comparativ cu altele. Si intr-adevar, America de Sud e plina de ele, in Brazilia existand o fabrica Mitsubishi.

Motorul de 2.5 este putin mai sensibil, in sensul ca trebuie avut grija la incalzirea excesiva, adica sa nu rulezi constant cu viteze mari, insemnand peste 120 km/h, iar daca ai pe ea roti mai mari decat standard, si este si incarcata, este indicat sa nu sari de 100 km/h. Daca respecti astea, motorul ala te duce fara probleme. Daca vrei mai mult, atunci este necesar motorul de 3.0 pe benzina, dar aici intervine consumul mai mare de carburant si nevoia de GPL. Iar intr-o astfel de expeditie, cred ca e mai complicat cu GPL-ul.

Are si avantajul ca se poate rabata bancheta spate complet, obtinand o platforma perfect dreapta, unde iti poti aranja locul de dormit, depozita bagaje, etc, mai ales daca nu ai nevoie de locurile din spate la drum. Dar, comparativ cu clasa superioara, ofera un spatiu interior ceva mai mic, care poate fi resimtit acut la o expeditie de anvergura asta. Totusi, pot fi subiectiv, deoarece totul e in functie de nevoile personale ale fiecaruia, de exemplu, eu unul m-as descurca cu ea.

Se gasesc la preturi bune, si cu o investitie minima poate fi pregatita pentru o expeditie de genul asta. Nu are blocant pe puntea spate, are LSD, suficient zic eu, iar in loc sa dai bani pe un blocant, mai bine cumperi un troliu, care te va ajuta si in situatii mult mai variate decat un blocant. La masina asta ii trebuie doar o suspensie buna, niste anvelope bune, un troliu cu plasma si cam atat.

Ca probleme, ar fi doar motorul, un diesel cam puturos, dar cam asa sunt toate motoarele diesel din generatia ei, cu problemele specifice. Insa daca nu tragi exagerat de el, te duce fara probleme oriunde, daca e in mintile lui de la inceput.

In Bucuresti sunt cateva ateliere "specializate" pe Mitsubishi, care te pot ajuta sa alegi (verifici) masina si apoi sa o pregatesti profi pentru expeditie.

Succes!

Link spre comentariu

Re: Sfaturi achizitie masina pentru drum lung

Iona draga, nu esti realista deloc, vrei o masina pana in 8000, care se preteaza pentru expeditii, vrei s amai bagi 2000 in ea....insuficienti parerea mea.

S-apoi toate astea vrei sa le transporti pana in america de sud cu avionul....ai habar cam cat ar costa sa o duci acolo? 3 masini luate direct din america de sud.

Never stop exploring
Link spre comentariu

Exemplu: Pajero Sport in stare rezonabila: ~5000 euro + 1000 euro revizie generala + 3000 euro sa o faci avion = 9000 euro.

Deci se poate! :wink: Nu asta este problema, pretul si costul pregatirii masinii.

Colega vrea sa pastreze masina mai multi ani, poate pentru alte expeditii. A mai fost si Zulu intr-o situatie similara, si-au cumparat toti o masina pentru expeditie din Romania, nu si-au cumparat masina din Africa.

Tot aici pe forum vazusem o poveste a unor tineri, un cuplu, europeni, care au traversat Africa intr-o Toyota de 2 lei, cu gauri de rugina cat pumnul prin ea... si fara "dotari de offroad". Ba da, aveau o lopata la ei! :ha: Deci sa nu exageram. Pe vremuri, unii au facut Siberia cu o Dacia 1100. S-a mai discutat pe tema asta.

Probabil ca iona are niste planuri facute, cel putin in faza incipienta, asa ca nu va mai dati cu parerea daca este bine ce vrea sa faca, si cum vrea sa faca, comparativ cu propria voastra parere despre o astfel de expeditie. Ar fi de preferat o atitudine mai constructiva, adica sa o ajutati sa inteleaga masinile pe care le are pe lista, ca sa poata face o alegere cat mai corecta.

Link spre comentariu

Link spre comentariu

@iona: Mai trebuie sa stii ca taxele cumulate (impozit, ITP, asigurare) pentru o autoutilitara cu motor pana in 2.5 sunt aproximativ egale cu ale unui autoturism de 2.5. Diferenta notabila exista fata de autoturisme cu motoare peste 2.5 si mai ales peste 3.0, atunci da, conteaza sa fie autoutilitara. Asta ca sa-ti faci calculele corect, iar criteriul "autoutilitara" sa fie in avantajul tau si nu invers.

@Astral: Ar fi bine sa punctezi si care ar fi ipoteticele avantaje ale masinilor sugerate de tine, comparativ cu lista initiala. Chiar si din prisma unui toyotist.

Link spre comentariu

"Daca Mitsubishi nu e, nimic nu e" sau la ce te gandesti tu cand spui ""ipotetice avantaje" cand e vorba de alta marca ?!?

Spe deosebire de tine, care a privit "DIN prisma" unui mitsubishar, eu am privit PRIN prisma nevoilor exprimate de colega si cum ea si le cunoaste mai bine, va analiza masinile sugerate si va decide daca ii sunt potrivite sau nu.

Pentru tine, pot face un mic efort si pot repeta cateva criterii enuntate de colega :

- bugetul - <8000 euro, cu exceptia LRD 3 din 2006, dar aia am ales-o pentru confort

- raport km on/off-road, dar cu "tendinta de a merge din ce in ce mai mult pe off-road"

- autoutilitara + taxa de kkt platita si nerecuperata

- punti rigide (mai putin la D3) - nu sunt groaznic de incomode pe sosea, dar te ajuta in off-road

- dif blocabil - nu e musai, dar daca e in pret nici nu strica si feri Doamne sa ai nevoie si sa nu-l ai !

- suspensia pe arcuri, nu pneumatica (mai putin la D3)

- motor 2.5 (mai putin la D3) care desi i se pare mic pentru o masina incarcata, eu zic ca e va fi suficient de puternic

- relativ putina electronica (mai putin la D3)

Da`, si mai bine, i-as recomanda colegei sa utilizeze functia "Cautare avansata" si sa rasfoiasca topicurile in al caror titlu se afla "achizitie" si atunci sigur va afla mult mai multe pareri.

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?56883-Tutorial-functii-forum&p=790963&viewfull=1#post790963

Link spre comentariu

@ Astral: Nu ai inteles nimic, sau nu ai citit ce am scris eu. Din cauza ca posed de ceva ani una din masinile pe care le are pe lista, mi-am permis sa-i prezint masina asa cum este ea, ca sa inteleaga ce poate si ce nu poate masina asta. Daca tu ai inteles ca eu am bagat in fata Mitsubishi, inseamna ca nu ai inteles nimic.

Iar din cele 3 masini sugerate de tine, cel putin una, sau chiar doua, nu au ce cauta intr-o astfel de expeditie, si ar trebui sa stii si tu de ce. Ma opresc aici, ca se oftica fanii Land Rover dupa aia. :) Daca tu ai pleca cu oricare din alea 3 masini intr-o astfel de expeditie, fara sa bagi mai intai inca vreo 10000 euro in ele (fara accesoriile necesare), esti foarte tare!

Pana mea, forumul asta incepe tot mai mult sa semene cu un cor de bocitoare! Nu mai poti spune nimic, de teama sa nu lezezi vreo sensibilitate muiereasca, si sa nu fie interpretata dupa ureche, sau pe "criterii de marca".

Mai bine puneti in pagina de Regulament ce avem voie sa scriem si ce nu, ca sa stim de la inceput, si sa nu ne mai obosim degeaba pe aici.

...la ce te gandesti tu cand spui ""ipotetice avantaje" cand e vorba de alta marca ?!?

Pai cu ce crezi tu ca e mai bun sau mai de nadejde un D2 sau un D3, comparativ cu Hilux, Landcruiser, Pajero? In conditiile in care sunt de parcurs vreo 50000 km, intr-o zona nu prea populata de LR? Si cu electronica la greu, perne de aer, fite, si alte chestii de-astea? Fara sa ai cu tine un tester original LR, si un atelier mobil cu piese de rezerva si un cunoscator al marcii? Sau sa readuci un LR la "nivel de fabrica" cu vreo 10000 euro, inainte de expeditie, ca sa iti asiguri "fiabilitatea" marcii? Plus cateva mii de euro in accesorii? Probabil la astea te-ai gandit cand ai sugerat LR...

Editat de Optimus
Link spre comentariu

Pana mea, zau, cred ca tu ai foarte mult timp liber....

:ha: Sincer, eu cred ca tu ai prea mult timp liber. Eu lucrez pe internet, sunt "aici" tot timpul. Deci nu e nici un stres pentru mine.

LE: Si atunci cand postez pe forum, o fac la obiect, si detasat, comparativ cu aia care chiar au prea mult timp la dispozitie.

Editat de Optimus
Link spre comentariu

Recomandarea mea:

1. Cumperi masina din US sau Argentina si o vinzi la final. S-ar putea sa iesi mult mai ieftin decat sa cumperi masina din RO, adaugat transport si carnet de passage, forme de import.

Verifica forumurile gen horizzons unlimitted, adventure overland sau altele unde mai sunt calatori care isi vand masinile la final de calatorie.

2. Nu merge pe masini cu varsta foarte mare, daca nu esti mecanic;

3. Mergi pe ce au localnici. Toyota are reprezentare excelenta oriunde in lume;

Nu o sa gasesti asta la Nissan, Land Rover sau Mercedes.

4. In pregatire, nu incarca masina inutil cu multe kg gen bara fata/spate;

5. Daca te gandesti sa cari planetare dupa tine, inseamna ca nu ai masina care trebuie;

6. Intr-o expeditie lunga organizarea interioara si a somnului e foarte importanta. Masina o sa iti fie casa. Asa ca bigger the better si cel mai castigat iesi cu un pickup.

6. La subiect - Toyota 120 e foarte ok daca sunteti 2 persoane.

TLC KDJ120
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri, au fost folositoare.

@dacuBurebista

Nu vreau sa consume putin, ci vreau sa consume justificat.

Eu ma gandisem sa fac un curs dupa achizitie, daca simt nevoia. Cu mecanica e mai greu, pentru ca necesita timp. Voi incerca sa invat cat mai multe.

@Optimus

Nu vreau sa merg cu viteza cu ea si sunt ok sa fac compromis la spatiu si la confort la drum. Din cate calculasem, la un motor de 2.5 peste 2003, taxa de prima inmatriculare era marisoara(aprox. 1800euro). Bine, diferanta nu e chiar de speriat, daca masina e buna. Voi mai cauta.

@SilenceDJ

Masina nu o voi transporta cu avionul. Nu vreau o masina super preparata. O voi prepara doar daca raman bani pentru asa ceva. In rest vreau o masina cu cat mai putine probleme, care sa isi faca treaba. Voi incerca sa merg cat mai mult on-season.

@Astral

Inainte credeam ca motorul 2.5 e mic (din cauza extra greutatii), pentru ca toti ziceau ca ar vrea sa il schimbe. Acum inteleg ca nevoile lor sunt altele si ar fi ok pentru mine.

Mai sap in continuare pe forum. Multumesc de sugestii

@radui + @dacuBurebista

Varianta cu masina de acolo: cel mai bine o cumperi in Chile, dar trebuie sa o vinzi tot in Chile. Iti cam trebuie doua masini, una in America de Sud si una in America de Nord/Centrala. Nu e chiar simplu sa le vinzi. Plus niste mici probleme(rezolvabile) la granita in Peru. Cat pierd la revanzari + cat stau pe acolo sa o caut/vand, sa iasa actele si revizii se mai micsoreaza diferenta. Si asa ies mai ieftin daca o cumpar de acolo.

Daca as aduce masina de aici, diferenta nu e foarte mare. Cred ca ar merita datorita faptului ca as avea o masina mai de incredere pe tot drumul, plus niste posibile probleme rezolvate de aici.

Masina o voi transporta pe vas cu Ro-Ro (1700 euro/sens).

@radui

Urmaresc acele forumuri de ceva timp.

Voi incerca sa incarc masina cat mai putin posibil.

Varsta foarte mare ce inseamna?

Editat de Astral
MERITA ! NU "se merita ! http://forum.club4x4.ro/showthread.php?50746-Dictionar&p=740241&viewfull=1#post740241
Link spre comentariu

@Optimus

Nu vreau sa merg cu viteza cu ea si sunt ok sa fac compromis la spatiu si la confort la drum. Din cate calculasem, la un motor de 2.5 peste 2003, taxa de prima inmatriculare era marisoara(aprox. 1800euro). Bine, diferanta nu e chiar de speriat, daca masina e buna. Voi mai cauta.

Da, singurul avantaj este la inmatriculare, in prezent, dar in curand se va scoate timbrul de mediu, acum depinde cand vrei sa faci expeditia. Ideea mea era ca sa nu cumperi o masina nepotrivita doar pentru ca este autoutilitara, in detrimentul alteia mai potrivite dar care nu este autoutilitara.

Sau poti gasi masini cu taxa platita deja.

La o tura de genul asta, iti trebuie o masina la care chiar daca i s-a aprins check engine-ul, sa mai poti merge 1-2-3000 km fara probleme, pana la primul service, si nu sa ramai acolo, cu motorul mort. Sau daca a picat un senzor de la o roata, sa zicem, nu mai pleaca masina de pe loc. Etc.

Link spre comentariu

Defender 110 300 tdi...nu are aer conditionat dar te duce dintr-o parte in alta fara probleme sau complicatii...si ai spatiu cat cuprinde,posibilitati nelimitate de bricolaj si mare disponibilitate de piese si accesorii de calitate.

Sau varianta de buget un Discovery 1 300 tdi,in principiu aceeasi mecanica dar spatiu mai limitat.

Bineinteles,revizuite cap-coada de cineva care se pricepe bine la LR.

Nu te hazarda cu masini de generatie noua,nu sunt facute pentru asa ceva.

Succes!

Discovery 4 2010

Discovery 2 2000

Defender 90 1997

Link spre comentariu

Recomandarea mea:

6. La subiect - Toyota 120 e foarte ok daca sunteti 2 persoane.

Imi dau si eu cu parerea! As merge pe ceea ce a spus @radui - o masina care sa fie comuna in zona de "excursie". Toyota suna bine, POATE ar fi o sugestie buna si JEEP?

Eu personal (lipsit de experienta, la fel ca initiatoarea topicului) as merge intr-o prima teza pe Toyota. Apoi m-as gandi la Jeep, pentru ca este totusi America.

Nu ma intelegeti gresit, imi plac foarte mult atat Mitsubishi Pajero Sport (am mers destul de mult timp cu una 2.5 diesel) cat si Discovery, dar cred ca nu sunt modelele cele mai potrivite pentru o excursie de genul acesta, tocmai pentru ca nu sunt foarte comune in zonele unde se va merge. Posibil sa gresesc, dar insist sa il sustin pe Radu pentru ca mi se pare un element foarte important, sa poti sa ai un service sau o reprezentanta cat mai aproape, just in case!

Link spre comentariu

De ce nu iti ei o masina ''autohtona''...americana?

Chevrolet Blazer sau Chevrolet Tahoe.

Piese de schimb gasesti si mecanici.

O poti cumpara din Germania si te incadrezi in buget.

465513400__20(1).jpg.156feb60f95721736c2ac237c66e1f62.jpg

1413703009__20(3).jpg.8d31cfdfc5489bd5ade4514a9b8b4cfb.jpg

1397819302__20.jpg.f956d8142cd37357e2abe2df3b5f43bb.jpg

420703858__20(4).jpg.8af6f9af4c2e01c5d61becc201c9bc1c.jpg

1166476546__20(5).jpg.9597c702f3fefd36004ff44d9efc230d.jpg

Editat de nessum

Toyota LJ 70

Transsylvania Off Road Club

www.helpdani.eu

Link spre comentariu

ezi postul lui Radui cu exceptia puncului 1. Nu ca nu ar merge dar vei avea probleme mari la granite in special in america centrala si de sud cu actele, e mai simplu daca ai fierul pe numele tau din tara de rezidenta. Nu intereseaza pe nimeni revizia tehnica si nici impozitul daca l-ai platit sau nu – eu bat africa cu masina radiata temporar in tara, la ce as plati taxe daca nu circul la ei

ca alegeri pentru tura ta as merge pe toyota sau land rover 200-300tdi si ca posesor de LR iti recomand cu caldura toyota daca iti permiti una in toate mintile. Altfel reparatiile si piesele te vor costa cat 3 land rovere.

Indiferent ce iei lasa masina nemodificata ca mecanica, un arc sau un cardan custom terminat va fi aproape imposibil de inlocuit pe drum. O masina standard face fata cu brio drumului propus.

In brazilia se mai fabrica inca piese de 300tdi, in argentina , brazilia si chile e o comunitate destul de mare de fanatici Lr, despre Toyota nu mai spunem, au dealeri peste tot, dar preturi mai mari.

Asigura-te ca ai acasa pe cineva care sa te urmareasca tot timpul si care poate sa iti aranjeze ce trebuie cand ai belele, evacuari medicale, piese, acte pierdute. Lasa copii dupa actele participantilor, masinii si asigurarilor – care trebuie sa fie adecvate calatoriei – si fii sigur ca aveti un program de comunicare

Nu stiu cand te duci, dar in 2018 pe la jumate poate ne vedem prin sud

Link spre comentariu

@ovidiu cica m-am gandit la mitsubishi delica, dar la noi nu se prea gasesc. E o varianta.

@sean70 Defender-ul este pe lista. Lipsa de experienta/cunostiinte ma face sa stau departe de Discovery.

silviud. Ma voi uita la Grand Cherokee(Wrangler lung mai greu..). Pajero Sport e destul de comun cel putin in America de Sud/Centrala

@nessum As vrea sa pastrez masina si acele modele vor fi greu de intretinut in tara.

@gusteru Variante sa cumpar masina de acolo sunt. Dar vin la pachet cu probleme la granita + altele. As vrea sa fie cat mai simplu in prima calatorie.

Daca masina este fara itp si radiata, cum faci la intoarcere in tara?

In 2018 pe la jumatate ar trebui sa nu mai fiu in sud.

Multumesc

Link spre comentariu

cand radiez temporar, imi pastrez actele, dar nu am voie sa o scot pe drumurile publice. de obicei imi trimit masina pe platforma si/sau container in functie de destinatie. pentru islanda de exemplu am dus-o pe remorca pana in port unde am pus-o in container, mai scump dar mai sigur decat ro-ro. la intoarcere la fel. pentru africa o ia un camion de acasa si mi-o lasa la un hotel in malaga. teoretic ar trebui sa am taxe si revizie la zi pentru cei 120 km in spania, dar nu intereseaza pe nimeni atata timp cat am actele si asigurarea. castig mult timp sarind peste traversarea europei si ca bani ies cam la fel. nu stiu cum e cu radierea temporara in ro, dar presupunand ca o aduci pe roti risti o amenda, cam nimic in comparatie cu restul de cheltuieli.

daca mai ai intrebari despre fugitul de acasa - varianta overland nu competitie - da un pm

Link spre comentariu

• 9 luni mai târziu...
  • Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare