Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Ordonanta 54/2016 cu privire la RCA -modificari importante

kosfunny

Postări Recomandate

Modificarile legislatiei RCA facute prin intermediul Ordonantei 54/2016 se aplica numai politelor emise dupa data publicarii in Monitorul Oficial . Fac aceste precizari deoarece Ordonanta aduce unele schimbari importante atat in ce priveste procedura de despagubire cat si in ce priveste obligatiile asiguratului .

O modificare demna de luat in seama si pe care nu o vad prea mediatizata este aceea prin care asiguratul RCA in caz de accident, este obligat ca in termen de 5 zile lucratoare sa notifice asiguratorul furnizand informatii cu privire la cauzele si imprejurarile producerii acestuia !

ATENTIE , nerespectarea acestei obligatii da dreptul asiguratorului ca in anumite cazuri sa recupereze sumele platite ca despagubire de la vinovatul de accident ! In consecinta , dupa un accident , fie el si unul minor SA NU REPARATI MASINA FARA SA VA PREZENTATI CU EA LA ASIGURATOR !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 1 an mai târziu...

Re: Ordonanta 54/2016 cu privire la RCA -modificari importante

NORMA 20 ASF

ARTICOLUL 32

Bonusuri şi penalităţi aplicabile sistemului bonus-malus

(1) În cazul neînregistrării unor daune plătite în perioada de referinţă, asiguraţii beneficiază de un bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare.

(2) Clasa de bonus se păstrează pe perioada anului calendaristic în care se încheie contractul RCA indiferent de perioada asigurată.

deci, per a contrario: daca nu inchei, anul urmator o iei de la 0 (acesta este unul din principiile de interpretare a dreptului, este foarte clar, nu poate fi combatut si chestiunea este deja implementata de ASF)

​Ce inseamna alin 2: ca daca iti expira polita in 2017 si reinnoiesti asigurarea in ​​2018 primesti bonus B0 daca nu mai ai nici o masina sau, daca ai alta masina, bonusul ​​de la acea masina. Acest lucru este valabil​​ la persoana fizica. La persoana juridica este valabila doar prima parte, adica o iei de la B0

​PS Posibil ca pe parcurs sa mai intalnim si alte chichite in Norma​

4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

Aste este interpretarea ta.

Cei ce incheie asigurari mi au spus ca nu este asa.

Ai patit sa te intorci la B0 doar pentru lipsa continuitate?

Mie mi a expirat cu b8 in 2017 si am platit din nou b8 in 2018 fara nici o problema

Prietena mea a vandut masina cu b8 (sau echivalentul acre era atunci) in 2016 a incheiat cu b8 in decembrie 2017 fara nici o problema la noua masina.

Repet, este o interpretare? Sau chiar ai patit?

Link spre comentariu

Aste este interpretarea ta.

Cei ce incheie asigurari mi au spus ca nu este asa.

Ai patit sa te intorci la B0 doar pentru lipsa continuitate?

Mie mi a expirat cu b8 in 2017 si am platit din nou b8 in 2018 fara nici o problema

Prietena mea a vandut masina cu b8 (sau echivalentul acre era atunci) in 2016 a incheiat cu b8 in decembrie 2017 fara nici o problema la noua masina.

Corect.

In acest caz totul se invarte in jurul interpretarii notiunii de an calendaristic ales ca perioada de referinta. (ultimul, pt ca asigurarea se poate intinde pe 2 ani) in care polita e valabila, indiferent de durata ei (6/12 luni).

Norma ASF 20/2017 Art. 31 alin.3 spune clar: " Perioada de referinta este anul calendaristic anterior datei de intrare in valabilitate a contractului RCA" .

Potrivit DEX-lui, prin noţiunea de „an calendaristic” se înţelege perioada cuprinsă între 01 ianuarie a anului de referinţă şi curge pînă la 31 decembrie a anului de referinţă. Este si recomandarea CSJ.

Daca pana la sfarsitul anului au ramas cateva luni neasigurate, se considera ca nu ai circulat, deci nu poti produce accidente de circulatie. (pt ca, legal, nu ai voie sa circuli).

Poti sa-mi spui la ce asigurator ai incheiat asigurarea pt 2018 (cazul tau nr.1)? Se pare ca asiguratorii au interpretari diferite si unii merg pe linia castigului maxim. In caz ca sunt contestati exista posibilitatea modificarii manuale a bonusului. Ori nu si-au adaptat softurile ori... birocratie introdusa prin lege.

Un documentar pe care il consider util; linkurile trateaza multe cazuri particulare.

Editat de ctinu
Sa cunosti, sa vrei - vei putea face !
Link spre comentariu

Generali

Calculatia inițială am făcut o online și apărea b8 in dreptul tuturor companiilor

Asa cum banuiam. In ofertele publice, vizibile de catre toata lumea, nu pot incalca legea, sau favoriza concurenta. In alte imprejurari, daca tine, tine.

Am vorbit cu cineva de la Generali; indicatia de reducere a bonusului pentru discontinuitate le-a venit (telefonic!) de la Centrala. Daca insisti, ti se modifica bonusul si ti se returneaza diferenta de bani. Timp si nervi sa ai!

Editat de ctinu
Sa cunosti, sa vrei - vei putea face !
Link spre comentariu

(...)

Repet, este o interpretare? Sau chiar ai patit?

Am primit pe e-mail de la broker ... Am masini pe firma care au asigurarile expirate din 2015 pana in decembrie 2017. Inca nu le-am facut reinoiri, deci inca nu pot da o informatie in acest sens.

4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

Aplicaţie online pentru identificarea clasei de bonus-malus

Tipărire

Bucureşti, 22 ianuarie 2018 – Începând de astăzi, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pune la dispoziţia asiguraţilor un instrument online prin care se pot obţine informaţii despre încadrarea în clasa bonus-malus (B/M) a autovehiculului asigurat prin RCA. Instrumentul poate fi utilizat accesând pagina de internet a Autorităţii, http://www.asfromania.ro.

Căutarea se poate face simultan pentru maximum cinci vehicule, iar criteriile de căutare sunt numărul de înmatriculare sau numărul de identificare a autovehiculului (seria de şasiu). Rezultatele furnizate reprezintă încadrarea în clasa B/M pentru fiecare autoturism în parte, pentru data de referinţă aleasă, precum şi alte detalii privind poliţa RCA (compania de asigurare, durata contractului).

„Acest instrument oferă un plus de transparenţă în ceea ce priveşte detaliile contractelor RCA şi, de asemenea, informează în permanenţă asiguraţii cu privire la clasa de B/M în care sunt încadraţi. Consider că aplicaţia pe care am lansat-o astăzi va fi foarte utilă consumatorilor, pentru că sistemul bonus-malus are un rol esențial în determinarea tarifului poliţelor auto obligatorii”, a declarat domnul Leonardo Badea, Preşedintele ASF.

Conform noii legislaţii din domeniul asigurărilor (art. 32 din Norma ASF nr. 20/2017), în situaţia în care un asigurat persoană fizică deţine mai multe vehicule, acesta beneficiază de aceeaşi clasă a sistemului B/M pentru toate vehiculele, respectiv cea mai favorabilă asiguratului. În cazul persoanelor juridice, sistemul B/M se aplică pentru fiecare vehicul în parte.

Prin interogări succesive - pentru date de referinţă diferite - acest instrument online permite utilizatorilor să genereze şi un istoric al încadrării în clasele de B/M ale autovehiculelor deţinute.

Acordarea celei mai favorabile clase de B/M pentru toate autoturismele deţinute de o persoană fizică se face în contextul mai larg creat de noua legislaţie aplicabilă contractelor RCA (Legea nr. 132/2017, Norma nr. 20/2017) care, prin introducerea unor noi mecanisme – printre care tariful de referinţă, noul sistem bonus-malus, decontarea directă, noţiunea de asigurat cu risc ridicat etc. – a creat premisele necesare echilibrării şi bunei funcţionări a pieţei asigurărilor auto obligatorii.

Link spre comentariu

Am primit pe e-mail de la broker ... Am masini pe firma care au asigurarile expirate din 2015 pana in decembrie 2017. Inca nu le-am facut reinoiri, deci inca nu pot da o informatie in acest sens.

La PF se corecteaza cu putin scandal si copia ultimei polite. La PJ nu stiu, dar merita incercat.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare