Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Evacuare v8

jony

Postări Recomandate

Salut la toti!evacuarea la batranul v8 da semne de putrefactie,sunet minunat dar este timpul pentru ceva inoxareala,aveti idee pe ce diametru sa merg si daca sa arunc catalizatoarele sau nu.
Discovery1 1997
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Evacuare v8

Salut, de diametru nu stiu, presupun ca se vede cu ochiul liber sau se poate masura usor, intrebarea e ce varianta de motorizare ai, cu doi senzori lambda unul inainte si unul dupa catalizator sau cu un senzor... ideea e ca senzorul/senzorii trebuie sa fie conctati altfel intra pe un default de "rich fuelling" si consuma mai mult + creste periculos EGT-ul, se poate si fara catalizator dar senzoreul de dupa se monteaza pe un port fals

Editat de sierrafery

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe 🙂

Link spre comentariu

Un singur senzor,inainte de catalizator ,masina este 1997.Multumesc de raspuns.

daca ai un singur sensor e mai usor :) poti scapa de catalizator dar in cazul asta trebuie sa vezi cum stai cu contrapresiunea

poti eventual sa nu te arunci la diameter prea mari de teava, pt a putea mentine contrapresiunea dar si eliminarea catalizatorului

mai important de atat este ce variant adopti pt conectarea cilindrilor si bacurilor de cilindrii

americani classic merg pe variant 2 Y (adica cei 4 cilindrii de pe aceeasi parte se inteapa toti intr-o teava care mai apoi se uneste undeva sub masina cu cealalta latura a motorului si merg pana la final cu o teava) e o solutie nu foarte fericita dar cu rezultate bune si ieftina

o variant mai buna ar fi 3Y adica tevile de evacuare a cate 2 cilindrii de pe aceeasi latura se unesc intre ei iar cele doua tevi rezultante se unesc iarasi si ele undeva mai jos iar apoi teava rezultata merge si se uneste cu cealalta parte care bineinteles e identica

varianta cea mai buna din punctual lor de vedere este folosirea sistemului 3Y dar la y-ul final tevile nu se continua cu o singura teava ci se despart iarasi si pleaca spre spate cu 2 tevi

avantajul se pare e ca se obtine sunetul ala balbait de V8 :) si in plus ceva putere si cuplu la turatii mici :)

Link spre comentariu

Sa merg pe incredere ca sudorul face treaba si nu rasufla pe la sudura,eu am din fabrica colectare din fonta a cilindrilor 4 cu 4 apoi se unesc in teza de 75.Eu vroiam sa pastrez evacuare din fonta sa arunc catalizatoarele si sa merg cu traseu de inox.

Discovery1 1997
Link spre comentariu

Singura regula rezonabila ar fi ca doi cilindri aflati pe acelasi timp sa nu se ntalneasca in aceeasi teava, situati imposibila la un v8 pentru ca din cate stiu nu exista doi cilindri aflati pe acelasi timp pe aceeasi parte. Asta cu contrapresiunea e o discutie filozofica, dupa parerea mea. Galeria ideala pentru un motor este cea care nu exista, asfel incat daca aveti posibilitatea fizica sa mariti diamentrul evacuarii nu ezitati, mergeti pana unde va tine bugetul si spatiul.

Link spre comentariu

.....

varianta cea mai buna din punctual lor de vedere este folosirea sistemului 3Y dar la y-ul final tevile nu se continua cu o singura teava ci se despart iarasi si pleaca spre spate cu 2 tevi

avantajul se pare e ca se obtine sunetul ala balbait de V8 :) si in plus ceva putere si cuplu la turatii mici :)

Salutare domnilor!

Ma intereseaza o varianta care sa amplifice acel sunet "balbait".Chiar daca desfintez jumatate din evacuare.Ma gandeam la o varianta cu patru iesiri finale pe stanga si patru pe dreapta ; jos sub praguri sau doua mari si groase ,una de fiecare parte a parbrizului (Modelul camioanelor americane)

ps. motorul este 5.2 pe Grand C...ZJ

Editat de Yoghi

Am in curte un englez si un american

:F

Link spre comentariu

Trebuie sa alegi maxima alternanta a evacuarilor , tobe intermediare mici urmate de diametru mare si scurt ... nu prea e o stiinta exacta ( este dar pana la un punct cand un cot strica tot contrabasul , teoria e seducatoare dar practica e ucigatoare ) .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Asta cu contrapresiunea e o discutie filozofica, dupa parerea mea..

desi probabil se va isca un val de discutii inutil si in idea in care imi mentin opinia :)

contrapresiunea pe evacuare nu e discutie filozofica, chiar daca multi cred asta si pot sa sustina pana la aproape absurd acest lucru, este din pacate sau din fericire o treaba cat se poate de reala, un fenomen fizic real si care poate juca extraordinar de bine rolul de joker in privinta puterii si cuplului la turatii mici

o presiune de evacuare mica,adica o curgere cu viteza mica implicit diametru mare al sectiunii poate influenta curgerea si implicit umplerea cilindrului,iar ca rezultanta a acestui lucru motorul va suferi de lipsa de "zvac"

in schimb diameter mari , portari de chiulase/canale...trepte pe supape pt umpleri mai bune, a se vedea ce se facea pe vremuri la ursuleti sau unele pisicute:)...etc chestii de genul sunt foarte utile si se simt si cu rezultate clare la turatii mari, in speta peste 3500

o alta treaba e extreme de importanta tipul de motor,

la un motor in V unde turatia maxima in general nu trece de 5500-5800 ture (ma refer aici la clasicele V8 de 5,2 sau 5,9 de la Jeep)

lucrul asta cu turatia se simte de pe la 3000 in sus, pana acolo motorul e oarecum lesinat, dar compenseaza cu brio cuplul mare pe care il dezvolta

din experienta eprsonala pot sa spun ca la v8-uri de pana in 6litri o evacuare de 3 inch cu teava de 2mm in perete suna extraordinar si merge foarte bine,

stoc motorul de 5,9 de l-am avut eu pe un ZJ avea 2-2,5 inci in functie de segment si groasa de 2mm

recomand 2 mm pt ca altfel cea de 1mm sune "spart" si chiar nu vrei sa strici sunetul de v8 cu o porcarie de teava subtire, fie ea si de inox ca iti vibreaza teava in perete prost :)

in fine acum initiatorul topicului poate allege variant care pe el il coafeaza cel mai bine, noi nu facem decat sa ne exprimam niste opinii la subiectul emis de el

eu ,repet daca era motorul meu ii faceam sistemul 3y si cu evacuare apoi separate pe fiecare parte a cascarabetei :) macar si for fun si tot e placut nu mai spun de design :)

daca vrei uite Gafita care are masina si se da la extreme are aproximativ variant asta dar are si o mica toba scurta intercalate acolo care rafineaza putin sunetul

eu am mers fara toba de exemplu doar cu catalizatorul si atat si suna extraordinar,te imbie sa ii dai in gura continuu :):):)

Link spre comentariu

Draga "KAROLOKW", de unde asta cu "umplerea cilindrului" mare la presiune mica si invers. Cu cat presiunea pe evacuare este mai mica, adica diametre mari, gazele arse din cilindru se evacueaza mai usor din cilindru. Daca vorbim de umplere, te referi la admisie unde o presiune mare genereaza un factor de umplere mare, adica raportul dintre aerul proaspat intrat in cilindru si gazele de ardere care nu au fost evacuate, pt ca evacuarea functioneaza in suprapresiune in orice moment.

Acum ce sa zic asta e logica mea, fara experienta pe domeniu.

Link spre comentariu

Draga "KAROLOKW", de unde asta cu "umplerea cilindrului" mare la presiune mica si invers. Cu cat presiunea pe evacuare este mai mica, adica diametre mari, gazele arse din cilindru se evacueaza mai usor din cilindru. Daca vorbim de umplere, te referi la admisie unde o presiune mare genereaza un factor de umplere mare, adica raportul dintre aerul proaspat intrat in cilindru si gazele de ardere care nu au fost evacuate, pt ca evacuarea functioneaza in suprapresiune in orice moment.

Acum ce sa zic asta e logica mea, fara experienta pe domeniu.

pai foarte simplu

cu cat cresti sectiunea unui element cu atat fluidul care circula prin el va avea o viteza de curgere mai mica, asta e fizica nu o inventez eu ;)

cu cat scazi viteza de curgere a gazelor compromiti umplerea si asta pentru ca evacuarea trebuie sa se faca cat mai rapid(adica viteza mare) nu cat mai mult(adica debit)

asta tocmai pentru ca la un anumit moment pe timpul 3(ardere si detenta)in care supapa de evacuare incepe cursa de deschidere si o va continua pana la deschidere completa iar gazele tind sa se destinda adica sa piarda din presiune si cedeaza lucru mecanic catre ambielaj iar in acelasi timp tot in aceasta perioada supapa de admisie incepe sa deschida incepand sa permita intrarea aerului proaspat sau a amestecului(in functie de ce tip de motor este,cu injectie cu carburator sau cu injectie monopunct...etc)

cu alte cuvinte in acest moment de schimbare intre timpul 3 si 4 adica intre ardere-detenta si evacuare(cea libere sub efectul presiunii gazelor si cea fortata sub efectul mecanic al pistonului) supapa de evacuare si supapa de admisie sunt ambele deschise sau mai multe daca motorul are mai mult de 2 supape pe cilindru

din memorie stiu ca generic aceste suprapuneri sunt de ordinul a 15-25grade rotatie arbore cotit, deci nu mult dar suficient cat sa joace acel rol decisiv in ceea ce vorbeam eu anterior, si anume contrapresiune pe evacuare, schimbul de gaze...etc

imi pare rau ca nu vrei sa accepti evidenta clara , eu nu incerc sa te conving pe tine ca am eu dreptate ci doar spun ca si altii sa vada si sa nu mai muste orice informatie transmisa eronat,incomplet sau inexact.Totusi pana la urma e un forum tehnic nu de crosetat si simt artistic, desi unii sunt mai artisti in ale scrisului decat altii

nu stiu cum sa spun dar am auzit/citit..etc la balarii de mi se face parul maciuca si redau cateva exemple citez:

1- "mi s-au ovalizat discurile si imi tremura pedala"

2-"discurile de frana se uzineaza cu "bataie" ca sa arunce placuta lateral ca altfel domne ar ramane si ar freca pe disc"

3-"nu ezista domne frana de mana in interior la tambur, nu vezi ca ai frana pe disc pe spate?" da domnu dar asta e Jeep la Jeep asa este are in interior doi saboti mici asa cam ca la dacie" " fugi domne de aici sunt mecanic de multi ani asa ceva nu exista..."

4- sa nu pui domne baterie de 75 de amperi pe masina ca se strica alternatorul daca tu ai alternator de 55 ca nu va incarca niciodata bateria aia complet..."

etc...etc

pot sa mai scriu ca am auzit destule si zilnic ma confrunt cu astfel de ineptii, eventual putem face o rubrica separata de caterinca pe tema asta ;)

Link spre comentariu

"KAROLOKW" pt nu-i important cine are dreptate, important este sa ne lamurim.

Eu cred ca gresesti pt ca viteza este efectul produs de presiune si nu invers, in cazul nostru. Adica pentru a creste viteza, la aceeasi sectiune, trebuie sa maresti presiunea. Spre deosebire de un ejector, adica intr-un pistol de vopsit, viteza aerului prin diuza produce o scadere a presiunii pe alimentarea cu vopsea, (depresiune <=> factor de umplere scazut) de unde rezulta si tragerea vopselei din rezervor. Mai exact daca vrei sa ai un vid mai inaintat, trebuie sa maresti viteza aerului prin diuza. Atentie unde delimitati sistemul, pentru ca in cazul pistolului cu vopsea vor spune unii ca, da, trebuie sa maresti viteza, dar asta se face tot printr-o marire de presiune. Nu ne intereseaza, eu studiez doar diuza, ejectorul, asa cum la motor nu ne intereseaza ca presiunea din cilindru este data de amestecul de gaze.

Iar la subiect, pentru o galerie de inox trebuie sa incepi cu niste desene intr-un program gen AutoCAD, pentru flansele necesare, cele care vin pe chiulasa si cele care vin la imbinarile dintre segmentele, desene pe care le dai la taiat la un CNC. Cred ca se pot face si pe cai mai rudimentare, dar ai mult de munca. Dupa aia trebuie sa incepi sa vezi ce piese ai nevoie, ce coturi ce teava iti incape, cum o sudezi. Este posibil sa ai unghiuri in care sa fie mai greu de sudat. Pentru o galerie de calitate trebuie musai sa dai motorul jos, ma cam indoiesc ca se poate face pe masina si sa iasa asa cum trebuie. Teava, flansele, coturile se mai trag la sudura, trebuie prinse bine in puncte etc.

Editat de avolocaru
Link spre comentariu

Acum sigur nu vom ajunge la teava perfecta de la motor la iesirea finala.Nu e esapament la formula 1, dar o imbunatatire de 25-35-40% a sistemului e de ajuns.Oricum sunt cateva ateliere care se ocupa cu decupatul si lipitul tevii.

Pina la urma colegu vrea ceva "+ putere" iar eu ceva "++zgomot " daca se rezolva cu + din amandoua cu atat mai bine.

pt """sistemul 3y si cu evacuare apoi separate pe fiecare parte """ se poate o poza un link ?

Link spre comentariu

S-au mai jucat si altii cu evacuari modificate si pana la urma au ajuns tot la cele stock. Desi nu pare, este si asta o inginerie, sa faci o evacuare custom eficienta, eventual sa sune si bine. Echilibrarea contrapresiunii pe evacuare are logica ei in functie de arhitectura motorului. O evacuare ''cheala'' pe un motor stock va aduce doar un plus de rateuri in sunet, fara o remapare si un filtru de aer mai permisiv nu se obtine decat cel mult o pierdere de putere in anumite plaje de turatii si consum marit. Dar sa zicem ca se poate drege situatia cu o power valve montata pe traseu, mai greu de imperechiat cu ECU, dar realizabil.

Doar pentru un plus de galagie se poate goli complet toba finala.

Reading the Owners Manual doesn't hurt.

NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Td4 ESX CommandShift MY02 3Dr (M.O.D.)

KV6 CommandShift MY01 3Dr (Măgaru')

SD4 S CommandShift MY11 5Dr (Sarah)

KV6 XEI CommandShift MY01 5Dr (Phoenix)

Link spre comentariu

Acum sigur nu vom ajunge la teava perfecta de la motor la iesirea finala.Nu e esapament la formula 1, dar o imbunatatire de 25-35-40% a sistemului e de ajuns.Oricum sunt cateva ateliere care se ocupa cu decupatul si lipitul tevii.

Pina la urma colegu vrea ceva "+ putere" iar eu ceva "++zgomot " daca se rezolva cu + din amandoua cu atat mai bine.

pt """sistemul 3y si cu evacuare apoi separate pe fiecare parte """ se poate o poza un link ?

uite aici un exemplu pentru o parte a V-ului :) identic dar in oglinda si pt cealalta :) iar apoi mergi pana in spate/lateral cu teava sau toba ce doresti:)

HM52.jpg.31e0cec52683966fb1f27cb80e7acef1.jpg

Link spre comentariu

S-au mai jucat si altii cu evacuari modificate si pana la urma au ajuns tot la cele stock. Desi nu pare, este si asta o inginerie, sa faci o evacuare custom eficienta, eventual sa sune si bine. Echilibrarea contrapresiunii pe evacuare are logica ei in functie de arhitectura motorului. O evacuare ''cheala'' pe un motor stock va aduce doar un plus de rateuri in sunet, fara o remapare si un filtru de aer mai permisiv nu se obtine decat cel mult o pierdere de putere in anumite plaje de turatii si consum marit. Dar sa zicem ca se poate drege situatia cu o power valve montata pe traseu, mai greu de imperechiat cu ECU, dar realizabil.

Doar pentru un plus de galagie se poate goli complet toba finala.

DKW :) total de accord cu tine :) si o affirm inca odata ESTE O STIINTA ;) sunt zeci de ingineri in acustica,termodinamica, fluide, rezistenta materialelor care lucreaza pt a scoate optimul din ceva in functie de necesitati si cerinte, sunt zeci sute sau milioane de dolari care se cheltuie pe teste si studii,calculi ...etc pt a scoate ceva bun la final

acum din ce inteleg eu colegul nostrum vrea sa scoate un plus de HP din motor,defapt sa nu ii mai piarda pe aia pe care ii are:) plus ca placerea sunetului este necuantificabila:) cel putin pentru mine, ragetu motorului la 5000 de ture si 5-6 litri cilindree e demential :)

eu am facut asta la mai toate masinile mele si o voi mai face, :):):) doar v8-ul imi lipseste acum :D

Link spre comentariu

Este un Ford Expedition de vanzare. De fapt sunt doua unul inscris in RO si unul in Bulgaria , ambele in stare f.buna , inaltate chiar ,dar in momentul asta nu am prea multe date. Vad maine si te anunt.

Link spre comentariu

uite aici un exemplu pentru o parte a V-ului :) identic dar in oglinda si pt cealalta :) iar apoi mergi pana in spate/lateral cu teava sau toba ce doresti:)

[ATTACH=CONFIG]272224[/ATTACH]

Am gasit trei ateliere ce fac galerii din inox. trebuie sa ajung sa vorbesc cu desenul pe masa.

Link spre comentariu

Lucrare facuta de mine fara rabdare,am anulat catalizatoare am pastrat diametrul de 75 al tevii originale si am pus doar o evacuare finala de bmw 2.0 tdi,gasita ,urmeaza sa o imbrac sa scap de temperatura de lamga cutie,apoi sa polishez sudura.Totul l am facut singur asa ca merit sa fiu iertat la unele scapari.Uitati filmuletele,macar sunt sigur ca sunetul va place la toti.https://www.youtube.com/watch?v=cFVGf5YRQnE&feature=youtu.be,

Discovery1 1997
Link spre comentariu

Am facut 100km;consum =24 pe gaz,putere=depasesc toate patroalele ,toyotele,multe acareturi dastea,la plecare il cocosez pe loganel si cand ma ajunge iau viraj dreapta si tot il fac,sunet asta este singurul avantaj care face toti banii,iar ca idee sa dai 1000e pe o evacuare ca sa castigi 10 cai la o troaca dasta grea este o prostie,cuplu a ramas la fel.Acum este adevarat ca pe gaz am un stand alone,care functioneaza pe senzorii masini ,dar fata de ecu original se adapteaza la conditiile citite si compenseaza amestecul.Uite si o poza cu acaretul.

jepulica.jpg.5399a55b088c0fb0403d108e08d04f43.jpg

15050077_1338084392891595_369894511_n.thumb.jpg.4b8e161faf529214a4263a6657181c55.jpg

Editat de jony
Discovery1 1997
Link spre comentariu

Am spus in topic mai sus, ca este prinsa doar sa vad cum se aude ,daca nu se poate trai cu galagia mai adaug o intermediara,plus mai trebuie reglata.Ca idee este la nivel cu traversele sasiului,m am ghidat dupa asta de pe site ,doar ca nu am pus intermediara.

LR1124.jpg.5cc8140b5fec187e50df0a133c10c731.jpg

Editat de Astral
http://forum.club4x4.ro/showthread.php?50746-Dictionar&p=811219&viewfull=1#post811219
Discovery1 1997
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare