Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Grand vitara - schimbat cutie transfer sau adaugat diferential central ? + cateva intreb. tehnice

Postări Recomandate

Dupa cum unii stiu de ceva timp ma tot informez despre un 4x4 si am cam ajuns la Grand vitara. Pana acu 5 min (cand scriu postul asta) eram decis pe un GV 2005 facelift, 1.6 benzina 3 usi.

singura chestie care as fi vrut in plus la ea e posibilitatea de a merge 4x4 all time. Am tot citit pe diverse forumuri dedicate, inclusiv aici, despre ce inseamna diverse mecanisme, cum functioneaza, la ce folosesc..etc si am cateva intrebari tehnice :

1. MRL-uri : care e avantajul lor - uzura mai mica a planetarelor si consum redus de combusibil ? daca am inteles bine tot ce fac ele e sa decupleze planetara de roata. Daca nu ai MRL atunci planetara e mereu cuplata si cand bagi 4x4 cupleaza si in grup si puf - ai 4x4. Cu MRL mai trebuie sa le cuplezi si pe ele - manual sau automat.

2. am vazut ca poti monta diff blocabile fata/spate si la GV 2005. Dar se poate monta si diff central ? Daca am priceput bine imposibilitatea de a merge 4x4 permanent (adica si pe uscat) e data de faptul ca in 4x4 axele fata/spate parcurg un traseu diferit, ceea ce pune stres pe grup-uri. NU am gasit exact daca si rotile de pe aceeasi axa se invart egal sau pot avea viteze diferite. Daca pot avea viteze diferite atunci un diff central ar rezolva problema de 4x4 pe uscat. Daca nu - atunci ai nevoie de 3 diferentiale. :D

3. Eu am vrut initial sa aleg GV dupa 2006 - care are sistemul de 4x4 la buton, cu Hi/Lo si lock. Era suficient pt ce vreau eu si rezolva problema de 4x4 pe uscat. Din pacate pe motorul de 1.6 nu s-a pus cutia asta iar pe caroseria in 3 usi nu s-a pus motorul de 2.0 care are acest sistem. In schimb au pus motorul de 2.4. De rahat imo lol.

Amu un coleg de forum spune de ce nu montez ce cutie vreau pe caroseria in 3 usi cu motor de 1.6 ? se poate asa ceva se potrivesc ? ce inseamna in costuri (estimativ la ce piese trebuie) si cat de fiabil va fi ? ca nu vreau sa fie nevoie sa desfac grupul la fiecare 5k km.

va multumesc !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Grand vitara - schimbat cutie transfer sau adaugat diferential central ? + cateva intreb. tehnice

1 - GV de prima generatie (1998-2005) are un mecanism pneumatic de decuplare a planetarelor la capatul din diferentialul fata. Deci, nu prea-si mai au rostul MRL-urile. Nu stiu cum e la generatiile ulterioare.

2 - GV nu are diferential central (diferential e sistemul care permite rularea celor doua iesiri cu viteze diferite). Are o cutie de transfer care imparte 50/50 puterea fata spate. Nu cred ca se poate pune diferential central.

Evident are diferentiale pe punti, fata spate, pt a permite luarea virajelor (atunci rotile au turatii diferite st fata de dreapta). Blocantele (de orice natie/model) anuleaza temporar/partial functia diferentialelor, si da putere ambelor roti (50/50, sau in alta proportii). Blocantele te ajuta in offroad, cand nu ai aderenta pe o roata dar pe cealalta ai.

In principiu, 4x4 permanent, cu 3 diferentiale, .... nu e chiar permanent (la multe masini moderne), in sensul ca masinile au capacitatea de a rula 4x4, dar pt economie de carburant si de uzura, merg doar cu tractiune fata, si doar cand se detecteaza pierderea aderentei se dau impulsuri de putere si catre puntea spate. Deci.. ajuta.. da nu e chiar 4x4. (Nu stiu exact daca e valabil si la Vitarele noi.)

Pana la urma, pe asfalt si aderenta buna nu ai nevoie de 4x4, iar daca mergi iarna si/sau e aderenta proasta, poti f bine sa cuplezi 4x4 si la Vitara/GV.

PS: (aproape)Orice modificare e posibila pe (aproape) orice masina. Problema e cat vrei sa investesti in ea (ca bani/timp/nervi... etc). Ideal ar fi sa iei ceva cat mai aproape de ce ai nevoie, si la care modificarile necesare sa fie minime.

Suzuki Grand Vitara 2.0 16valve 1998

0745-009633

cristianhaulica@yahoo.com

Link spre comentariu

Re: Grand vitara - schimbat cutie transfer sau adaugat diferential central ? + cateva intreb. tehnice

Salutare,

GV1 si GV2 au diferential central blocabil. El se cupleaza atunci cand cuplam 4x4, sunt impreunate: adica, activarea tractiunii 4x4 produce implicit si blocarea diferentialului central (regasim asta pe foarte multe masini de teren care nu sunt 4x4 permanent, incepand cu ARO244/243, de exemplu). Diferentialul central exact asta face: imparte puterea pe punti 50/50 iar, daca o punte nu are aderenta, trage cea care are, cu conditia ca aceea sa aiba aderenta pe ambele roti. GV1 si GV2, spre deosebire de GV3, nu au mod 4x4 cu toate diferentialele deschise, acela fiind un mod 4x4 pentru strada dar in care, daca fie si o roata e lipsita de aderenta, ea se invarte degeaba iar celelalte 3, care ar avea aderenta, stau pe loc.

GV3, in schimb, nu are 2x4 (cum au GV1 si GV2) ci are doar 4x4 de strada si 4x4 cu diferentialul central blocat, cu sau fara reductor activat.

Din cate stiu, pt nici o versiune de GV nu exista diferentiale blocante pe punti (poate ceva ARB sa fie dar un ARB, cu tot cu compresorul aferent, costa cam cat o GV2 in stare buna -daca are volan pe dreapta si e deja adusa in Romania- sau cat jumatate din ea - daca are volan pe stanga). Si stiu sigur (am cautat asiduu) ca nu exista nici LSD-uri (ar fi fost genial sa existe un LSD de tip Torsen pentru puntea spate, ooo!).

Ceea ce se foloseste pe scara larga este "blocantul saracului": sistemul cu diferential autoDEblocant. Adica ai un diferential care este mereu blocat dar care se deblocheaza atunci cand apar tensiuni notabile intre roti (de exemplu la virarea pe suprafente cu aderenta mare, cum e asfaltul) si care revine la starea blocata de indata ce acestea inceteaza (de exemplu cand ai indreptat rotile sau cand ai oprit masina pe loc, fie si pe asfalt). Puteam sa-l privim ca pe un fel de LSD pe invers. Nu am fost adeptul acestui sistem, desi m-am tot gtandit la el o vreme si nu e nici scump. O masina cu autodeblocant pe punti va avea un comportament mai ciudat pe asfalt si te obliga sa adaptezi stilul de condus, sa franezi inainte de viraje si altele de genul. Manevrabilitatea masinii are ceva de suferit si ma gandesc ca poate toca si anvelopele mai repede. Deblocarea se realizeaza cu o oarecare intarziere care, fie si de cateva milisecunde, bine nu face. In plus, cam trosneste intr-un mod destul de neplacut cand deblocheaza. DESIGUR, insa, daca masina sta macar majoritar in teren, atunci autodeblocantul poate fi o alternativa cost-effective a diferentialului blocant autentic si le poate fi chiar foarte necesara celor care umbla pe trasee pretentioase.

Daca vrei un GV3 in 3 usi, cu "robinet" HI/LO, exista si pe versiunea diesel (2.0 DDIS), nu doar pe cea 2.4 benzina. Nu pot certifica eu gradul de fiabilitate al motorului Diesel (daca nu ma insel, este Renault), circula niste zvonuri despre ceva probleme cu DPF-ul, EGR-ul si ceva senzori scumpi si buclucasi (si avem extrem de putini mecanici care isi si dau seama de unde provin unele probleme) dar nu e obligatoriu ca asta sa se intample pe toate masinile. Cand imi cumpar o masina SH, nu ma intereseaza neaparat nr-l de km parcursi ci modul si regularitatea in/cu care a fost intretinuta, ce fel de proprietari a avut (stiu cateva autoturisme scumpe, de doar 2-3 ani vechime, cu doar cca. 100.000 km la bord, pe care nu m-as risca sa le cumpar nici pe bani foarte putini pentru ca ma astept la orice nenorocire intrucat ingalatii care le conduc nu schimba uleiul de la motor ci doar mai completeaza din cand in cand). Asa ca, daca iei un Diesel corect si la timp intretinut, e posibil sa nu ai problemele de care am auzit ca pot aparea la acest 2.0 DDIS.

Spor si asteptam poze cu masinuta ta, oricare va fi varianta aleasa!

Importator oficial Toyota Land Cruiser Seria 70 actuala, Euro 6, inmatriculabila. Detalii pe https://www.landcruiser70.ro
Link spre comentariu

Salutare,

GV1 si GV2 au diferential central blocabil. El se cupleaza atunci cand cuplam 4x4, sunt impreunate: adica, activarea tractiunii 4x4 produce implicit si blocarea diferentialului central (regasim asta pe foarte multe masini de teren care nu sunt 4x4 permanent, incepand cu ARO244/243, de exemplu).

Mai gandeste-te o data, e un nonsens ce ai scris tu, GV pana in 2005 nu are nici un diferential central.

4x4
Link spre comentariu

am inteles explicatia dar cred ca mai bine am spune in loc de "GV1 si GV2 au diferential central blocabil" cum a spus cristi : "GV nu are diferential central (diferential e sistemul care permite rularea celor doua iesiri cu viteze diferite). Are o cutie de transfer care imparte 50/50 puterea fata spate."

Link spre comentariu

Mai gandeste-te o data, e un nonsens ce ai scris tu, GV pana in 2005 nu are nici un diferential central.

Aaaaa, scuze sefu', m-am mai gandit! Lucrurile raman neschimbate :ha:

Daca nu avea diferential central blocabil, atunci cand cuplai 4x4, el era un 4x4 deschis si nu un 4x4 cu puterea dstribuita pe punti 50-50. Adica era un 4x4 cu care puteai merge pe asfalt, oooo :grin:

Ia incerca tu sa te dai prin oras cu un GV1 sau GV2 cu 4x4 cuplat, sa vezi ce se intampla si cum ajungi iute sa strangi din drum bucati din cutia de transfer :dr2

Mini, please, pogoara-te printre noi si da-ne cu reveneala pana ce nu ne apucam sa ne paruim p-acilea :banana

Editat de matteo_tgv
Importator oficial Toyota Land Cruiser Seria 70 actuala, Euro 6, inmatriculabila. Detalii pe https://www.landcruiser70.ro
Link spre comentariu

Smokefield, cutia de transfer are rolul de a face trecerea de la un raport de reductie la altul sau, mai bine zis, face trecerea de la modul HIGH la modul LOW si viceversa. Dar, e drept, ea contine si diferentialul central blocabil, atunci cand acela exista. Adica este o odaie in care dorm si reductorul si blocantul central :al

Editat de matteo_tgv
Link spre comentariu

Daca te-ai mai gandit e ok! Nu cred ca trebuie sa te conving in vreun fel.

:ha: om rău. Nu e in spiritul comunității, explica-i omului că nu are dif central, nu-l lăsa așa. E și el de-al nostru :dr2

Link spre comentariu

Eu inteleg ce vreti sa spuneti voi: intrucat nu se actioneaza si nu functioneaza ca unul deshis, GV1-2 nu are diferential central. Totusi, atunci cand se cupleaza 4x4, e ca si cum ai diferentialul central blocat. E bine acum?

Link spre comentariu

Man, nu are diferențial central DE LOC. Nu conține sateliți.

Pentru ca citesc mai mulți topicul, o să detaliez up pic. Așa e când ești la pat, ai timp să scrii :)

GV -2005 nu are diferențial central, in cutia de transfer exista doar un manșon care cuplează solidar axul cardanului spate de axul cardanului față, mașina va trage cu ambele punți. Cutia de transfer transferă cuplul și punții față. Astfel: VITEZA cardanelor va fi aceeași, dar CUPLUL transferat punților variază in funcție de aderența lor de la 0 la 100%.

Când ai spus DIFERENȚIAL, prin definiție este diferențial DESCHIS. Deoarece rolul lui este să permită VITEZE diferite ale planetarelor, dar un CUPLU egal transmis către ambele planetare, avand valoarea cea mai mică dintre cele doua. Similar se întâmpla in cutiile de transfer in care exista diferențial. Respectiv dacă o roata este in aer, ea primește cuplu 0, la fel și cealaltă planetară, mașina sta pe loc.

Diferențialul blocat este egal cu cuplare solidara a planetarelor (sau cardanelor) intr-o punte. Aici VITEZELE planetarelor sunt egale, dar cuplul transmis fiecărei planetare variază între 0 și 100%, in funcție de aderența pe care o are.

Astfel, la o mașină cu diferențial central și punțile fără blocant, dacă o roată pierde aderența, in puntea respectiva ambele roti primesc cuplu 0. Toată puntea primește cuplu 0, atunci și cealaltă punte primește tot cuplu 0 și mașina nu se mișcă.

GV 2005+ are diferențial central și astfel permite viteze diferite între punți și rularea in 4x4 pe asfalt. Blocarea acestui diferențial o transformă in GV -2005 dpdv funcțional.

Editat de iulianul
Link spre comentariu

Inteleg perfect ce vrei sa spui si iti dau dreptate. Insanatosire grabnica!

Link spre comentariu

Mulțumesc. Am urmărit cu interes topicul tău cu noua mașină. Va trebui sa trec la automata și îmi face cu ochiul noua GV. Cum ți se pare 2.0 benzină pe ea, nu e leneșă la asfalt?

Link spre comentariu

Eu am cutie manuala, nu am condus cu automata. Nu prea e ea sportiva dar face fata, sa zicem, relativ onorabil. Motorul e silentios si la viteze mari, eu i-am dat maxim 160 km/h si sta foarte bine pe strada la viteza aia. Una peste alta imi place enorm, e mult mai faina pe drum decat GV1-2. E foarte placuta la condus, confortabila si foarte stabila, e ca un autoturism bun.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare