lex131 Postat Noiembrie 12, 2017 Partajează Postat Noiembrie 12, 2017 Salutare! Visul meu de a detine si modifica un Hilux pentru expeditii a trebuit sa fie amanat datorita nevoii de o masina de familie cu care sa ma si plimb, sa-mi duc si copii la scoala iarna prin nameti si sa fac si naveta de 60km/zi la munca si inapoi. Iar acum vreau sa ajung la Nordkapp cu ce am, si anume Skoda Octavia 3 combi 4x4, manuala 6 viteze, motor 2L TDI, 150cp. Masina are 120k km, nicio problema pana acum. Are 14cm ground clearance (nu este Scout si nu are 17cm). Are si incalzire auxiliara Webasto. Are scuturi, de plastic, din bara in bara. Nu planuiesc sa ma duc off-road cu ea, poate putin soft-off road. Traseul, asa cum il vad eu acum ar fi Bucuresti - Budapesta - Bratislava - Berlin - Stockholm - Nordkapp si intoarcere prin coasta vestica a Norvegiei. Cu toate devierile de la traseu pt. a vizita diverse puncte de interes cred ca traseul va fi in jur de 12-13.000 km in total. Am cautat "skoda" in forum si se pare ca n-a scris absolut nimeni nimic :). As aprecia orice sfat! Multumesc in avans! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ovidiu cica Postat Noiembrie 12, 2017 Partajează Postat Noiembrie 12, 2017 Re: As putea ajunge la NordKapp cu o Skoda Octavia combi 4x4 2013? Se ajunge cu orice masina 2x4 ! Este asfalt 100% ! Nu este recomandat totusi iarna ! sa mai auzim si de Bine,ca de rau este pamantul plin! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
205 Postat Noiembrie 12, 2017 Partajează Postat Noiembrie 12, 2017 (editat) Re: As putea ajunge la NordKapp cu o Skoda Octavia combi 4x4 2013? Eu am facut NordKapp anul trecut, in septembrie. Tot drumul pana la capat este asfaltat, asa ca nu iti trebuie 4x4. Traseul meu a fost urmatorul: Tg. Mures - Tata (HU) - Nürnberg (DE) - Hamburg (DE) - Copenhaga (DK) - Göteborg (S) - Oslo (N) - Bergen (N) - Laerdal (N) - Kristiansund (N) - Trondheim (N) - Arvidsjaur (S) - Hetta (FIN) - Skarsvåg (N) - Rovaniemi (FIN) - Oulu (FIN) - Tampere (FIN) - Helsinki (FIN) - Tallinn (EST) - Riga (LV) - Vilnius (LT) - Varșovia (PL) - Košice (SK) - Tg. Mures. Astea au fost orasele unde am dormit (1 noapte / 1 oras). Adica la dus prin Germania si tot timpul pe uscat, fara sa folosim ferry-ul, iar la intors traversat Marea Baltica cu ferry-ul si coborat prin tarile baltice, Polonia, etc. drept in jos pana in RO. Total: 10.324 km. PS: Calatoria a fost extraordinara, m-as mai duce inca o data :) Daca mai vrei alte detalii, cere si ti se vor da... :) PS2: Dupa cum zicea si colegul mai sus, sper ca nu vrei sa mergi acum iarna, ca atunci se schimba ce am zis cu 4x4... Editat Noiembrie 12, 2017 de 205 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
205 Postat Noiembrie 12, 2017 Partajează Postat Noiembrie 12, 2017 (editat) Re: As putea ajunge la NordKapp cu o Skoda Octavia combi 4x4 2013? Costuri totale excursie (2 oameni): 3.600 EUR. Am dormit de la camping-uri de 1 stea palida pana la hoteluri de 4 stele, cum am gasit pe booking. La mancare am facut economie mare, fiindca acolo e scumpa. Am incarcat masina pana la refuz (Thule inclusiv) cu mancare cumparata de acasa: conserve - supe, ciorbe, mazare, fasole, sarmale, apoi orez si spaghete - le fierbeam unde aveam bucatarie, le puneam in caserole pentru a doua zi amestecate cu sos din borcan, hrana rece, zacusca, compoturi, legume, dulciuri si tot felul de alte alimente neperisabile. Am dus atatea baxuri de apa ca ne-au ajuns toata excursia si am mai si adus acasa cateva. De acolo am luat doar cate o franzela si vreo ciocolatica "locala", sa o gustam. A fost un soi de overlanding, adica sa ne descurcam cu ce avem la noi (bineinteles fara dormit). 1 singur sofer. Au fost cateva zile cand am condus 10-11 ore, dar putine, in rest a fost ok. Nu am bagat Red Bull-uri si alte prostii, cand simteam ca nu mai pot ma opream o jumatate de ora intr-o parcare si dormeam si apoi eram ca nou. Acolo e fain ca si lumina e tot mai multa cu cat urci spre NK. Ca si suveniruri, nu prea am avut ce lua (decat ceva stickere & stuff de la NK), in rest nu s-au dus banii pe suveniruri ca si in alte calatorii. Toate tarile prin care am trecut erau in Schengen, deci nu au fost probleme de viza. Eu n-as risca sa ma duc doar cu buletinul, noi aratam intotdeauna pasaportul. Au fost controale la granite, din cauza migrantilor, dar nu le-ai simtit (aratai pasaportul, se uitau la noi ca nu aratam a sirieni si ne lasau sa mergem). :grin: La ce sa aveti grija: sa nu lasati rezervorul sa se goleasca. Eu totdeauna cand ajungeam la 40% faceam plinul, mai ales in nord. Am vazut anunturi ca urmatoarea benzinarie e la 90-100 km. Daca ai grija la chestia asta, n-ai treaba. Eu aveam si o canistra de 5l la mine, dar n-am folosit-o. Plus ca la ferry trebuie sa o declari (eu nu am declarat-o) si sa lipesti ceva sticker pe masina aproape de locul unde se afla ea in portbagaj. Mare grija trebuie sa aveti la animale. Stiu ca noi romanii avem antrenament la maidanezi, betivi si alte pericole, dar acolo trebuie sa ai grija la reni si oi, care zburda liberi/e pe sosea. Oile am vazut ca au ceva zgarda (cred ca cu GPS) si nu au cioban, se plimba libere. Prin paduri in nord mai dai de vulpi care trec ca nesimtitele soseaua prin fata masinii. Tunelurile alea lungi (cel mai lung avea 20 si ceva de km) sunt absolut plictisitoare. Plus ca ma tot intrebam ce faci daca faci in el o pana sau ceva, ca doar din loc in loc ai refugiu. Nu ai unde sa te tragi si localnicii stiu unde sunt camerele, in rest o calca. LE: Noua in septembrie nu ne-au trebuit haine groase. Eu aveam un hanorac si daca ploua sau era rece, imi luam o geaca subtire doar de ploaie peste hanorac. Doar sus pe stanca la NK mi-a fost rece (era un vant taios) cu hainele astea. Hainele groase erau in Thule, dar n-am mai avut timp sa le luam, ca incepea ploaia si am fugit sus sa facem poze pana nu se strica vremea. LE2: noi am folosit peste tot cardul de salariu (de debit). Multe benzinarii sunt automate (nu au casier). Bagi cardul, ti-l preautorizeaza, bagi benzina, apoi bagi iarasi cardul sa-ti traga banii. Sfatul meu e sa luati (daca aveti) si un card de credit cu voi, ca noi am patit la vreo 2 benzinarii si la un magazin din Oslo sa nu ne accepte cardul de debit. Nu am incercat, dar presupun 99,99% ca ar fi mers plata cu cardul de credit. Asta in tarile cu moneda alta decat EURO. In tarile cu euro bagam bancnote de euro in automatul de la benzinarie si de atat iti curgea benzina. LE3: daca sunt statii de taxare pe drum in tari cu moneda non-euro, poti sa platesti totusi in euro si ti se da rest in moneda tarii respective. De maruntii aia scapi dupa aia daca mai iei un magnet sau ceva amintire mica. La alte statii de taxare ti se pozeaza numarul masinii si iti vine dupa aia prin email sau posta cat ai de platit si platesti de acasa dupa ce te intorci (dupa vreo cateva saptamani). LE4: toata lumea in tarile nordice stie engleza, chiar si cei in varsta. La inceput intrebam inainte "do you speak english", dar dupa ce am primit raspunsuri intr-o engleza perfecta de Cambridge, ca si cum i-as fi jignit ca i-am intrebat chestia asta, nu mai intrebam si incepeam direct in engleza. Deci daca o rupi cu engleza, te descurci perfect acolo. LE5: nu va bazati exclusiv pe GPS! Harta e sfanta. In multe locuri GPS-ul isi pierdea semnalul (nemaivorbind de tuneluri), asa ca fara harta nu ne-am fi descurcat. Aaa, si bineinteles un navigator/copilot pe masura, care sa stie sa citeasca o harta si sa aiba simt de orientare... sa-mi traiasca NEVASTA!!! :10 Editat Noiembrie 12, 2017 de 205 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
lex131 Postat Noiembrie 12, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2017 Re: As putea ajunge la NordKapp cu o Skoda Octavia combi 4x4 2013? Multumesc mult pentru informatii! Da, asa e, initial planuiam sa plec iarna pana la Nordkapp - imi place foarte mult tot ce tine de zapada, in special peisajul de iarna. De aceea intrebam daca pot ajunge cu masina mea :). Vreau sa prind si luminile nordice. Dar ma mai gandesc la acest aspect. @205 - pe ce ati dat 3600 Euro? In special cazari si combustibil? Cam cat ti-a consumat masina? Din ce-am numarat ai avut 22 de nopti de cazare? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mergioricrapa Postat Noiembrie 12, 2017 Partajează Postat Noiembrie 12, 2017 (editat) Re: As putea ajunge la NordKapp cu o Skoda Octavia combi 4x4 2013? Iarna la Nordkapp nu cred ca poti ajunge cu masina personala. Din ce am aflat, in zilele cand vremea permite se fac convoaie din Alta, cu pluguri care deschid si inchid coloana. Ca idee, poti zbura din Oslo la Alta, zbor domestic, iar de acolo inchiriezi masina. Aceleasi conditii inapoi. Dar e posibil sa deranjeze costurile. In punctul geografic Nordkapp exclus sa ajungi, iarna nu se deschde drumul decat pana in satul Skarsvag. Daca iti place si mersul pe jos si vrei sa ajungi in punctul cel mai nordic geografic de pe insula, Kinvskjellodden, e o drumetie de aprox. 7-8 ore dus-intors de la punctul de parcare/ plecare traseu. Asta tot exclusiv vara. Asa ca si eu iti recomand tot vara excursia. Noua ne-a mi-a placut in asa masura drumul pe fiorduri incat am renuntat la intoarcerea prin Finlanda - Suedia si am facut drumul inapoi tot prin Narvik - Mo i Rana - Trondheim. Daca timpul nu e o problema si ar fi sa fac din nou tura, as alege rulota. Te incetineste mult, dar iesi la un sfert de pret. Ca medie, o camera tripla la hotel/ motel 2,3,4 stele (conditii decente spre super) intre 200+ pana la 400+ euro pe noapte. Nu te juca cu amenzile prin Norvegia. Respecta limitarile de viteza, max. 1-2 km/h peste. Altfel ustura rau. Masinile cu radar nu sunt marcate sau semnalizate in nici un fel. Amenda cea mai mica e ... mare :grin: Si respecta si limitarile de viteza. Toate sunt puse cu cap, acolo unde trebuie. In general daca ai limita 70 in zona de 80 sau 90 km/h, garantat o sa ai problema sa tii masina pe traiectorie la viteza mai mare. Am experimentat in cateva randuri. Altfel regulile de circulatie sunt foarte simple: 50 / 80 / sau cat scrie pe semne. Editat Noiembrie 12, 2017 de mergioricrapa Reality bites! :shrk Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
205 Postat Noiembrie 12, 2017 Partajează Postat Noiembrie 12, 2017 Re: As putea ajunge la NordKapp cu o Skoda Octavia combi 4x4 2013? @205 - pe ce ati dat 3600 Euro? In special cazari si combustibil? Cam cat ti-a consumat masina? Din ce-am numarat ai avut 22 de nopti de cazare? Cazari (da, 22 de nopti), benzina (602,16 L benzina, consum 5,83%), taxe de drum (o gramada), mancarea luata de acasa inainte + ce am mai luat de acolo, ceva maruntisuri (stickere, magneti), asigurare calatorie, croaziera cu vaporul prin fiorduri (vreo 90 EUR), ferry M. Baltica (vreo 80 EUR). Practic cazarile, taxele de drum si benzina au fost cheltuielile mari. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
lex131 Postat Noiembrie 12, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2017 Re: As putea ajunge la NordKapp cu o Skoda Octavia combi 4x4 2013? Am si rulota :). Dar e destul de mare, 6,4m lungime (1.3 tone). E foarte buna pt vara cand plec cu copiii in Grecia dar fac 800km in 15 ore. Adica 53km/h media. Daca as considera 60km/h media, 10.000 de km ii fac in 160 de ore, inseamna 16 zile de condus 10 ore pe zi. Cu consum 8.5% in loc de 5.5%. Ce economisesc in bani pierd in timp. Nu mai zic de lipsa de mobilitate. Ma gandesc mai degraba la un rooftop tent..creste doar un pic consumul, dar viteza de deplasare nu este afectata. Multumesc pentru informatiile legate de iarna la NK. Nu stiam si acum imi este clar - vara ma voi duce. Am timp sa-mi iau cortul si s-o echipez corespunzator. Nu ma joc cu amenzile - mi-au trecut barzaunii :) acum chiar merg foarte regulamentar. N-am mai luat un radar de nu mai stiu cand si nu folosesc nici waze-ul macar. Multumesc mult pentru toate informatiile - incepe sa se contureze :) Ma apuc sa-mi fac traseul si sa caut cort :) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gusteru Postat Noiembrie 13, 2017 Partajează Postat Noiembrie 13, 2017 Re: As putea ajunge la NordKapp cu o Skoda Octavia combi 4x4 2013? Am ajuns la NK iarna cu MGB-GT model 1976, tractiune pe spate. Nu a fost floare la ureche, fata de cei cu Citroen 2CV, dar nu ramai intepenit.Poate oi fi fost eu norocos. Deci nu ai de ce sa iti faci probleme. Totusi as lua o lopata mica, si fa ochii prastie la reni. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mergioricrapa Postat Noiembrie 17, 2017 Partajează Postat Noiembrie 17, 2017 Re: As putea ajunge la NordKapp cu o Skoda Octavia combi 4x4 2013? Am ajuns la NK iarna cu MGB-GT model 1976, tractiune pe spate. Nu a fost floare la ureche, fata de cei cu Citroen 2CV, dar nu ramai intepenit.Poate oi fi fost eu norocos. Deci nu ai de ce sa iti faci probleme. Totusi as lua o lopata mica, si fa ochii prastie la reni. Ai gasit toate tunelurile deschise? Am inteles ca sunt inchise iarna, se deschid temporar doar daca sunt solicitari Reality bites! :shrk Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gusteru Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 Re: As putea ajunge la NordKapp cu o Skoda Octavia combi 4x4 2013? A fost o tura organizata de asociatia de masini clasice, tot a fost aranjat ca navigatie si cazare, noi doar am tras de volan. Un fel de budapesta dakar. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Caphonne Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Re: As putea ajunge la NordKapp cu o Skoda Octavia combi 4x4 2013? Frumos si interesant traseu, iti urez bafta, ai incredere in Skoda, este o masina corecta. Dacia Duster 4x4 Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
SelfieFun Postat Noiembrie 21, 2017 Partajează Postat Noiembrie 21, 2017 Re: As putea ajunge la NordKapp cu o Skoda Octavia combi 4x4 2013? Sunt unii plecati acum cu o autorulota in Norvegia. In plus de asta, sunt oferte de inchiriat autorulote pentru sejur de Craciun si Revelion in Norvegia Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
RZV Postat Noiembrie 21, 2017 Partajează Postat Noiembrie 21, 2017 Re: As putea ajunge la NordKapp cu o Skoda Octavia combi 4x4 2013? App de inchiriat.... Rulotele de la Haff sunt super misto. Din pacate,preturile sunt exorbitante si sa faci 7-10 zile pe drum dus-intors inseamna 700-900E chiria, plus motorina plus taxe...te duci peste 1000E. Merita incercat sa zbori la oferta 50-80-100E/pers in zona si sa inchiriezi local la aceiasi bani autorulote...s-ar putea sa fie chiar mai echipate si pregatite pt asta.... Varinata cu cazarea locala te duce la alte scoruri uriase... In nume personal, de doua ori am incercat sa inchiriez de la romanii nostri autorulota si de doua ori am renuntat.Am gasit oferte la hotel de banii aia. Tot ca experienta personala,Fiatul ala, nu imi ofera increde neam.Am avut doua la firma,super misto ca putere si cum se misca,dar la ambele s-a rupt distributia in mers, cu toate ca aveau cartea service la zi la reprezentanta si aveau 2-3 ani vechime in exploatare.Aceeasi soferi merg si acum cu altceva ,in acelasi regim de 100-130mii km /an si nu au mai avut asa surprize.... Dacă de întelepţi o povaţă este apreciată, de proşti e ca o jignire considerată. Dream It, Do It, Live It.... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
SelfieFun Postat Noiembrie 21, 2017 Partajează Postat Noiembrie 21, 2017 Re: As putea ajunge la NordKapp cu o Skoda Octavia combi 4x4 2013? App de inchiriat.... Rulotele de la Haff sunt super misto. Din pacate,preturile sunt exorbitante si sa faci 7-10 zile pe drum dus-intors inseamna 700-900E chiria, plus motorina plus taxe...te duci peste 1000E. Merita incercat sa zbori la oferta 50-80-100E/pers in zona si sa inchiriezi local la aceiasi bani autorulote...s-ar putea sa fie chiar mai echipate si pregatite pt asta.... Varinata cu cazarea locala te duce la alte scoruri uriase... In nume personal, de doua ori am incercat sa inchiriez de la romanii nostri autorulota si de doua ori am renuntat.Am gasit oferte la hotel de banii aia. Tot ca experienta personala,Fiatul ala, nu imi ofera increde neam.Am avut doua la firma,super misto ca putere si cum se misca,dar la ambele s-a rupt distributia in mers, cu toate ca aveau cartea service la zi la reprezentanta si aveau 2-3 ani vechime in exploatare.Aceeasi soferi merg si acum cu altceva ,in acelasi regim de 100-130mii km /an si nu au mai avut asa surprize.... Eu am inchiriat de la Haff in primul lor an si am inchiriat in plin sezon (iunie) cu 90 euro/zi. Nu am zis ca este ieftin. Anul urmator mi-am cumparat propriul motothome cu care merg frecvent! A, si mai urmaresc un italian care a ajuns cu un Fiat Ducato in nordul Norvegiei, acum vreo doua saptamani. https://www.facebook.com/pg/Yari-Ghidone-Photography-159995387358669/photos/?ref=page_internal[/url Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
SelfieFun Postat Noiembrie 21, 2017 Partajează Postat Noiembrie 21, 2017 Re: As putea ajunge la NordKapp cu o Skoda Octavia combi 4x4 2013? Uite aici, pe 6 noiembrie a ajuns la Nordkapp Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate