Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Diferentialul central: cum stim ca e sau nu cuplat?

ocserver

Postări Recomandate

Salutare! Intreb , in afara de martorul din bord care atesta ca este diferentialul central blocat, cum naiba poti sa iti dai seama ca e sau nu, ca functioneaza chestia sau ce mama zmeilor face? Intreb penca acu vreo cateva zile m-am ingropat in noroi pan' la prag si , in mod ciudat, cu diferentialul blocat, roata stanga spate se invartea in gol si de restu se odihneau linistite. diferentialul blocat nu inseamna ca orice ar fi, miscarea e transmisa la toate patru? si daca da, atunci ce se intampla?
Mitsubishi Pajero Sport 2.5 TD "Portzelanul" (care s-a dus de cativa ani buni...) :)
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Diferentialul central: cum stim ca e sau nu cuplat?

Salutare! diferentialul blocat nu inseamna ca orice ar fi, miscarea e transmisa la toate patru? si daca da, atunci ce se intampla?

inseamna ca ai cuplul impartit 50/50 intre cele 2 punti. Asta inseamna minim 2 roti care se invart - una in fata una in spate. Daca ai mai avea un blocant pe una din punti, atunci ai avea minim 3 roti care se invart - cele de pe puntea cu blocantul si una de pe puntea fara blocant. Daca ai avea, pe langa central, si blocant pe ambele punti, atunci ai avea 4 roti care se invart to timpul

Link spre comentariu

Vizitator fender

Ca sa verifici ca diferentialul central e blocat ridici una dintre rotile puntii fata pe cric si incerci s-o invarti cu mana. Daca n-o poti invarti atunci diferentialul central e blocat.

Edit: Si sa fie cutia de viteze sau reductorul la punctul mort (uitasem :)).

Link spre comentariu

Eu credeam ca diferentialele LSD (Limited Slip Differential) care sunt in standard, nu stiu exact din ce an, sunt suficiente pentru a iesi din mici noroaie.

Am citit aici cum functioneaza (http://auto.howstuffworks.com/differential4.htm) si eram curios sa aflu cum stau lucrurile in realitate, dar inca nu am avut "placerea" din cauza unor "mici" defectiuni.

Edit: informatii despre LSD si aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Limited_slip_differential

Nissan Patrol Y60 2.8, 1989

Suzuki Samurai 1.3i, 1994

Link spre comentariu

Acum la indemana nu am gasit decat un link "prapadit": http://www.automotive.com/2002/12/land- ... index.html.

Nu te contrazic, ca si eu am cautat in manualul de service mai multe detalii si nu am gasit, dar cand imi faceam documentarea pentru achizitie, am intalnit de mai multe ori aceasta informatie si am sperat sa fie adevarata, dar din cate vad nu este...

Nissan Patrol Y60 2.8, 1989

Suzuki Samurai 1.3i, 1994

Link spre comentariu

Vizitator fender

Pai chiar ca e prapadit. Crede ce scrie in manualul de service, ca scrie ce trebuie. Garantez eu :)

Link spre comentariu

@fender pai daca e cutia de viteze la punctul mort, inseamna ca trebe ca pun cutia de transfer pe diff lock, nu? ca altfel nu se probeaza trebusoara, nu? sau cum?

Mitsubishi Pajero Sport 2.5 TD "Portzelanul" (care s-a dus de cativa ani buni...) :)
Link spre comentariu

Vizitator fender

Da. Fie ca ai cutia de viteze de viteze la punctul mort, reductorul la punctul mort sau ambele la punctul mort, trebuie sa pui pe Diff Lock. Altfel nu iese proba.

Link spre comentariu

so, am facut proba. da, nu se invarte roata, deci e ok, centralul e la locul lui si face treaba. intrebarea care se naste este insa alta: de ce nu am reusit sa plec cu masina de pe loc? adica asta-i toata tractiunea 4x4? moare o roata si au murit cu toatele??? nasol....:(

Link spre comentariu

Vizitator fender

Blocarea diferentialului central e echivalenta cu "sudarea" arborilor de iesire din cutia de transfer intre ei. Adica atat cat se invarte un arbore se va invarti si celalalt, cu aceeasi viteza. Asta inseamna ca arborii cardanici cuplati la arborii de iesire din diferential se comporta la fel unul fata de celalalt.

In schimb puntile se vor comporta la fel ca la un 4x2. Configuratia pe care o ai tu este de doua ori 4 x 2. Pierderea aderentei la o roata va induce pierderea aderentei la o roata de pe celalata punte (cand masina nu se misca de pe loc).

Incerc o explicatie mai simpla.

Inchipuie-ti ca ai motorul la mijlocul masinii (fara ambreiaj, cutie de viteze, cutie de trasfer) si ca arborii cardanici sunt legati direct la motor, unul in spatele motorului (unde ar veni ambreiajul) si unul in fata motorului (unde sunt fuliile de antrenare a curelelor). Arborii cardanici transmit miscarea la diferentialele celor doua punti, fata si spate.

Se invarte motorul => se invart arborii => se tranmite miscarea la cele doua diferentiale ale puntilor. Nu poti invarti unul dintre arbori fara sa-l invarti si pe celalalt fara sa rupi arborele cotit al motorului.

Diferentialele puntilor, fiind de tip obisnuit (open), permit uneia dintre roti sa se invarta mai repede decat cealalta ("cealalta" putand sa aibe chiar viteza zero).

In momentul cand ai o roata care se invarte in gol din lipsa de aderenta, sa zicem pe puntea fata, inseamna ca toata miscarea de la motor se regaseste la roata fara aderenta. Dar cum motorul antreneaza si puntea spate, inseamna ca mai trebuie sa fie o roata pe puntea spate care se misca la fel ca si roata de pe puntea fata ramasa fara aderenta. Altfel ar insemna ca ceva dintre motor si roti sa fie rupt.

Cand spunei ca aveai o roata care se invarte in gol, in ipoteza ca aveai diferentialul central blocat, in mod sigur se mai invartea si o roata de pe celalata punte, fie de pe aceeasi parte fie de pe diagonala.

Link spre comentariu

Am inteles... multumesc tare mult pentru lamuriri . :) Concluzia e una: diferentiale blocabile...:)

Link spre comentariu

Blocantul central, din cate stiu, apare doar la masinile cu tractiune 4x4 permanenta. El face, practic, ca, atunci cand blochezi centralul, masina asta sa se comporte exact ca una 4x4 nepermanent la care ai cuplat 4x4.

Intr-o formula mai simpla:

4x4 permanent cu dif. central blocat = 4x4 nepermanent cu 4x4 cuplat

Bafta,

Matteo

Importator oficial Toyota Land Cruiser Seria 70 actuala, Euro 6, inmatriculabila. Detalii pe https://www.landcruiser70.ro
Link spre comentariu

matteo, noi avem masinarii cu 4x4 permanent. so, intrebarea era: cand e difful central blocat si o roata suspendata (ma rog, aluneca) inseamna ca nu mai misti masina din loc? si daca da, atunci diferentiale blocabile fata-spate scrie pe noi..:)

Link spre comentariu

Vizitator koala

matteo, noi avem masinarii cu 4x4 permanent. so, intrebarea era: cand e difful central blocat si o roata suspendata (ma rog, aluneca) inseamna ca nu mai misti masina din loc? si daca da, atunci diferentiale blocabile fata-spate scrie pe noi..:)

NU !

... pentru ca ai "jumatate din cuplu" pe cealalta punte ... cand diferentialul central este blocat inseamna ca masina "trage" - in mod egal - atat cu fata cat si cu spatele ...

Link spre comentariu

NU !

... pentru ca ai "jumatate din cuplu" pe cealalta punte ... cand diferentialul central este blocat inseamna ca masina "trage" - in mod egal - atat cu fata cat si cu spatele ...

si atunci de ce nu am plecat din loc cand am facut "proba", respectiv i-am suspendat o roata de pe fata, si am incercat sa plec din loc? inseamna ca am buba la diferential?

Link spre comentariu

Vizitator koala

Ori nu functioneaza, ori nu l-ai cuplat tu !

... nu exista asa ceva ! ... chiar sa presupunem ca ridici masina pe cric cu totul [ fata sau spatele ] si tot ar trebui sa plece de pe loc ... ce 'reaku, doar de aia ii zice 4x4 :ha: ...

Link spre comentariu

Ori nu functioneaza, ori nu l-ai cuplat tu !

... nu exista asa ceva ! ... chiar sa presupunem ca ridici masina pe cric cu totul [ fata sau spatele ] si tot ar trebui sa plece de pe loc ... ce 'reaku, doar de aia ii zice 4x4 :ha: ...

l-am cuplat sa traiti! :) sau ma rog, asa imi imaginam dupa martoru' din bord... deci zici ca trebuia sa o ia din loc? ideea e ca sunt relativ convins ca e la locu' lui si-si face treaba penca acu vreo doua saptamani, am avut o cruce de la cardanul de fata troznita si pana a venit crucea de la bucuresti, am dat cardanul de fata jos ca ma capia de nervii capului zgomotul pe care-l facea crucea, am blocat difful central si in felul asta am mers doar cu spatele. so, merge. cred...:)

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

so, am facut proba. da, nu se invarte roata, deci e ok, centralul e la locul lui si face treaba. intrebarea care se naste este insa alta: de ce nu am reusit sa plec cu masina de pe loc? adica asta-i toata tractiunea 4x4? moare o roata si au murit cu toatele??? nasol....:(

Daca ai cumva etrierii gripati si placutele apasa usor pe disc chiar si atunci cand nu franezi, vei avea acelasi efect, adica roata nu se poate invarti cu mana.

Eu as mai face odata testul, intai fara diff lock sa vezi daca se invarte, apoi cu diff lock sa vezi daca se blocheaza.

1984 Stangul si Dreptul
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare