Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Calităţi pe care trebuie să le aibe o maşină off-road

DeathArcher

Postări Recomandate

Salut, nu sunt nici măcar incepător in domeniul off-road, nu am incă o astfel de maşină, deşi de ceva timp mă tentează să cumpăr una.

Din ce am citit pe aici şi prin alte părţi am inţeles că un off-roader nu e tot una cu un SUV.

Am inţeles că la o maşină off-road e important că distribuţia dintre tracţiunea faţă şi tracţiunea spate trebuie să fie 50%-50%, fie prin intermediul unei casete de transfer, fie prin intermediul unui diferenţial central blocabil.

Am mai inţeles că e importantă garda la sol, sunt importante unghiurile de atac şi fugă şi că diferenţialele blocabile pe spate sau faţă pot ajuta. Am mai inţeles că ar fi bine ca maşina să aibă şasiul scurt şi să fie uşoară.

Ar trebui ca maşina să aibă reductor, cred că foarte multe au.

Am inteles că ar conta şi tipul de punţi, cele rigide fiind de perferat faţă de cele independente.

Suspensiile ar fi de preferat să fie cu arcuri elicoidale.

Cam asta e tot ce știu despre mașinile off-road, m-ar interesa să aflu mai multe, să-mi cristalizez puţin ideile ca să ştiu ce să caut.

Am o serie de mici intrebări, la care sunt recunoscător dacă mă puteţi ajuta cu răspunsuri.

1. Ce alte calităţi/condiţii ar trebui să le indeplinească o maşină off-road?

2. care este diferenţa intre un off-road şi un SUV? Şi Jimny şi Vitara au casetă de transfer, se poate cupla/decupla tracţiunea faţă. De ce Jimny e off-road şi Vitara SUV? Să fie din cauza punţilor fixe la Jimny şi independente la Vitara? La fel, Niva are diferenţial central blocabil, Duster la fel. De ce Niva e considerată off-road şi Duster SUV?

3. Ce fel de suspensie ar trebui să aibe o maşină off-road? Aici am inţeles că Vitara ar diferi faţă de Jimny sau Samurai, că suspensia Vitarei nu ar fi cea mai potrivită pentru teren accidentat.

4. Care sunt limitele unui SUV comparativ cu un off-road "competent"? Presupun că un SUV nu poate aborda trasee deosebit de dificile, dar un drum forestier ar putea fi făcut, chiar şi pe ploaie sau zăpadă cu anvelopele potrivite.

5. Mi-am făcut o mini-listă de maşini off-road disponibile SH in Romania. Am impărţit pe categorii corect?

Off-road: Land Rover Defender, Land Rover Discovery, Toyota Land Cruiser, Jeep Cherokee, Jeep Wrangler, Suzuki Samurai, Suzuki Jimny, Mitsubishi Pajero, Nissan Patrol, Isuzu Trooper, Lada Niva, Mercedes G Klasse, Aro 244, Daihatsu Feroza, Daihatsu Rocky.

SUV: Kia Sportage, Dacia Duster, Hyundai Tucson, Hyundai Terracan, Nissan Qashqai, Toyota RAV 4, Daihatsu Terios, VW Touareg, Ssang Yong, Land Rover Freelander, Suzuki Vitara, Suzuki Grand Vitara, Suzuki SX4.

Cum vreau să schimb maşina in viitor, am in vedere 3 opţiuni: a) o maşină de familie pentru asfalt şi oraş + un off-road mic şi ieftin, b) un off-road care să fie şi maşină de familie sau c) un SUV mai potent, care să poată aborda şi trasee off-road mai puţin cele extreme

6. la a), off-roadere mici şi ieftine, am identificat pană acum doar Suzuki Samurai, Suzuki Vitara, Daihatsu Feroza şi Lada Niva. Mai există şi altele? Fiat Panda 4x4 ar putea fi clasificat ca maşină off-road?

7. La b), adică maşini off-road care să poată fi folosite şi pe asfalt in mod curent, am identificat doar Patrol şi Pajero. Nu ştiu dacă este o idee bună să circul cu o maşină off-road pe asfalt. Am inţeles totuşi că astea două ar fi ceva mai comode şi mai manevrabile. Ar mai intra şi altele aici?

8. SUV-uri mai potente nu ştiu. Există? Am văzut totuşi că Dusterele mai sunt băgate şi pe trasee off-road. Probabil că multe sunt destul de modificate şi nu ştiu dacă modificările merită.

9. in afară de Defender şi G Klasse, ar exista şi maşini mai ieftine cu diferenţiale faţă şi spate blocabile din fabrică?

10. Există maşini cu scuturi pentru baia de ulei şi diferenţiale din fabrică sau la toate se adaugă de către proprietar?

Vă mulţumesc frumos pentru răbdarea de a citi şi pentru răspunsuri!

Editat de DeathArcher
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare