Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Novice la off road - utilizarea cutiei Super-select ?

Sasa123

Postări Recomandate

Buna tuturor posesorilor de 4x4. Sunt nou posesor de Mitsubishi L200 .Poate a mai fost deschisa aceasta discutie si nu am gasit-o eu, deci imi cer scuze daca am sa va rog sa va repetati. Nu stiu cum si cind sa folosesc treptele de cuplare la 4x4. Masina este din anul 2009 si nu am gasit nicaieri un manual de utilizare . Pe maneta de schimbare sunt 4 trepte :

-2H -asta trage spatele

-4 H - cred ca trage si spatele si fata

-4HLc -banuiesc ca trage si spatele si fata- dar cind il folosesc ?

- 4LLc -care nu stiu ce rol are si cind il folosesc??

Nu doresc sa stric masina prin utilizare improprie, de aceea multumesc anticipat pentru raspunsuri.

2222.jpg.3d4341c3eb35c4a867eaf7aa0b6361c8.jpg

Editat de Astral
IMI...ISI....ITI ...NU se scriu niciodata cu cratima ! https://forum.club4x4.ro/showthread.php?50746-Dictionar&p=1117708#post1117708
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Novice la off road

Multumesc. M-am lamurit cum le folosesc. Ce nu sunt inca lamurit pe deplin este daca se poate folosi 4 HLc si 4LLc si cind mergi cu spatele? ( ma gindesc ca atunci cind esti afundat , incerci sa faci un balans sau sa iesi pe unde ai intrat, sau trebuie sa faci manevre de intoarcere in cimp mlastinos). Un prieten mi-a spus sa nu merg cu spatele ca fortez grupul. Mie personal mi se pare ciudat faptul acesta.

Editat de Sasa123
Link spre comentariu

Un prieten mi-a spus sa nu merg cu spatele ca fortez grupul.

E adevarat asta, dar nu are legatura cu discutia de mai sus. Indiferent in ce mod de 4x2/4x4 esti e bine sa nu faci lucruri extreme in marsarier, deoarece pinioanele din diferetiale nu sunt optimizate pt asta, si pot ceda. Ma refer aici la chestii gen tractat/smuncit o alta masina blocata, sau urcat cu spatele in conditii extreme.

Nu e nici o problema sa mergi cu spatele in conditii normale.

PS: Ca restrictii importante ar fi:

- Sa nu mergi cu diferentialele blocante (oricare din ele) pe suprafere cu aderenta buna (gen asfalt). Ca imediat rupi chestii pe la transmisie.(asta la orice masina)

- Daca sari cu masina (mai ales fata), pe cat posibil sa apesi abreajul inainte ca rotile sa atinga pamantul, alfel se pot rupe planetarele sau carcasa grupului (depinde si de masina)

- In functie de masina, sunt unele restrictii legate de viteza la care ai voie sa cuplezi 4x4H/L. La unele trebuie sa fie oprita complet, la altele sa ai sub o anumita viteza. Intereseaza-te cum e la tine, sa nu strici lucruri.

- Nu se foloseste ultima viteza in 4x4L (viteza a 5-a de ex), deoarece pinioanele alea nu sunt suficient de rezistente (restul vitezeler sunt ok)

Editat de cristianhaulica

Suzuki Grand Vitara 2.0 16valve 1998

0745-009633

cristianhaulica@yahoo.com

Link spre comentariu

E adevarat asta, dar nu are legatura cu discutia de mai sus. Indiferent in ce mod de 4x2/4x4 esti e bine sa nu faci lucruri extreme in marsarier, deoarece pinioanele din diferetiale nu sunt optimizate pt asta, si pot ceda. Ma refer aici la chestii gen tractat/smuncit o alta masina blocata, sau urcat cu spatele in conditii extreme.

Nu e nici o problema sa mergi cu spatele in conditii normale.

PS: Ca restrictii importante ar fi:

- Sa nu mergi cu diferentialele blocante (oricare din ele) pe suprafere cu aderenta buna (gen asfalt). Ca imediat rupi chestii pe la transmisie.(asta la orice masina)

- Daca sari cu masina (mai ales fata), pe cat posibil sa apesi abreajul inainte ca rotile sa atinga pamantul, alfel se pot rupe planetarele sau carcasa grupului (depinde si de masina)

- In functie de masina, sunt unele restrictii legate de viteza la care ai voie sa cuplezi 4x4H/L. La unele trebuie sa fie oprita complet, la altele sa ai sub o anumita viteza. Intereseaza-te cum e la tine, sa nu strici lucruri.

- Nu se foloseste ultima viteza in 4x4L (viteza a 5-a de ex), deoarece pinioanele alea nu sunt suficient de rezistente (restul vitezeler sunt ok)

Cutia de transfer, sau diferentialul central in acest caz, are pozitia in lantul cinematic intre cutia de viteze si diferentialele de pe punti. In treapta redusa, “LOW”, exista o demultiplicare sa-i spunem K, in general K≥2, ceea ce inseamna ca transmit catre diferentialele de pe punti o miscare cu o turatie redusa cu acea valoare de demultiplicare K≥2, …, respectiv sarcina mecanica in lantul cinematic inaintea reductorului este redusa cu acea valore de demultiplicare, K,. Deci in situatia reductorului cuplat in “LOW”, motorul, ambreajul, cutia de viteze, care sunt situate inaintea reductorului, idiferent in ce treapta de viteza este cuplata cutia de viteze, va avea sarcina mecanica mai mica cu acea valoare de demultiplicare K. In consecinta, indiferent de treapta de viteza in care este cutia de viteze, fie viteza I-a, …, fie viteza a V-a, daca reductorul este pe “LOW”, sarcina pe pinioanele cutiei de viteze este redusa cu acea valoare de demultiplicare, a reductorului, K.

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Re: Novice la off road - utilizarea cutiei Super-select ?

Multumesc pentru ajutor. Am inteles cum functioneaza. Am schimbat actuatorul si senzorul de 4x4 , dar dupa ce am verificat daca cupleaza, dupa decuplare continua sa-mi pilpiie becul pentru puntea din fata. Actuator nou, senzor nou, dar becul nu se opreste din pilpiit , chiar daca e decuplat 4x4 .Stie cineva ce poate fi?

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare