Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Sfat achizitie STATIE RADIO

asfalttango

Postări Recomandate

Re: Sfat achizitie STATIE RADIO

Un sfat va rog. Am o statie Jopix 3003 pe care vreau sa o montez pa ML cu o antena President Georgia de 31cm. Statia e modificata spre 40W, de 2 ani functioneaza perfect pe Iveco Daily cu antena de vreo 2 metri..

As vrea sa stiu daca se pupa cu antena President la mufa. Sint mufele la fel sau difera? Antena n-am comandat-o inca....

Antena : http://statii-antene-radio.ro/index.php ... etica.html

Statia : http://www.mondoplast.ro/Statie-Radio-C ... pg_ft-1745

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 156
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Un sfat va rog. Am o statie Jopix 3003 pe care vreau sa o montez pa ML cu o antena President Georgia de 31cm. Statia e modificata spre 40W, de 2 ani functioneaza perfect pe Iveco Daily cu antena de vreo 2 metri..

As vrea sa stiu daca se pupa cu antena President la mufa. Sint mufele la fel sau difera? Antena n-am comandat-o inca....

Antena : http://statii-antene-radio.ro/index.php ... etica.html

Statia : http://www.mondoplast.ro/Statie-Radio-C ... pg_ft-1745

Au aceleasi mufe.

Gandeste-te totusi la o antena mai lunga.

"Sunt mai multi cei care capituleaza, decit cei care esueaza." Henry Ford
Link spre comentariu

Mersi de raspuns. Nu vreau antena mai mare din cauza aspectului practic si estetic.

Am inteles ca antenele astea mici de la President sint "capacitate" ?!? Ma gandesc ca sint un fel de antene amplificate?? Cineva mi-a soptit de treaba asta, de aia m-am orientat catre asa ceva...

Statia este un "animal", am incredere ca merge si cu antena mica.....M-am auzit cu un coleg la 50 km distanta (avea tot Jopix 3003)

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

Pentru ca am vazut la multa lume si, in plus, o consider utila la drum lung(pentru radare, blocaje, accidente), as vrea sa-mi cumpar o statie. Iata ce am gasit si as avea nevoie de un sfat....Statie radio CRT SUPERSTAR S77-114( cu mufa de bricheta auto 12v) + Antena Micro 30 cu magnet, la 270 de lei. Nu dau numele site-ului, nu vreau sa se supere cineva... Din start va spun ca nu as vrea sa dau sute de euro pe statie si nici nu sunt pretentios, in sensul ca sunt convins ca nu e "spuma" statiilor, ca nu bate din Bucuresti pana in Cluj. Eu m-as multumi sa bata cativa kilometri(nu stiu exact, 10-15) si sa se auda bine. Voi ce ziceti despre acest pachet? E ok pentru banii ceruti?Mersi! :h5

"Umblati cu bine!"
Link spre comentariu

Statia este un "animal", am incredere ca merge si cu antena mica

Te inseli ;-)

La CB, antena e baza :-)

Atunci vine intrebarea logica: de ce mai produce President antele asa mici ? de 31 si 45cm ?

Link spre comentariu

Buna intrebare, intreaba-i pe ei :banana

Ma gandesc ca o fabrica fiindca exista cerere.

Asta nu inseamna ca ce ti-am scris eu nu ar fi adevarat :h5

Link spre comentariu

Mi-a traznit alta intrebare prin cap : exista antene CB telescopice, gen antena electrica Cielo ?

Link spre comentariu

Eu de nevoie am inceput sa invat una alta despre antene...ideea e ca am vazut sirio 5000 in ambele variante si fixe si cu posibilitatea de rabatare la 90 grade.Diferenta intre ele e nu numai la sistemul de prindere,ci pur si simplu sunt diferite total.Cea fixa are bobina rf cu priza undeva la mijlocul ei si necesita si masa,cea rabatabila are bobina serie si functioneaza numai cu firul cald.

posesor de sirio 5000 turbo fiind...pot spune ca sunt IDENTICE,iar sistemul turbo(palalila girlahau ) :ha: :ha: e deasemenea rabatabil !!!

oricum...e adevarat ca semeni cu troleibuzul (are 205 cm) dar...mie imi merge super bine chiar cu statia (tti 880) necalibrata!!

gabi pas

Y60 - for ever

.....................

Link spre comentariu

Si eu m-am lovit de aceeasi problema....Ma deranjeaza inaltimea antenei.

A avut 2 metri...acum are 1,5m....si o sa mai tai din ea.

Daca as avea la 0,5m macar 10-20 km raza de acoperire pe canalul 22 ar fi perfect.

Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori.
Link spre comentariu

Vizitator FLORIN

Fara a tine sa contrazic pe cineva,sunt convins ca aveti mai multa experienta in domeniu,la cea pentru montura fixa am vazut legatura mufei,la cea cu talpa si posibilitate de rabatare nu se poate fizic decat legatura serie si mie mi s-au parut diferite chiar daca seamana antenele ca aspect.

Sunt curios daca o antena scurtata asa de mult mai poate obtine rezultate acceptabile si care ar fi diferenta fata de cum era initial?

Link spre comentariu

Antenele Sirio Gama 5000 (performer si turbo) sunt identice ca performante si caracteristici.

Ambele se pot rabate la 90 grade, si pot veni ori cu prindere pe surub ori cu prindere PL.

Daca as avea la 0,5m macar 10-20 km raza de acoperire pe canalul 22 ar fi perfect.

Cumpara una de 1,5m sau de cat vrei. Deja aia scurtata nu mai are randament.

O antena nu este doar spicul (sarma), e un intreg ansamblu format din spic si bobina. Ea e calculata in asa fel incat bobina sa suplineasca diferenta intre inaltimea spicului si inaltimea optima pt. frecventa pt. care e facuta.

In practica Cb-ului se folosesc in mare parte antene cu polarizare verticala in configuratii λ/4 (cele mai multe) sau 5λ/8 (cele fixe).

In configuratia λ/4 antena trebuie sa aiba aprox. 2,75m. in cazul asta daca ai o antena cu o tija de 2m apare bobina care compenseaza diferenta pana la 2,75m.

In cazul in care scurtezi tija la 1,5m, bobina ramane aceeasi si s-a cam dus naibii raportul de λ/4 pentru frecventa CB. De rezonat ea se va duce mai sus in frecventa (adica nu va mai rezona in 27MHz) si vei avea un raport de unde reflectate mare in CB.

Revenind, Vrei mai scurta cumpara alta, odata ce scurtezi antena ii modifici raportul de unde reflectate si iti va scadea randamentul pe langa riscul de a arde finalii la statie.

Chestia asta mi se pare ca a mai explicat-o odata hamat5, dar cu alte cuvinte. :grin:

Link spre comentariu

Este gresita taierea fara control a antenei

O antena de 2m nu va avea NICIODATA performante bune daca o tai la 1 m. Acea umflatura de la baza antenei este defapt o bobina executata din acelasi material ca si antena!

Nu dati cu pietre dar din cate stiu eu, antena de 27 mhz ar trebui sa aiba o inaltime de 5,8 m, Cum aceasta solutie nu este practica decat stationar, s-a recurs la acea bobina de la baza pentru a atinge aceasta dimensiune totala.

Aceasta dimensiune nu este standardd, decat pentru o masa (plan metalic sun antena de 1,4 m) capota, terasa bloc, etc

In functie de pozitia pe masina antena trebuie scurtata sau lungita cu cativa cm pana SWR-ul (unda reflectata innapoi in antena) se apropie de ideal 1!

Totodata statiile radio moderne se protejeaza prin scaderea puterii de emisie (de la 4 W la 1 W, 0,5W)

Spre exemplu la Vali Babu am taiat vreo 10 cm si de unde nu il auzeai la 1km deloc cand a plecat de la mine a vorbit cu cineva de la Targul Vitan, De aceea este f importanta reglarea antenei innainte de folosirea statiei.

Eu am acasa o antena de 98 cm calibrata OK, si vorbesc cu ea pana in Voluntari, din 13 Sept, deci se poate, si am vazut si mai mici, problema e pe ce o pui si cum o calibrezi!!!

Link spre comentariu

Este gresita taierea fara control a antenei

O antena de 2m nu va avea NICIODATA performante bune daca o tai la 1 m. Acea umflatura de la baza antenei este defapt o bobina executata din acelasi material ca si antena!

Nu dati cu pietre dar din cate stiu eu, antena de 27 mhz ar trebui sa aiba o inaltime de 5,8 m,

Cred ca am postat amandoi odata :grin: :hi doar cu 2 secunde poate diferenta.

In cazul in care antena e in configuratia 5λ/8 ar trebui sa aiba cam 6,88m.

Link spre comentariu

pe camion aveam antena de 195cm...si nu mi-am facut niciodata probleme...e advarat ca mai atingea cateodata la anumite pasaje....dar ma faceam auzit in campie la peste 25km.....iar pe Samurai....tot antena de minim 195 cm imi voi monta....cui nu-i place lungimea antenei....exista si antene de dimensiuni mai mici....dar cu randament mult mai slab

la acest capitol....marimea chiar conteaza :ha: :ha: :ha:

Link spre comentariu

Vizitator peugeot1978

vezi ca daca tai din antena ai sanse sa arzi statia daca nu o faci cu un reflectometru langa tine

Link spre comentariu

vezi ca daca tai din antena ai sanse sa arzi statia daca nu o faci cu un reflectometru langa tine

Cu tot cu reflectometru langa tine, odata taiata major, antena isi schimba lungime de unda la care rezoneaza (cand o tai lungimea de unda creste).

Statia nu se arde, risti sa arzi doar finalii, si nu fac obiectul garantiei. Nu-i un capat de tara.

De obicei, pt statiile de 4W, un final costa cateva zeci de mii lei vechi, rar sar peste 100. Manopera mai costa 2-300 mii. Deci nimc grav, dar ramai fara statie cateva zile pana se remediaza defectul iar antena oricum e compromisa.

Link spre comentariu

A ramas la 1,5 m...nu am mai folosit-o foarte mult...dar inca mergea :h5 Speram sa tina :ha: Daca nu asta este!

Multumesc tuturor de sfaturi si atentionari.

Greseala am facut-o cind am cumparat-o...trebuia sa iau una de 1 metru :h5

Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori.
Link spre comentariu

Statia este un "animal", am incredere ca merge si cu antena mica

Te inseli ;-)

La CB, antena e baza :-)

Atunci vine intrebarea logica: de ce mai produce President antele asa mici ? de 31 si 45cm ?

Pt. ca nu todeauna e nevoie de antene lungi, pt. distante lungi. De ex. taximetristii, politia, salvarea, etc. au marele avantaj ca sint "ajutati" cu retele de relee. Noi astia, muritorii de rind, nu avem voie sa emitem pe frecventele lor, asa ca "distanta de emisie" o da antena. De aceea la offroad trebuie antena lunga. Exista o vorba la "transmisionisti": "cel mai bun amplificator este antena". Daca vrei sa economisesti, atunci mai de graba la statie decit la antena. Si TREBUIE NEAPARAT calibrat sistemul. Si daca l-ai calibrat cu antena pe plafon, nu o pune pe capota. Acolo trebuie calibrata unde se gaseste tot timpul. Treaba-i foarte gingasa si s-ar putea sa ai diferente MARI intre "cu roata de rezerva pe RoofRack si fara".

PATROLATOR

Unde-i un PATROL, acolo-i un drum...

http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ

Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

..trebuia sa iau una de 1 metru

Am luat eu una de 85 cm. Sirio 800 o cheama si impreuna cu statia TTI face treba decenta.

http://i447.photobucket.com/albums/qq196/vladruse/P1010100.jpg

http://i447.photobucket.com/albums/qq196/vladruse/P1010097.jpg

http://i447.photobucket.com/albums/qq196/vladruse/P1010088.jpg

http://i447.photobucket.com/albums/qq196/vladruse/P1010089.jpg

http://i447.photobucket.com/albums/qq196/vladruse/P1010091.jpg

Link spre comentariu

Vizitator peugeot1978

..trebuia sa iau una de 1 metru

Am luat eu una de 85 cm. Sirio 800 o cheama si impreuna cu statia TTI face treba decenta.

interesant dar antena e de 2 lei.iar statia de 3

Link spre comentariu

Nu stiu de ce dar mie imi pare ca te-ai cam trezit sciind ceva.

Antena aia e suficienta pentru ce a fost gandita sa faca iar statia e mai mult decat decenta la pretul ei. Cert e peste Alan 100 sau orice Jopix.

Ne pare rau daca nu ne ridicam toti la standardele dumneavoastra.

Link spre comentariu

Peugeot, eu n-am nici macar antena de 2 lei ...mi-am pus o sarma ruginita pe post de antena, iar in loc de statie am o palnie si aia tot ruginita, atat mi-am permis ...si mergeee! E vreo problema?

Offroad face si saracul si bogatul ...cand, cum si cat vrea muschiul lui! :uameni

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare