Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Circuit racire Grand Vitara 2.0, J20

Postări Recomandate

Am o nedumerire referitoare la circuitul de racire la motorul meu. Cand am cumparat masina am observat ca vasul de expansiune era gol. M-am uitat in radiator si era antigel, apoi am vazut ca in stanga jos este umed. Am zis ca trebuie schimbat si ca asta nu este mare problema. Apoi am mai circulat o perioada asa si o data am zis sa umplu vasul de expansiune pana la marcajul maxim cu apa distilata. Dupa o iesire la vanatoare cand am facut cam 200km pe asfalt si vreo 10 in teren am vazut ca vasul s-a golit complet. Mi s-a parut ciudat ca scade asa repede din vas dar din radiator nu. Am mai circulat o perioada asa pana am reusit sa schimb radiatorul si capacul. Dupa ce l-am schimbat am observat ca la mersul pe sosea furtunul de jos este rece in timp ce partea de sus este fierbinte (am facut cam100km, temperatura exterioara in jur de 0 grade). La mersul in teren (urcare) furtunul de jos nu mai este rece ci caldut. La apasare furtunele mi se par destul de tari. Stiu ca trebuie sa existe presiune in circuit dar nu stiu daca nu e prea mare. Indicatorul din bord sta fix pe mijlocul zonei albe.

Inteleg ca rolul radiatorului este de racire dar oare este normal ca iesirea sa fie rece complet?

Am pus antigel G13 (mov) iar cel scos din instalatie era verde. Are ceva daca il las asa sau ar fi bine sa il schimb cu verde?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Circuit racire Grand Vitara 2.0, J20

Salut si La multi ani!

1.1 bari e presiunea la care deschide supapa de siguranta din capac. Am uitat sa mentionez ca am pus si capac nou odata cu schimbarea radiatorului. Nu cred ca presiunea e mai mare de 1.1bari in instalatie dar cred ca este mai mare decat in mod normal deoarece la montarea radiatorului am folosit colierele elastice vechi pentru furtune dar dupa ce se incalzea si se facea presiune in instalatie, cel de jos nu mai strangea suficient si picura antigelul pe acolo. Am schimbat colierul cu unul cu surub si acum nu mai curge dar sunt nedumerit de ce partea de jos este complet rece. Ma gandesc ca daca nu ar deschide termostatul atunci ar creste temperatura in bord peste 90 si ar indica in bord. Si nu ar ajunge apa calda in partea de sus a radiatorului (cel putin asta inteleg din schema pe care am gasit-o).

Cand am cautat informatii despre ce antigel ar trebui sa pun am gasit doar ca trebuie sa fie pe baza de ethylene glycol iar Hepu G13 are specificat: Premium-quality long life coolant additive based on monoethylene glycol and glycerin. Suitable as filled for-life filling. This full concentrate coolant offers excellent protection against frost, over-heating, corrosion and scaling for aluminum and cast iron engines. Free from nitrite, amine and phosphates.

Eu stiam ca G12 este rosu nu verde (cel putin la HEPU) dar poate alti producatori il fac si verde.

Link spre comentariu

Re: Circuit racire Grand Vitara 2.0, J20

Dacă la 1.1 deschide supapa, presiunea in circuit e undeva la 0.9bari. Cat privește culoarea antigelului, la Opel, verde/albastru(cu silicați) la motoare până în 2000 fabricație, iar roșu/roz(fără silicați), după 2000. Posibil sa fie și la alți producători aceeași treabă...

Screenshot_2019-01-04-10-22-28-952_com.android.chrome.thumb.png.e5e44a4da88a4558bc6a8a55d4b7074d.png

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare