Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Cum se pune diferential central?

mprepelitza

Postări Recomandate

• Răspunsuri 119
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator G55STEYR

Re: Cum se pune diferential central?

Cuplu identic e cu diff liber. Momentul este forta de torsiune, adica rasuceste bara. Daca iei o bara si o invarti de la mijloc, un capat liber si unul incastrat vei observa ca se torsioneaza numai portiunea intre mijloc si capatul fix.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator spatar ovidiu

Comentez doar punctul E :-) :

Situatia in care diferentialul este BLOCAT este echivalenta cu LIPSA DIFERENTIALULUI, echivalenta in continuare cu situatia in care ambele roti sunt sudate pe o bara. O bara dintr-un cap in celalat!

Cat din cuplu distribuie O BARA catre cele 2 capete? IDENTIC la amandoua - deci 50-50 !

Eu nu ma pricep dar cred ca e valabil doar cu ambele roti pe pamant si pe acelasi fel de supratafa.

Link spre comentariu

Vizitator fender

Pt. ce anume e incercarea? Sau cui o adresezi sau cu ce anume nu esti de acord?

In mod normal un mesaj intr-un topic se adreseaza celui imediat deasupra, initiatorului topicului sau e un mesaj general valabil pe tema topicului - in ordinea asta.

Ovidiu n-a scris nimic gresit, intiatorul a intrebat altceva iar subiectul topicului "e mai multe", asa ca nu pricep.

Link spre comentariu

Vizitator G55STEYR

E perfect filmul lui Watcher. AJuta pe oricine sa inteleaga functionarea diff. Si daca nici acum nu e clar ca difera turatia si forta la roti e egala nu mai e nici o speranta.

Link spre comentariu

Super filmul, Watcher, acum, chiar ca intelege tot prostul cum e cu diferentialul si cum functioneaza el.

Pana si eu care eram in ceata total in legatura cu astea, acu pot sa explic unui copil mic cum functioneaza un diferential.

Ce face el este clar, si stiam cu tatii, dar cum face asta, era pt mine o enigma, pe care o stiam doar prin explicatii in cuvinte.

Acum cred ca toata lumea e multumita, ar mai trebui un film despre cum se poate bloca un diff si ar cam fi complet subiectul.

Link spre comentariu

A Rotile sunt antrenate si cand nu se misca. De ex. la o masina cu cutie automata in noroi sau nisip incercati sa plecati de pe loc la mare. Selectati pozitia D si aceasta va cupla o treapta de mers inainte si va incepe sa transmita forta la roti. Apoi daca se misca sau nu, depinde de rezistenta totala la rulare. Pe asfalt drept va pleca de pe loc, in noroi adanc nu, pentru ca forta la roti nu depaseste rezistenta la rulare. Accelerand, forta la roti va creste foarte mult, depasind aceasta rezistenta si miscand masina. Daca nu cu treapta a 2-a a reductorului macar va invarti rotile, chiar daca asta nu garanteaza deplasarea.

Deci chiar daca rotile stau pe loc nu se poate spune ca nu sunt antrenate. Explicatia lui Magnum este perfecta pentru diferentialul blocat.

B Pai cum sa mai explic, normal ca sunt simetrice si atunci cum nu dau forte egale ?

Diferential asimetric se mai pune si in situatia in care masa pe una din punti e foarte mica fata de celelalte. Aceasta punte va primi mai putina forta, ramanand mare parte pentru puntea/puntile care au nevoie. In acest tip de diferential pinioanele planetare difera ca dimensiune , nr de dinti... de-acolo rezultand raportul inegal de forte.

C EX: Masina cu o punte motoare, legata de un copac gros, o roata pe gheata una pe pamant ud. Initial rotile primesc forte egale dar nu se invart pana ce una din ele (aproape sigur cea de pe gheata) nu pierde aderenta si incepe sa patineze. Pana aici sper ca e deacord toata lumea. In continuare fortele raman egale, nu exista nici un mecanism care sa decupleze una din roti de la tractiune, mai mult cand se topeste gheata de sub roata care patineaza (si daca sub ea e asfalt) aseasta se va opri si va patina roata de pe pamant. Asta e si o tehnica de manevrat masina pe gheata "LA TOPIRE" dar e posibil numai cu o masina de putere mare care topeste rapid gheata sub roti.

A mea personala MERCEDES BENZ 350SE merge cu treapta I -110km/h , II -170 180, deci eu stiu sigur ca in momentul in care cutia schimba in treapta a III-a si pe bord am 200, daca numai o roata se invarte are EXACT 400KM/H adica vreo 111m/sec. Sper ca asta e clar, daca masina pe elevator in treapta are pe bord 100km/h si diff blocat rotile se invart fiecare cu 100km/h. Daca diff e liber si una din roti e blocata cealalta se invarte cu exact 200km/h. Daca nu va convine exprimarea se invarte la o turatie la care ar prinde 200km\h.

D In jurul acestei probleme se invarte toata discutia, Fortele cu care imping rotile sunt egale, pana la blocarea diferentialului cand difera.

E Sunt foarte sigur. E gresit cand zici ca un diff blocat repartizeaza 50-50% forta la roti. Imagineaza-ti o punte cu diff blocat si o roata in aer, la turatie constanta. Momentul transmis rotii de la sol va fi >99% iar momentul transmis rotii din aer <1% si asta pentru ca roata din aer n-are de intampinat decat rezistenta aerului care e neglijabila la turatia de 1-20 rot/sec uzual la o masina de teren cu reductor; si frecarea din rulmentii de pe partea ei.

A, B, C, D, E... Realitatea ne arata ca, mecanica unui automobil se bazeaza pe legile fizicii! Cum se deplaseaza un automobil: motorul produce miscarea de rotatie; transmite miscarea de rotatie, mai departe, cutiei de viteze; cutia de viteze, transmite miscarea de rotatie, axei motoare; axa motoare repartizeaza aceasta miscare de rotatie, celor doua roti; rotile transmit miscarea de rotatie la sol, punand automobilul in miscare. Teoretic! In acest lant cinematic, avem, din punct de vedere teoretic, conditiile ideale: diferential simetric liber, anvelope identice, presiune in anvelope egala, suprafata de rulare identica pentru cele doua roti.

Ce rezulta din punct de vedere teoretic: daca diferentialul primeste o turatie "X", in conditiile specificate anterior, va repartiza, in mod egal, celor doua roti, turatia "X"; adica: turatia "X" a cutiei satelitilor, va fii identica cu turatia "X" a rotii din dreapta si cu turatia "X" a rotii din stanga. Asta nu inseamna ca la ambele roti se va obtine turatia "2X", ci, doar ca, suma turatiilor celor doua roti este "2X"! Rotile vor avea aceiasi turatie, identica cu cea a diferentialului. Asta la deplasarea in linie dreapta! Daca rotile parcurg distante diferite, in conditiile in care turatia "X" a diferentialului ramane constanta, mecanismul diferential are rolul de a asigura "echilibrul" intre cele doua roti: roata din interior, va parcurge o distanta mai mica, pe o traiectorie interioara, mai mica decat traiectoria diferentialului; roata din exterior, va parcurge o distanta mai mare, pe o traiectorie exterioara, mai mare decat traiectoria diferentialului. Deci: roata din interior, va avea turatia "X" a diferentialului, minus turatia "N", datorata razei de viraj mai mici; roata din exterior, va avea turatia "X" a diferentialului, plus turatia "N", datorata razei de viraj mai mare. Intotdeauna, suma turatiilor celor doua roti va fii "2X"!

Dar, diferentialul, odata cu turatia "X", mai primeste si momentul "M". Cum diferentialul nu are rolul de a modifica momentul motor, ci doar de al distribuii celor doua roti, rezulta ca, suma momentelor de intrare, trebuie sa fie egala cu suma momentelor de iesire! Cum diferentialul are o singura intrare si doua iesirii, rezulta ca, la fiecare iesire va fii jumatate din momentul de intrare, adica "M/2"! Atat roata din dreapta cat si roata din stanga, vor primii un moment motor egal cu "M/2"! Asta in conditiile teoretice enuntate mai sus! Intotdeauna, suma momentelor celor doua roti, va fii egala cu momentul primit de diferential!

Dar, momentul fiecarei roti variaza in functie de reziztenta intampinata la inaintare. Diferentialul poate primii un anumit moment motor, iar la sol sa nu ajunga nimic; automobilul sa fie in imposibilitate de a se deplasa fara ajutor extern, deoarece in realitate, o parte din elementele ecuatiei sunt variabile, unele cu variatii foarte mari: presiunea in anvelope, suprafata de rulare, greutatea, frecarea... Adica: la sol, ajunge un moment motor dependent de toate aceste variabile! Variabile care difera de la roata la roata, chiar si pentru rotile aceleiasi axe! Cu alte cuvinte, din diferential si pana la sol, momentul "sufera" cateva "modificari", diferite din punct de vedere valoric, pentru fiecare roata. Aceste "modificari" duc la valori diferite ale momentului de tractiune, pentru fiecare roata in parte, determinand variatii care pot oscila intre zero si valoarea maxima "M", inmultita cu toate variabilele din ecuatie!

In situatia in care una din roti intampina rezistenta mare la inaintare si este determinata sa se opreasca, datorita mecanismului diferential, cealalta roata va prelua si turatia primei roti. Cum, in cazul dat, este singura roata capabila sa se invarta si, cu "ajutorul" mecanismului diferential, aceasta roata va primii tot momentul motor disponibil, dar nu va fii capabila sa-l transmita la sol!

Dupa cum vezi, apare o mica "neconcordanta": desi, teoretic, diferentialul simetric imparte egal momentul celor doua roti, rotile nu "trag" aproape niciodata identic! Cu atat mai mult, in cazul in care una din roti este in imposibilitate de a se invartii, nu mai primeste nimic de la diferential, totul fiind preluat de cealalta roata! De aici rezulta ca distribuirea momentului motor, variaza si din diferential! Momentul motor este distribuit egal in mod permanent, celor doua roti, doar cand diferentialul este blocat! In aceasta situatie, nu mai conteaza capacitatea de tractiune a fiecarei roti, ele primind permanent acelasi moment motor!

:ce :3 :ce

"Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi... D-asta numai eu am fost în stare..." - Petre Ţuţea

Link spre comentariu

Vizitator G55STEYR

Magnum, imi pare rau dar nu ne intelegem. Momentul cu care este invartita una din roti se bazeaza exclusiv pe momentul rezistent al celeilalte. Mai vizioneaza odata filmuletul de mai sus si vezi cum pinionul satelit e angrenat cu 2 pinioane planetare. Acuma ori ca le invarte deodata ori diferit is aceleasi forte. E similara situatia cu un cablu trecut peste un scripete. Cele 2 capete ale cablului, daca tragi de ele vor tensiona cablul in orice punct cu exact aceeasi forta de tensiune. Poate aparea o diferenta mica daca scripetele nu se roteste usor, dar in cazul diff e de ordinul miimilor. Daca tragi de un capat forta e doar inertia lui la accelerare. Daca la scritepe e blocat (diff blocat) poti trage de un capat pana la ruperea cablului si cealalta parte sa nici nu se miste.

La un auto cu 3 diff libere (G W463, Niva, Range, audi 80quattro) forta la toate 4 rotile e egala.

Daca toate diff sunt blocate momentul motor, multiplicat de transmisie poate sa ajunga la o singura roata, daca numai una are contact cu solul.

Daca nu sunteti convinsi cautati mai atenti definitia diff. El difera turatiile, niciodata momentele. Diff blocat ehivaleaza cu o bara fiza intre roti

Link spre comentariu

Magnum, imi pare rau dar nu ne intelegem. Momentul cu care este invartita una din roti se bazeaza exclusiv pe momentul rezistent al celeilalte. Mai vizioneaza odata filmuletul de mai sus si vezi cum pinionul satelit e angrenat cu 2 pinioane planetare. Acuma ori ca le invarte deodata ori diferit is aceleasi forte. E similara situatia cu un cablu trecut peste un scripete. Cele 2 capete ale cablului, daca tragi de ele vor tensiona cablul in orice punct cu exact aceeasi forta de tensiune. Poate aparea o diferenta mica daca scripetele nu se roteste usor, dar in cazul diff e de ordinul miimilor. Daca tragi de un capat forta e doar inertia lui la accelerare. Daca la scritepe e blocat (diff blocat) poti trage de un capat pana la ruperea cablului si cealalta parte sa nici nu se miste.

La un auto cu 3 diff libere (G W463, Niva, Range, audi 80quattro) forta la toate 4 rotile e egala.

Daca toate diff sunt blocate momentul motor, multiplicat de transmisie poate sa ajunga la o singura roata, daca numai una are contact cu solul.

Daca nu sunteti convinsi cautati mai atenti definitia diff. El difera turatiile, niciodata momentele. Diff blocat ehivaleaza cu o bara fiza intre roti

Apropo de bara fixa... asta spunea watcher:

Comentez doar punctul E :-) :

Situatia in care diferentialul este BLOCAT este echivalenta cu LIPSA DIFERENTIALULUI, echivalenta in continuare cu situatia in care ambele roti sunt sudate pe o bara. O bara dintr-un cap in celalat!

Cat din cuplu distribuie O BARA catre cele 2 capete? IDENTIC la amandoua - deci 50-50 !

Si are mare dreptate!!! La un auto cu trei diferentiale blocate, momentul motor ajunge sigur la toate cele patru roti, in mod egal! Iar in cazul in care doar una are aderenta la sol, in mod sigur va primii 25% din momentul motor, pentru ca restul de 75% din momentul motor se va irosi antrenand si celelalte trei roti, care nu au aderenta la sol! Daca cele trei diferentiale sunt libere, iar una din roti nu are aderenta la sol, aceea va fii roata care va primii tot momentul motor, adica, teoretic, 100%!

Datorita acestui fenomen, s-au inventat mecanismele de blocare a diferentialului; pentru a obliga transmisia sa trimita in mod egal momentul motor, la toate rotile, indiferent de conditiile de aderenta ale fiecarei roti! Doar asa poti "obliga" momentul motor, sa ajunga si la roata/rotile care nu se invarte/invart; pentru ca, altfel, se "duce" tot, la prima roata care rupe aderenta la sol!!! Asta este marele neajuns al mecanismului diferential! Nu poate distribuii momentul motor, la roata care nu se invarte! Pentru asta, are nevoie de "ajutor", adica de un mecanism pentru blocarea diferentialului! E cat se poate de logic!

PS1: Filmuletul nu este postat in mod deosebit pentru mine! Am mai multa documentatie scrisa, despre mecanica, decat si-ar putea imagina unii! Si destul de detaliata!

PS2: Ti-am recomandat cateva topicuri, in primul meu post! In cel despre diferentiale ai mai multe filmulete, legate de functionarea diferentialului!

PS3: Problema nu e ca "nu ne intelegem"! In mod cert, tie iti scapa ceva! Nu te lasa influentat de parerea generala despre meseria pe care o practic!

"Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi... D-asta numai eu am fost în stare..." - Petre Ţuţea

Link spre comentariu

Vizitator fender

Nu-i asa.

Un diferential blocat nu distribuie momente egale catre cele doua roti ci turatii egale.

Iar diferentialul, liber sau blocat, se judeca dpdv dinamic, ca doar se misca. Se face bilantul puterilor, puterea de intrare = suma puterilor de iesire:

Pi=Ps+Pd (s si d inseamna stanga si dreapta).

Puterea e produsul intre cuplu si turatie, fac inlocuiri si asa mai departe ....

De ce nu sunt si momentele stanga si dreapta egale intre ele intr-un dif blocat?

Poate ca niste exemple practice sunt mai usor de inteles:

a) Sa zicem ca avem un vehicul 4x2, o semiaxa planetara rupta/lipsa si un dif blocat (ca sa mai putem merge cu masina aia). Daca dif blocat ar distribui cuplul 50/50 catre stanga si dreapta asta ar insemna ca am putea transmite numai 50% din cuplu catre sol (prin semiaxa ramasa intreaga), deci numai 50% din cuplul/puterea motorului, cu care am atinge mult mai putin din viteza maxima de care e capabila masina. Ceea ce e fals. Masina va merge bine mersi cu viteza maxima ca si cum ar avea ambele semiaxe intregi (ma rog, o sa traga intr-o parte). Cand exista adererenta numai la o singura roata, tot cuplul va fi transmis catre roata cu aderenta. Acelasi lucru daca am fi cu o roata in aer. Ar insemna ca se poate urca o rampa cu o inclinare de numai cca jumatate din cat am putea urca ambele roti pe sol, iarasi e fals.

b) Tot in cazul unui vehicul 2WD cu un dif blocat. Daca am avea semiaxele facute din aluat de grisina si am fi cu o roata in aer (sau cu o roata de pe puntea motoare lipsa, precum o masina de formula 1) si am incerca sa plecam de pe loc, in ipoteza un ca un dif blocat ar transmite momente egale, ar inseamna ca s-ar rupe ambele semiaxe simultan. Ceea ce iarasi e fals. Sa-mi spuna mie cineva ca i s-a rupt planetara rotii care era in aer ...

Intr-un dif liber (open) e f. usor de demonstrat ca momentele sunt egale. Luati modelul din filmulet, desenati fortele si bratele fortelor si veti vedea ca fortele corespunzatoare rotilor sunt tot timpul egale datorita faptului ca tot timpul bratele fortelor sunt egale indiferent de pozitia traversei (cand pivoteaza).

Cine nu vrea sa-si faca demonstratie sau a uitat fizica poate sa ia de bun ce scrie peste tot prin literatura.

Sau pe net, iau link-urile la rand:

- "the differential allows each of the driving wheels to rotate at different speeds, while supplying equal torque to each of them" - http://en.wikipedia.org/wiki/Differenti ... cal_device)

-"An open (or unlocked) differential always provides the same torque (rotational force) to each of the two wheels, on that axle" - http://en.wikipedia.org/wiki/Locking_differential

- "By contrast, a locked differential forces both left and right wheels on the same axle to rotate at the same speed under nearly all circumstances, without regard to tractional differences seen at either wheel. Therefore, each wheel can apply as much rotational force as the traction under it will allow, and the torques on each side-shaft will be unequal.(Unequal torque, equal rotational speeds)." - http://en.wikipedia.org/wiki/Locking_differential

- "The open differential applies equal torque or turning power to both wheels on the drive" - http://www.essortment.com/hobbies/diffe ... r_sfod.htm

........ s.a.m.d.

Ca sa fie clar, pe romaneste:

1) Un diferential liber (open) transmite (sau impune transmiterea de) momente/cupluri egale catre cele doua roti/punti. Diferentierea se refera la faptul ca permite o diferenta intre turatiile celor roti (punti), nu o diferenta intre momentele transmise.

2) Un diferential blocat (locked) transmite (sau impune) turatii egale. Cuplul transmis rotilor variaza in functie de aderenta fiecarei roti in parte.

Link spre comentariu

Teoria ta este valabila doar pentru cazul in care ai una din roti in aer, adica nu intampina nici-o rezistenza la rulare!

Dar explica acest lucru, cand ai ambele roti ingropate in noroi, dar una intampina o rezistenta la inaintare, mult mai mare, fata de cealalta. Cand diferentialul este liber, doar roata care intampina rezistenta mai mica, se va roti, preluand tot momentul motor. Daca blochezi diferentialul, momentul va fii distribuit fortat, in mod egal, catre cele doua roti, rotindule pe amandoua, desi rezistentele lor la inaintare sunt mult diferite.

Voi explicati o teorie, pe care o limitati la nivelul rotilor, dar, exemplificati, cu efectul rotilor la sol! Da, diferentialul transmite momente egale rotilor... dar teoria e valabila daca suspendati ambele roti. In aceasta situatie, rotile primesc tot timpul momente motoare egale...

Nu luati in calcul variabilele! Daca roata primeste de la diferential, un moment motor constant, nu va fii capabila sa transmita la sol o forta de tractiune constanta, datorita variabilelor care apar intre roata (butucul rotii) si sol. Nu poti afirma ca la un automobil, rotile "trag" (formularea nu-mi apartine!) mereu in mod egal, doar datorita faptului ca, axele lor planetare, primesc de la diferential un moment motor egal (situatie care, in practica, se intalneste destul de rar)! Am patru roti motoare la tractor, cu trei diferentiale blocabile intre ele, dar, indiferent de natura solului pe care ruleaza (chiar si pe asfalt!)), nu au reusit niciodata sa patineze toate patru, cu diferentialele libere! Singurul mod prin care pot obtine asta, este prin blocarea diferentialelor!

Si daca am una din roti in aer si diferentialul liber, cat din momentul motor se transmite la roata de pe sol si cat la roata din aer?! Daca diferentialul este liber, iar roata de pe sol primeste in mod egal, conform afirmatiilor voastre, acelasi moment, ca cea din aer, nu ar trebuii sa se invarta ambele roti la fel?! Si totusi nu se invart amandoua! Roata din aer, primeste ~ 100% din momentul motor. Daca blochezi diferntialul, momentul se va transmite egal la cele doua roti, dar, roata suspendata il va irosii fara sa ajute cu ceva, in timp ce roata de pe sol, il va folosii la tractiune, in proportie de pana la 100%. In momentul in care ambele roti vin in contact cu solul, acel procent de 100% din forta de tractiune, se va imparti intre cele doua roti, in functie de rezistenta la inaintare a fiecarei roti in parte. Dar suma fortelor de tractiune transmise de cele doua roti, nu va depasii niciodata valoarea de 100%, dar va fii de multe ori, sub aceasta valoare!

Link spre comentariu

Vizitator fender

Ce scrie cu caractere italice sunt citate din mesajul tau.

Teoria ta este valabila doar pentru cazul in care ai una din roti in aer, adica nu intampina nici-o rezistenza la rulare!

Teoria nu e a mea si e general valabila :) Scrie undeva in link-urile pe care le-am citat ceva despre o roata in aer? Nu, nu scrie nicaieri. Teoria e valabila indiferent de gradul de aderenta a rotilor.

Mie cel mai simplu mi-ar fi sa-ti demonstrez matematic pt. ca nu-mi ia decat o fraza. Si anume, teoria e valabila oricand pentru ca functiile din bilantul de putere de mai sus sunt functii polinomiale => sunt functii continue => au derivata continua (pt. ca derivata unui polinom e tot un polinom) => toate cazurile particulare nu pot cadea intr-un gol de definire a functiei (pentru ca nu exista un astfel de gol, functiile fiind continue) si nici legea de miscare cinematica nu se schimba (functia neavand puncte de inflexiune <=> asta inseamna ca are derivata continua) => orice caz particular e la fel de valabil.

Dar explica acest lucru, cand ai ambele roti ingropate in noroi, dar una intampina o rezistenta la inaintare, mult mai mare, fata de cealalta.

E absolut acelasi lucru. Scazi din bilantul puterii, din toate cele trei componente, marimea corespunzatoare rotii cu aderenta mai mica si obtii cazul rotii cu aderenta zero. Nu este absolut nicio diferenta.

Cand diferentialul este liber, doar roata care intampina rezistenta mai mica, se va roti, preluand tot momentul motor.

Daca blochezi diferentialul, momentul va fii distribuit fortat, in mod egal, catre cele doua roti, rotindule pe amandoua, desi rezistentele lor la inaintare sunt mult diferite

De aici incolo se strica treaba in modul cum interpretezi fenomele pentru ca se pare ca nu ai notiunea cuplului/momentului corect insusita sau care sunt efectele cuplului asupra unui corp oarecare. Sau daca ai notiunile astea atunci nu le pui cap la cap cum trebuie.

O sa incerc sa scriu cat mai pe scurt.

Mai intai sa vorbim depre cuplul transmis de catre diferential rotii. facem urmatorul experiment:

1.) ia un creion in mana, tine-l de un capat (pe post de semiaxa planetara, mana ta fiind diferentialul) si poti sa-ti imaginezi ca la capatul celalalt montezi o roata in miniatura, daca vrei

- invarte creionul cu mana in jurul axei sale

- sa presupunem ca ai putea sa-ti invarti incheietura mainii a.i. sa mentii creionul intr-o permanenta rotatie in acelasi sens in mod constant.

- atat timp cat mentii creionul in miscare de rotatie tu nu transmiti nici un moment creionului (neglijand frecarea ca aerul); nu supui creionul niciunei forte de rasucire (asta insemnand cuplu); nu-l vei putea rupe indiferent de cat de repede sau de mult timp invarti creionul (atentie, am zis miscare de rotatie constanta - asta inseamna fara acceleratii unghiulare; sau poti presupune ca creionul nu are masa si deci nici inertie)

2.) Ia acelasi creion in aceleasi conditii si baga-l cu capatul liber intr-un borcan cu miere; ei, parca se schimba treaba; incepi deja sa transmiti moment; incepi deja sa supui creionul la o forta de rasucire; daca mierea e destul de groasa o sa invarti borcanul cu totul pe masa; iar daca mierea e foarte foarte groasa si borcanul e lipit de masa vei rupe creionul in doua (cuplul transmis prin creion va depasi valoarea admisibila data de materialul din care e facut si de sectiunea creionului).

Bun. Deci ca sa transmiti un cuplu/moment (definite ca fiind forta de torsiune/rasucire produse de o forta si de bratul ei) printr-un corp oarecare (creionul sau semiaxa planetara) trebuie sa existe o forta care sa genereze un cuplu care sa se opuna rotatiei. Daca nu exista forta care sa se opuna, atunci cuplul transmis prin respectivul corp este zero.

Esti de acord cu ultimele doua fraze, care incep dupa "Bun."? Ca sa stiu daca pot merge mai departe sau trebuie sa mai pritocim conceptul.

In cazul in care esti de acord, incearca sa raspunzi la intrebarea de mai jos. Mi-ar usura demonstratia pe mai departe.

Sa zicem ca te afli intr-o masina ca pasager (un 2WD, diferential liber), masina care urca un deal relativ abrupt cu viteza constanta (10-20 km/h) dar urca din greu (motorul trage serios, undeva pe la 3000 de rot/min din 5-6000 rot/min maxim posibile, cu pedala la podea), dealul e asfaltat ca-n palma fara probleme de aderenta pe majoritatea parcursului. La un moment dat una dintre rotile motoare da de o portiune de gheata pe care n-o vede nimeni (nici soferul). E clar ca roata respectiva va pierde aderenta fie si numai partial. Tu, ca pasager, cu ochii inchisi, bazandu-te numai pe auz, dupa ce anume iti vei da seama ca o roata a pierdut din aderenta?

II rog ceilalti cititori sa nu raspunda la intrebare inainte ca Magnum sa raspunda.

Link spre comentariu

... Scrie undeva in link-urile pe care le-am citat ceva despre o roata in aer?...

Scrie in postul tau anterior, la punctele a) si b)...

Revenim la discutie... sa fie ca tine - nu le pun eu cap la cap cum trebuie...

In cazul asta, rezulta ca diferentialul nu transmite nimic la roti - ma refer la cuplu - in momentul in care una din roti este in aer!

De ce? Pentru ca, conform teoriei enuntate in postul tau, situatia este urmatoarea:

- roata din aer nu se opune miscarii de rotatie, datorita faptului ca, nu exista nici-o forta de rezistenta care sa se opuna miscarii de rotatie impuse de diferential, forta care sa genereze un cuplu in axa planetara.

- roata de pe sol se opune categoric miscarii de rotatie impuse de diferential, dar, datorita principiului de functionare al diferentialului, va transmite prin intermediul satelitilor, toata miscarea sa de rotatie, rotii aflata in aer, care, cum am spus mai devreme, nu poate genera un cuplu.

Concluzia: in momentul asta, diferentialul nu transmite nici-un fel de cuplu rotilor... cu alte cuvinte, roata aflata in aer, iroseste tot ce se poate obtine de la diferential, determinand, in felul asta, ca roata aflata pe sol, sa nu primeasca nimic! Aceiasi Marie, cu alta palarie...

PS: Raspuns... dupa mintea mea... care nu le pune pe toate cap la cap...: dupa turatia motorului...

In momentul in care una din roti intra pe ghiata, va rupe aderenta la sol si va determina mecanismul diferential sa-i transmita rotii de pe ghiata si miscarea de rotatie a celeilalte roti, cea de pe asfalt; in acest moment, deoarece la capatul opus al lantului cinematic, nu mai are "cine" sa se opuna inaintarii masinii si pedala de acceleratie este apasata la maxim, motorul nu va mai fii supus niciunei sarcini si se va tura.

Multumit?! Daca eu gresesc, care este raspunsul corect, pentru fenomenul descris in fraza urmatoare:

"daca am una din roti in aer si diferentialul liber, cat din momentul motor se transmite la roata de pe sol si cat la roata din aer?!!"

Link spre comentariu

Aceiasi Marie, cu alta palarie...

Am senzatia ca vorbiti despre acelasi lucru , doar ca fiecare se exprima in felul lui !

Bingoooo! :g :P

Link spre comentariu

Vizitator fender

Stai ca mai e pana la bingooo .... Era bine daca vorbeam acelasi lucru de la inceput.

Uite unde n-am vorbit acelasi lucru:

Magnum:

- Ai fost de acord cu ce a sustinut watcher cum ca un dif blocat transmite momentul motor in mod egal la cele doua roti indiferent de conditii

- "La un auto cu trei diferentiale blocate, momentul motor ajunge sigur la toate cele patru roti, in mod egal! Iar in cazul in care doar una are aderenta la sol, in mod sigur va primii 25% din momentul motor, pentru ca restul de 75% din momentul motor se va irosi antrenand si celelalte trei roti, care nu au aderenta la sol!"

Eu:

- "Un diferential blocat nu distribuie momente egale catre cele doua roti ci turatii egale."

Magnum: " Daca cele trei diferentiale sunt libere, iar una din roti nu are aderenta la sol, aceea va fii roata care va primii tot momentul motor, adica, teoretic, 100%!"

Eu: Am aratat ca o roata care nu are aderenta la sol nu poate primi niciun fel de moment prin exemplul cu creionul. Daca nu primeste niciun fel de moment inseamna ca nu-l primeste nici pe acela de la motor.

Magnum: "s-au inventat mecanismele de blocare a diferentialului; pentru a obliga transmisia sa trimita in mod egal momentul motor, la toate rotile, indiferent de conditiile de aderenta ale fiecarei roti! Doar asa poti "obliga" momentul motor, sa ajunga si la roata/rotile care nu se invarte/invart"

Eu: N-am mai zis nimic pt. ca e vorba de aceeasi inadvertenta ca la prima mea interventie. Iarasi nu sunt de acord.

Magnum:" Cand diferentialul este liber, doar roata care intampina rezistenta mai mica, se va roti, preluand tot momentul motor"

Eu: O roata primeste din ce in ce mai putin moment pe masura scaderii aderentei si nu va mai primi moment cand aderenta ei va fi zero (cand va fi in aer) => nu va primi "tot momentul motor" pt. ca nu va primi niciun fel de moment (cu exceptia celui corespunzator fortelor de frecare interne si externe, care e neglijabil).

Unde vi se pare voua, Magnum si Dan Cilan, din cele ce am citat sau am scris acum in paragrafele anterioare, ca vorbim acelasi lucru, ca eu nu vad?

-----------------------

Sa revenim. Acum urmeaza sa-i raspund mesajului lui Magnum.

No, pai am scris "in link-urile pe care le-am citat", adica acelea din care am dat citatele in lb. engleza. Acolo (la Wikipedia & Co) nu scrie nimic de roata in aer. Deci, dupa judecata respectivilor, legile sunt valabile indiferent de gradul de tractiune pe care o poate avea o roata (asta include si cazul particular cu tractiune zero - roata in aer).

Punctele a) si b) sunt concepute de mine, nu le gasesti nicaieri. Asa m-am gandit eu ca ar fi mai usor de priceput ca un diferential nu transmite moment catre o roata care in aer.

Mai departe.

"in cazul asta, rezulta ca diferentialul nu transmite nimic la roti - ma refer la cuplu - in momentul in care una din roti este in aer!"

E corect. Si motivatia e aproape corecta, sa zicem ca este.

In schimb concluzia nu e tocmai buna.

"Concluzia: in momentul asta, diferentialul nu transmite nici-un fel de cuplu rotilor... cu alte cuvinte, roata aflata in aer, iroseste tot ce se poate obtine de la diferential, determinand, in felul asta, ca roata aflata pe sol, sa nu primeasca nimic!..."

Ce e corect:

- "in momentul asta, diferentialul nu transmite nici-un fel de cuplu rotilor"

Ce nu e corect:

- "roata aflata in aer, iroseste tot ce se poate obtine de la diferential"

De ce nu e corect? Pt. ca singurul lucru pe care o roata il poate "obtine" (sau primi) de la un diferential este un cuplu. Nimic altceva. Cum poate sa "iroseasca" o roata ceva ce nu primeste? Cum poti tu sa irosesti niste bani pe care nu-i primesti? Tocmai stabiliram ca o roata in aer nu primeste cuplu de la diferential.

^^^^^^ Asta este locul in care tu sustii ceva cu care eu nu sunt de acord ^^^^^

Si iti voi arata in episodul viitor (ca acuma ma duc la culcare), cu ajutorul intrebarii ajutatoare la care ai raspuns foarte bine (nici nu ma indoiam ca vei raspunde altceva ca am pus intrebarea de asa natura sa fie totul clar), ca momentul motor nu se pierde/iroseste la roata aflata in aer (sau cu aderenta scazuta).

Dar nu inchei inainte sa raspund la intrebarea ta, "daca am una din roti in aer si diferentialul liber, cat din momentul motor se transmite la roata de pe sol si cat la roata din aer?!!"

Cu o roata in aer si una pe sol, ambele legate la un dif liber, momentul motor transmis la ambele roti (sau la oricare dintre ele) este nul (zero) in conditiile neglijarii fortelor de frecare interne/externe si a miscarii constante (sau lipsei inertiei piesolr in miscare, cum vrei).

Cum se demonstreaza in mod experimental chestia asta (ca motorul nu transmite moment la roti cand una din ele e in aer si diferentialul e liber):

- se ia un vehicul 2WD si se ridica una din rotile de pe puntea motoare pe cric, celalalta ramanand pe sol

- se porneste motorul (cu ambreiajul decuplat)

- se debreiaza si se introduce levierul cutiei de viteze in treapta I (sau II, III)

- se accelereaza motorul la o turatie mai mare decat cea de ralanti (sa zicem 3000 rpm) si se mentine pedala de acceleratie in acelasi punct (foarte important! eventual se pune o greutate pe pedala ca s-o mentinem la acelasi nivel)

- se ridica incet de tot piciorul de pe pe pedala de ambreiaj mentinand ochii pe turometru (daca dati drumul prea repede la ambreiaj exista riscul caderii de pe cric!)

- dupa terminarea cuplarii ambreiajului se va vedea ca turatia a ramas in aproximativ acelasi loc; motorul nu va consuma aproape nimic din cuplul pe care-l produce ca sa mentina roata aflata in aer in miscarea de rotatie; turatia va scadea cu valoare infima care e data de acel minim cuplu pe care-l poate transmite datorat fortelor de frecare interne (rulmenti, simeringuri etc) si frecarii rotii cu aerul - practic, momentul asta se neglijeaza.

Iar acuma ma astept sa ma intrebi altceva. Si anume, pai atunci ce se intampla cu momentul motorului daca nu se "iroseste" la roata? Pe unde "dispare", ce se intampla cu el cand scade aderenta la o roata? Asta cu referire la conditiile din intrebarea ajutatoare din mesajul meu precedent (aia cu ce auzi cand o roata pierde aderenta).

Link spre comentariu

Vizitator G55STEYR

VA zic eu ce e cu momentul. Un moment

Multumesc lui Fender pt sustinere.

Asta e tare: " Sa-mi spuna mie cineva ca i s-a rupt planetara rotii care era in aer ..."

Eu de-aia am intrat asa tare aici peste Magnum ca desi e f bine documentat si are credibilitate pt asta, nu intelege functionarea unui mecanism simplu dar important pt noi OFFROAD-istii si baga lumea in ceata.

Si sa ne intelegem si cu postarile mele. Eu nu-mi expun parerea personala, ci explic ceva EXACT asa cum este, si incerc sa dau exemple cat mai clare sa inteleaga tot Romanul. Deci tot ce am postat e real. Acuma ca Magnum nu este de acord e pt ca nu intelege definitia care e scurta si ADEVARATA. DIFERENTIALUL DISTRIBUIE MOMENTE EGALE PERMITAND DIFERENTE DE TURATII INTRE ROTI.

Diferentialul are o definitie atat de simpla ce mai dom-le?

E adevarat ca media turatiilor rotilor, e aceeasi cu turatia diff. Adevarat e ca diff nu modifica cuplul doar il distribuie, dar ce nu intelege este ca nu tot cuplul este folosit. Adica nu toata forta de rotatie pe care o poate genera motorul efectif torsioneaza arborii.

Hai sa ne gandim la un exemplu EXTREM. Un camion de cariera 4x2 de CAT 797B de 3550 de cai si 600 tone masa totala. Cand pleaca ala de pe loc in rampa momentul motor de 14000Nm este multiplicat in transmisie de o gramada de ori. Hai sa facem un mic calcul sa vedem cat moment ajunge la roti.

ROTI 59/80 R63 adica in mm 1500/80 R 63 adica roata parcurge la o turatie ~ 11,7 METRI.

TREPTE Producatorul da viteza in trepte: I-a ~11km/h

Turatia de putere maxima nu o stiu dar luam pt exemplu 2000rpm aceasta diferind putin in f de marca model.

Si atunci 3500cp - 2000rpm echivaleaza cu 12000Nm tot la 2000rpm

Pentru viteza de 11km/h la turatia 2000rpm e nevoie de un raport ~128.

Acuma daca inmultim raportul total de transmitere cu momentul obs ca la planetare ajung ! 1,5 milioane Nm. Acuma io zic ca un milion de Nm torsioneaza cateva grade planetarele alea cat or fi ele de rigide. Camionul pe elevator cu rotile date jos si motorul invarte in tr I la 2000rpm sper ca e clar pt toata lumea ca nu o sa fie acelasi moment de 1,5 milioane Nm care torsioneaza planetarele. Pentru ca nu este nici o forta de acelasi ordin care sa se opuna la capatul dinspre roti.

Deci, momentul nu se transmite la valoarea lui maxima cand patinezi pe noroaie sau ce mai gasesti pe lumea asta.

Diff open transmite momente egale la roti, dar cand una patineaza, nu ajunge la valoare maxima. Daca roata care patineaza are atat de putina aderenta incat sa torsioneze planetara cu 100Nm atunci si celalta planetara tot cu 100Nm va fi incarcata si deci diff primeste 200Nm. Aici intervine sarcina motorului, care in astfel de situatii este partiala.

Ma vad obligat sa explic ca sarcina nu depinde de turatie. Adica motorul nu dezvolta toti Nm decat cu pedala blana. Daca lasi pedala el va avea un moment negativ (ex: -200Nm) adica decelereaza masina cu acea forta care inmultita cu turatia este puterea de franare. La camioane se da puterea motorului si puterea de franare, ele fiind apropiate ca valoare.

Sper sa ne intelegem!

Link spre comentariu

Vizitator G55STEYR

Color fortele in diferential in ordinea in care se transmit:

GRI - forta imprimata de carcasa axului satelit

ALBASTRU - satelitul

GALBEN - pinioane planetare

ROSU - planetarele

Pinioanele planetare sant jumatati pt simplificare

Forta aplicata la mijlocul satelitului este T asta inseamna ca la capetele lui for fi fortele identice T/2, care se vede ca misca planetarele prin parghii egale, deci si fortele sunt egale.

Capischi acu? Mare atentie la poza, putina gandire ajuta.

In poza exact acelasi mecanism ca in filmul postat initial de watcher

unde se vede cum devine diff in forma cunoscuta.
Link spre comentariu

@ toti: imi bubuie capul!

Se pare ca nu-s roman, pt ca nu mai inteleg nimica...

Ati inceput sa disecati firul nu in patru ca in 4 sute...

In topicul "principiul de functionare a unui diferential obisnuit" MagnuM scrie:

Filmele scot in evidenta, comparativ, modul de functionare al diferitelor tipuri de diferentiale: deschis - open differential; cu alunecare limitata - limited slip differential (LSD); autoblocant - locking differential (LD). Tipurile enumerate anterior, sunt mecanisme asupra carora, soferul nu poate interveni.

La acestea se adauga si diferentialul blocabil (selectable locker - nu apare in filme), cu principiul de functionare identic cu al diferentialului autoblocant (LD), cu deosebire ca, blocarea/deblocarea sunt controlate de sofer.

Rezultatul:

- open: in momentul in care una din roti pierde aderenta, momentul motor nu se transmite celeilalte roti, vehiculul ramane imobilizat.

- LSD: in momentul in care una din roti pierde aderenta, momentul motor se transmite celeilalte roti in impulsuri - principiul de functionare al LSD-ului este bazat pe blocarea si deblocarea rapida si repetata a diferentialului, sistemul nu-i permite diferentialului sa ramana blocat pe perioade lungi de timp; fapt care nu va permite celeilalte roti sa aiba suficient de mult timp antrenare constanta, vehiculul poate ramane imobilizat.

- LD: in momentul in care una din roti pierde aderenta, momentul motor este transmis celeilalte roti - principiul de functionare al LD-ului este bazat pe: 1 - mentinerea diferentialului blocat pana in momentul in care ambele roti isi recapata aderenta; 2 - mentinerea diferentialului blocat permanent, deblocand alternativ, doar roata care tinde sa se invarta mai repede decat diferentialul, vehiculul isi continua deplasarea.

- selectable locker: deblocat, lucreaza exact ca un diferential deschis (open) - in momentul in care una din roti pierde aderenta, momentul motor nu se transmite celeilalte roti, vehiculul ramane imobilizat. Blocat, momentul motor se va transmite permanent la ambele roti, vehiculul isi continua deplasarea.

Mi se pare ca asta este tot ceea ce trebuie sa stiu despre un diferential, sau gresesc?

Respecte :h5

JEEP GRAND CHEROKEE 2,7 TD '03

Link spre comentariu

:op Sa nu mai lungim povestea inutil! :p Pus pe ganduri, a trebuit sa-mi bag nasul prin carti, pentru a ma lamuri... :rules Concluzia: Cu scuzele de rigoare, trebuie sa recunosc, ca, eroarea imi apartine. :hw Atat G55STEYR, cat si fender, au dreptate! Diferentialul simetric liber, distribuie momentul motor in mod egal intre cele doua roti. :y :old

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare