bogdan.sb Posted December 17, 2020 Share Posted December 17, 2020 Salutare, daca stie cineva, cu trimiteri la legislatie, proiectoarele / led bar-urile after market se pot monta legal, fara sa fie folosite pe drumuri publice (folosite doar in off)? Cu alte cuvinte, este ilegala montarea sau utilizarea pe drumuri publice? Multumesc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ccristi27 Posted December 17, 2020 Share Posted December 17, 2020 Orice modificare adusa sistemului de iluminare fata de ce a avut masina din fabrica este ilegala. https://www.auto-bild.ro/headline/luminile-neomologate-probleme-cu-luminile-51925.html Acu, daca vrei poti merge la risc, pui ledbar si te rogi sa nu dai peste un Garcea nervos si cu chef de saltat taloane.. "Good goods are never cheap / Cheap goods are never good" Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan.sb Posted December 17, 2020 Author Share Posted December 17, 2020 Mda, articolele alea din actul normativ X (ptr ca nu este precizat) spun cam tot ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
cmarin Posted December 18, 2020 Share Posted December 18, 2020 Salut. Există varianta de a îmbrăca în husă/ huse. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan.sb Posted December 18, 2020 Author Share Posted December 18, 2020 Salut. Există varianta de a îmbrăca în husă/ huse. Ai idee, de vreun articol de act normativ, sau ceva reglementari oficiale pe subiect? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cmarin Posted December 18, 2020 Share Posted December 18, 2020 Nu are cum sa existe asa ceva. Dar e o husa. Nu ai la vedere nimic neomoligat. Era o sugestie. Decizia îți aparține. ;) Eu am avut și am proiectoare deasupra barei, pe mașini, din 2009. Neacoperite. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan.sb Posted December 18, 2020 Author Share Posted December 18, 2020 Am avut proiectoare la masina de off. Si in fata si in spate si laterale :wink: Dar mergeam numai in jurul Sibiului, preaputin pe DN. Acum as vrea sa montez la "masina de sosea", un Outlander, pentru cand mai ies pe un forestier ... Pentru ca, cu Outlanderul merg pe DN, autostrazi, ies si din tara, vreau sa fie legale. Astazi am pus o intrebare la RAR cum se pot omologa. Sunt curios de raspuns ... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RZV Posted December 18, 2020 Share Posted December 18, 2020 Sa ne spui si noua ce primesti, oficial te rugam. Dacă de întelepţi o povaţă este apreciată, de proşti e ca o jignire considerată. Dream It, Do It, Live It.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan.sb Posted December 23, 2020 Author Share Posted December 23, 2020 Raspunsul RAR prin email: Buna ziua, Regulamentul CEE-ONU nr.48 – Dispozitii uniforme privind omologarea vehiculelor cu privire la instalarea dispozitivelor de iluminat si de semnalizare luminoasa, prevede ca in cazul luminii de drum (faza lunga) un vehicul poate fi echipat cu 2 sau 4 faruri, omologate de tip in conformitate cu Regulamentele CEE-ONU nr.98 sau 112. Ca pozitionare, aceste faruri trebuie sa fie amplasate in fata vehiculului, cerinta fiind considerata indeplinita daca lumina emisa nu cauzeaza disconfort conducatorului auto, nici direct, nici indirect prin intermediul dispozitivelor de vizibilitate indirecta (oglinzi) si/sau al altor suprafete reflectorizante ale vehiculului. Farurile de faza lunga pot fi activate simultan sau in pereche. Montarea a doua faruri suplimentare de faza lunga, omologate, pentru vehiculul descris de dvs., astfel incat sa fie indeplinite conditiile de mai sus, nu determina necesitatea reomologarii vehiculului si nici mentiuni suplimentare in Cartea de identitate (CIV) a acestuia. In cazul in care doriti echiparea si cu alte lampi destinate exclusiv utilizarii in afara drumurilor publice, acestea trebuie sa poata fi indepartate sau mascate complet atunci cand vehiculul circula pe drumul public. Cu stima, Nu afisez si datele persoanei care a raspuns, din motive de confidentialitate pentru dansul. Oricum, este inginer la Comp. Omologare şi Eliberare CIV din cadrul RAR ... O sa deschid si un topic separat, pentru a fi vizibil mai usor tuturor utilizatorilor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romyc Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 O informație bună, mulțumesc Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan.sb Posted December 23, 2020 Author Share Posted December 23, 2020 O informație bună, mulțumesc Cu multa placere. Cand primesc raspunsul de la politie, o sa il public ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gamis Posted January 23, 2021 Share Posted January 23, 2021 Ce raspuns a dat politiaRomana ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan.sb Posted January 23, 2021 Author Share Posted January 23, 2021 Am primit raspunsul de la politie: 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RZV Posted January 25, 2021 Share Posted January 25, 2021 Exact ce stiam si sustineam - led bar in fata cu husa, nefiind omologat altfel. GTC ere niste led bar Osram f misto cu omologare EU, ca hint. Proiectoare EU omologate - legate pe faza lunga Orice este omologat costa mult si va trebui sa ai actele originale-oficiale dupa tine permanent sau le pui capace si nu mai conteaza. Doar ca, in viata reala nu poti lega la faza lunga un led bar de 45cm (cazul meu ) acoperit cu husa ca-i dai foc husei. Asadar i-am pus buton separat,pt utilizat cand hotarasc eu. De bun simt atat raspunsurile cat si legislatia :g Dacă de întelepţi o povaţă este apreciată, de proşti e ca o jignire considerată. Dream It, Do It, Live It.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
stelea Posted January 30, 2021 Share Posted January 30, 2021 Ce nu inteleg eu de la legislatia asta "de bun simt", este cum unele autovehicule au pana la 20 de proiectoare, nemascate sau neacoperite si circula bine merci (mersi :grin: ) fara probleme! Asta as vrea sa aud de la militie ... 4x4MANIA is where we are !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
RZV Posted February 8, 2021 Share Posted February 8, 2021 :ha: Stelea.... pai la fel cum se circula cu simex pe 35,bara metalica din teava rotunda si troliu in bot , asa si cu proiectoarele. Inca mai merge haiducie pe ici pe colo...... :top Dacă de întelepţi o povaţă este apreciată, de proşti e ca o jignire considerată. Dream It, Do It, Live It.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
onobeka Posted December 3, 2021 Share Posted December 3, 2021 (edited) Mai, poate sunt eu greu de cap, dar din cate stiu legislatia nu este facuta pentru drobul de sare. Cu alte cuvinte, daca am proiectoare, conectate cu releu si buton separat, nu le folosesc pe drumul public si prin urmare sub nici o forma nu are cum sa ma prinda nici RAR si nici politia cu ele aprinse (si vorbesc serios), de ce trebuie sa fie acoperite? Adica, ma poate amenda, retinere talon samd, pentru ca am niste bucati de plastic si zamac prezente pe masina? Este ca si cum ma prind cu un set de cutite de bucatarie cumparat de la magazin in drum spre casa si ma condamna pentru posesie de arma alba pe drumul public? Pot sa-mi montez proiectoare pe masina de design, complet neconectate, fara cabluri sau cu firele in aer si astia ma amendeaza pentru ca "as fi putut" sa le folosesc? Si daca am huse si-mi zboara in mers si la curba urmatoare sta Garcea infuriat? In alta ordine de idei, degeaba ai proiectoare cu toate certificarile EU (Osram VX80-SP cum am eu). Daca le-ai gresit orientarea, chiar daca le ai pe faza lunga, orbesti oricum orice alt conducator din sensul opus, chiar daca este la 200m distanta. In cazul meu, se aprind de sub capota, deci nu cred ca poate cineva sa ma acuze ca as intentiona sa le folosesc pe post de semnale sau alt teribilism pe drumul public. Edited December 3, 2021 by onobeka Adaugat ultimul paragraf. Le spun oamenilor motivul editarii :)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts