Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Mitsubishi Pajero mk4, nelamuriri :)

Donalexandro89

Postări Recomandate

Salut, sunt noul proprietar al unui pajero mk4, an 2008, motor 3.2 diesel, cutie automata, am cateva nelamuriri si poate cu timpul o sa revin, dar o sa scriu tot aici.

1. Pot cupla 4x4 din mers? sau trebuie sa stau pe loc, cutia in pozitia N si cuplez, apoi Drive si blana?

2. Cand cuplez 4HLC sau 4LLC trebuie sa merg doar pe directia inainte, auzeam pe cineva ca nu trebuie sa virez stanga dreapta. :oc

3. Am observat ca atunci cand este cuplata si sunt blocat in noroi, palpaie roata care cred ca derapeaza, este normal?

Multumesc si sper sa nu radeti de mine :grin:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. Pot cupla 4x4 din mers? sau trebuie sa stau pe loc, cutia in pozitia N si cuplez, apoi Drive si blana?

Depinde ce intelegi prin 4x4 :). orice tranzitie dintre 2H <-> 4H <-> 4Hlc se poate face din mers, dupa cum zice si manualul iei piciorul de pe acceleratie, tii volanul drept si sa ai sub 100km/h, faci schimbul, astepti sa ai confirmarea (nu mai palpaie nici un "bec" in bord) apoi continui drumul. Pentru 4LLc trebuie sa opresti si o lasi in neutru.

3Z7cGHf.png

2. Cand cuplez 4HLC sau 4LLC trebuie sa merg doar pe directia inainte, auzeam pe cineva ca nu trebuie sa virez stanga dreapta. :oc

Blocarea diferentialului central LC (fie el 4H sau 4L) e recomandat doar pe suprafetele cu aderenta limitata. Poti (in ideea ca nu iti da nimeni peste mana) merge si pe asfalt daca "mergi doar inainte" - doar ca nu-i recomandat (se pune un stres foarte mare pe transmisie si ceva pana la urma o sa cedeze, fie patineaza o roata, fie pocneste vreo planetara, etc).

HlitJzb.png

3. Am observat ca atunci cand este cuplata si sunt blocat in noroi, palpaie roata care cred ca derapeaza, este normal?

Da, e normal intra in "actiune" traction control. TC se dezactiveaza doar cupland diferentialul de pe spate (posibil doar in 4Hlc sau 4LLc).

Link spre comentariu

revin cu alte intrebari :grin:

- ce antigel trebuie sa pun, am vazut ca trebuie sa fac o completare in vas si este verde parca;

- pt uleiul de la cutia de viteze, ce ulei folositi?

- uleiul de la grup fata/spate la fel, ce ulei folositi?

- distributia la cati km sa o schimb? masina are 150k acum.

- mai trebuie altceva important de schimbat?

Sa nu ma injurati, dar am cautat si nu prea am gasit aceste info. :tk

Link spre comentariu

Manualul de service il poti gasi aici: http://mmc-manuals.ru/manuals/pajero...u/index_M1.htm

La fel de util mi se pare si softul de la Mitsubishi pentru piese (introduci seria de sasiu si iti zice codul piesei, il folosesc de 2 ani si toate piesele au fost bune pana acum :D) : https://www.club4x4.ro/forum4x4/foru...rt-application

Cele de mai jos nu-s sfaturi, nu-s in masura de asa ceva ca nu-s mecanic, dar in ultimii 2 ani mi-am facut singur toate reparatiile bazandu-ma cel mai mult pe manualul de service. Mi se pare destul de bine scris si iti zice pas cu pas ce trebuie sa faci. Plus diverse clipuri pe YT / si forumul din australia care-i mult mai activ :D

- ce antigel trebuie sa pun, am vazut ca trebuie sa fac o completare in vas si este verde parca;

DIA QUEEN SUPER LONG LIFE COOLANT or equivalent. Eram fan Motul si am pus prima data Inugel optimal (asa era recomandat de selectorul lor) - in fisa tehnica nu zicea nimic de Mitsubishi, era un fel de roz

Ultima data am pus Ravenol 1410110 care e echivalent dia queen... E un fel de roz-mov daca imi aduc bine aminte...

- pt uleiul de la cutia de viteze, ce ulei folositi?

DIA QUEEN ATF SP III: eu am folosit RAVENOL 1212103 (daca vorbim de cutia de viteze automata). Daca tot schimbi uleiul ar fi bine cred sa-i schimbi si filtrul.

Sa nu uiti nici de cutia de transfer.

- uleiul de la grup fata/spate la fel, ce ulei folositi?

Hypoid gear oil API classification GL-5 or higher Eu am folosit MOTUL Gearbox 80W90

- distributia la cati km sa o schimb? masina are 150k acum.

Nu am gasit intervalul pentru lant inca nicaieri. Distributia e pe lant, practic se zice ca-i "pe viata". In schimb, daca lantul "zornaie" sau chiar preventiv se poate verifica ghidajul lantului (o oglinda mica pe la busonul de umplere ulei) si intinzatorul de lant. Daca trebuie schimbat sunt mai multe operatii ce se pot face cu ocazia asta:

• verificat/reglat supape - la ~30.000 km sau daca fac galagie,
  • curatare galerie admisie,
    em97get.png
  • schimbat garniturile de la capacul (cele de mufa injectoare, de la conducte, si garnitura mare) daca ai motorul murdar de ulei gen:
    iwQiBZb.jpg

Intervale de service am gasit doar pentru cel din 2016 dar majoritatea daca nu toate se aplica si la 2007/8.

PAJERO-MY16_intervals.pdf

PAJERO-MY16_intervals.pdf

Editat de crispus
Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...
salut, revin cu o noua problema, mi se aprinde din cand in cand in bord martorul de bord cu un far si doua sageti, am cautat ceva pe net si ar fi un balast stabilizator pe la roti, pe net scrie ca sunt pe dreapta, eu m-am uitat ieri si l-am vazut pe stanga, a mai intampinat cineva problema asta? :tk
Link spre comentariu

lna8kCw.png

Presupun ca e vorba de asta, de la auto-leveling. Ai putea verifica sa nu fie rupte bratele sau probleme cu conectorii (https://www.club4x4.ro/forum4x4/foru...lub#post852467)

Mai mult, ai putea face o diagnoza: pui pinul 1 de la mufa OBD la masa, si apoi pui contactul si te uiti cum "beculeste" martorul cu pricina si asa afli codul de 2 cifre: de cate ori clipeste rar sunt zecile iar de cate ori repede sunt unitatile. Codurile de eroare sunt aici: http://mmc-manuals.ru/manuals/pajero...0020100ENG.HTM

Explicat mai bine cum se citesc codurile de eroare:

L.E: Vezi ca sunt 2 astfel de "cantare" cum le zice lumea: cate unul pe fiecare punte, ambele pe partea stanga. Mai multe detalii poti vedea in manual, capitolul 54A / HEADLAMP AUTOMATIC LEVELLING SYSTEM

Editat de crispus
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare