Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Radiator IRD

alex01

Postări Recomandate

Salut tuturor

nu stiu dc s-a mai tratat subiectul radiatorului de la IRD (cutia de transfer / diferential fata). Dc s-a tratat in cele peste 20 pag despre IRD rog moderatorii sa il mute (eu din pacate nu am gasit referitor direct la radiatorul de pe IRD). va cer sfatul in urmatoarea problema:

Una dintre conductele de aluminiu de la radiatorul de IRD s-a fisurat si pierde lichid in cantitati consistente (peste noapte a pierdut tot 6L din circuit).

Spargerea cred ca s-a datorat "forjei" excesive (+5000RPM) inainte si in timpul ITP ( a inceput sa curga fix cand am iesit de pe rampa ITP, dupa testul de jocuri in suspensie cu talere oscilante) sau au "verificat" cu vreo ranga pe sub masina si s-au "deranjat" conductele.

Ma intereseaza va rog dc ati avut probleme cu piesa respectiv (care este consumabil de altfel ca parte a kit de reconditionare IRD pe langa rulmenti, semeringuri etc. are p/no TAR100010 (TD4) / 8510256 (2.5L V6) si cum ati rezolvat ?

In acest moment iau in calcul urmatoarele optiuni:

1. reparatie temporara - etansare spartura cu banda etansatoare pt instalatii + colier (am gasit la dedeman o banda gen "scotch" care se infasoara strans peste spartura si etansaeaza, rezista la 200 grC si presiune 5 bari (in sistem nu sunt mai mult de 110-115 gr C si 1.6 -2 bari) ar trebui sa tina. vedem maine cand incerc aceasta prima varianta.

2. idem - etansare spartura prin lipire cu poxipol pt tevi de aluminiu - nu stiu ce poxipol ar merge pe AL.

3. reparatia prin sudura in argon aluminiu - (vedem dc se poate cu IRD instalat pe masina sau treb neaparat dat jos). Aici caut firme bune care fac reparatii instalatii A/C (am mai reparat asa conducta de inalta presiune de la sistemul de A/C dar nu mai stiu firma din pacate). In astfel de reparatie am cea mai mare incredere doar sa gasesc firma buna.

4. reparatia prin inlocuire radiator IRD cu radiator nou - am gasit in UK pe Bearmach la cca 120Eur cu transport rapid in 2 zile livrare.

5. reparatia prin inlocuire IRD cu IRD SH de la dezmembrari (aici preturile variaza 1200 - 1800 ron) sau reconditionat (2500 ron).Insa IRD nu are probleme ci doar radiatorul este spart si sincer n as schimba un IRD functional de pe masina (cu ceva ce nu stiu cum merge).

6. in caz extrem as merge pe dezactivarea radiatorului. facut bypas si conectate direct furtunele de intrare cu iesire pt inchiderea circuitului de racire si eliminarea pierderilor. Insa ar trebui schimbat uleiul semisynth din IRD cu un ulei syntetic / super synthetic care sa poata functiona la temperaturi mai mari (fara racirea IRD) si sa pastreze pelicula de ungere in angrenage, rulmenti etc. ca sa nu distrug prematur IRD. ca si rulaj rulez predominant urban (90%) si ocazional (10%) extra urban deci n ar avea incarcare termica majora IRD.

Astept si parerile voastre dc v ati lovit de aceasta problema si va multumesc anticipat.

Alex

Editat de alex01
Am identificat cauza defectului. Imi cer scuze nu a fost vorba de manipularea necorespunzatoare la ITP ci de o cauza mecanica (lovirea repetata, datorita cursei excesive a mecanismului uzat de la timo
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut Bogdan

multumesc pt sfat. Cardanul este dat deja jos. merg deja de ceva timp asa (150k km).

Problema gauririi conductei de la radiatorul de racire al IRD am rezolvat temporar cu o banda siliconica rezistenta la temperatura si ulei (luata de la Dedeman instalatii) si strans peste infasurare cu un colier metalic.

Acum caut firme de reparatii A/C ca sa sudez zona respectiva de conducta ca si reparatie permanenta.

Daca nu as fi reusit sa repar scurgere as fi mers la solutia extrema de by-pass cum recomanzi. Insa este o solutie de ultima alegere intrucat lasi diferentialul fata fara racire si in acest caz trebuie menajat, fara iesiri in off road sau mers mai incet in oras si limitat pe autostrada plus eventual scos scutul motor ca sa aiba racire in mers de la curentul de aer. De asemenea ajuta schimbat uleiul de IRD semi-synth cu un ulei full synthetic cu punct de functionare mai ridicat in temperatura, care sa isi pastreze vascozitatea (75W90) si la temperaturi mai inalte ca sa se asigure ungerea angrenajelor din IRD si la temperaturi de functionare mai inalte.

In al doilea rand in timpul reparatiei cel mai important este ca mi am dat seama si de cauza primara a gauririi conductei de la radiatorul IRD. Datorita uzurii prea mare a timoneriei schimbatorului de viteze, tija de actionare face o cursa prea mare si loveste in capatul de cursa fix in cotul in L al primei tevi de la radiatorul de la IRD (teava de tur/intrare in radiator) iar in timp "ciocanirea" asta permanenta de la schimbatul vitezelor a produs ciupirea si gaurirea in final a conductei de la radiator.

Deci dupa ce rezolv cu sudura conductei de AL de la radiatorul de IRD trebuie sa inlatur cauza primara care a dus la gaurirea conductei respectiv sa repar timoneria schimbatorului de viteze.

O sa caut topic referitor la reparatia timoneriei , iar dc nu gasesc voi deschide un topic nou.

Multumesc tuturor pt ajutor.

Alex

Link spre comentariu

Nu sunt sigur, dar cred ca 99% diferentialul fata este in cutia de viteze si nu in cutia de transfer.

Eu fara cardan am tras ani la rand rulota si trailar de 2 tone, planetarele de pe fata nu au moarte.

Astept si raspunsull tau referitor la diferential. ( unde e pozitionat)

Link spre comentariu

Salut Bogdan

in mod sigur si garantat diferentialul fata este in interiorul IRD, in cutia de viteze (CV) manuala (Getrag 5+1 de pe FL1 TD4) nu sunt decat arborii si pinioanele de viteze, sincroanele si mecanismul de actionare, furcile etc. Poti intreba pe oricine a desfacut un IRD sau poti vedea aici https://youtu.be/MbpbBC0czXg, la min 0:49 se vede clar arborele primar cu diferentialul fata montat pe el si pinionul priza de putere care transmite la arborele intermediar, coroana si pinion de atac pt cardan cum spuneam.

IRD practic ia priza de putere de la iesirea din CV si imparte cuplul odata inspre diferentialul de pe puntea fata iar apoi printr-un arbore intermendiar si catre coroana si pinionul de antrenare al cardanului pt puntea spate. De la cardan cuplul se duce in vascocupaj (VCU) care da cuplu cand trebuie (adica cand puntea fata patineaza) cupleaza mai departe cardanul din spate catre diferential din spate la puntea si rotile din spate.

Asa functioneaza 4.x4 la FL 1.

La FL2 ai diferit cuplarea puntii spate find facuta cu diferential HALDEX.

La ce ai tu la Toyota 4Runner nu stiu cum este presupun ca este cu cutie de transfer dedicata, reductor, diferential pe puntea fata si diferential pe puntea spate ca la orice 4x4 pt offroad greu.

FL 1 si FL 2 sunt "softroadere" adica pt offroad mai usoar avand un AWD in comparatie cu un sistem 4x4 clasic cu cutie transfer ("dif central"), reductor, diferentiale pe punti etc.

Editat de alex01
Link spre comentariu

Nu sunt sigur, dar cred ca 99% diferentialul fata este in cutia de viteze si nu in cutia de transfer.

Eu fara cardan am tras ani la rand rulota si trailar de 2 tone, planetarele de pe fata nu au moarte.

Astept si raspunsull tau referitor la diferential. ( unde e pozitionat)

apropo de tractat in regim doar fata (4x2) cred ca ai nimerit niste planetare tare rezistente. Eu din experienta am rupt un cap de planetara in regim de tractiune 4x2 plecand cu un scart de la semafor si bracand maxim rotile am suprasolicitat articulatia tripoda din capul planetar si a cedat.

Dar in mod normal FL1 trage 90% fata si 10% spate doar cand fata patineaza (in offroad de obiecei sau pe carosabil umed/nisipos etc.) atunci cupleaza VCU si transmite cuplu 50:50. Dat fiind ca la tractare nu cred ca poti patina rotile sau nu pleci cu scart de la semafor:) deci si doar cu tractiune fata ar trebui sa fie o masina rezistenta :)

Insa adevarul este ca se solicita mai mult planetarele fata si se pot uza in timp mai mult, de asemenea in regim 4x2 uzeaza rulmentii din IRD unde vin si se angreneaza planetarele iar apoi datorita uzurii arborilor (axelor pinioanelor) in rulmenti se poate strica alinierea pinioanelor si respectiv se macina dintii si se pot defecta angrenajele IRD, aici este riscul.

Al meu are +300K km si se tine tare inca! sper.

In rest dc nu tragi excesiv de masina in regim 4x2 este ok, eu am experienta de peste 150K km, dar intradevar mers predominant urban. Simt lipsa 4x4 in offroad (la urcat deal namolos dupa ploaie) la munte iarna pe zapada, pe ploaie torentiala etc. Aici insa mai ajuta si cu ce cauciucuri este incaltata masina si in ce stare sunt :).

Link spre comentariu

faci bypass la radiator.

Total contraindicat, "radiatorul" ala are rol de incalzire si racire a uleiului din IRD.

( unde e pozitionat)

Este in IRD.

ird.jpg.b801885ae07f6526f21923a7a130aa17.jpg

Editat de DKW

Reading the Owners Manual doesn't hurt.

NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Td4 ESX CommandShift MY02 3Dr (M.O.D.)

KV6 CommandShift MY01 3Dr (Măgaru')

SD4 S CommandShift MY11 5Dr (Sarah)

KV6 XEI CommandShift MY01 5Dr (Phoenix)

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare