Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Alternativa la troliu pentru situatii non extreme?

omoroka

Postări Recomandate

Re: Alternativa la troliu pentru situatii non extreme?

Eu tocmai am achizitionat un aparat de intins/tras de 4 tone pentru Frontera mea, de la o firma care comercializeaza articole de vanatoare. E mai usor decat obisnuitul tirfor,inca n-am avut ocazia sa-l testez,dar va voi tine la curent.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 174
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu tocmai am achizitionat un aparat de intins/tras de 4 tone pentru Frontera mea, de la o firma care comercializeaza articole de vanatoare. E mai usor decat obisnuitul tirfor,inca n-am avut ocazia sa-l testez,dar va voi tine la curent.

Regret sa te dezamagesc, dar daca ai fi citit topicul asta inainte sa-l iei, mai pe la postul #44, 45 etc, nu ti l-ai mai fi luat......e o scula care dupa ce ca este ineficienta pe post de tirfor sau troliu, este si potential periculoas sa incerci sa tragi o masina cu ea pt ca nu rezista la o astfel de solicitare si poate sa plezneasca la propriu si sa se intample, feri Doamne, o nenorocire !

Cele 4 t sunt calculate sa traga ceva gen peridoc cu barca sau o masina pe plan drept, fara obstacole sau impotmolita......

Am spus de tirfor pt ca ala e facut sa lucreze cu greutati incomparabil mai mari si este vizibil mult mai solid.

Deci atentie mare cu scula aia !!!

Editat de Astral
Link spre comentariu

Sa stii,ca am citit atent toate postarile , inclusiv am cerut sfatul unor colegi care au folosit asemenea instalatii. Masinea mea nu este pregatit pentru situatii extreme si nici nu-l folosesc pentru asa ceva. Am luat pentru cazuri de ex. pe un drum forestier inzapezit trebuie sa ma intorc si o roata intra intr-un sant, neavand blocant si max. un copilot cred ca aceasta instalatie ma poate scoate din bucluc. Daca situatia e mai grava: plimbare cativa km pana la cel mai apropiat TAF. Legat de tehnici alternataive, odata am scos un ATV Bombardier rasturnat intr-o rapa folosind corzi dinamice si scripeti de alpinism. Oricum mersi pentru sfaturi :h5

Link spre comentariu

Nu te va scoate.....proba facuta de mine a fost pe plan drept cu caramizi puse la roti drept obstacol.....

Ai mare grija cu el, Frontera aia nu e nici ATV, nici macar un Samurai mai usurel......

Iti spun ca eu m-am ingrozit cand era in maxima tensiune instalatia si incepuse sa scrasneasca nu stiam ce sa fac mai intai : sa ma departez si sa astept sa plezneasca sau sa incerc sa-l dezamorsez......

Link spre comentariu

:ha:

astrale mi te si imaginez cu un cleste ca in filme sovaind care fir sa il tai

rosu sau negru:ha:

:ha::ha:

Zep, nu mai rade ca si acum ma trec fiori de cum scrasnea porcaria....

Am gasit varianta de compromis sa stau si mai departe de pericol si sa si detensionez porcaria : am scos caramizile de la roti si a fost suficient pt ca din tensiune masina "s-a tras" oleaca inainte si am putut sa eliberez piedica la porcarie.....

Link spre comentariu

si porcaria ta ca si mai toate porcariile de tras cablu sunt de fapt niste tamburi cu clichet daca vrei versiunea evoluata a banalelor chingi de ancorat marfa (principiul e acelasi)

ca este el actionat de o parghie cum e in cazul asta ca este cu manivela (rotativa) ca este cu motor electric, toate acumuleaza in ele tensiuni mari

e normal sa se tensioneze metalul (de fapt articulatiile) si sa scoata oarice zgomote macabre

problema este cand porcaria e facuta din materiale indoielnice si mai este si supra evaluata de eticheta pe care scrie jdemii de tone si ea de fapt ar fi de maxim 50% din cat scrie pe eticheta si atunci da ai dreptate este de fugit de langa ea

winch-uri de astea, cam ca si cel de care vorbim acum eu am vazut si de tonaje mai mari la modul serios tineau 5-6 tone se foloseau la ancorat utilaje pe trailer insa erau turnate, nu din tabla cu articulatii nituite

si alea profi se tensionau de te zbarleai tot insa numai cand le priveai intelegeai ca nu prea are ca sa sara de la ele sa te nimereasca in figura

cu toate ca scopul lor era sa ancoreze si atat, soferii le foloseau frecvent sa traga utilajele mai in fata mai in spate pe trailer

deci da se poate folosi cu succes unul de asta cu conditia sa fie sanatos de mic sa isi fi luat vitaminele la timp si sa nu il soliciti mai mult decat poate el

Link spre comentariu

Eu am incercat sa scot masina din noroi cu o chestie din asta, de 2T. Masina are ea 1870 kg.

Vreau sa va spun ca nici macar nu a clintit-o 1 cm. La cat de greu am tras de ea, nu ma mai convinge nimeni sa cumpar un astfel de vinci, nici macar de 10 tone. Din ce am vazut, diferenta de diametru a cilindrului pe care se infasoara cablul este foarte mica intre 2 si 4 tone, ma indoiesc ca momentul generat ar putea fi mult mai mare.

Link spre comentariu

Va salut ,varianta incercata de mine ca alternativa la troliu si reusita cu suces este urmatoarea' masina Mercedes G ramine in noroi pina la praguri troliu nu functioneaza,agat hijackul cu o sufa si un ochet de o buturuga iar cablul de la troliu de partea mobila de la cric cu un alt ochet,cu mina pun pe liber troliul si infasor tot manual cablul pina se tensioneaza,dupa aia dam la manivela cricului eu si un prieten cu care eram,masina mergind in relantiu singura .Distanta de troliat a fost cam 3 metri si a durat cam 2,30 ore.De specificat ca dupa fiecare ciclu de troliere sapam la roti noroiul din fata .PS masina era pe plan drept.

GEZA PEREGI
Link spre comentariu

Va salut ,varianta incercata de mine ca alternativa la troliu si reusita cu suces este urmatoarea' masina Mercedes G ramine in noroi pina la praguri troliu nu functioneaza,agat hijackul cu o sufa si un ochet de o buturuga iar cablul de la troliu de partea mobila de la cric cu un alt ochet,cu mina pun pe liber troliul si infasor tot manual cablul pina se tensioneaza,dupa aia dam la manivela cricului eu si un prieten cu care eram,masina mergind in relantiu singura .Distanta de troliat a fost cam 3 metri si a durat cam 2,30 ore.De specificat ca dupa fiecare ciclu de troliere sapam la roti noroiul din fata .PS masina era pe plan drept.

wow. interesanta experienta. eu ma cam bazam pe hi-lift la astfel de situatii... :grin:

Va salut !

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Cum am promis de curand datorita unei prostii de ale mele am fost nevoit sa-l testez aparatul de intins-tras. Am vrut fac o scurtatura printr-un drum de TAF (desi prietena zicea sa facem cale intoarsa ,aprox 5km :grin:) si am reusit sa agat masina pe niste bolovani.

Aparatul in principiu a functionat bine,am si reusit sa scot masina , la al doilea impotmolire n-am avut cablu suficient de lung ca sa ajung cel mai apropiat copac. Folosind scripetele,raza de miscare este relativ mica , aprox 2m, eu la prima incercare n-am reusit sa-l folosesc acea distanta de 2m, am tensionat instalatia la maxim, si n-am reusit sa-l misc masina suficient nici sa-l eliberez de sub tensiune( poate ca nu ma pricep) nici din balansul masinii, asa ca am fost nevoit sa-mi tai sufa. La al doilea incercare am legat cu mai multa atentie si am scos fara probleme, si fara prea mare efort,dar nu-mi dau seama,de ce-mi dor bicepsii si dupa trei zile :grin:. Cand m-am impotmolit si a 2-a oara,neavand cablu suficient de lung am fost nevoit sa apelez la un prieten care a venit cu G-ul si m-a scos.

Ca o concluzie pot sa spun,ca aparatul isi face treaba,dar trebuie folosit cu atentie,aici dau dreptate lui Astral. Si in al doilea rand sa ai pregatit un G daca situatia devine extrema.

Link spre comentariu

E bine sa ai si un trifor prin masina cand pleci la off. De ex sambata la Comandau daca nu aveam eu trifor in masina nu stiu cum am fi scos o toyota si un terrano din "shit".La toyota(proptita de pom pe dreapta) l-am strambat rau ce-i adevarat pt ca eu il cumparasem pt jimny :) sarcina maxima era de 700kg.Fiindca nimeni n-avea alte "scule" la ei si nici troliu am zis sa incercam cu al meu. :grin: Am tras de el pana paraia si s-a indoit. Fara dracia asta manuala si hi-lift nu stiu ce ne-am fi facut :).

Editat de Astral
Link spre comentariu

Pare ca topicul este prea lung, se uita ce scrie in primele 3 pagini. :grin:

Cred ca e o mica confuzie... ce a folosit lszabi este asa numitul "come along" (http://www.homedepot.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?storeId=10051&productId=100594355) care se gaseste la Hornbach, Bricostore, etc. Triforul este ceva mult mai solid si care este facut sa reziste la sarcini mari (http://www.t-max.ro/tmax_trolii.php?tmax=manual_winch - sper sa nu se considere reclama, n-am gasit in viteza in alta parte). Desi este mult mai mare si mai greu, cu triforul sunt sanse de succes si mai in siguranta, dupa cum se poate vedea si aici:

5UzX3F4Oygw

Chiar si cu triforul, insa, totul se desfasoara lent, si, in mocirla mai mare, cam greu de realizat ceva.

Cat despre hi-lift... a se vedea postul #13 din acest topic: http://forum.club4x4.ro/showpost.php?p=474981&postcount=31

Radu Mitroi

Jeep Cherokee XJ 2.5i - 1995

Link spre comentariu

Cum am promis de curand datorita unei prostii de ale mele am fost nevoit sa-l testez aparatul de intins-tras. Am vrut fac o scurtatura printr-un drum de TAF (desi prietena zicea sa facem cale intoarsa ,aprox 5km :grin:) si am reusit sa agat masina pe niste bolovani.

Aparatul in principiu a functionat bine,am si reusit sa scot masina , la al doilea impotmolire n-am avut cablu suficient de lung ca sa ajung cel mai apropiat copac. Folosind scripetele,raza de miscare este relativ mica , aprox 2m, eu la prima incercare n-am reusit sa-l folosesc acea distanta de 2m, am tensionat instalatia la maxim, si n-am reusit sa-l misc masina suficient nici sa-l eliberez de sub tensiune( poate ca nu ma pricep) nici din balansul masinii, asa ca am fost nevoit sa-mi tai sufa. La al doilea incercare am legat cu mai multa atentie si am scos fara probleme, si fara prea mare efort,dar nu-mi dau seama,de ce-mi dor bicepsii si dupa trei zile :grin:. Cand m-am impotmolit si a 2-a oara,neavand cablu suficient de lung am fost nevoit sa apelez la un prieten care a venit cu G-ul si m-a scos.

Ca o concluzie pot sa spun,ca aparatul isi face treaba,dar trebuie folosit cu atentie,aici dau dreptate lui Astral. Si in al doilea rand sa ai pregatit un G daca situatia devine extrema.

Am uitat sa mentionez ca dupa experienta mea cu dracia, am tras concluzia ca mult mai sigur in utilizare e un hi-lift si astfel "impusc doi iepuri", ba chiar trei, ca e si accesibil ca pret......:h5

Si de ce nu si patru, ca da si bine pe masina ! :ha:

Link spre comentariu

@radum. Am si eu prin garaj un trifor d'ala mare exact ca in filmulet. Al meu are cablu de 8 pus. De multe ori mi-e lene sa-l iau pt ca ocupa destul spatiu in Jimny si am considerat ca nu-i nevoie. Tinand minte intamplarea de la Comandau o sa-l iau cu mine cand e gasca mare ca nu se stie niciodata.:grin:

Link spre comentariu

Pretul unui tirfor mai performant care sa reziste sa 3-4 tone se apropie de cel al unui troliu electric chinezesc sau SH,si greutatea este pe masura.

Link spre comentariu

Eu aparatul ala de intins/tras l-am folosit in combinatie cu o chinga de 16 metri pusa in doua, astfel incat am putut regla distanta din chinga. Bineinteles ca si aparatul era legat tot in doua linii (cu scripetele).

Cu galben sunt sufefele de 4 metri, iar cu rosu chinga si unde nu se mai vede in poza era aparatul (la capatul chingii).

4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Intelept baiat' , ultima varianta e cea cu care imi ingrozesc cunoscutii , inca mai caut o pompa electrohidraulica .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Exact , la basculare , etc . Astept la cotitura o situatie avantajoasa .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

• 3 luni mai târziu...

Se vede in film cum il folosesc,

pe o parte leg sufa pe cealata am un lant cu ajutorul caruia pot repede sa-mi reglez lungimea. A si sa nu uit mai am o sufa care din 2 in 2 metri are cusuta cate un ochi , facut special la comanda in cluj la firma de producere a chingilor Alfa Cluj http://www.alfa-cluj.ro/

Reglajul asta iti trebuie pentru ca de multe ori nu iese masina dintro singura tractare, trebuie sa tragi pana la capat (masina intre timp avanseaza 30-50) detensionezi, legi mai scurt iarasi dai la manivela , mai avansezi iarasi catva centimetri , cam asta este cursul lucrurilor. De cand il am m-a scos intodeauna, ideea este sa ai si unul la volan care simultan cu datul la manivela , invarte si rotile incet cat de cat sa avanseze masina. Ultima data m-am impotolit in zapada, ca sa revin pe zapada tare aveam nevoie de de vreo 5 metrii , a durat cam 40 minute si masina avansa la fiecare relegare cam 50 cm, el targe cu scriptele cam 1 metru dar vreo 50 cm se pierd pana se tensioneaza intregul ansamblu. Ultima poveste este aici

la minutul2:58 ma impotmolesc , de acolo nu se mai putea iesi , am legat 4 sufe si cealata masina a urcat mult mai sus unde nu era panta de acolo ma ajuta mai mult ca si punct de ancorare, de tractat nici nu se punea problema , a incercat de cateva ori , nu avea nici el aderenta. Sa nu-l folositi doar simplu dand la manivela si asteptand sa traga masina ca pe o sanie, intre timp trebuie invartite incet si rotile masini , de multe ori ajunge ca masina sa fie trasa , lipita de suprafata din fata rotii si prinde instant aderenta. Am avut un caz cand eram impotmolit in zapada , l-am tensionat (rotile sau lipit de un start de zapada de fapt sau tras in zapada si de acolo a iesit singur prinzand aderenta.

Suzuki Jimny 1,3, an1999

Nissan Terrano II, 2,7 TDI, an2001

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare