Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Fum alb motor Td5

stanley

Postări Recomandate

Vineri am plecat intr-o actiune la munte, in zona mea preferata la cca 3 ore de Timisoara, pe Valea Oltenei sub Vf. Tarcul. Pentru a ajunge la capat pe minunata Valea Oltenei care izvoraste de sub Vf. Tarcul si unde sunt amplasate stanele ciobanilor din Varciorova, masina trebuie ceva chinuita, noroaie, pante mari cu pietre unde se impune pe anumite portiuni sa mergi cu treapta I-a pe low (in rest a II-a sau a III-a pe low), iar daca a plouat recent unde sunt noroaie mai adanci blochezi diferentialul central, iar ETC-ul intra mereu in functiune (bazaitul caracteristic). Te mai opresti sa dai la o parte cate un bolovan, ii injuri pe ciobanii care cu tractoarele lor adancesc santurile cand ploua, asta este situatia, dar Defender-ul trece incet peste toate si ajungi cu bine la destinatie, ultima portiune fiind o coborare lunga pe pietre cu panta destul de mare.

La venire, cand masina ajunge in zona de off-road, motorul este bine incalzit de la drumul pana acolo. In schimb la plecare din tabara, dupa 2-3 zile, dimineata, prima parte a drumului este chiar urcarea pe panta cu pietre, amintita mai sus la venire si pe care datorita pantei mari si a pietrelor, trebuie abordata pe low cu a I-a si turata cam pana la maxim 2500 ture.

Cine are motor Td5 stie ca acesta nu se poate incalzi la relanti si nu este suficient nici sa o plimbi putin pe iarba platoului inainte de plecare dupa o noapte rece. Si atunci pe portiunea asta lunga in panta, motorul lasa un fum gri albastrui iar dupa un timp se simte si miros de ulei ars. Dupa ce ies din zona urcarii si merg normal cu treapta II sau III pe low, nu mai iese fum si nici nu se mai simte mirosul de ulei ars, dupa un tim aparand doar mirosul de incins al traseului de esapament.

Am verificat nivelul uleiului la o oprire (dupa 10 minute de stat) si era OK, nu consumase ulei.

Pe sosea se comporta normal, avea reprize bune, nu lasa fum alb la accelerare.

Care sa fie explicatia fumului gri albastrui si a mirosului de ulei ars, am fortat prea tare motorul intr-a I-a pe scurt cand nu era suficient de incalzit? Stiu ca este un decalaj intre cresterea temperaturii apei si a temperaturii uleiului.

Fenomenul se repeta de fiecare data la plecare cand vin in zona asta. Nu depasisem 2400-2500 ture, urcam incet datorita pietrelor, se impunea clar treapta I-a pe low in portiunile mai dificile (vroiam sa evit oprirea motorului), ulterior am trecut intr-a II-a sau chiar a III-a cand a mai scazut panta.

Am desfacut o data capacul de la motor, pe furtunele din partea stanga din zona admisiei se vedeau urme de ulei, de curiozitate am verificat si intrarea cablurilor in calculator (sub scaunul din dreapta), mufa rosie, nu sunt urme de ulei (ma speriase cineva ca la Td5 dupa niste ani poate ajunge ulei prin mufa rosie si se poate compromite unitatea de soft!).

Ce parere aveti?

Incearca sa te bucuri de fiecare moment, este mai tarziu decat crezi!
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Fum alb motor Td5

La mine nu iese niciodata fum, indiferent de conditiile de exploatare. Masina are 200.000 km dar se vede ca turbina e noua, nu prezinta scurgeri de ulei, nu prezinta ulei la mufa ECU.

Nissan Patrol Y60 2.8, 1989

Suzuki Samurai 1.3i, 1994

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare