Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Instalatia de aer conditionat nu mai merge - LandCruiser 80

mihaituk

Postări Recomandate

A mers pana acum doua saptamani, moment in care a inceput sa fie din ce in ce mai ineficienta. Astazi am hotarat sa reumplu instaalatia cu freon. Dupa aceasta operatie, a mers un pic de racoare si gata.

Inainte mergea, ce-i drept, numai la o turatie ridicata a motorului, la ralanti era ineficienta.

O fi compresorul la final, sau ceva garnituri? Instalatia pare etansa.

T O Y O T A

OFFROAD CLUB SIBIU

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Instalatia de aer conditionat nu mai merge - LandCruiser 80

A mers pana acum doua saptamani, moment in care a inceput sa fie din ce in ce mai ineficienta. Astazi am hotarat sa reumplu instaalatia cu freon. Dupa aceasta operatie, a mers un pic de racoare si gata.

Inainte mergea, ce-i drept, numai la o turatie ridicata a motorului, la ralanti era ineficienta.

O fi compresorul la final, sau ceva garnituri? Instalatia pare etansa.

Precis ai o scapare de freon pe undeva. Trebuia facuta o verificare a instalatei cu lampa UV. Sunt aparate de umplut instalatiile de aer conditionat care fac si o verificare a etansietatii inainte de a baga freonul.

Link spre comentariu

este posibil sa se fi slabit ceva, am tot etansat-o anul trecut si a functionat fara probleme primavara asta, de cand s-a incalzit afara si am putut-o testa. O sa mai fac o proba de presiune sa vad daca are scapari, insa azi la reumplere mai erau cam 650 g freon ( din totalul de 950), si inainte de azi inca mai baga un pic de racoare la turatie mare. de aceea ma gandeam ca s-o fi dus compresorul, sau garniturile aferente.

T O Y O T A

OFFROAD CLUB SIBIU

Link spre comentariu

Parere mea e ca instalatiile de AC sunt destul de complexe ,desi pare a fi o chestie simpla, slp vezi teoria!....compresorul pompeaza freon in faza gazoasa..freonul se condenseaza ,trecind in stare lichida in condensor...daca e instalatie cu detentor mai trce printr-un filtru dezhidratant daca nu se descaca printr-u orficiu calibrat in evaporator...in evaporator freonul se destinde si trece in faza gazoasa ,dupa care este absorbit de compresor...se reia ciclul si ...bla -bla!!Pe parte de joasa presiune -faza gazoasa pina in compresor sunt presiuni intre 2,5 - 4bari iar pe parte de inalta presiune ,dupa compresor sunt presiuni de la 10 -max 27 bari!

Instalatiile sunt dimensionate pentru fiecare tip de vehicol si cu particularitati in functie de constructor, ca sa functioneze la parametrii trebuie respectate anumie conditii gen :cantitate de freon(daca e pre putin nu face fata cererii de aer rece,daca e prea mult nu se poate sa asigure acel ciclu de schimbare de stare a freonului),stare conducte ,filtre dezhidratante,butelii acumulator,stare de curatenie condensor, evaporator.etc.

Concret, in cazul tau, recomand sa mergi la un atelier care sa cunoasca particularitatile instalatiei de pe masina ta,sa -ti descarce insatalatia de AC, sa-ti faca vacuumarea -un ciclu de vacuum ...stiu eu ca dureaza cca 20minute. iar dupa aceea,inainte de incarcarea cu freon, sa-ti introduca o solutie de contrast, detectata cu o lampa UV (subscriu la ceea ce a scris Max!) Dupa care sa verifice daca apar pete de solutie pe instalatie....pe loc, sau in timp...

Cind poti spune ca le sti pe toate......te trezesti, ca te-ai dus de mult.....
Link spre comentariu

Te rog sa ne ti la curent cu ceea ce vei descoperi la instalatia de aer conditionat.

Link spre comentariu

De regula, daca pe conducte sau la imbinari vezi pete uleioase pe care s-a adunat praful, inseamna ca acolo instalatia are scapari de freon.

Sunt situatii cand scaparea se face prin pori mici din conducta.

In alte situatii conducta era lipita de un furtun, cablu, alta conducte, etc... si , datorita frecarii si a vibratiilor, conducta s-a subtiat in locul respectiv pana s-a gaurit.

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

Am reluat procedura de repunere in functiune.

Citind manualul, la problema mea (”aerul rece se face numai la turatie ridicata a motorului”) erau cinci pasi in rezolvarea defectiunii, in ordinea urmatoare:

1. inspectare tensiune curea transmisie

2. inspectare volum agent refrigerant

3. inspectare sistem conducte si garnituri - etanseitate

4. condenserul

5. compresorul

Ce am facut pana ieri a fost o golire a instalatiei, inlocuirea unei conducte care avea o mica fisura la racordul cu receiverul, inlocuirea filtrului receiver, etansarea tubulaturii (verificata).

La un test pe drumul national a fost aceeasi problema, ?a peste 80kmh baga ceva aer racoros, la o turatie mai joasa se termina racirea. In oras nici o sansa sa se simta vre-un efect.

Cred ca au ramas ultimele doua variante, o sa fac rost luni de un compresor sa testez sistemul, sa vad daca de acolo este cauza.

T O Y O T A

OFFROAD CLUB SIBIU

Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

Compresorul imprumutat era gripat si dupa o desfacere am gasit destul de multa rugina :uameni .

Asa ca am inceput sa caut unul similar, intr-o stare mai buna.

Cine are vreo sursa, dau o bere.

Anuntul din rubrica cumparari - viewtopic.php?f=31&t=10417

IMAG0380.thumb.jpg.af20b4362e5691805f075381f372a8c4.jpg

IMAG0381.thumb.jpg.50f609e9ca32b28da58ef5fe9be9915c.jpg

T O Y O T A

OFFROAD CLUB SIBIU

Link spre comentariu

• 9 luni mai târziu...

Nu compresorul este de vina, o conducta de freon s-a fisurat exact in acelasi loc ca si precedenta, semn ca e o hiba de dinamica a sistemului.

am amanat reparatia pana acum, cred ca voi improviza ceva mai flexibil.

respectivul compresor e tot demontat, nu am avut timp si nevoie sa il refac.

vine vara si se face cald, asa ca voi lua masuri. din pacate, teava respectiva cred ca se poate lua numai de pe o instalatie cu volanul pe stanga.

T O Y O T A

OFFROAD CLUB SIBIU

Link spre comentariu

Conducta se poate suda destul de usor.

Drept, insa deoarece este a doua conducta fisurata fix in acelasi loc, ma gandeam sa rezolv printr-un racord flexibil sertizat pe capete.

T O Y O T A

OFFROAD CLUB SIBIU

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare