Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Intelegerea amiabila in caz de accident

vlady

Postări Recomandate

Noua procedur? de constatare amiabil? în caz de accident a intrat în vigoare la 1 iulie. Iar, în lipsa unui cadru legislativ clar, contravenien?ii pot sc?pa basma-curat?

Mai bine mai tîrziu, decît niciodat?! Începînd cu data de 1 iulie, România s-a aliniat normelor ?i metodologiilor europene ?i în ceea ce prive?te accidentele rutiere u?oare, în urma c?rora nu au rezultat decît pagube materiale. Pe scurt, acest lucru înseamn? c?, dac? doi conduc?tori auto sînt implica?i într-un incident u?or, se elimin? mersul, nervii ?i timpul pierdut la cozile formate la birourile Poli?iei Rutiere. Totul se rezum? la completarea unui formular special, disponibil la sediile firmelor de asigurare!

În cazul în care cei doi ?oferi nu cad la pace în privin?a vinov??iei sau dac? doresc în mod expres medierea unui poli?ist, se aplic? procedura standard: prezentarea în maximum 24 de ore la biroul "Accidente" pe raza c?ruia s-a produs incidentul.

Procedur? simplificat?

Solu?ionarea "la mica în?elegere" a unui incident în trafic permite p?r?ilor implicate s? completeze pe un singur formular, alc?tuit din 2 pagini autocopiante, cu aceea?i valoare juridic?, elementele privind circumstan?ele producerii evenimentului. Declararea accidentului în 24 de ore nu mai este obligatorie! Apoi, fiecare trimite o copie a exemplarului s?u c?tre asigur?torul RCA al vehiculului pe care l-a condus. În cazul în care una dintre persoanele implicate se consider? parte v?t?mat?, atunci aceasta se adreseaz? asigur?torului RCA al celeilalte ma?ini implicate în accident.

Completarea formularului nu reprezint? o recunoa?tere a responsabilit??ii, vina ce revine fiec?rui ?ofer urmînd a fi stabilit? de c?tre asiguratori!

Adio amenzi ?i puncte!!!

Stabilirea vinov??iei, deschiderea dosarului de daun?, constatarea pagubelor ?i eliberarea autoriza?iei de repara?ie nu mai intr? în responsabilitatea Poli?iei Rutiere, dac? se apeleaz? la constatarea amiabil?. Ceea ce va spori responsabilitatea asigur?torilor! Dar, avînd în vedere "inventivitatea" românului, va ?i cre?te num?rul fraudelor.

Partea cea mai frumoas? a constatului amiabil este c? ?oferii-vinova?i nu vor mai fi penaliza?i! "Nu exist? cadru legal în momentul de fa??. Dac? nu se prezint? la poli?ie, nu avem cum s? aplic?m sanc?iuni. Ce pot s? v? spun este c? se lucreaz? la o lege care, probabil, îi va obliga pe asigur?tori s? înainteze dosarele la Poli?ie", a declarat Ag.-?ef Sava din cadrul biroului Accidente U?oare al PBR.

Mai mult, ?i ?oferii pu?in "afuma?i" pot sc?pa, asigur?torul neavînd calitatea de a-i testa în ceea ce prive?te alcoolemia.

Prin urmare, pîn? la apari?ia legii respective, pe str?zi va domni haosul! Dac? ?oferii implica?i în accidente se vor în?elege într-un fel sau altul între ei, nu va mai conta c? nu au dat prioritate sau c? au trecut pe ro?u. În?elegere amiabil? u?oar?!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Intelegerea amiabila in caz de accident

Am impresia ca inca nu suntem pregatiti pt. asa ceva. La noi, masina este inca obiectul cel mai de pret pt. care romanul si-ar da viata. De multe ori e mai importanta decit familia. 90% din romani iti dau in cap daca Doamne fereste i-ai atins masina cu usa in parcare la supermarket (nu conteaza ca ai protectii la lovire ca si asa nu stiu ce e aia). Pai la ce sa te astepti de la astia, cind, fara sa vrei, le mai sifonezi o aripa sau ceva. O sa fie sub 10% intelegeri amiabile, si mult mai multe avarii usoare cu parasirea locului. Ca fapt divers, pe vremea cind aveam daciana, am gasit-o de 14 ori zgiriata, infundata, lovita in parcarile din oras. Apoi, am incetat sa mai tin evidenta ...

I Have No Idea What You Are Talking About

Link spre comentariu

si daca are loc o tamponare usoara, cei doi cad de acord ca nu e cazul sa merga la politie, ca pagubele sunt minore? considera ca reparatiile se pot efectua "in regie proprie" , un polish, un spray

trebuie sa mearga la societatile de asigurari chiar daca nu vor nimic de la respectivele societati?

Link spre comentariu

trebuie sa mearga la societatile de asigurari chiar daca nu vor nimic de la respectivele societati?

Nu. Se poate rezolva in regie proprie. Atentie doar daca aveti CASCO. O zgaraitura reparata in regie proprie, nedeclarata, si mai apoi descoperita de firma de asigurari nu stiu cat de bine prinde

OMU'e inainte de toate!
Link spre comentariu

Dar de autorizatia de reparatie stie cineva daca s-a modificat procedura? Este valabila 30 de zile, interval in care esti obligat sa repari masina. Aia o elibereaza doar politia. Sau acuma o sa poti merge la service fara hirtia aia??? Era cineva prin bransa pe la asigurari, nu ne poate lumina??? Merci anticipat.

I Have No Idea What You Are Talking About

Link spre comentariu

din cate am inteles acuma indivizii de la asigurari vor elibera autorizatia de reparatie.

singura chestie care pe mine un pic ma contrariaza e faza cu lipsa punctelor de penalizare: din 2 surse am auzit 2 variante:

1. prin constatare amiabila nu se mai implica politia si nu primesti nici amenda nici puncte de penalizare

si

2. prin constatare amiabila politia nu se implica INITIAL, constatarile se fac la asigurari, care la randul lor trimit mai departe dosarul solutionat de ei la politie, care urmeaza sa deie puncte si amenzi.

mie oricum mi s-ar parea mult mai plauzibila varianta 2. adica niciodata politia romana nu o sa renunte la marele ciolan numit "accidente usoare". dupa aia cum naiba le mai iese norma la amenzi si permise suspendate?

Link spre comentariu

Dar de autorizatia de reparatie stie cineva daca s-a modificat procedura? Este valabila 30 de zile, interval in care esti obligat sa repari masina. Aia o elibereaza doar politia. Sau acuma o sa poti merge la service fara hirtia aia??? Era cineva prin bransa pe la asigurari, nu ne poate lumina??? Merci anticipat.

Cand am facut masina praf , nefiind victime sau alte colaterale, (parapeti, ziduri, stalpi, etc.) nu a fost nevoie de constatarea politiei, respectiv dovada de reparatie, sau cum se cheama . Puteam sa fiu beat mort, ca nu-i interesau.

Am avut un alt incident, si a trebuit sa mergem la politie : s-a facut constatarea, procesul verbal, dovada de reparatie, am mers la service unde am comandat piesele care au venit relativ repede, dar le-am schimbat dupa 8 (opt) luni. Era vorba de un parbriz si un cheder.Probleme nu mi-am facut cu politia, cat cu cei de la asigurari. Spunandu-mi ca pot face lucrarea in durata contractului, nu m-am grabit cu schimarea parbrizului in care am mai incasat destule pietre.Trebuia sa mergi la politie, de la politie unde pierdeai ore bune, personal am ajuns de ma duceam prin comune limitrofe si declaram accidentul. Acum mergi doar la asigurator. Acum, abia acum vom vedea adevarata calitate a asguratorului.

Rubicon 2.8
Link spre comentariu

deci sa ne pregatim sa fin martorii falimentului multor firme de asigurari. Brisc toate masinile din Romania or sa arate foarte bine.

Vom fi o natie de "amiabili", si, surpriza, se vor prezenta la asiguratori milioane de echipe de prieteni, rude, vecini care "intamplator" tocmai s-au lovit in parcare.

NIMENI, niciodata nu va mai trece pe rosu, NIMENI nu va mai fi lovit din neacordare de prioritate, etc...

LA MULTI ANI
Link spre comentariu

da, sigur ne vom intelege amiabil cu 9mm mai mult decit in trecut, cind totusi te duceai la politie.

oricum, o sa fie ca la ouale de pasti: cioc-cioc, hai da mustaru, ia si cozonac, bagam si niste vin...

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

4x4MANIA is where we are !!!

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

Cea mai mare prostie, atata timp cat ai o lege si nu ai clar specificat modul de aplicare in lege, sau macar cum se obisnuieste pe la noi, "normele de aplicare".

Sa vezi de acum paruieli prin trafic, incepe sa-mi para necesar ca la masina , in accesoriile obligatorii, pe langa extinctor, trusa, sa ai si un Kalasnikov, ca oricum "te intelegi amiabil" iar pt asigurator iti trebuia oricum pt a reusi sa-ti recuperezi bani intr-un timp decent :P

Fliper -KDJ 90 cu peste 200 de caluti:old
Link spre comentariu

Ferentariul nu mai e ce a fost ...si in plus, ciori sunt peste tot ... unele mai albe in ceru gurii, altele mai negre :grin:

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...

Daca lovesc de un copac masina in padure, adica nu pe un drum public, ce fac? Ma duc tot la asigurator cu polita casco in dinti? Ma despagubeste chiar daca nu am fost pe drum public?

Gip Gran`sirochi ovarlend ecspedisan
Link spre comentariu

Nu cred ca asigurarea casco te va despagubi in acest caz. Vezi ca ai in conditiile de asigurare o gramada de situatii in care nu esti despagubit.

Link spre comentariu

Daca lovesc de un copac masina in padure, adica nu pe un drum public, ce fac? Ma duc tot la asigurator cu polita casco in dinti? Ma despagubeste chiar daca nu am fost pe drum public?

Ai doua variante : la noroc , daca masina nu e lovita prea rau si poti spune ca ti-a fost lovita in parcare , e ok. A doua, fiind prevazator si depinde foarte mult si de asigurator, poti solicita riscuri suplimentare ce pot fi asigurate. Iti dau exemplu concret la Rubiconul meu . Ptr. circulatia in afara drumurilor publice, +885 ron, ptr. patrunderea voluntara in locuri inundate, + 590 ron , sume adaugate la contractul de baza. Ramane la latitudinea fiecaruia daca se merita sau nu. Personal nu am optat. Si probabil, ramane si varianta trei, aia cu mica intelegere cu asiguratorul, care se pare ca este cea mai buna varianta.Si muti accidentul unde vrei.

Rubicon 2.8
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare