Bestia Postat Iulie 29, 2009 Partajează Postat Iulie 29, 2009 :h5 cred ca va fi util topicul , pe mine ma intereseaza daca pe jantele mele latime 7 pot pune gume de 12.5 latime (33/12.5/15) Presa Canario Kennel Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator Postat Iulie 29, 2009 Partajează Postat Iulie 29, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta E prea ingusta janta si nu o sa mearga.Pe janta de 7 am montat 10,5 si era la limita.Defapt cred ca asta este maximul. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
marcel Postat Iulie 29, 2009 Partajează Postat Iulie 29, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta Aici gasesti un tabel cu dimensiunile jantelor recomandate de producatorul gumelor pe dimensiuni. Coloanele 7 si 8. Pt. alte dimensiuni cauta si alte profile pe site-ul lor. http://www.coopertire.com/html/products/specs.aspx?page=discoverer_stt&LanguageId=1&tiretype=S&sorttype=T I Have No Idea What You Are Talking About Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
vetu Postat Iulie 29, 2009 Partajează Postat Iulie 29, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta In foto se vad cauciucuri 33x12,5x15 (buckshot mudder de la maxxis) montate pe janta JR de ARO cu j7 (latimea e 7). Merg de rup, pe noroi sunt fantastice, am presiune 0,9-1,00 bari si folosite de hobby nu au dejantat niciodata. Monteaza linistit ca merg. Ideal ar fi ca intre latimea cauciucului si cea a jantei sa nu fie o diferenta mai mare de 3 unitati. Riscul care apare atunci cand pui un cauciuc prea lat pe o janta ingusta este ca atunci cand ai presiune normala in ele, si la rulaj mult pe asfalt sa se toceasca foarte repede pe creasta. Sometimes you find yourself in the middle of nowhere. And sometimes in the middle of nowhere, you find yourself. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Bestia Postat Iulie 29, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta :h5 e cam naspa treaba ca eu o sa mergu cu ele si pe asfalt destul de mult, pe situl recomndat de svreni recomanda 10 latimea jantei..de la 7 la 10 e ceva, ma mai gandesc daca iau si jante au ba Presa Canario Kennel Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
koais Postat August 26, 2009 Partajează Postat August 26, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta Salut! As putea sa montez jante de 15"x 7 pana la 10 cu ET negativ cat mai mare, fara sa creez probleme in functionare pe un jimny , fara flanse, in ideea in care l-as inalta si desfiinta barile fata+spate? Daca da, care ar fi limita? Multumesc anticipat! Nemo me impune lacessit ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Bestia Postat August 26, 2009 Autor Partajează Postat August 26, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta Salut! As putea sa montez jante de 15"x 7 pana la 10 cu ET negativ cat mai mare, fara sa creez probleme in functionare pe un jimny , fara flanse, in ideea in care l-as inalta si desfiinta barile fata+spate? Daca da, care ar fi limita? Multumesc anticipat! Limita la ce? Presa Canario Kennel Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
koais Postat August 27, 2009 Partajează Postat August 27, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta Scuze, am fost neclar. Limita negativa ET-ului impreuna cu latimea maxima a jantei astfel incat sa nu rup planetare sau sa mananc rulmenti pe paine. Merci! Nemo me impune lacessit ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Bestia Postat August 27, 2009 Autor Partajează Postat August 27, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta ET-ul cat mai mare,nu cred ca afecteaza in vreun fel. Latimea jantei e conditionata de cea a anvelopei, cred ca 10.5 e maxim la cauciuc deci 7 latimea jantei...intrebarea e alta, cat esti dispus sa tai din aripa? probabil nu iti va mai intra roata mai mare in carenajul rotii, la mine la pa'trol asa e..eu am et -25 la janta + flanse de 32 :hi uita-te pe forumul Suzuki si sigur ai parte de sfaturi mai avizate ca ale mele Presa Canario Kennel Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Jolly Roger Postat August 28, 2009 Partajează Postat August 28, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta ET-ul cat mai mare,nu cred ca afecteaza in vreun fel. Latimea jantei e conditionata de cea a anvelopei, cred ca 10.5 e maxim la cauciuc deci 7 latimea jantei...intrebarea e alta, cat esti dispus sa tai din aripa? probabil nu iti va mai intra roata mai mare in carenajul rotii, la mine la pa'trol asa e..eu am et -25 la janta + flanse de 32 :hi Efectele sunt mari si nedorite. Nu vorbesc de taiat table, overfendere sau contraaripi, ci de elementul "SIGURANTA"! Astfel: -Toata geometria rotii este dependenta de offset. Elementele directiei se calculeaza si functie de offset-ul rotii atunci cand se proiecteaza o masina. -Pozitia rulmentilor este astfel calculata incat acestia sa preia in mod egal sarcinile (greutatea masinii, fortele care apar la schimbarea directiei etc.). Practic, planul transversal al rotii ar trebui sa cada intre planurile transversale ale rulmentilor (sau sa se suprapuna daca e doar un rulment). Asta face ca rulmentii sa functioneze asa cum au fost proiectati. Orice modificare in offset-ul rotii va deplasa acest plan spre interior/exterior inducand sarcini suplimentare-laterale in rulmenti (apare un moment al fortei datorat modificarii bratului acesteia). Aceasta duce la o uzura accentuata a acestora, poate chiar distrugerea lor. -Axul de bracaj al rotii cade in conditii normale in centrul petei de contact a pneului cu suprafata de rulare. Modificand offset-ul se deplaseaza aceasta zona de contact, centrul ei nemaifiind in ax, aceasta ducand la cresterea fortei necesare pentru virare si influenteaza caracterul supravirator/subvirator al masinii.Totodata se uzeaza elementele directiei mult mai repede. -In mod normal, roata este sustinuta printr-un sistem hub-centric, prezoanele si piulitele avand rol de fixare laterala a rotii, greutatea masinii fiind preluata de ansamblul janta-butuc. In momentul in care se mareste offset-ul catre negativ (exterior), prezoanele vor fi supuse unor forte mult mai mari de retezare/tensiune/torsiune, putand duce la cedarea lor (tot datorita unui moment suplimentar). Mai rau, montand flanse fara umeri de centrare, se ajunge ca roata sa fie tinuta numai in prezoane. Total unsafe! @bestia Gandeste-te ca la Patrol offset-ul e +10. Tu punand flanse de 32 (se presupune ca-s profi) si jante ET-25, ai ajuns sa scoti rotile in afara cu 67mm. Arata probabil beton, dar la o greutate a masinii de 2.4 tone (ca sa iasa socoteala), tu ai 600kg/roata la un brat al fortei de 6.7cm, deci un moment suplimentar de 40.2kgf/roata. Ca sa fie si mai misto calculul, gandeste-te ca asta se distribuie pe cel mult 4 prezoane - 3 in general (cele de pe jumatatea activa a rotii). Adica ai un supliment de 10kgf pe prezon. E destul de mult, daca te-ai jucat vreodata cu o dinamometrica. ...si asta in repaus, daramite in rulaj si sa mai iei si viraje. 1kgf=10NM (aproximativ) - ca sa nu va sperii punand direct in NM. Scuze ca am folosit tocmai exemplul tau, dar era la indemana si am putut vorbi pe cifre. @toata lumea Daca flansele sunt facute de un Gigi doar ca sa iasa la grosime, fara sa-si puna problema sigurantei (ca deh, doar altul le foloseste), atunci anuntati pe forum pe unde va dati, sa ne ferim! ... BRAKES ARE FOR PUSSIES !.. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
AdiOnWeb Postat August 28, 2009 Partajează Postat August 28, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta @Jolly Roger :g https://serviceautobragadiru.business... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat August 28, 2009 Partajează Postat August 28, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta Cititi cu atentie explicatia tehnica de mai sus si veti afla de ce sint baiat cuminte cind ecuatia mea implica trenul de rulare , chiar daca am acces facil la o larga gama de rulmenti. Buna si la obiect expunerea de mai sus a lui JOLLY ROGER ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Bestia Postat August 28, 2009 Autor Partajează Postat August 28, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta ET-ul cat mai mare,nu cred ca afecteaza in vreun fel. Latimea jantei e conditionata de cea a anvelopei, cred ca 10.5 e maxim la cauciuc deci 7 latimea jantei...intrebarea e alta, cat esti dispus sa tai din aripa? probabil nu iti va mai intra roata mai mare in carenajul rotii, la mine la pa'trol asa e..eu am et -25 la janta + flanse de 32 :hi Efectele sunt mari si nedorite. Nu vorbesc de taiat table, overfendere sau contraaripi, ci de elementul "SIGURANTA"! Astfel: -Toata geometria rotii este dependenta de offset. Elementele directiei se calculeaza si functie de offset-ul rotii atunci cand se proiecteaza o masina. -Pozitia rulmentilor este astfel calculata incat acestia sa preia in mod egal sarcinile (greutatea masinii, fortele care apar la schimbarea directiei etc.). Practic, planul transversal al rotii ar trebui sa cada intre planurile transversale ale rulmentilor (sau sa se suprapuna daca e doar un rulment). Asta face ca rulmentii sa functioneze asa cum au fost proiectati. Orice modificare in offset-ul rotii va deplasa acest plan spre interior/exterior inducand sarcini suplimentare-laterale in rulmenti (apare un moment al fortei datorat modificarii bratului acesteia). Aceasta duce la o uzura accentuata a acestora, poate chiar distrugerea lor. -Axul de bracaj al rotii cade in conditii normale in centrul petei de contact a pneului cu suprafata de rulare. Modificand offset-ul se deplaseaza aceasta zona de contact, centrul ei nemaifiind in ax, aceasta ducand la cresterea fortei necesare pentru virare si influenteaza caracterul supravirator/subvirator al masinii.Totodata se uzeaza elementele directiei mult mai repede. -In mod normal, roata este sustinuta printr-un sistem hub-centric, prezoanele si piulitele avand rol de fixare laterala a rotii, greutatea masinii fiind preluata de ansamblul janta-butuc. In momentul in care se mareste offset-ul catre negativ (exterior), prezoanele vor fi supuse unor forte mult mai mari de retezare/tensiune/torsiune, putand duce la cedarea lor (tot datorita unui moment suplimentar). Mai rau, montand flanse fara umeri de centrare, se ajunge ca roata sa fie tinuta numai in prezoane. Total unsafe! @bestia Gandeste-te ca la Patrol offset-ul e +10. Tu punand flanse de 32 (se presupune ca-s profi) si jante ET-25, ai ajuns sa scoti rotile in afara cu 67mm. Arata probabil beton, dar la o greutate a masinii de 2.4 tone (ca sa iasa socoteala), tu ai 600kg/roata la un brat al fortei de 6.7cm, deci un moment suplimentar de 40.2kgf/roata. Ca sa fie si mai misto calculul, gandeste-te ca asta se distribuie pe cel mult 4 prezoane - 3 in general (cele de pe jumatatea activa a rotii). Adica ai un supliment de 10kgf pe prezon. E destul de mult, daca te-ai jucat vreodata cu o dinamometrica. ...si asta in repaus, daramite in rulaj si sa mai iei si viraje. 1kgf=10NM (aproximativ) - ca sa nu va sperii punand direct in NM. Scuze ca am folosit tocmai exemplul tau, dar era la indemana si am putut vorbi pe cifre. @toata lumea Daca flansele sunt facute de un Gigi doar ca sa iasa la grosime, fara sa-si puna problema sigurantei (ca deh, doar altul le foloseste), atunci anuntati pe forum pe unde va dati, sa ne ferim! nu sunt in masura sa te contrazic, DAR practica te contrazice.... la un jimny daca pune offset -30 sunt convins ca nu il afecteaza cu nimic, decat ii creste stabilitatea Presa Canario Kennel Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Jolly Roger Postat August 28, 2009 Partajează Postat August 28, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta E adevarat ca doar ii creste stabilitatea, totusi nu te gandi ca efectele negative se observa de pe azi pe maine. Masa mai mica inseamna intr-adevar eforturi nedorite mai mici in articulatii, dar si componentele sunt dimensionate proportional cu gabaritul. Altfel s-ar face Samurai cu punti de Patrol sau Dana44. Iar stabilitate nu inseamna doar marirea suprafetei bazei. Inseamna si stabilitate dinamica. Cei cu punti rigide fata pot confirma caracterul supravirator al masinii, iar cei cu IFS sau McPherson tendinta subviratoare in cazul maririi offset-ului (in sensul ducerii catre valori negative mai mari). ... BRAKES ARE FOR PUSSIES !.. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Alin Postat August 28, 2009 Partajează Postat August 28, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta Eu am montat gume 33x12.5 r 15 pe jante cu latimea de 7j si au intrat fara probleme. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Bestia Postat August 29, 2009 Autor Partajează Postat August 29, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta E adevarat ca doar ii creste stabilitatea, totusi nu te gandi ca efectele negative se observa de pe azi pe maine. Masa mai mica inseamna intr-adevar eforturi nedorite mai mici in articulatii, dar si componentele sunt dimensionate proportional cu gabaritul. Altfel s-ar face Samurai cu punti de Patrol sau Dana44. Iar stabilitate nu inseamna doar marirea suprafetei bazei. Inseamna si stabilitate dinamica. Cei cu punti rigide fata pot confirma caracterul supravirator al masinii, iar cei cu IFS sau McPherson tendinta subviratoare in cazul maririi offset-ului (in sensul ducerii catre valori negative mai mari). Nu uita ca masinile astea sunt folosite mai mult in afara drumurilor, nu vb aici de Patrol cu care sa gonesc cum fac cu BMW-ul ...in cazul in care crapa ceva in teren, schimbam si punem Heavy Duty... iar cand am zis de stabilitate ma refeream la inclinatii laterale :h5 Presa Canario Kennel Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Jolly Roger Postat August 29, 2009 Partajează Postat August 29, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta Nu uita ca masinile astea sunt folosite mai mult in afara drumurilor, nu vb aici de Patrol cu care sa gonesc cum fac cu BMW-ul ...in cazul in care crapa ceva in teren, schimbam si punem Heavy Duty... iar cand am zis de stabilitate ma refeream la inclinatii laterale :h5 Pierzi acest avantaj prin montarea de anvelope cu diametru mai mare. Discutia nu a fost pentru cei care se dau tare in offroad, ca aia stiu sa-si modifice acareturile, iar cei ce nu stiu invata din experienta. Plus ca mai toti le baga-n "spital" cand se-ntorc la civilizatie. E vorba de cei ce modifica dupa ureche si uita sau ignora lucruri elementare. Nu te gandi ca toti cei care modifica trenul de rulare o fac pentru teren. Multi o fac pt look, si cand vad ca merge o lasa asa, fara sa se gandeasca la consecinte pe termen lung. Nu am spus niciodata "Nu faceti asa!". Am tras doar un semnal de alarma. Si te rog inca o data sa nu o iei personal! Nu e vorba de X, Y sau Z. Doar ca oamenii trebuie sa stie la ce sa se astepte (costuri de intretinere mai mari, comportament rutier schimbat etc.). Si cei ce ies in teren fac pe roti sute de km pentru niste zeci de km de offroad. Cati oare-si duc masinile pe platforma? ... BRAKES ARE FOR PUSSIES !.. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Bestia Postat August 29, 2009 Autor Partajează Postat August 29, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta Nu uita ca masinile astea sunt folosite mai mult in afara drumurilor, nu vb aici de Patrol cu care sa gonesc cum fac cu BMW-ul ...in cazul in care crapa ceva in teren, schimbam si punem Heavy Duty... iar cand am zis de stabilitate ma refeream la inclinatii laterale :h5 Pierzi acest avantaj prin montarea de anvelope cu diametru mai mare. Discutia nu a fost pentru cei care se dau tare in offroad, ca aia stiu sa-si modifice acareturile, iar cei ce nu stiu invata din experienta. Plus ca mai toti le baga-n "spital" cand se-ntorc la civilizatie. E vorba de cei ce modifica dupa ureche si uita sau ignora lucruri elementare. Nu te gandi ca toti cei care modifica trenul de rulare o fac pentru teren. Multi o fac pt look, si cand vad ca merge o lasa asa, fara sa se gandeasca la consecinte pe termen lung. Nu am spus niciodata "Nu faceti asa!". Am tras doar un semnal de alarma. Si te rog inca o data sa nu o iei personal! Nu e vorba de X, Y sau Z. Doar ca oamenii trebuie sa stie la ce sa se astepte (costuri de intretinere mai mari, comportament rutier schimbat etc.). Si cei ce ies in teren fac pe roti sute de km pentru niste zeci de km de offroad. Cati oare-si duc masinile pe platforma? in privinta "Pierzi acest avantaj prin montarea de anvelope cu diametru mai mare." pai asta smecheria gume mai mari ridici diferentialele ,pui jante cu ET negativ sa compensezi ridicarea cazanului.... argumentele tale desi corecte nu se aplica la genul de utilizare la care sunt supuse 90% din masinile de pe forum. tu ce masina ai? :h5 Presa Canario Kennel Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
koais Postat August 29, 2009 Partajează Postat August 29, 2009 Re: Dimensiune maxima a gumelor/dimensiune janta :g si de la mine, foarte edificator. :bravo @Jolly Roger De asemenea, multumesc si @Bestia Normal, intrebarea mea a fost de boboc, dc aveam cunostinde de offroad (ca 99% din forum-isti) nu puneam asemenea intrebari. slp Ai intuit perfect, vreau sa utilizez masina si in offroad, adica maxim 20% din timp si asta deoarece va fi masina de weekend, nu de tarla, no offence, respect si admir de la departare deocamdata monstrii vostrii mecanici. Pentru o masina 20% off-road, rigida, cu roti de bicicleta pompate ce se comporta pe asfalt/macadam umed, namoleala nu mai vorbesc, ca un BMW E30 cu care daca reusesti sa iei vre-un viraj pe zapada trebuie sa te filmezi ca altfel nu te cred prietenii (bineinteles exagerez cumplit), cum ii pot imbunatatii valeitatile de off si on - road? Nu am retineri in ceea ce priveste ciopartirea barilor fata/spate ci in privinta fortelor suplimentare exercitate in incheieturi si puncte de imbinare ce te pot lasa la cuca macaii fara service pe o raza de 100km si -20 grade C. Asa ca, daca ridici masina, ridici si centrul de greutate, instabilitate in curbe. incerci sa-l cobori marind baza, respectiv distanta intre roti, se micsoreaza unghiul de incidenta al fortelor si se mareste efortul pe planetare, rulmenti, s.a. Daca ridici masina (arcuri+amortizoare) se mareste unghiul, daca pui si jenti cu et negativ, nu micsorezi inapoi unghiul? Adica fortele nu raman lafel? Daca pun la socoteala greutatea suplimentara a rotilor mai mari si forta de frecare marita din cauza maririi suprafetei de contact si astfel marirea efortului la bracare afectezi si altceva in afara de cutia de directie? Daca da, pot proteja componentele masinii cu un "stabilizator de directie" , sau amortizor de... nu stiu care e denumirea in romana, am tradus ad-literam :p Asadar, dupa cele citite, intelese si bagate la cap, re-re-formulez intrebarea: Care ar fi o solutie win-win? Adica sa imbunatatesti comportamentul masinii atat on cat si off-road? fara sa afectezi fiabilitatea decat in mod pozitiv? Nemo me impune lacessit ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate