Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Restaurarea masinii in regim propriu.

icXu

Postări Recomandate

Postez aici pentru ca nu stiu unde se incadra un asemanea topic,deci:

Se ia una buc masina 4x4,nu are importanta ca e ARO, se aloca un buget de aprox 500eur si se urmareste retaurarea ei.Pe parte mecanica sta destulde bine dar tinichigeria are probleme cu rugina si de aceea m-am decis sa iau masuri pana nu e prea tarziu.

Ca scule avem nevoie de un flex,o masina de gaurit,un compresor cu sculele aferente pentru vopsit si insonorizat si o trusa de scule care este nelipsita unui pasionat de surubarit la masina lui.

Eu nu am avut compresor si a trebuit sa cumpar unul de 50l care a costat 550lei +150 pistoalele+50 furtun de 20m.

Am optat pt sistemul Duralchid VOC de la policolor-vopsea+intaritor+filler+intaritor fillre+degresant + diluanti+insonorizat,pe langa care am mai luat decapant pt vopsea(indeparteaza vopseaua veche),feruginol ( fosfateaza suprafetele cu luciu metalic),chit+hartie abraziva,solutie de indepartat rugina de la nigrin si solutie pt tratat rugina tot de la nigrin.Si o tabla striata de Al (1000x2000) pentru podea.

ZIUA 1:

Dezechiparea- am demontat tot ce e plastic,scaune, centuri,etc.Am gasit destul de multa rugina pe sub sinele de la scaun...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Restaurarea masinii in regim propriu.

ZIUA 2:

Tratarea ruginii si confectionarea tiparurilor pentru a pune pe podea tabla striata de Al.

Nu mai gasesc pozele cu tabla, dar a fost destul de usor: prima data am folosit carton tare pe care l-am taiat dupa forma podelei dar din cauza ca nu puteam insemna usor unde sunt gaurile am trecut la coala alba de impachetat pe care am dat cu creionul in zona gaurilor ,am decupat gaurile insemnate, am suprapus hartia peste tabla si am dat cu spray de vopsea astfel incat sa ramana silueta tiparului si gaurile din el pe tabla dupa care am taiat tabla cu un fierastrau pendular .

Link spre comentariu

DAY 3 :

Am montat tabla striata dupa ce am dat cu insonorizant pe podea si am lipit peste el folie de parchet,pe la imbinarile tablei am pus moment super fix(un fel de prenadez mai gros) pentru a nu patrunde apa.

Pe unde a fost nevoie am folosit suruburi autofiletante cu cap de 8 in rest fixandu-se in suruburile existente.

Am uitat sa scriu ca am lastat 4cm in plus si dupa ce am fixat-o bine in suruburi am indoit-o spre praguri

Link spre comentariu

Excelent ! Felicitari pentru munca si felul de a o prezenta. Iti tin pumnii si urmaresc cu interes...

:1 :g :bannana :bannana

Link spre comentariu

Foarte interesant! Asteptam restul!

Am inteles bine, ai pus tabla striata AL peste podeaua existenta? Daca da, nu-ti e teama de infiltrari si de condensul care e posibil sa se formeze intre ele?

Link spre comentariu

A se citi rugina la greu... o sa se dezintegreze total tabla normala, si o sa ramai doar cu aluminiu. Plus ca intre otel si aluminiu se fac si niste reactii ceva, cu electricitate statica, cu chimie cu nu ma pricep, dar se fac.

BMW cand au facut aripile fata din alumniu la seria 5, la toate imbinarile au folosit un mastic special inventat de ei care sa izoleze aluminiu de otel.

Eu as fi dat macar cu antifon la greu in nesimtire, de ala romanesc puturos, gros, si ineclait. Si peste aluminiu. Chiar sunt curios cum ai facut, ca ma batea si pe mine un gand de asta criminal.

Link spre comentariu

Stiu de reactiile chimice dintre Al si Fe si de aceea am dat cu filler dupa care cu "antifon la greu",adica vre-o 4litri si am pus folie de parchet peste(folie de pus pe sub parchet)iar pe unde vin marginile am dat o dara de adeziv "moment super fix" pentru a nu se infiltra apa.

Singura gresala pe care am facut-o este ca am batut tabla pe margini si cred ca s-a zgariat antifonul sub ea, motiv pt care o s-o dau jos sa ma conving.

Link spre comentariu

Ziua 5

Ziua 5 = munca de chinez,a trebuit sa curat cu surubelnita si spaclul insonorizantul pe sub care era rugina :P o zi intreaga flex-surubelnita-perie de sarma...

La sfarsitul zilei am dat cu solutie de indepartat rugina si feruginol pe unde era luciu metalic dupa care am spalat dupa vre-o doua ore.

Link spre comentariu

Ziua 6

Am mai "tratat" rugina pe unde mai era necesar si am inceput sa dau cu vopsea insonorizanta cauciucata.Primul stat l-am dat foarte diluat cu pensula pentru a patrunde prin toate crapaturile iar restul de 3 staturi le-am dat cu pistolul deoarece e mult mai usor si am putut sufla si in interiorul reperelor caroseriei.

Cat s-a uscat primul strat am demontat cutia de viteze cu reductorul pentru al le verifica de eventulale uzuri, ocazie ca care am aflat ca reductorul avea mai multa apa decat ulei iar cutia are ceva uzuri la trenul fix.

Imediat dupa ce am dat si ultimul strat de insonorizant am dat un strat de filler peste el pt a se "fixa" (nu mai este lipicios si se mai umple din asperitatile ramase uin urma suflarii cu pistolul si implicit nu mai retine asa multa mizerie).

Sambata nu am reusit sa fac nimic deoarece a fost furtuna. Luni o sa ma apuc de sasiu sa-l curat si sa-l vopsesc.

Link spre comentariu

:1 Si spor la treaba dar cred ca ar fi bine peste antifon si fiuler sa dai si doua straturi de vopsea atunci lacul din ea protejeaza foarte bine si la sare iarna in rest inca o data :1 :h5

Offroad Team ARO

,,ARO 244 AUTOUTILITARA" ,( AR0 320, ARO 244)

Link spre comentariu

Salutare.

Din pacate cred ca mai mult rau faci cu tabla aia de aluminiu. oricum ai sa faci tot o sa fie umezeala sub ea si apare rugina, cel putin acolo unde e prinsa cu suruburi sigur o sa se infiltreze apa si o sa rugineasca. Din experienta mea: tabla trebuie curatata cat mai bine, izolata bine si sa ramana cat mai aerisita.

am pus pozele de cand am restaurat eu aroul aici: Restaurare Aro 10.4 4x4

poate te ajuta sau inspira cu ceva

Spor la treaba!!!

Link spre comentariu

Felicitari, succes si nervi de otel iti doresc.... Ca pe mine incep sa ma lase :grin: !

Mmmmm... NISSAN!

"Nu este nicio rusine sa te nasti prost. Rusine e sa mori prost." Marin Sorescu

- Off Road Club Sibiu -

Link spre comentariu

Multumesc pt urari,impresii si sfaturile utile !

@gabi: asa o sa fac o sa mai iau o cutie de vopsea si o s-o dau peste.Ms pt sfat.

@Suparici : Riscul cu tabla de Al mi-l asum si o sa incerc sa-l minimalizez,iar pozele de acolo le am inclusiv pe pc salvate ca de, poate pica situl :1

Day 7:

de fapt au fost doua zile lucrate cate jumatate in care am curatat sasiul de putina rugina pe care o avea si de o parte din insonorizantul de pe el,mai ales pe la suduri pt ca acolo am vazut ca se localizeaza cel mai des rugina.

Dupa curatare l-am fosfatat,spalat,degresat cu diluant.

Primul strat de insonorizant l-am dat foarte subtire(50%-50%) iar restul le-am dat tot mai diluat deorece nu mi se pare vre-un castig sa iasa o textura foarte zgrunturoasa.

Link spre comentariu

Sal,am folosit trei substante,doua de la nigrin si una de la policolor; de la nigrin am folosit solutie de indepartat rugina(dai pe rugina si o exfoliaza,dar are efect destul de redus) mai am fol solutie de tratat rugina (convertizor rugina) care o transforma intr-un stat protector si feruginol de la policolor care fosfateaza metalul si transforma rugina in "ceva" negru.

Solutiile de la nigrin le-am gasit la praktiker iar feruginolul l-am luat de la reprezentanta din pitesti a policolorului.

Orice sol o poti aplica pe sub masina daca ai acces,problema e ca trebuie sa indepartezi mecanic o parte din rugina deoarece substantele reactioneaza doar la suprafata stratului de rugina.

Cel mai bun mi s-a parut convertizorul de rugina de la nigrin deoarece aplicat peste un strat subtire de rugina se transforma intr-un lac destul de dur.

Daca nu gasesti convertizorul de mai sus poti indeparta rugina cu flexul sau cu peria de sarma si dai cu feruginol iar straturile mai subtiri de rugina o sa se transforme intr-o substanta inerta la apa.

Link spre comentariu

Textura "zgrunturoasa" are rolul de a disipa undele sonore - vezi insonorizari facute cu cofraje de oua.

Tot respectul pentru anvergura lucrarii, o sa-ti iasa bine.

@bestia: feruginol si alte minunatii gasesti si la Baumax sau Hornbach. Cred ca gasesti chiar si la magazine de piese de Dacie, Aro, camioane, e nevoie de feruginol la greu...

Link spre comentariu

frumoasa lucrare ! nici cand a venit din fabrica masina asta nu cred ca a fost asa tratata si vopsita. Succes !

doar crezi? eu sunt foarte foarte sigur!

ce face omu asta aici e lucru mare...

Link spre comentariu

frumoasa lucrare ! nici cand a venit din fabrica masina asta nu cred ca a fost asa tratata si vopsita. Succes !

doar crezi? eu sunt foarte foarte sigur!

ce face omu asta aici e lucru mare...[/quote:22b5obpq]

Din pacate am gasit locuri fara vopsea... asta spune tot despre cum a venit din fabrica.

Ziua 8:

Urmand sfatul lui gabi am mai luat 1l de vopsea si am dat peste insonorizant.

A urmat rezervorul de reconditionat care a primit acelasi tratament ca si restul :curatat,fosfatat,grunduit si la sfarsit i-am dat cu insonorizant; a fost mai greu de curatat deoarece nu am putut folosi scule electrice, ci doar hartie abraziva cu apa, din cauza pericolului de explozie.

Imi pare rau ca nu l-am curatat si in interior,dar nu am stiut cum,oricum nu a iesit gunoaie cand am scos benzina din el.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare