Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Diferenta intre diferential autoblocabil si blocant !

Niva

Postări Recomandate

Re: Diferenta intre diferential autoblocabil si blocant !

magnum, eu nu stiam ca niva chiar are diferential central, insa am intuit corect, are doua comenzi, odata selectare 4x4 si odata blocare.

oricum, tu esti o comoara pt. orice minitehnicus...

Niva este o masina 4x4 permanent, nu are maneta de cuplare/decuplare 4x4.

Omul este făcut să trăiască şi nu pentru a se pregăti să trăiască!
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 74
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

ok, am inteles, niva - 4x4 permanent, are in dotare: levier pt. viteze, levier pt. comutare high si low, levier pt. blocare diferential central.

la ce voiam eu sa ajung de fapt: daca patrolul meu are diferential spate blocabil, si cutie de transfer care imparte egal rotatie fata-spate, pot spune, extrapoland, fireste, ca "are doua blocante"?

ca sa fiu on-topic, dupa cum toata lumea spune ca MRL-urile manuale sunt mai bune, concluzia ar fi si ca blocantele "la comanda" ar fi de preferat in detrimentul celor automate.

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

... la ce voiam eu sa ajung de fapt: daca patrolul meu are diferential spate blocabil, si cutie de transfer care imparte egal rotatie fata-spate, pot spune, extrapoland, fireste, ca "are doua blocante" ?...

Nu! Nu poti afirma asta, pentru ca, cutia de transfer part-time nu poate fi asemanata cu un diferential blocabil!

... ca sa fiu on-topic, dupa cum toata lumea spune ca MRL-urile manuale sunt mai bune, concluzia ar fi si ca blocantele "la comanda" ar fi de preferat in detrimentul celor automate.

Asa este! Ideal ar fi sa poti comanda manual si blocarea diferentialelor axiale!

:ce :3 :ce

"Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi... D-asta numai eu am fost în stare..." - Petre Ţuţea

Link spre comentariu

Nu! Nu poti afirma asta, pentru ca, cutia de transfer part-time nu poate fi asemanata cu un diferential blocabil!

hai sa ne lamurim asupra unor termeni, usor de inteles pt. mine

eu nu asemanam cutia de transfer part-time cu dif. blocabil, doar rezultatul acestora...

blocare dif. punte = rigidizarea transmisiei unei punti, ambele roti vor avea turatie identica, indiferent de aderenta.

blocare diferential central = rigidizarea transmisiei intre punti, cardanul fata si cardanul spate vor avea turatie identica, indiferent de gradul de solicitare a puntilor.

iata poza de mai jos, postata de tine pe topicul cu diferentialul central

schema explodata a cutiei de transfer de pe patrolul meu seamana rau cu cutia de transfer din poza ta.

se poate vedea ca, daca cuplez 4x4, nu am nici un mecanism care sa diferentieze rotatia celor doua cardane, recte vor avea volens-nolens aceeasi turatie....ca si cum as avea un diferential central blocat....

acum intelegi ce am vrut sa spun? sau n-am inteles eu bine?

attachment.php?attachmentid=20357&stc=1&thumb=1&d=1261329312

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

... acum intelegi ce am vrut sa spun? sau n-am inteles eu bine?

Giorgel, eu inteleg destul de bine ideile exprimate de tine si te rog sa intelegi ca aici, nu e vorba de o disputa personala!

Insist cu folosirea cat mai exacta a termenilor sau denumirilor, pentru cei care nu au tangente cu domeniul asta (cum spunea cineva, pe forum: "fiecare are cate un domeniu cu care este complet paralel")!

Acesti oameni nu pot fi condamnati, dar nici invatati eronat! Daca ne logam pe un forum medical, nu puteam fi condamnati pentru ignoranta sau necunoasterea noastra, dar trebuia sa ne adaptam vocabularul, limbajului folosit in acel domeniu, fara a da alte conotatii termenilor utilizati!

Se spune ca, obisnuinta este a doua natura; dar, din prea multa "obisnuinta" in a folosi sensuri eronate, intr-un final, exista riscul sa se creada ca, asa este corect, ceea ce nu este de dorit! La asta se rezuma tot! Nimic personal!

PS1: Schema prezentata, este pentru Suzuki Vitara si reprezinta cutia de viteze manuala, cu 5 trepte si cutia de transfer part-time, cu 2 trepte si comanda axului cardanic fata, prin lant.

PS2: Teoretic, transmisia de pe masina ta, poate fi reprezentata de aceasta schema.

"Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi... D-asta numai eu am fost în stare..." - Petre Ţuţea

Link spre comentariu

magnum, sunt in ceata....

daca am creat vreun moment impresia de disputa, imi cer scuze. departe de mine gandul.

eu nu voiam decat sa confirmi sau sa infirmi ce am afirmat eu in ultimul post. doar atat.

Link spre comentariu

Tocmai asta am incercat sa scot si eu in evidenta; ca nu e vorba de un conflict, ci doar de un schimb de pareri.

Referitor la postul anterior, asa este; rationamentul tau e just.

Link spre comentariu

ok, magnum, multumesc.

vezi tu, eu eram un pic confuz, dar cu ajutorul vostru m-am lamurit.

confuzia consta in faptul ca auzeam de o masina ca are 3 blocante, si de alta ca are 2 blocante.... mai sa fie...cum vine asta...

acum sunt lamurit...

sper ca s-a lamurit si intiatorul topicului, in legatura cu diferenta dintre diferentiale...

Link spre comentariu

• 8 luni mai târziu...

In urma cererii de informatii , asupra diferentialului autoblocant la Niva (marca Rusia) , de catre un pasionat pescar de pe malul Dunarii , am efectuat un test de functionare in noroi pina la punte cu un dif. autoblocant si un dif. blocabil .

Inainte de a fa face cunoscut rezultatul celor doua experimente ,vreau sa va relatez tehnica de functionare a celor doua sisteme.

Diferentialul autoblocant 90% , printrun sistem de filet patrat ,montat pe sateliti , actioneaza roata care are o turatie mai mica de 10% fata de celalalt .Din momentul in care eram cu masina in "clei" , rotile dr-stg cuplau alternativ , cu mici socuri pina la o turatie x a rotilor (vit 1 /reductor .3000 rpm), dupa care intrau in actiune concomitent ambele roti , dar era deja tirziu , fiindca masina sa afundat in noroi. Nu am incercat acest experiment in rampa , dar cred ca poate fii fatal asupra transmisiei respectivele socuri.

Diferentialul blocant , care printr-o priza de cuplu , blocheaza planetara dreapta cu cea din stinga , si la debriere ambele roti se invirt cu aceasi turatie ruleza foarte elegant si eficace la acelas nivel in noroi fara sa sape , prin rupere de aderenta ,in noroiul din care trebuie sa iesim. In rampa odata incarcat cu tensiunea de tractiune arra ca un tractor , fara sa simtim socuri de rupere de aderenta .

In concluzie ! Diferentialul blocant (made Rusia) nu este atit de eficace ca predecesorul lui in inventi din acest domeniu !

Despre diferentialul blocant : in ce fel se realizeaza blocarea? printr-un electromagnet actionat de un comutator de la interior... ?

Editat de ubu
Link spre comentariu

Blocantele pentru Niva ,(din punct de vedere actionare ) sunt de patru feluri.

1. prin vacum , sursa fiind galeria de admisie ,actionat de o electro valva printrun buton din habitaclu.

2. prin bobina electro magnetica(asemanator cu cel de pe electromotor),actionat de un buton din habitaclu, cu dubla polaritate .

Comenzile nu sunt universale , daca actionarea blocantul este cu bobina electromagnetica , axul de cuplare este dotat cu limitator de cursa ca la CV , adica nisa -bila - arc. Cel pneumatic are limitatorulpe membrana capsulei.

3.Solutia cu presiune de aer la niva se poate folosii doar daca adaptezi un compresor , cu regulator de presiune , lucru ce creaza un deficit la puterea motorului s-au compresor electric , la baterie.

4.Eu primul blocant l-am avut cu actionare manuala mecanica ,cu o succesiune de pirgii si maneta in habitaclul masinii.

Link spre comentariu

Blocantele pentru Niva ,(din punct de vedere actionare ) sunt de patru feluri.

1. prin vacum , sursa fiind galeria de admisie ,actionat de o electro valva printrun buton din habitaclu.

2. prin bobina electro magnetica(asemanator cu cel de pe electromotor),actionat de un buton din habitaclu, cu dubla polaritate .

Comenzile nu sunt universale , daca actionarea blocantul este cu bobina electromagnetica , axul de cuplare este dotat cu limitator de cursa ca la CV , adica nisa -bila - arc. Cel pneumatic are limitatorulpe membrana capsulei.

3.Solutia cu presiune de aer la niva se poate folosii doar daca adaptezi un compresor , cu regulator de presiune , lucru ce creaza un deficit la puterea motorului s-au compresor electric , la baterie.

4.Eu primul blocant l-am avut cu actionare manuala mecanica ,cu o succesiune de pirgii si maneta in habitaclul masinii.

Raspunsuri care care fac si schimba planuri. :tk

Link spre comentariu

Eu personal as opta pentru varianta nr.2 mai ales ca am vazut la Niva in garaj acel sistem pregatit pentru a fi montat pe o Niva.

Gandirea corectã vine din experienta. Din nefericire experienta vine din gandirea gresita.
Link spre comentariu

Ma gindesc la un blocant pentru spate,dar astept sa vad pozele si explicatiile lui Niva.:y

Gandirea corectã vine din experienta. Din nefericire experienta vine din gandirea gresita.
Link spre comentariu

Giorgel, eu inteleg destul de bine ideile exprimate de tine si te rog sa intelegi ca aici, nu e vorba de o disputa personala!

Insist cu folosirea cat mai exacta a termenilor sau denumirilor, pentru cei care nu au tangente cu domeniul asta (cum spunea cineva, pe forum: "fiecare are cate un domeniu cu care este complet paralel")!

Acesti oameni nu pot fi condamnati, dar nici invatati eronat! Daca ne logam pe un forum medical, nu puteam fi condamnati pentru ignoranta sau necunoasterea noastra, dar trebuia sa ne adaptam vocabularul, limbajului folosit in acel domeniu, fara a da alte conotatii termenilor utilizati!

Se spune ca, obisnuinta este a doua natura; dar, din prea multa "obisnuinta" in a folosi sensuri eronate, intr-un final, exista riscul sa se creada ca, asa este corect, ceea ce nu este de dorit! La asta se rezuma tot! Nimic personal!

PS1: Schema prezentata, este pentru Suzuki Vitara si reprezinta cutia de viteze manuala, cu 5 trepte si cutia de transfer part-time, cu 2 trepte si comanda axului cardanic fata, prin lant.

PS2: Teoretic, transmisia de pe masina ta, poate fi reprezentata de aceasta schema.

Excelent MagnuM. Este o explicatie de bun simt.:g

"Tie popor ingrat, nu o sa-ti ramana nici cenusa mea!" - Maresalul Ion Antonescu
Link spre comentariu

• 2 luni mai târziu...

Domnilor, am o intrebare : Daca salt de bot rusoaica (deci rotile din fata raman suspendate) puntea spate mai trage? (fara sa am diferentialul central blocat).Dar cu diferentialul central blocat? Va intreb acest lucru nefiind un cunoscator al mecanismului 4x4 la Niva. Va multumesc.:tk

"Tie popor ingrat, nu o sa-ti ramana nici cenusa mea!" - Maresalul Ion Antonescu
Link spre comentariu

Daca o ridici de bot si cu si fara diferential central blocat masina va pleca de pe loc.Daca o ridici de o laterala si cu si fara diferntial blocat masina va ramane pe loc.

Link spre comentariu

Daca o ridici de bot si cu si fara diferential central blocat masina va pleca de pe loc.Daca o ridici de o laterala si cu si fara diferntial blocat masina va ramane pe loc.

Diferentialul central face tocmai ce face diferentialul din punte. Daca o roata e suspendata, doar aia se invarte. La fel si cu diferentialul central.

Daca diferentialul central nu e blocat si ridici o singura roata (nu trebuie toata puntea), masina nu se mai misca. Diferentialul central distribuie puterea la puntea cu roata ridicata, iar diferentialul din punte distribuie la roata respectiva.

Are diferentialul central de Niva ceva mai deosebit, cum ar fi ceva sistem de alunecare limitata ?

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Link spre comentariu

Nu pleaca nicaieri fara diferentialul central blocat, nici macar daca are lsd pe spate, mie mi s-a rupt o fuzeta de pe fata, mergea planetara in gol si fara diferential central nu am putut sa o misc.

Din cate am vazut si citit este acelasi sistem la toate nivele.

Omul este făcut să trăiască şi nu pentru a se pregăti să trăiască!
Link spre comentariu

Mecanism decuplare punte fata-practic un ansamblu din diferentialul central mai exact maneta mica.In pozitia in fata puntea fata e decuplata-masina sta pe loc?

Link spre comentariu

Deci , sa-nteleg ca nu se misca de pe loc daca am rotile fata suspendate si dif. central neblocat?

Link spre comentariu

Deci , sa-nteleg ca nu se misca de pe loc daca am rotile fata suspendate si dif. central neblocat?

Evident ca nu se misca de pe loc. La fel si daca suspenzi spatele, nu se misca. Ce e asa de greu sa intelegem ca acel diferential central, se comporta ca cel de pe o punte spre exemplu. Ai o roata de pe punte suspendata, aia se invarte. Ai blocant pe punte si-l blochezi, se invart ambele roti ale puntii. Exista documentatie pe acest forum cu privire la diferentiale si transmisii sa ne punem si-n cap. Nici nu-mi vine sa-mi amintesc cat de pe larg si de complet a dezbatut stimabilul Magnum subiectul !!

Sanatate si virtute, s-avem bani, s-avem ce....bea !! :2dr
Link spre comentariu

Am suspendat-o doar cu o roata si nu a mai plecat cu dif. central neblocat. Cu dif. central blocat pleaca. Multumesc pentru raspunsuri.

Link spre comentariu

Am suspendat-o doar cu o roata si nu a mai plecat cu dif. central neblocat. Cu dif. central blocat pleaca. Multumesc pentru raspunsuri.

Si asta e adevarat...asa trebuie sa faca!! :g :grin:

Sanatate si virtute, s-avem bani, s-avem ce....bea !! :2dr
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare