Ninja Postat August 5, 2009 Partajează Postat August 5, 2009 Am vazut pe forum ca sunt membri foarte pasionati de mecanica si foarte buni cunoscatori de detalii cu privire la sistemele mecanice de pe 4 x 4. Nivelul unor discutii este insa prea ridicat pentru mine si simt nevoia sa va intreb unele lucruri care pentru cei experimentati pot parea banale dar pentru mine par cel putin complicate. De exemplu, Niva are "diferential blocabil" . Inteleg corect ca aceasta inseamna ca, odata cuplata maneta pe diferential blocat, chiar daca ai o roata suspendata in aer pe puntea fata de exemplu, roata cealalta (ma rog, celelalte 3 roti) va (vor) avea tractiune independent fata de roata suspendata? Apoi, cineva mi-a spus ca de fapt pe Niva diferentialul nu este 100% blocat cand cuplezi maneta respectiva, ci se produce o modificare a rapoartelor de transmisie fata-spate, fata de situatia in care diferentialul nu e blocat - sper ca redau corect ceea ce mi s-a spus. Puteti explica putin aceasta chestiune in termeni foarte simpli? Ce fac autoblocantele gen Dioffer in plus fata de ceea ce exista deja pe o Niva? Puteti exemplifica putin si cum se conduce efectiv in situatii de genul -am intrat in noroi "pana la gat", ce cuplez, ce blochez, cum folosesc ambreiajul sau -sunt in panta accentuata, cum procedez? 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nivaforever Postat August 5, 2009 Partajează Postat August 5, 2009 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Niva are diferential blocant central. Diferentialele celor doua punti cu care este echipata masina din fabrica nu sunt blocabile insa se poate monta pe puntea spate un astfel de diferential. cind o sa fiu mare.....o sa-mi iau tot niva Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
flaviu Postat August 5, 2009 Partajează Postat August 5, 2009 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi diferential central blocat inseamna ca vei avea intotdeauna cel putin o roata pe fata si una pe spate care "trag" diferentialul central este montat intre axa fata si axa spate,necesar la un 4x4 permanent ca sa preia diferentele de turatii dintre axe Toyota RJ 70 1991 2.4 b http://www.cert-transilvania.ro/ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
u2_2 Postat August 5, 2009 Partajează Postat August 5, 2009 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Diferentialul, prin insusi denumirea sa, actioneaza prin diferenta. Adica lasa roata care se invarte mai usor sa se invarta mai mult ca cealalta. Daca nu ar face asta, ar fi foarte greu sa virezi, pentru ca la viraje roata dinspre interiorul virajului se invarte mai incet decat cea dinspre exterior, avand o distanta mai scurta de parcurs. E la fel ca la concursurile de atletism, cei dinspre interior sunt plasati mai in spatele liniei de start decat ceilalti. Acum, diferentialul central este cel care distribuie cuplul intre cele 2 punti - fata/ spate. In mod normal aceasta piesa este impropriu numita diferential, mai degraba vorbim despre o cutie de transfer. Adica, daca cuplul este in mod normal transmis catre rotile din spate, la cuplarea cutiei de transfer cuplul este transmis catre cele 2 punti - fata si spate. Asta o face intr-o proportie care este variabila de la masina la masina. De obicei transfera 40-60 sau 50-50. Este deci impropriu spus diferential central blocabil, el in momentul in care este cuplat face transferul asa cum este construit sa o faca. De obicei diferentialele blocante manual sunt amplasate pe puntea spate, mai rar si pe fata. Similar cu ce am scris mai sus despre cel central, el transfera cuplul pe care il primeste catre cele 2 roti in mod egal (cand este blocat). Deci dece 2 rori ale puntii se vor invarti egal. Se elimina inconvenientul diferentialului normal, la care in momentul in care o roata este in noroi cuplul va fi trimis cu precadere (si in cele din urma total) catre roata care nu are aderenta, pentru simplul motiv ca fiind o fieratanie diferentialul nu poate sti daca tu iei curba sau pur si simplu patinezi. De amintit ca virarea cu diferentialul spate blocat este mult mai greoaie, cu socuri in transmisie, iar virarea cu diferentialul fata (daca exista) blocat va avea ca rezultat, de cele mai multe ori, ruperea planetarelor. Mai exista diferentiale autoblocante, care nu se blocheaza de catre sofer, ci la o diferenta mare (nerezonabila dpdv fizic) de rotatie intre cele 2 roti asupra carora actioneaza (cele 2 fata sau cele 2 spate), furnizeaza cuplu si rotii care nu patineaza. Este bine de stiut ca autoblocantele pot fi reglate intr-o anumita masura prin adaugarea sau inlocuirea unor piese (lamele), in asa fel incat sa actioneze autoblocarea cat mai devreme. Ca sa revenim un pic la ce ai intrebat, inainte sa intri in zona de aderenta proasta cupleaza 4x4. Daca noroiul este mare si ai blocant spate, blocheaza-l. Daca e atat de mare incat nu crezi ca vei trece si ai si blocant fata, blocheaza si fata dar nu vira decat daca simti ca nu ai aderenta defel. Bafta! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Niva Postat August 5, 2009 Partajează Postat August 5, 2009 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi " U2_2 " , a descris foarte exact functionarea diferentialelor , atit central , cit si cel de pe puntile tractoare . Niva este dotat cu un diferenial central , care in momentul in care cite-o roata de pe fiecare punte tractoare ramine fara aderenta , masina ramine imobilizt in acel loc . Aici intervine rolul diferentialului autoblocant s-au blocabil , care nu va permite acest lucru , si procentul ca o masina sa ramina inpotmolit se reduce considerabil. Niva nu este dotat cu un astfel de dispozitiv , si se monteaza ulterior , de obicei doar pe puntea din spate . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dmx Postat August 6, 2009 Partajează Postat August 6, 2009 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Dar in cazul in care masina ramane suspendata de doua roti, desi aderenta este pe celelalte, cum ajuta diferentialul standard de la niva? Pe mine m-a ajutat, doar ca a trebuit sa virez rotile, nu am auzit nici un zgomot la diff sau planetare! Omul este făcut să trăiască şi nu pentru a se pregăti să trăiască! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Niva Postat August 6, 2009 Partajează Postat August 6, 2009 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Nu te va ajuta nici cum ! (doua roti suspendate , cite una pe fiecare punte ) Acolo ramii ! :P Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
vstef_is Postat August 6, 2009 Partajează Postat August 6, 2009 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Acum, diferentialul central este cel care distribuie cuplul intre cele 2 punti - fata/ spate. In mod normal aceasta piesa este impropriu numita diferential, mai degraba vorbim despre o cutie de transfer. Adica, daca cuplul este in mod normal transmis catre rotile din spate, la cuplarea cutiei de transfer cuplul este transmis catre cele 2 punti - fata si spate. Asta o face intr-o proportie care este variabila de la masina la masina. De obicei transfera 40-60 sau 50-50. Este deci impropriu spus diferential central blocabil, el in momentul in care este cuplat face transferul asa cum este construit sa o faca. O completare. Este foarte bine numit diferential. Sunt masini cu 4x4 permanent, la care "cutia de transfer" contine si un "diferential" ce anuleaza diferentele de rotatie intre puntea fata si puntea spate - ce pot sa apara uneori. Multe din acele masini au "centralul" blocabil - in sensul ca la actionare, cuplul este repartizat fix, fara a mai anula diferentele de rotatie. Daca diferentialul central este "deschis", adica nu blocat, o singura roata pe o singura punte e de ajuns sa imobilizeze masina. Cazul cel mai nefericit. Sunt masini cu 4x4 part-time, la care tractiunea se face pe rotile din spate. In acest caz, cutia de transfer NU contine si un diferential, la inserarea ei in mod 4x4, automat cuplul este transmis "egal" in raport fix. Atunci e nevoie de cate o roata pe fiecare punte pentru a fi imobilizat - cum spunea si Niva. Dmx are dreptate in sensul ca virand rotile din fata incerci sa musti cat mai mult, si poate poate mai prinzi ceva aderenta. Exemple de masini din aceste clase - Mercedes G. Are diferential central, blocabil. ARO 24x. NU are diferential central, ci doar cutie de transfer cu raport fix / egal / blocat. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Andrei_vl Postat Septembrie 28, 2011 Partajează Postat Septembrie 28, 2011 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Desi e cam off- topic, intreb si eu ca sunt in ceata... Exista masini 4x4 part- time care sa aiba diferential central si sa il blocheze la selectarea modului 4x4? ex: ARO 244 3.1D & Opel Frontera 2.3TDI :cort Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
alex2 Postat Octombrie 20, 2011 Partajează Postat Octombrie 20, 2011 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Am vazut ca cei de la Cluj (Piese lada) au in oferta diferential autoblocabil ,are cineva cunostinte despre el? , dar despre chitul blocabil ce se pune pe puntea spate? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
macfero Postat Octombrie 20, 2011 Partajează Postat Octombrie 20, 2011 (editat) Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Am vazut ca cei de la Cluj (Piese lada) au in oferta diferential autoblocabil ,are cineva cunostinte despre el? , dar despre chitul blocabil ce se pune pe puntea spate? ce motorizare ai pe masina si ce an de fabricatie este ? Editat Octombrie 20, 2011 de macfero Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
KAROLOKW Postat Octombrie 20, 2011 Partajează Postat Octombrie 20, 2011 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi MA BAG SI EU :)Am vazut si eu piesa aia si am aceleasi intrebari :) eu am o Niva 1,7i multipunct din 2003 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
albinaru Postat Octombrie 20, 2011 Partajează Postat Octombrie 20, 2011 (editat) Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Din toate discutiile de pe site tot n-am inteles in ce raport se transmite in mod normal (fara a avea selectata varianta diferential central blocat) puterea pe puntile fata - spate la Niva. Exista o impartire exacta (de exemplu 30% fata si 70% spate) sau fiind un diferential central puterea variaza de la o punte la alta in functie de necesitati ? In alta ordine de idei ce diferenta de fiabilitate exista intre blocantul de diferential automat (Lsd) si blocantul de diferential cu comanda manuala (mecanica, pneumatica etc.) ca, diferenta de pret am vazut ca exista. Editat Octombrie 20, 2011 de albinaru Fericirea este simpla ... depinde cat de simplu poti sa fi! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
KAROLOKW Postat Octombrie 20, 2011 Partajează Postat Octombrie 20, 2011 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi PAI POATE TE AJUT EU CU O INFORMATIE :) tinand cont ca e o "cutie de distributie" cred ca e 50-50 fata spate cu diferentialul blocat,faza mai nasoala e cand ramai cu puntile incrucisate...adica pe diagonala, as aam patit eu patinandu-mi dreapta fata si stanga spate,aici e util blocajul diferential pe fiecare punte cand si pe stanga si pe dreapta vei avea aceasi turatie adica diferentialul in loc sa transmita miscarea la roata care se invarte cel mai rapid cu mai putina aderenta va fi blocat si va transmite si la roata care e sa spunem pe teren solid :) stiu ca nu e prea clara exprimarea mea si poate nu mai inteles dar cam atat pot eu sa ma explic :) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
albinaru Postat Octombrie 20, 2011 Partajează Postat Octombrie 20, 2011 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Cu diferentialul central blocat puterea se distribuie 50% fata-50% spate - that is right! Ce se intampla cand nu blochezi diferentialul central, adica in mod obisnuit de mers? Nu cumva este repartizata mai multa putere pe puntea fata de unde si mai mare frecventa problemelor pe grupul anterior? Fericirea este simpla ... depinde cat de simplu poti sa fi! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
alex2 Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Lada mea 1.7 fabricatie 2007, am si troliu ,dar pare interesanta ideia unei blocante pe puntea din spate,acu nu stiu daca se merita in contextul fiabilitate ,pret achizitie utilitate??? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
KAROLOKW Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi :) am si eu o rugaminte daca e cineva care a montat acest blocant spate poate sa afiseze aici cateva poze si ceva detalii vis a vis de aceasta operatiune :) si inca o rugaminte pentru ca si eu vreau sa imi montez un troliu poti sa imi trimiti sau sa afisezi intr-un topic separat cum ai montat si fixat troliul? ca ma intereseaza foarte tare :) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Niva Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi citeva lucruri legate de diferential dezbatute pe forum. http://forum.club4x4.ro/showthread.php?39963-Principiul-de-functionare-al-unui-diferential-obisnuit http://forum.club4x4.ro/showthread.php?44924-Diferenta-intre-diferential-autoblocabil-si-blocant-!&highlight=diferential+blocabil+sau+blocant Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
albinaru Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Nu vrea totusi sa ma lamureasca cineva despre cum este impartita puterea intre punti, la Niva, in regim de mers normal, fara diferential central blocat? Fericirea este simpla ... depinde cat de simplu poti sa fi! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Niva Postat Octombrie 22, 2011 Partajează Postat Octombrie 22, 2011 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Raportul de tractiune este 50-50% , nici nu se poate vorbi de un alt raport din moment ce discutam de un diferential . Rapoarte de alt procentaj se realizeaza doar cu cutiile de transfer . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
albinaru Postat Octombrie 22, 2011 Partajează Postat Octombrie 22, 2011 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Merci beaucoup ! Fericirea este simpla ... depinde cat de simplu poti sa fi! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ubu Postat Octombrie 22, 2011 Partajează Postat Octombrie 22, 2011 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Am tot cautat in topicuri si nu am gasit ca cineva sa stie despre blocantul spate : -Este diferentialul existent pe masina si cumva se realizeaza sistemul de blocare, sau -Se inlocuieste cu unul care este construit special sa se blocheze. (?) Pentru a doua varianta : De unde se cumpara ? Aici arata bine, dar nu e decat exteriorul : Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nivaforever Postat Octombrie 23, 2011 Partajează Postat Octombrie 23, 2011 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Diferentiale blocabile manual si/sau pneumatic gasesti la unguri, marca Dioffer daca nu ma insel. Intreaba-l pe Niva, din cite tin minte a montat asa ceva pe o masina si are posibilitatea sa aduca. Pretul undeva pe la 650 euro. cind o sa fiu mare.....o sa-mi iau tot niva Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ubu Postat Octombrie 23, 2011 Partajează Postat Octombrie 23, 2011 Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Diferentiale blocabile manual si/sau pneumatic gasesti la unguri, marca Dioffer daca nu ma insel. Intreaba-l pe Niva, din cite tin minte a montat asa ceva pe o masina si are posibilitatea sa aduca. Pretul undeva pe la 650 euro. Am gasit site-ul lor. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Niva Postat Octombrie 23, 2011 Partajează Postat Octombrie 23, 2011 (editat) Re: Diferentiale blocabile, autoblocante si sfaturi Sa precizam si faptul ca diferentialul din poza nu este sistemul Diofer . La sistemul construit de unguri e nevoie sa trimiti puntea pentru al modifica si a schimba planetarele . Cel din poza pare mai simplu si ma gindesc ca e si eficient . Unde ai gasit solutia din poza ? Gata ! Am gasit sursa ! http://www.ladaniva.co.uk/baxter/resources/LSD.htm Editat Octombrie 23, 2011 de Niva corectare Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate